Sfaturi pentru tatici: 15 lucruri pe care sa nu le faci in timpul sarcinii

Sfaturi pentru tatici: 15 lucruri pe care sa nu le faci in timpul sarcinii

Louise Tanase - Contributor

Partenera ta este insarcinata si impreuna incercati sa va documentati cat mai mult despre aceasta perioada fascinanta din viata voastra. Draga taticule, stim ca gasesti in multe locuri informatii in legatura cu ceea ce trebuie sa faci, de aceea noi iti oferim cateva sfaturi importante in legatura cu ceea ce nu trebuie sa faci in perioada sarcinii. Te rugam sa le retii in cazul in care nu planuiesti sa dormi pe canapea in urmatoarele 9 luni.

Stii deja ca urmatoarele 9 luni vor fi pline de emotii, provocari si lucruri pe care va trebui sa le inveti repede, insa exista anumite informatii pe care este bine sa le stii inca din primele zile dupa ce ai aflat ca vei fi tatic. Qbebe iti recomanda calduros sa inveti repede tot ceea ce NU trebuie sa faci pentru a fi in siguranta pe tot parcursul sarcinii partenerei tale. Nu uita ca, pentru a invata tot ce trebuie sa stii despre sarcina, nastere si bebelus trebuie sa supravietuiesti sarcinii. Succes!

1. Nu invita oamenii sa ii atinga burta partenerei tale.

Desi ti se pare ca toata lumea atinge burticile gravidelor si ca toate gravidele se bucura foarte tare cand se intampla acest lucru, trebuie sa stii ca nu este deloc asa. Nu uita ca este burtica partenerei tale, chiar daca bebelusul din burtica este si al tau si doar ea poate decide cine, cand si, mai ales, daca permite sa i se atinga abdomenul. Daca vrei sa castigi puncte la acest capitol poti chiar sa incerci sa impiedici atingerea burticii, delicat, desigur.

2. Nu propune nici macar in gluma nume ridicole pentru copil

Poate ca ti se pare amuzant sa ii spui partenerei tale ca vrei sa treci in certificatul de nastere si numele "ciresica" (ca asa-i spuneti acum, nu-i asa?) sau alte nume ridicole. Nu este vorba despre faptul ca sarcina i-a eliminat partenerei tale simtul umorului, insa asemenea idei o vor face sa creada ca nu iei in serios faptul ca veti avea un copil (nu un caine) si ca nu esti pregatit sa iti asumi anumite responsabilitati.

3. Nu lua decizii de unul singur in ceea ce priveste bebelusul

Chiar daca tie ti se pare inofensiva zugravirea camerei bebelusului in nuanta ta preferata de verde cand partenera ta e la tara, ei nu o sa i se para deloc simpatic ceea ce faci. Mai ales daca nu ati stabilit clar ca aceasta este culoarea pe care o va avea camera copilului. Tu si partenera ta ati conceput si veti creste copilul impreuna, asadar majoritatea deciziilor, mai ales cele importante, trebuie sa le luati impreuna.

4. Nu o invita pe mama ta la voi sa ii dea partenerei tale sfaturi despre sarcina si cresterea copilului

Este foarte frumos si responsabil din partea ta sa cauti sfaturile celor mai experimentati in ceea ce priveste sarcina si cresterea copilului. De asemenea, este foarte dragut sa incerci sa iti implici mama in viata bebelusului tau inca dinainte de a se naste. Insa, nu incerca sa iti faci partenera sa primeasca sfaturi de la mama ta in timpul sarcinii. Partenera ta trece printr-o perioada foarte delicata si este recomandat sa isi caute singura sfatuitori printre persoanele apropiate ei cu adevarat: o prietena, o sora sau propria mama. In afara de faptul ca relatia soacra-nora este proverbiala si ar putea iesi cu scantei... La asta nu te-ai gandit, nu-i asa?

5. Nu refuza sa citesti "cartile"!

Atunci cand afla ca este insarcinata, fiecare femeie isi creeaza o mica biblioteca in care aduna majoritatea cartilor importante sau celebre despre sarcina, nastere si ingrijirea bebelusului. Printre toate aceste carti importante exista una sau doua pe care viitoarele mamici tin neaparat sa le citeasca si partenerii lor de viata. In afara de faptul ca in aceste carti vei gasi informatii importante si interesante, un alt motiv sa le citesti este sa ii arati partenerei tale ce fel de viitor tatic esti. Trebuie sa fii informat, interesat si preocupat. Asa ca citeste-le!

6. Nu sofa ca un nebun

Poate ca tu crezi ca stapanesti perfect masina si ca, in ciuda manevrelor tale periculoase, nimic rau nu se va intampla, deoarece esti experimentat si stii perfect ce faci in fiecare secunda. Poate ca aceasta atitudine te facea sa pari sexy si aventuros inainte ca partenera ta sa ramana insarcinata. Trebuie sa stii ca acele vremuri au apus in secunda in care testul de sarcina a fost pozitiv. Acum esti doar un nesabuit care pune in pericol viata copilului sau nenascut, al mamei si tatalui copilului nenascut. Si nici vorba sa ti se permita sa sofezi cand bebelusul se va naste si va fi in masina cu voi. Prin urmare, reevalueaza-ti rapid modul in care sofezi si schimba-ti stilul 180° de la "Schumacher in plina glorie" la "bunicutul rabdator".

