Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe... X

Sfatul specialistului Școala Părinților Responsabili: Primul ajutor - ce trebuie să știe un părinte responsabil

de Irina Olteanu

Vei afla aici informații importante despre primul ajutor - ce trebuie să știe un părinte responsabil, prezentate de doamna Cristina Popescu, Medic rezident pediatru. Ora de fizică a reprezentat cel de-al șaselea eveniment al Școlii Părinților Responsabili organizat de Qbebe.ro.

Doamna Cristina Popescu, medic rezident pediatru, a oferit următoarele informații la cel de-al șaselea eveniment Qbebe, Școala Părinților Responsabili: 

Eu sunt foarte entuziasmată de fiecare dată când cineva prezintă primul ajutor, mai ales pentru noi, medicii tineri, pentru părinți și mă bucur că vă pot spune câte ceva în seara aceasta despre primul ajutor la copil. Voi începe cu un lucru de care părinții se tem destul de mult, și anume aspirația de corp străin. Cel mai frecvent se întâmplă asta la copilul sub 5 ani. De ce? Pentru că sunt câțiva factori de risc, și anume copilul nu are încă molarii și atunci nu reușește să mestece bine. De cele mai multe ori în timp ce mănâncă țipă, aleargă, cântă, face orice altceva și încearcă să și mănânce. Pe lângă aceasta, copilul explorează cu gurița până la 5 ani, tot ce vede încearcă să bage în gură, de aceea este bine să nu dăm jucării care se pot desface, astfel încât copilul să nu bage ceva în gură. Și nu există o coordonare suficientă între deglutiție, adică înghițire și masticație. 

Dacă corpul străin este destul de mare și blochează laringele, acest lucru este destul de periculos deoarece căile aeriene ale copilului sunt ca o pâlnie și atunci se poate degrada starea lui foarte repede. Există două tipuri de obstrucții, ușoară și severă. Cum ne dăm seama dacă este o obstrucție ușoară? Putem să întrebăm copilul dacă s-a înecat. Dacă răspunde da sau cere apă atunci este o obstrucție de tip ușor. Dacă poate vorbi, respira, tuși, din nou este obstrucție ușoară. Dacă copilul încearcă să vorbească dar nu poate spune absolut nimic, începe să se înroșească la față, să se învinețească atunci este o obstrucție severă. 

scoala parintilor responsabili

Există o tuse ineficientă și una eficientă. Dacă copilul tușește eficient, din toți plămânii cum s-ar spune, tot ce trebuie să facem este să îl încurajăm să tușească și să-l observăm în continuare în caz că tusea devine ineficientă și va trebui să facem următorul pas, și anume manevra Heimlich. Foarte important de reținut, manevra Heimlich se face doar la un copil sau la un adult conștient. Dacă nu este conștientă, nu putem efectua manevra. La un copil mare și la un adult îl încurajăm să tușească. Ne poziționăm în spatele adultului sau al copilului și strângem mâinile noastre între ombilic și stern. În zona stomacului. Prima mână să fie strânsă în pumn și să o strângem în așa fel încât să nu dăm drumul la mâini. Încercăm să strângem și să apăsăm spre sus și spre stomacul persoanei respective, încercând cumva să-l aplecăm în față. Toate acestea vor apăsa și vor crea o presiune la nivelul căilor aeriene, astfel încât obiectul respectiv să iasă. Dacă va vărsa, este un lucru foarte bun pentru că și asta creează o presiune și atunci va reuși să scoată obiectul. 

