Sfatul specialistului: Piramida alimentară și porțiile de mâncare pentru copil

Sfatul specialistului: Piramida alimentară și porțiile de mâncare pentru copil

Irina Olteanu - Redactor Senior

Vei afla aici informații importante despre imunitatea copilului și traiul în colectivitate prezentate de doamna doctor Simona Carniciu, medic diabetolog şi nutriţionist. Ora de biologie a reprezentat cel de-al doilea eveniment al Școlii Părinților Responsabili organizat de Qbebe.ro.

Doamna doctor Simona Carniciu, medic diabetolog și nutriționist a oferit următoarele informații la cel de-al doilea eveniment Qbebe, Școala Părinților Responsabili:    

Tații și bunicile trebuie să afle că pot deveni periculoși. Prea multă comoditate, răsfăț. Prea multă dragoste, prea multe prăjituri, prea mult îndemnat copilul să mănânce tot din farfurie ca să crească mare (sau alte lucruri negative pentru copii). Din acest motiv vă îndemn să vă educați copiii, mai ales prin puterea exemplului, dar și prin ceea ce îi puneți în față să mănânce deoarece din copilărie și pentru tot restul vieții va avea aproximativ același stil alimentar. Este foarte greu să ne schimbăm stilul alimentar, toate studiile demonstrează că în perioada copilăriei și a adolescenței trebuie să facem schimbări, să educăm stilul în care mâncăm. Mai târziu este foarte greu să ne obișnuim să mâncăm altfel. 

Ce înseamnă piramida alimentară? Este o găselniță a Organizației Mondiale a Sănătății și a altor autorități care se ocupă de nutriție, de agricultură și mâncare care au elaborat-o pentru a ne ajuta să ne orientăm cu privire la modul în care este corect să mâncăm, care sunt categoriile de alimente și, cel mai important, ce procent trebuie să fie inclus în alimentația noastră zilnică.

Vă voi prezenta o scurtă istorie. Deoarece agricultura s-a implicat în acest domeniu, din anul 1992 se cercetează cum este corect să mâncăm. Se tot cercetează și se tot descoperă lucruri noi. În 2002 se schimbă această piramidă, după care apare conceptul de MyPiramid în anul 2005 unde sunt împărțite aproximativ în cantități egale, într-un final stabilindu-se că cel mai indicat este să avem o alimentație echilibrată ca și grupe de alimente apărând conceptul de MyPlate. Ghidul de Nutriție Farfuria Mea (MyPlate) conține cantități aproximativ egale din cereale, fructe, lactate și proteine (carne), dar apare aici în mod special grupa de lactate care, teoretic, ar trebui să se afle în toate mesele noastre, măcar în cantitate mică.

scoala parintilor responsabili

Mâncând sănătos copilul poate să își mențină inteligența, să-și dezvolte inteligența, să-și dezvolte toate acuitățile, să se dezvolte pe el din toate punctele de vedere. Sunt studii care asociază modul în care mănâncă copil și nivelul lui de atenție, de inteligență, performanță școlară, nivel de activitate, stare de bine și, mai ales, felul în care reacționează la boli.

Se discută în ultima vreme că în trecut aveam contact cu o mulțime de microbi și nu aveam nicio problemă. Ne îmbolnăveam, dar mai rar. În prezent părinții își supraprotejează copiii, nu se mai expun la diverși patogeni și în felul acesta imunitatea este mai puțin solidă. Dar și alimentația joacă un rol în acest sens, pentru că alimentele nu mai au calitatea pe care o aveau odată. În trecut, pe lângă contactul cu diverși microbi, existau și alimente mai bune. De aceea, în prezent când avem disponibile din ce în ce mai multe alimente fabricate, la care s-a intervenit în procesul lor de cultivare, de culegere și mai ales de conservare, trebuie să avem grijă la două lucruri: echilibru cât mai mult și varietatea care înseamnă sănătate. Culorile sunt extrem de importante într-o alimentație sănătoasă, respectiv verde, roșu, portocaliu, maro și alb. Trebuie să avem cât se poate de multe variații coloristice și ca texturi.

 

WELLKID SOFT JELLY

Wellkid Soft Jelly x 30 jeleuri

Supliment alimentar care protejeaza aportul nutritional al copiilor cu varste cuprinse intre 4 si 12 ani.Nu contine: coloranti artificiali, conservanti sau lactoza, sare sau grasimi.
Produsul nu este testat pe animale.
Supliment alimentar cu indulcitori. Ca si in cazul altor suplimente alimentare, cereti aviz de specialitate inainte de a-l administra copiilor dvs. daca sunt sub supravegherea medicului sau sufera de alergii alimentare.

