Trucuri si tactici eficiente ca sa il ajuti sa fie un tata exemplar

Trucuri si tactici eficiente ca sa il ajuti sa fie un tata exemplar

Raluca Cristea

Procesul asumarii de catre proaspatul tata a rolului de parinte nu este unul chiar usor si nu se intampla de la sine, de parca ai apasa pe un buton special. Uneori, instinctul patern se lasa asteptat pana sa devina activ, prezent. Oare un proaspat tata poate fi invatat chiar de proaspata mama sa fie un tata bun?



Perioada ce urmeaza nasterii copilului este una pe cat de importanta, pe atat de dificila pentru proaspatul tata. Daca intre tine si copil s-a creat deja o legatura stransa, inca din timpul sarcinii si mai ales la nastere, intre iubitul tau si micut aceasta legatura lipseste. Acesta este unul dintre motivele pentru care nasterea si asumarea rolului de tata implica un stres puternic.

Un rol cu totul nou

Evident, este mandru si bucuros, recunoscator ca i-ai adus pe lume un mostenitor, dar ii dau tarcoale si o sumedenie de intrebari: cum o sa am eu grija de fiinta asta mica si fragila? Cum va fi viata noastra de acum incolo? Oare o sa fiu un tata bun pentru copilul meu? O sa ii ofer tot ce are nevoie?... La toate acestea se adauga si gelozia care il incearca uneori cand te dedici total bebelusului.

Cum poti aduce o schimbare in bine pentru toti trei? Ajutandu-l pe proaspatul tata sa inteleaga mai bine situatia si implicandu-l in cresterea, ingrijirea si educatia copilului, inca din primele zile. Meseria de tata, ca orice alta meserie...se invata. De la mama copilului si sotia lui.

rolul de tata 

Rabdare, rabdare... si 10 tactici ca sa il ajuti sa fie un tata exemplar

1. Acorda-i tot sprijinul si invata-l cum sa procedeze. Inarmeaza-te cu rabdare si zambete, incurajeaza-l si lauda-l cand merita. In niciun caz nu-i arata la tot pasul ca tu le faci bine pe toate, ca rareori are si el dreptate si doar tu stii de ce anume are nevoie bebelusul.

2. Nu-l coplesi cu indicatii la tot pasul. Arata-i ca ai incredere in el, lasa-l sa se desfasoare si urmareste-l "din umbra". Altfel, in loc sa il motivezi, nu faci altceva decat sa-l descurajezi si sa-l faci sa se indeparteze. Iar lipsa ajutorului din partea lui cu siguranta nu este ce iti doresti.

3. Nu face greseala, frecventa de altfel, de a-ti trece sotul pe planul doi. Este lesne de inteles ca puiul vostru, abia adus pe lume, are mare nevoie de atentie si ajutor din partea ta si iti ocupa timpul, gandurile, dar nu e cazul sa amintesti des asta si sa o marturisesti frecvent de fata cu sotul tau. Fa in asa fel incat sa inteleaga ca el nu a devenit, dintr-odata, mai putin important pentru tine, dimpotriva, prezenta lui te ajuta si te intregeste in noul dublu rol: sotie si mama.

4. Manifesta interes fata de ideile si activitatile lui si, in acelasi timp, ajuta-l in mod subtil sa inteleaga cate ai de facut in timpul zilei. Dupa ce il vei fi ascultat, normal este sa inceapa si el sa manifeste interes fata de nevoile, grijile si activitatile tale zilnice, dorind sincer si din proprie initiativa sa te ajute.

tata si copilul 

5. Nu uita! Oricat de importanta ai fi pentru copilul tau, tatal nu trebuie sa aiba un rol secundar, din trei puncte de vedere: vitalitatea consolidarii relatiei tata-copil inca din primul an de viata, impartirea sarcinilor in educarea si ingrijirea copilului si atitudinea ta fata de importanta si prezenta lui ca tata in viata copilului.

Si mai exact, trebuie sa ii ajuti sa se apropie si sa coopereze, sa il implici direct pe sotul tau in tot ceea ce tine de copil si sa nu ii subestimezi/jignesti rolul de tata si sot in acelasi timp, lasandu-l sa isi faca simtita prezenta in viata copilului cat mai mult cu putinta si corectand impreuna cu el eventualele greseli.