Cum scoatem un obiect străin la sugar? Putem să ne așezăm pe un scaun și luăm sugarul punându-l cu grijă pe antebrațul nostru. Îi sprijinim capul, occiputul, de palma noastră. Întotdeauna trunchiul stă astfel încât capul să se afle mai jos decât picioarele, să ne ajutăm cumva și de forța gravitațională. și prima oară îl punem cu fața în sus, cu două degete (fie degetele 2,3, fie degetele 3,4) apăsăm la nivelul sternului spre anterior: 1,2,3,4,5 (compresii sternale). Încercăm să vedem dacă obiectul a ajuns în gură. Dacă nu vedem nimic nu băgăm degetele să scoatem pentru că putem agrava situația. Dacă nu a ieșit corpul străin, schimbăm copilul și îl punem cu fața în jos sau în decubit ventral. Sprijinim fața cu mâinile noastre, tot pe antebrațul nostru, cu capul în jos. Ne folosim tot de gravitație. și folosim podul palmei pentru a aplica 5 lovituri între scapulele copilului, între omoplați. În ordinea aceasta se execută manevra și se poate repeta până când corpul străin a ieșit. Din nou verificăm gura copilului, folosim doar două degete pentru a extrage obiectul. Dacă nu vedem nimic, nu băgăm degetele în gura copilului pentru că putem introduce obiectul mai adânc. Facem acest lucru de câte ori este necesar, până când obiectul străin a ieșit sau copilul a devenit inconștient. Dacă nu reușim să rezolvăm problema, putem să sunăm la 112, înseamnă că obstrucția a devenit gravă. 

Vă încurajez să urmăriți filmulețe pe Youtube de la cei care știu ce fac. Atât asociațiile americane, cât și cele britanice, există filmulețul cu CPR al lui Vinnie Jones și al copilului lui. Și întotdeauna când urmărim filmulețe și mergem la cursuri care să ne arate practic și să ne lase pe noi să executăm manevrele respective și cu siguranță ne va fi mai ușor atunci când ne vom afla în fața sitației respective. 

scoala parintilor responsabili

Convulsiile sunt spasme necontrolate produse de o activitate electrică a creierului care nu este normală. În timpul unei convulsii febrile copilul are niște spasme, niște contracții, se poate înroși la față, de cele mai mutle ori se învinețește, devine cianotic. Poate să dureze convulsia de la câteva minute până la un timp mult mai mare și mișcările apoi încetează, iar copilul devine de cele mai multe ori moale, somnolent. Ce este important de făcut într-o convulsie? Deși este foarte greu și nouă medicilor tineri ne este uneori greu să nu ne pierdem cu firea în fața unei convulsii, dar trebuie să încercați să vă păstrați calmul. Apoi, lăsați copilul întins pe o suprafață care să nu fie tare sau dacă este în metrou sau undeva pe stradă. Încercați să îi puneți eșarfă, geacă, orice sub cap sau sub el. Un alt lucru foarte important: nu introduceți absolut nimic în gura copilului. Nu își va înghiți limba. Nici obiecte de metal sau de lemn, nici chiar degetele dumneavoastră, pentru că s-a întâmplat să muște atât de tare încât a retezat degetul și nu îi scoateți nici limba afară pentru că uneori contracțiile sunt atât de puternice la nivelul mușchilor masticatori încât poate să își reteze limba. 

Încercați să urmăriți ce se întâmplă pentru ca atunci când ajunge un medic la dumneavoastră să îi puteți descrie convulsia. Ce s-a întâmplat? La ce oră a început? Câte minute a durat? Dacă copilul a pierdut urină sau materii fecale în timpul convulsiei. Transmiteți tot ce observați unui cadru medical. Și nu băgați în baie copilul cu convulsii. Lăsați-l pe o suprafață confortabilă.

Chemați ambulanța dacă convulsia durează mai mult de 5 minute, o convulsie simplă nu ar trebui să dureze mai mult. Dacă copilul are febră mare, dacă înainte sau după convulsie are o stare generală proastă, nu se simte bine. Dacă după convulsie nu respiră bine, dacă este posibil să aibă un traumatism cranian sau de orice alt fel, dacă are diabet zaharat, toate reprezintă motive să chemați ambulanța sau să mergeți cu el la spital.

