10 lucruri pe care nu (vrei sa) le stii despre piscine si jacuzzi

10 lucruri pe care nu (vrei sa) le stii despre piscine si jacuzzi

Louise Tanase - Contributor

Vara, si nu numai, tentatia de a face o baie in piscina sau de a te relaxa intr-un jacuzzi este atat de mare incat cu greu ii rezista cineva. Si totusi, exista anumite lucruri despre care ar trebui sa te informezi inainte de a intra intr-o piscina publica sau intr-un jacuzzi. Chiar daca ceea ce vei citi in continuare iti va strica putin cheful de relaxare, continua. Sanatatea trebuie sa fie mai importanta decat placerea.

Atunci cand, intr-o zi de vara caniculara iti scufunzi corpul intr-o piscina racoritoare sau intr-o seara de vacanta vrei sa te relaxezi putin intr-un jacuzzi, parca nu ai vrea sa te gandesti la germeni, microbi sau fluidele celor care au facut acelasi lucru inaintea ta sau chiar in acelasi timp cu tine. Uneori insa, acest gand neplacut poate insemna diferenta intre sanatate si boala. Din pacate, trebuie sa stii ca, cu cat mai aglomerata este o piscina publica sau un jacuzzi, cu atat devin mai periculoase pentru sanatatea ta. Desi in majoritatea cazurilor reusim sa iesim din piscina sau jacuzzi cu sanatatea neafectata, trebuie sa afli totusi niste informatii importante pentru a incerca sa te feresti de infectii, dar si de contacte dezgustatoare. Asadar, inainte de a te bucura de o zi la piscina sau jacuzzi, iata care sunt lucrurile pe care nu (vrei sa) le stii despre acestea si tot ce exista in apa acestora.

1. Jacuzzi poate provoca sindromul socului toxic

Putina lume stie ca folosirea unui jacuzzi te expune riscului aparitiei sindromului socului toxic. Desi aceasta problema apare rar, trebuie sa stii ca poate fi fatala. Cauza aparitiei sindromului socului toxic este faptul ca apa din jacuzzi este tratata mai putin cu clorina, ceea ce te expune riscului de contractare a unor infectii. In cazul in care cineva care este purtator al bacteriei ce provoaca sindromul socului toxic foloseste respectivul jacuzzi inaintea ta ori simultan cu tine, bacteria poate patrunde in organismul tau chiar si prin micro-leziunile prezente la nivelul pielii ori mucoaselor tale.

2. Piscinele iti pot provoca diareea

 

Potrivit medicilor, piscinele gazduiesc adesea Cryptosporidium, un parazit rezistent la clorina care poate supravietui in piscina pana la 10 zile si care provoaca voma si diareea. Parazitul ajunge in piscina de la inotatorii care sufera de diaree, ajungandu-se astfel la infectarea celor ce folosesc piscina contaminata. Alt parazit rezistent la clorina care provoaca diareea si poate fi prezent in piscina, este banalul Giardia, care poate fi contactat mai ales atunci cand cei care flosesc piscina inghit apa contaminata. Si nu, nu trebuie sa bei apa din piscina; sunt de ajuns cativa stropi care iti patrund in gura.

3. Jacuzzi poate creste riscul aparitiei atacului vascular cerebral cauzat de caldura

 

Probabil ca te gandesti ca daca nu ai afectiuni medicale care sa te predispuna la un atac vascular cerebral ori daca esti in toiul tineretii, atunci nu trebuie sa iti faci griji. Din pacate, trebuie sa te contrazicem: statisticile arata ca multe persoane tinere au suferit un atac vascular cerebral fara sa fi avut probleme de sanatate inainte de nefericitul episod. Trebuie sa ai in vedere faptul ca, evident, jacuzzi au apa calda/fierbinte, ceea ce face ca temperatura corpului scufundat in apa sa creasca destul de rapid si de mult, ceea ce favorizeaza aparitia atacului vascular cerebral, mai ales atunci cand inainte de a intra in jacuzzi ai consumat alcool. Medicii avertizeaza ca alcoolul grabeste deshidratarea organismului si in plus, starea de ebrietate te poate face sa intelegi mai greu semnalele pe care ti le trimite corpul tau incercand sa te avertizeze ca ceva nu este in regula.