6. Comunicati, verbal si non-verbal. Zambiti, vorbiti-va frumos si calm. Sustineti-va unul pe celalalt. Poate suna desuet, dar detaliile si gesturile mici fac diferenta.

Desi frumoase, noile voastre roluri nu sunt deloc usoare, iar viata in trei are multe provocari si incercari peste care sa treceti impreuna. Subliniati si apreciati eforturile depuse de fiecare pentru familie si copil.

7. Lasa-l sa petreaca cateva ore singur cu copilul. Nu se va simti pe deplin parinte si, poate ca nu va reusi sa inteleaga pe deplin nici responsabilitatea specifica, pana nu va trebui sa se descurce singur, chiar si cu aparent banalele momente de schimbat scutec, alaptat cu biberonul sau calmat micutul.

8. Daca sotul tau este plecat de acasa mai mult de 8 ore in timpul zilei, povesteste-i oricand ai ocazia, cu calm si zambet pe buze, despre ce s-a mai intamplat cu copilul, ce progrese a mai facut, ce necesitati are, ce crezi ca trebuie cumparat.

9. Discutati despre asteptarile fiecaruia in ceea ce priveste: educatia copilului, ce v-ar placea sa studieze, daca il dati la un sport, cat timp veti reusi sa petreceti cu el zilnic si daca e cazul sa angajati o bona, cat de mult se vor implica bunicii in cresterea copilului, impartirea sarcinilor de parinte, sprijinul reciproc, stabilirea bugetului si a prioritatilor.

  

O tactica speciala pentru o situatie speciala - Complexul lui Oedip si al Electrei

Am rezervat unui caz mai complex cea de-a zecea tactica in devenirea unui tata exemplar. Intre 3 si 6 ani majoritatea copiilor sunt coplesiti de sentimente de respingere, gelozie sau inferioritate atunci cand tatal se arata afectuos si grijuliu fata de mama (in cazul fetelor, Complexul Electrei) sau cand mama este atenta si dragastoasa cu tatal (in cazul baietilor, Complexul lui Oedip). Pornind de la dorinta de a avea iubirea si atentia parintelui de sex opus doar pentru el, copilul incepe sa foloseasca diverse strategii.

Fie ca ai baietel sau fetita, informeaza-te impreuna cu sotul tau despre intensitatea sentimentelor copilului in Complexul lui Oedip si al Electrei si roaga-l sa aiba rabdare in a te ajuta sa administrezi cat mai bine situatia.

Cand baietelul este cel gelos, este posibil ca tatal sa fie tinta unor replici rautacioase si a unor gesturi potential violente din partea micutului. Explica-i de fata cu sotul tau ca pe unul il iubesti ca mama, iar pe celalalt ca sotie, caci el este partenerul tau de viata, cu care ai construit o casa si l-ai adus pe el pe lume. "Dovada sta, iata, albumul de fotografii in care eu si tati eram impreuna inca dinainte ca tu sa vii pe lume".

Cand fetita este disperata dupa atentia tatalui, este posibil sa fii tinta furiei, refuzurilor si replicilor jignitoare ale micutei care, la nivel subconstient, nu isi intelege sentimentele. Va fi dificil pentru tine sa treci peste de parca nici nu s-ar intampla, dar cel mai intelept este sa nu intri in jocul ei. Explica-i tatalui ca, odata ce a devenit preferatul casei, nu trebuie sa ii satisfaca fetei orice capriciu, nici sa te desconsidere in fata ei. Mai mult, trebuie sa iti ia apararea cu delicatete si sa incerce sa va apropie cu o afectiune manifestata atat simultan cat si separat, dar in mod diferit.

  

Un truc eficient este sa va impartiti responsabilitatile: tata citeste povestea de seara, mama face baia; dimineata tata pregateste micul dejun, mama il/o imbraca. La fel de folositor este sa nu incurajati santajul sentimental, tatal explicandu-i fetei, iar mama baiatului, ca parintii au aceeasi parere si paratul nu este o solutie.