7. Nu comenta schimbarile fizice prin care trece

Niciodata. Deloc. In niciun fel. Nici sa nu te gandesti sa faci vreun comentariu in legatura cu burtica, fundul, sanii sau picioarele umflate. Nici macar in legatura cu "stralucirea de sarcina". Nici macar in legatura cu parul sau tenul ei. Doamne-fereste sa o intrebi daca e sigura ca nu veti avea gemeni. Nimic. Nu uita ca tacerea este de aur. Repet: asta doar daca vrei sa supravietuiesti sarcinii.

8. Nu deveni obsedat in legatura cu felul in care arati

Atunci cand partenera ta este insarcinata, unul dintre lucrurile pe care nu trebuie sa le faci sub nicio forma este sa devii foarte preocupat de modul in care arati. Daca inainte de sarcina nu prea mergeai la sala, nu este acum momentul sa devii un impatimit al exercitiilor fizice. Iar daca obisnuiai sa mergi la sala sau sa faci sport, pastreaza-ti ritmul, insa nu face caz pe aceasta tema. Nu vei face decat sa pui paie pe foc: amandoi veti avea un bebelus, insa ea este singura care nu mai arata ca o campioana la fitness.

9. Nu ii cumpara partenerei un DVD cu exercitii de revenit in forma dupa nastere

Poate ca tu te gandesti ca un astfel de DVD ii va creste increderea in ea insasi si in puterea corpului ei de a reveni la forma initiala dupa nastere. Poate crezi ca ii va insufla gandul ca "daca Cindy Crawford si-a revenit spectaculos dupa fiecare sarcina si eu voi face la fel". Nu. Nu ii va reaminti decat ca ea nu este Cindy Crawford.

10. Nu fi dezordonat

Indiferent de stilul tau de viata dinainte de sarcina, in aceasta perioada nu este o idee buna sa ii testezi nici limitele fizice, nici pe cele ale rabdarii. Iti reamintim, in cazul in care inca mai este necesar, ca in perioada sarcinii partenera ta este mai delicata si ca nu poate depune foarte mult efort fizic, asa cum nu trebuie sa se enerveze prea mult. Aceasta este perioada in care trebuie sa inveti foarte repede sa iti arunci sosetele murdare in cosul de rufe, sa iti speli singur farfuria dupa ce mananci si sa pui bidoanele de apa plata la locul lor.

11. Nu deveni obsedat de ce ar trebui sa faceti inainte de nastere si nu veti mai putea dupa aceea

Evident ca exista o multime de lucruri pe care nu le veti mai putea face dupa nasterea copilului, cel putin o vreme si ar fi amuzant sa incercati sa faceti cateva lucruri impreuna, ca un cuplu, in aceste ultime luni de dinainte de transformarea cuplului in familie. Insa, daca devii obsedat de ideea aceasta si lista este foarte lunga, trebuie sa faci un dus rece si sa te uiti cu atentie in calendar: nu ai cum sa comprimi cativa ani in cateva luni sau saptamani. Pur si simplu, nu se poate. Asadar, alege activitatile mai interesante si accesibile si partenerei tale insarcinate si rezuma-te la acelea. Viata nu se termina cand se naste bebelusul. Si daca te mai porti asa, partenera ta va considera ca esti imatur si total nepregatit pentru aceasta noua etapa din viata voastra.

12. Nu face planuri pentru perioada imediat urmatoare nasterii

Bebelusul vostru se va naste in iunie si tu vrei sa faci rezervari pentru vacanta in iulie? Te gandesti deja cum veti escalada muntii la nici macar o luna dupa nasterea bebelusului? Sau poate vreti sa mergeti la pescuit in Delta Dunarii? Ori glumesti, ori esti inconstient. Ori nu ai citit cartile despre nastere si ingrijirea bebelusului. In primele luni dupa nasterea bebelusului veti fi atat de ocupati si extenuati, incat ultimul lucru pentru care veti avea chef sau energie este o vacanta cu prietenii. Stai linistit: va veni si vremea vacantelor, insa nu in primele luni de viata ale bebelusului.

13. Nu pierde noptile cu prietenii si nu bea mult alcool

Evident ca nu trebuie sa iti petreci 24 de ore din 24 cu partenera ta pe tot parcursul sarcinii si evident ca (inca) mai poti avea o viata sociala. Insa, de aici si pana la a ajunge acasa la 3 dimineata pe sapte carari, este o cale lunga. Stii deja ca partenera ta este mai sensibila in aceasta perioada, atat din punct de vedere emotional, cat si fizic. Gandeste-te ca oricand se poate intampla ceva care sa necesite prezenta ta si capacitatea ta de a lua o decizie vitala. Chiar vrei sa iti reprosezi toata viata ca intr-un moment crucial al vietii voastre tu nu ai auzit telefonul, ca erai in stare de ebrietate sau mahmur si nu ai avut reactia potrivita sau nu ai luat decizia corecta?