4. Ranile deschise atrag bacteriile

Desi acesta este un risc de care, speram, majoritatea celor ce frecventeaza piscinele sunt constienti, trebuie sa avertizam inca o data asupra acestui risc. Medicii avertizeaza ca bacterii periculoase iti pot patrunde in organism printr-o rana deschisa. De asemenea, trebuie sa stii ca si tu, la randul tau, poti imprastia bacterii in piscina sau jacuzzi prin intermediul aceleiasi rani deschise, supunand ceilalti inotatori riscului de a contracta bacteria pe care tu o porti. Asa cum stii, probabil, in piscine sau jacuzzi nu este permisa purtarea unui leucoplast, prin urmare, daca ai o rana deschisa care nu poate fi expusa la apa sau aer neacoperita, nu intra in piscina sau jacuzzi pentru a evita infectii si boli grave.

5. Herpesul se ia din jacuzzi

 

Una dintre bolile contagioase care pot fi contractate in timpul folosirii unui jacuzzi este herpesul. Desi, aparent, cazurile in care acest lucru se intampla sunt rare, acest mod de imbolnavire nu este mai des raportat mai ales pentru ca bolnavii nu isi dau seama de unde au luat herpes sau unde se puteau expune riscului. Trebuie sa stii ca herpesul genital poate fi contractat daca o persoana infectata a folosit jacuzzi inaintea ta ori simultan. Herpesul genital poate avea consecinte grave pentru sanatatea ta, dar si pentru a bebelusului tau, in cazul in care esti insarcinata.

6. Mancarimile ochilor sunt provocate de transpiratie si urina, nu de clorina

 

Probabil ca ti s-a intamplat si tie sa simti mancarimi la nivelul ochilor dupa ce ai folosit piscina, iar ochii sa ti se inroseasca. In cazul in care ai crezut ca aceste reactii sunt provocate de clorina din apa piscinei, trebuie sa te contrazicem si sa te avertizam ca adevarata cauza este dezgustatoare. Trebuie sa stii ca aceasta substanta cu care se dezinfecteaza apa din piscine, clorina, are reactii chimice cu tot ceea ce incearca sa "ucida" de pe corpurile celor ce intra in piscina, formand astfel substante chimice care sunt iritante pentru ochi. Adevaratul motiv pentru care ochii se inrosesc si apar mancarimi este faptul ca urina si transpiratia celor ce folosesc piscina au reactii chimice cu clorina.

7. Probleme pulmonare

 

Ceea ce medicii pneumologi numesc "plamanii de jacuzzi" este o afectiune provocata de o bacterie numita Nontuberculosis mycobacteria. Aceasta bacterie poate fi prezenta in aburul emanat de apa fierbinte din jacuzzi si o poti inhala, ceea ce iti va provoca febra si tuse. O alta afectiune pulmonara care poate fi contractata intr-un jacuzzi este "boala legionarului", o forma grava de pneumonie.

8. Apa nu isi schimba culoarea cand cineva urineaza in piscina

Evident ca ai auzit si tu zvonul conform caruia, atunci cand cineva urineaza in piscina, apa din jurul sau se inroseste din cauza contactului urinei cu clorina. Din pacate, clorina nu poate face acest lucru. Probabil ca este doar un mit raspandit la scara larga pentru a speria persoanele care folosesc piscine publice si a-i impiedica sa urineze in apa de teama de a nu fi descoperiti. Prin urmare, in piscina sau jacuzzi pot exista cantitati semnificative de urina. 

9. Materii fecale din abundenta

Specialistii ne avertizeaza ca apa din piscina este contaminata cu materii fecale. Studiile au concluzionat ca fiecare persoana care intra in piscina o "imbogateste" cu cel putin 0.14 grame de materii fecale. In cazul in care acest fapt nu ar fi destul de dezgustator prin el insusi, trebuie sa stii ca astfel creste riscul contaminarii celor care intra in piscina cu E.coli, giardia si alte afectiuni care se transmit in acest mod. In cazul in care constiinta te indeamna sa eviti sa adaugi si tu cele 0.14 grame de materii fecale in piscina, spala-te bine cu apa si sapun in zona ano-genitala ori de cate ori folosesti toaleta si pe tot corpul la iesirea din piscina ori jacuzzi.