Nu uita ca implicarea ambilor parinti in educarea si ingrijirea copilului poate insemna in continuare ceva mai multe responsabilitati pentru tine, in calitate de mama, insa, important este sa lasi proaspatul tata sa se implice cu propriul stil de crestere si educare a copilului.

Inversunarea impartirii responsabilitatilor "in mod egal" poate sa subrezeasca rapid relatia de cuplu, asadar, ideal este sa gasiti un numitor comun la un moment dat, o varianta confortabila pentru amandoi. In fond, doar astfel poti sa ai alaturi un sot si un tata ideal, mentinand in sanul familiei relatia armonioasa de care toti trei aveti atat de mare nevoie.

 
Tu ai alaturi un sot si un tata exemplar?

Articolul urmator
Cred că soțul meu urăște să fie tată și nu știu ce ar trebui să fac
Cred că soțul meu urăște să fie tată și nu știu ce ar trebui să fac

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Sunt doar un bărbat gay care își dorește să fie tată și nimic mai mult
    Sunt doar un bărbat gay care își dorește să fie tată și nimic mai mult

    Un bărbat ne povestește cum este să fii tată gay, într-o lume care încă nu acceptă cu adevărat persoanele cu altă orientare sexuală. E important să auzim, măcar din...

    Cum învățăm copilul să fie empatic? 6 trucuri de la specialiști
    Cum învățăm copilul să fie empatic? 6 trucuri de la specialiști

    Empatia este o resursă pe care o putem avea cu toții, dar ea trebuie să fie învățată și dezvoltată. Ce spun specialiștii despre importanța empatiei și despre cum să ne...

    Un tată acuză angajații unui liceu că i-au dat antidepresive fiului său fără să fie întrebat
    Un tată acuză angajații unui liceu că i-au dat antidepresive fiului său fără să fie întrebat

    Postarea unui tătic pe TikTok a iscat o mulțime de controverse și a reușit să aducă în atenția lumii întregi o problemă extrem de periculoasă și la fel de prezentă...

    Stela Popescu și Puiu Maximilian au format un cuplu exemplar! „Am fost o norocoasă! Nu toată lumea are șansa să întâlnească iubirea absolută!”
    Stela Popescu și Puiu Maximilian au format un cuplu exemplar! „Am fost o norocoasă! Nu toată lumea are șansa să întâlnească iubirea absolută!”

    Iubirea dintre Stela Popescu și „Puiu” este demnă de transformat într-un film la Hollywood! Actrița a fugit din brațele primului soț, un bărbat blând și...

    Cum sa-ti ajuti copilul sa depaseasca moartea animalului de companie
    Cum sa-ti ajuti copilul sa depaseasca moartea animalului de companie

    Moartea animalului de companie, fie el hamster, pisica, broasca testoasa, papagal sau caine, este un moment dureros pentru intreaga familie. Sentimentele pot fi coplesitoare mai ales pentru...

    Această dădacă lucrează cu copiii de 18 ani și ne împărtășește cele mai eficiente 3 metode de a calma tantrumurile
    Această dădacă lucrează cu copiii de 18 ani și ne împărtășește cele mai eficiente 3 metode de a calma tantrumurile

    O dădacă din Marea Britanie cu o experiență de 18 ani în lucrul cu copiii, le dezvăluie părinților cele mai eficiente trei metode de a calma tantrumurile celor mici.

    Semnele zodiacale care sunt fericite să fie singure vs. Cele care au nevoie să fie într-o relație
    Semnele zodiacale care sunt fericite să fie singure vs. Cele care au nevoie să fie într-o relație

    Dacă anumite persoane nu suportă să fie singure și simt nevoia să aibă parte din plin de atenția și dragostea unui partener, altele se simt în largul când știu că nu au...

    7 lucruri pe care să le încerci pentru ca să îți ajuți copilul să crească în înălțime
    7 lucruri pe care să le încerci pentru ca să îți ajuți copilul să crească în înălțime

    Există numeroși factori ce influențează creșterea în înălțime a copilului, printre care factorii genetici, nutriția, activitatea hormonală, gradul de implicare în...

    © 2024 Qbebe