Vom începe cu grupa de lactate. Aici avem o varietate destul de largă, dar trebuie să țineți cont de două lucruri. În momentul în care începeți alimentația diversificată a copilului trebuie să aveți grijă ce îi oferiți pentru că există pe piață produse care sunt mai puțin sănătoase. Într-o cantitate mică ele nu dăunează, dar dacă sunt consumate zilnic, de mai multe ori, vor dăuna. Cu atât mai mult la copii, unde trebuie să ne gândim la imunitatea și sănătatea lor și la cum îl învățăm să nu devină obez pe viitor și să fie astfel un adult sănătos pentru tot restul vieții. La lactate avem posibilitea să îi oferim copilului alimente naturale sau cumpărate. De exemplu, iaurturile cu fructe; există iaurturi cu fructe întregi sau cele care au doar substanțe chimice, coloranți care nu aduc valoare nutrițională, ci multe calorii și mult zahăr în plus.

Dacă vorbim despre iaurturile degresate total, ele conțin zahăr ca să compenseze lipsa grăsimilor. Ce credeți că este mai dăunător: zahărul rafinat de pe piață sau grăsimea? Grăsimea nu este nocivă în cantități normale. Din grăsime se sintetizează structura celulară, membrana neuronului și hormonii sexuali care sunt importanți mai ales în perioada de creștere. Nu vă feriți să le oferiți copiilor lactate integrale mai rar și semidegresate mai des. Pentru că iaurtul cu fructe este plăcut de copii, putem cumpăra un iaurt simplu sau să îl pregătim în casă și să adăugăm fructele (eventual adăugate toate ingredientele în blender). Este o opțiune de gustare foarte sănătoasă pentru copii.

scoala parintilor responsabili

Dintre proteine ne gândim la carne, dar și la vegetale care conțin proteine, dar și categoria alune/nuci care trebuie oferite copiilor, eventual ca gustare. Putem adăuga într-un iaurt și nuci pisate sau ca atare pentru că au un gust plăcut. În ceea ce privește carnea grasă, poate fi oferită copiilor, dar în cantități limitate (nu mai mult de o dată- de două ori pe săptămână la un copil mai mare de 2 ani când organismul tolerează mai bine grăsimea).

În ceea ce privește cerealele, avem disponibile pe piață o gamă variată coloristică și atractivă pentru papilele gustative. Acest tip de produse au început în prezent să fie adaptate nevoilor nutriționale ale copiilor. Eu vă recomand cerealele integrale și trebuie să fiți inventive pentru a convinge copiii să le placă. Ovăzul sau orzul nu sunt plăcute de nimeni, dar putem găsi variante pe internet sau apelând la diverse rețete care să le facă mai plăcute la gust. Putem să adăugăm fructe sau ceva pentru gust dulce cum este mierea sau chiar iaurt (cu lapte gustul nu este chiar plăcut), eventual cu fructe.

La vegetale majoritatea sunt foarte bune. Trebuie să aveți grijă când le cumpărați să le spălați bine și să le țineți în apă cu bicarbonat pentru că aceasta va înlătura marea majoritate a pesticidelor și a substanțelor care se regăsesc pe coaja legumelor și a fructelor. Trăim într-o lume în care nevoia crescândă de alimente a condus la o necesitate de evoluție și în domeniul alimentar. Noi suntem vinovați de industria agro-alimentară de astăzi, mâncăm mai mult deși nu facem mișcare, iar necesitatea mai mare a condus la o ofertă mai mare. Decât să mâncăm mult și prost, mai bine ne învățăm calitativ și mai puțin. Chiar dacă mâncarea de claitate este mai scumpă, instinctiv veți mânca mai puțin.

Trebuie să ne învățăm copiii să mănânce vegetale (legume, fructe), cereale integrale, fasole, orez, nuci, produse de origine marină (este importantă sursa pentru a nu fi încărcate de metale grele), iaurt și brânză.

Masa trebuie să fie sau să devină un ritual. Seara sau dimineața (de preferat ambele) să fie întotdeauna în familie pentru că acel copil se va simți atașat, este un moment foarte important în care trebuie să fiți împreună. Iar în felul acesta copilul va dobândi un ritual al mesei care pe termen lung va fi păstrat. De aceea contează enorm cei șapte ani de acasă, cum sunt învățați să mănânce, în proporție de 80-90% așa vor rămâne în continuare.