14. Nu o presa in legatura cu sexul

Partenera ta stie care sunt nevoile tale sexuale, poate in aceeasi masura ca si tine. Insa trebuie sa tii cont de faptul ca, din cauza schimbarilor hormonale, emotionale si fizice care apar pentru ea extrem de rapid in aceasta perioada, este posibil ca libidoul ei sa fie la pamant. In plus, chiar daca in alte vremuri se aplica principiul "pofta vine mancand" nu este indicat sa ii servesti aceasta replica in perioada sarcinii. Acum "pofta vine mancand" se aplica strict in ceea ce priveste cartofii prajiti si prajiturile cu ciocolata.

15. Nu atenta la mancarea ei (sau a ta)

Nu incerca sa te interpui vreodata intre o femeie gravida si mancarea ei. Nu ii cere o bucatica din portia ei, nu ii refuza jumatate din portia ta si nu o intreba cumva "mai mananci si desert". Simplu.

Draga taticule, iti dorim sarcina usoara! Daca ai trecut deja prin experienta sarcinii, te rugam sa le impartasesti din experienta ta si altor viitori tatici: ce anume crezi ca NU ar trebui sa faca atunci cand partenera este insarcinata?

Articolul urmator
Cum te pregătești să devii tată pentru prima dată: 15 lucruri de care să ții cont
Cum te pregătești să devii tată pentru prima dată: 15 lucruri de care să ții cont

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    12 motive pentru care chiar trebuie să faci mișcare în timpul sarcinii. Mărturia unei mămici
    12 motive pentru care chiar trebuie să faci mișcare în timpul sarcinii. Mărturia unei mămici

    Atunci când ești însărcinată pare că toată lumea își dă cu părerea în legătură cu ce și cât ar trebui să mănânci, ce ar trebui să faci, să...

    Analize sarcina. Noutati legistlative. Ce analize trebuie sa faci inainte sa ramai gravida si in timpul sarcinii
    Analize sarcina. Noutati legistlative. Ce analize trebuie sa faci inainte sa ramai gravida si in timpul sarcinii

    Inainte si dupa ce ai ramas insarcinata este recomandat sa faci mai multe analize medicale pentru a determina starea de sanatate a mamei si a bebelusului. In continuare vei afla ce analize...

    Sfaturi de la o bonă: Cele 5 lucruri pe care să nu le faci când angajezi o bonă
    Sfaturi de la o bonă: Cele 5 lucruri pe care să nu le faci când angajezi o bonă

    Bona este persoana care va petrece mult timp alături de copilul tău, așa că alegerea unei persoane potrivite s-ar putea să nu fie chiar atât de simplă. Uite care sunt cele mai...

    Sfaturi de parenting de la un terapeut specializat în probleme de atașament: 5 lucruri pe care NU trebuie să i le faci copilului
    Sfaturi de parenting de la un terapeut specializat în probleme de atașament: 5 lucruri pe care NU trebuie să i le faci copilului

    Știm deja că TikTok-ul poate fi o platformă cu ajutorul căreia putem primi sfaturi utile de la specialiști din diferite domenii. De data aceasta este vorba despre un psihoterapeut...

    10 sfaturi utile pentru viitorii tătici care vor să fie de ajutor în momentul nașterii
    10 sfaturi utile pentru viitorii tătici care vor să fie de ajutor în momentul nașterii

    Momentul nașterii este unul cel puțin emoționant, atât pentru viitoarea mămică, dar mai ales pentru mândrul tătic căruia îi revine sarcina de a fi alături de...

    O mamă a aflat că mai are un an de trăit după ce simptomele pe care le-a avut în timpul sarcinii s-au dovedit a fi cancer
    O mamă a aflat că mai are un an de trăit după ce simptomele pe care le-a avut în timpul sarcinii s-au dovedit a fi cancer

    O femeie din Statele Unite a descoperit că simptomele pe care credea că le are din cauza sarcinii, erau, de fapt, simptomele unui diagnostic crunt: cancerul. Mai multe detalii regăsiți...

    5 lucruri pe care NU trebuie să le faci în travaliu, conform unei asistente specializată în nașteri
    5 lucruri pe care NU trebuie să le faci în travaliu, conform unei asistente specializată în nașteri

    În ceea ce privește travaliul, există multe informații false sau care nu se mai aplică în ziua de azi. Iată 5 lucruri de evitat atunci când te pregătești să naști.

    6 lucruri pe care trebuie să le faci dacă cel mic va merge la o școală nouă
    6 lucruri pe care trebuie să le faci dacă cel mic va merge la o școală nouă

    Întoarcerea la școală este un moment delicat atât pentru părinte, cât și pentru copil. Prima zi a elevului într-o altă unitate de învățământ poate...

    © 2024 Qbebe