10. Infectiile cutanate sunt usor transmisibile

persoane in piscina

Evident ca, fie ca folosesti piscina, fie ca faci o baie de relaxare in jacuzzi, cea mai expusa riscului infectiilor este pielea. Molluscum contagiosum este o infectie de natura virala a pielii caracterizata de umflaturi pruriginoase (care produc mancarimi) si poate fi luata de pe prosoapele umede sau alte suprafete ude care au fost atinse de o persoana deja infectata. O alta boala de piele usor de luat din jacuzzi este foliculita Pseudomona, o infectie rezistenta la antibiotice, care produce si ea umflaturi rosii pruriginoase. Din fericire, aceasta din urma se vindeca de la sine in mai putin de 10 zile.

Articolul urmator
7 lucruri pe care nimeni nu ar trebui să le spună cuiva care divorțează
7 lucruri pe care nimeni nu ar trebui să le spună cuiva care divorțează

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    9 lucruri pe care sa le arunci daca vrei sa fii sanatos in 2022
    9 lucruri pe care sa le arunci daca vrei sa fii sanatos in 2022

    Intotdeauna se spera ca noul an sa fie macar putin mai bun decat precedentul. Asa se faca ca, in fiecare an, oamenii isi fac tot felul de promisiuni in ceea ce priveste sanatatea lor. Ca si...

    4 lucruri la care trebuie să renunți dacă vrei să fii un părinte mai bun
    4 lucruri la care trebuie să renunți dacă vrei să fii un părinte mai bun

    Cine nu își dorește să fie cel mai bun părinte pentru copilul său? Ar fi ideal dacă i-am putea crește într-un mod în care să nu cunoască suferință, să se simtă...

    9 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să devii mamă vitregă
    9 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să devii mamă vitregă

    Ești pe punctul de a deveni mamă vitregă? Uite 9 lucruri de care trebuie să ții cont, pentru a menține o relație bună cu copilul.

    6 lucruri pe care trebuie să le știi dacă ai grupa de sânge B (3)
    6 lucruri pe care trebuie să le știi dacă ai grupa de sânge B (3)

    Ai grupa de sânge B3? Cu siguranță îți dorești să afli cât mai multe informații despre această grupă sanguină, care este și cea mai rară. Știai că doar 9% din...

    Lucruri pe care orice copil cu sindromul Asperger ar vrea să le știi despre el și boala lui
    Lucruri pe care orice copil cu sindromul Asperger ar vrea să le știi despre el și boala lui

    Sindromul Asperger este inclus printre tulburările de spectru autist, iar persoanele care se confruntă cu un asemenea sindrom nu au, în general, dificultăți în privința...

    Carbohidrații nu sunt dușmanii! Ce trebuie să știi despre indicele glicemic dacă vrei să slăbești
    Carbohidrații nu sunt dușmanii! Ce trebuie să știi despre indicele glicemic dacă vrei să slăbești

    Nu trebuie să renunți la carbohidrați pentru a scăpa de acele kilograme în plus care îți dau bătăi de cap! Probabil că ești familiarizată cu conceptul de bază al...

    Dacă vrei să crești un copil flexibil și adaptabil, trebuie să faci aceste trei lucruri
    Dacă vrei să crești un copil flexibil și adaptabil, trebuie să faci aceste trei lucruri

    Copiii se simt bine atunci când au o rutină, deoarece predictibilitatea îi ajută să se simtă în siguranță. Copiii mei, de exemplu, au voie ca înainte de culcare...

    Am născut de două ori acasă, prima dată neplanificat și a doua oară planificat. Uite ce trebuie să știi dacă vrei și tu să naști acasă
    Am născut de două ori acasă, prima dată neplanificat și a doua oară planificat. Uite ce trebuie să știi dacă vrei și tu să naști acasă

    O femeie din Marea Britanie a născut de două ori acasă - o dată planificat și a doua oară neplanificat. Citiți mai jos, ca să vedeți ce spune mămica despre experiențele sale.

    © 2024 Qbebe