Este important să avem mesele principale în fiecare zi, dar și gustările sunt importante; aici putem greși foarte ușor pentru că avem comoditatea să îi oferim ceva ca o plăcinte, un aliment dulce ambalat (cu multe chimicale). Vă recomand ca la gustări să oferiți copilului ceva dulce care să nu fie asociat cu restul alimentelor ca să nu creștem cantitatea de dulce la o singură masă. Atât pentru copii, cât și pentru adulți este dăunător să se consume o cantitate mare de carbohidrați la o singură masă. De aceea, este bine să fie împărțiți. Și mai important este ca fructele să facă parte din gustări. A doua sau a treia gustare (intervine după o anumită vârstă) este bine să fie un fruct, cum ar fi un măr.

Pentru ca cei mici să aleagă gustări sănătoase, părinții trebuie să fie inventivi, să le pregătim mese atractive și să căutăm alternative sănătoase. Nu catalogăm alimentele ca fiind bune sau rele, le explicăm logic. Cei mici sunt foarte înțelegători, copiii de vârstă preșcolară știu despre existența chimicalelor și a conservanților și știu că nu au voie dulciuri ambalate decât o dată la trei sau patru zile. Nu uitați să îi lăudați de fiecare dată când mănâncă sănătos. Mișcare, echilibru alimentar, hidratare, cinci mese pe zi la copii și la mame și vorbiți tot timpul cu copiii. Găsiți soluții și aveți răbdare pentru că dragostea maternă vă va da putere să creșteți copii sănătoși care își fac din mese un ritual.

 

 

logo scoala parintilor responsabili
Articolul urmator
Fostul meu soț refuză să plătească pensie alimentară, dar are cont pe OnlyFans
Fostul meu soț refuză să plătească pensie alimentară, dar are cont pe OnlyFans

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum îți dai seama că ai un copil care nu poate spune „Nu”? Sfatul specialistului
    Cum îți dai seama că ai un copil care nu poate spune „Nu”? Sfatul specialistului

    Toți părinții își învață pe copii să fie politicoși, ceea ce e foarte bine. Însă dincolo de „te rog” și „mulțumesc”, e important ca cel...

    Sfatul specialistului: cum gestionăm anxietatea de separare la cei mici?
    Sfatul specialistului: cum gestionăm anxietatea de separare la cei mici?

    Copilul tău preșcolar are dificultăți în a sta departe de tine? Sarah Rosensweet, expert în parenting, dezvăluie trei metode prin care poți gestiona anxietatea de separare...

    Sfatul specialistului: 4 mituri despre perioada de concepție pe care nu trebuie să le mai crezi
    Sfatul specialistului: 4 mituri despre perioada de concepție pe care nu trebuie să le mai crezi

    Steven Palter, medic ginecolog și directorul unei clinici de fertilitate din New York este cunoscut în mediul online (dar nu numai) pentru că demontează miturile cu privire la...

    Sfatul specialistului: 6 întrebări pe care trebuie să i le adresezi profesorului copilului dacă are probleme la școală
    Sfatul specialistului: 6 întrebări pe care trebuie să i le adresezi profesorului copilului dacă are probleme la școală

    Niciun copil nu este un sfânt și, mai devreme sau mai târziu, cel mai probabil că va face anumite năzbâtii. Este bine să adresezi problemele comportamentale ale...

    Sfatul specialistului: Cum îți educi copilul pentru a nu deveni o victimă a abuzurilor
    Sfatul specialistului: Cum îți educi copilul pentru a nu deveni o victimă a abuzurilor

    Pe măsură ce un copil începe să descopere lumea din jur, vei începe tot mai mult să-l înveți cum să se ferească de pericole. Cu toate acestea, din diverse motive,...

    Mofturi la mâncare versus aversiunea senzorială la mâncare: cum facem diferența
    Mofturi la mâncare versus aversiunea senzorială la mâncare: cum facem diferența

    Copilul este mofturos sau suferă de o aversiune față de mâncare? Icnește, refuză și plânge? Cum recunoști semnele și cum ar trebui să gestionezi situația?

    Intoxicație alimentară pe piele: cum o recunoști și ce trebuie să faci?
    Intoxicație alimentară pe piele: cum o recunoști și ce trebuie să faci?

    Intoxicația alimentară poate apărea atunci când consumi un aliment sau o băutură care conține bacterii dăunătoare organismului. Aceste microorganisme pot produce toxine ce se...

    Este oficial! Părinții care nu plătesc pensie alimentară riscă să ajungă după gratii
    Este oficial! Părinții care nu plătesc pensie alimentară riscă să ajungă după gratii

    Este oficial! Părinții care nu plătesc pensia alimentară copiilor timp de trei luni sunt pasibili de închisoare!

    © 2024 Qbebe