Și ultimul lucru, arsurile. În primul rând opriți procesul de ardere, scoateți copilul din mediul respectiv, de lângă foc sau de lângă obiectul cu care s-a ars. Apoi încercați să scoateți haine, pampers, scutece, bijuterii, încercați să le scoateți de pe el. Dacă totuși acestea sunt lipite, nu încercați să le scoateți pentru că puteți agrava situația. Răciți arsura cu apă rece, nu gheață, ci doar rece de la robinet, timp de 20 de minute. Cel mai indicat este să faceți asta imediat după ce copilul s-a ars, dar studiile arată că dacă faceți într-un timp de 3 ore este un lucru bun. Acoperiți plaga, cel mai bine este să folosiți folie transparentă de alimente, dacă nu aveți la dispoziție folosiți un pansament steril dar neaderent. Nu dați cu ulei, cu cremă de gălbenele, cu absolut nimic altceva pe o arsură. Pur și simplu lăsați să se vindece. Dacă este cazul mergeți cu copilul să fie consultat de un cadru medical, în funcție de severitatea plăgii.
 

 

Noutati de la Qbebe

INSCRIE-TE la newsletter-ul Qbebe si primesti ultimele noutati.

Email
Data nasterii bebelusului    
 

Articole asemanatoare

Au început înscrierile la Şcoala Părinţilor Responsabili. Ora de anatomie, primul seminar gratuit dedicat părinţilor din serie Au început înscrierile la Şcoala Părinţilor Responsabili. Ora de anatomie, primul seminar gratuit dedicat părinţilor din serie
Imunitatea copilului și traiul în colectivitate. Sfatul specialistului la Şcoala Părinţilor Responsabili Imunitatea copilului și traiul în colectivitate. Sfatul specialistului la Şcoala Părinţilor Responsabili
Ghid de utilizare a bolilor copilăriei. Sfatul specialistului la Şcoala Părinţilor Responsabili Ghid de utilizare a bolilor copilăriei. Sfatul specialistului la Şcoala Părinţilor Responsabili
Sistemul respirator și prevenția și tratarea răcelilor. Sfatul specialistului la Şcoala Părinţilor Responsabili Sistemul respirator și prevenția și tratarea răcelilor. Sfatul specialistului la Şcoala Părinţilor Responsabili

Articole Lifestyle

O femeie a renunțat la dietă și a slăbit 26 de kilograme. Iată cum a reușit! O femeie a renunțat la dietă și a slăbit 26 de kilograme. Iată cum a reușit!
Luna Nouă din 17 martie schimbă viața zodiilor Luna Nouă din 17 martie schimbă viața zodiilor
10 motive să îi dai părului tău o tentă de cenușiu 10 motive să îi dai părului tău o tentă de cenușiu
Femeile cu fund mare, mai sanatoase si mai istete. Iata explicatia specialistilor! Femeile cu fund mare, mai sanatoase si mai istete. Iata explicatia specialistilor!

Alte articole care te-ar putea interesa

Editorial Qbebe
scris de Qbebe
Aștepți un copil? Școala Părinților Responsabili vine cu seminarii gratuite în Timișoara și OradeaŞcoala Părinţilor Responsabili este o campanie de seminarii gratuite dedicate viitorilor părinți care se doreşte a fi o cărămidă stabilă în construcția unei generații de părinţi reuşiti, pregătiţi şi...

Lista gradinite

Cauta o gradinita in orasul tau

Retete culinare
Editorial Qbebe
scris de Irina Olteanu
Am testat piureurile organice Annabel Karmel și ne declarăm încântate. Atât eu cât și cea micăMă numesc Gheorghe Teodora Camelia, sunt mămica a doi copii minunați, un băiețel în vârstă de 3 ani și o fetiță de 1 an. Nu obișnuiesc să achiziționez din comerț produse gata ambalate destinate meselor...
Qbebe Horoscop saptamanal
Qbebe Funny

Naste natural

Cum sa iti prinzi parul cand vei naste

Cum sa iti prinzi parul cand vei naste

Modul in care iti sta parul in timpul nasterii nu pare un aspect atat de
MAI MULT

Studiu: sucurile consumate in sarcina cresc riscul de astm

Studiu: sucurile consumate in sarcina cresc riscul de astm

Conform unui studiu desfasurat recent sucurile de fructe, dar si cele
MAI MULT

Poveste de mama: am nascut natural…in o ora

Poveste de mama: am nascut natural…in o ora

Pentru gravidele care isi doresc sa nasca natural, durata efectiva a travaliului
MAI MULT

Bebee

sigur.info-fii sigur pe net