Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe... X

10 orășele reale ce par desprinse din basmele pentru copii

de Alina Nedelcu

Dacă vrei să ai o vacanță de vis, orientează-te către oricare dintre orășelele menționate în articolul de mai jos. Te vei convinge cu siguranță că acestea par desprinse din basmele pentru copii și îți vei dori să le revezi cât mai des!

Reine (Norvegia)

Acest orășel nordic poate fi inclus în categoria orășelelor de basm.
În primul rând, Reine are un farmec aparte datorită poziționării sale, în insulele Lofoten, din apropierea Cercului Polar. Astfel, de aici pot fi admirate superbele aurore boreale.
În al doilea rând, orășelul se remarcă prin căsuțele sale pitorești, unele dintre ele așezate foarte aproape de apă, care sunt, în general, locuințe ale pescarilor. Altele sunt însă împrăștiate pe înălțimi. Din ele se poate admira foarte bine peisajul înconjurător și pot fi utilizate și de către turiști.
Ca activități care se pot face aici, de bază este pescuitul, dar și plimbările cu barca, cu caiacul sau chiar cu mașina pe drumul ce leagă Insulele Lofoten .

Reine, din Norvegia, este un orasel de basm

Bibury (Anglia)

Orășelul face parte din districtul Gloucestershire, din sud-vestul Angliei.
A fost descris încă din secolul al XIX-lea, de către poetul William Morris, ca fiind „cel mai frumos orășel din Anglia", iar în prezent este văzut ca unul dintre cele mai fermecătoare orășele din Europa și din lume.
Ceea ce îl face atât de apreciat este faptul că, datorită cadrului natural  (este vorba despre așa-numitele „Cotswolds", micile dealuri formate în preajma malurilor Tamisei, care răsar parcă din lunca fluviului), arhitectura sa este unică, formată în special din clădiri din piatră, aflate pe străduțe înguste, șerpuitoare. Printre case pot fi regăsite adesea grădini fermecătoare.
Pentru a putea admira din plin căsuțele din piatră din orășel, dar și peisajele înconjurătoare, ar fi bine să vizitați oricare dintre următoarele obiective:
• „Crescătoria de Păstrăvi"
• „Moara Arlington"
• „Biserica St.Mary"
• „Palatul Blenheim"
• „Rezervația forestieră Westonbirt"

 

Rocamadour (Franța)

Iată un alt orășel ce pare desprins din basmele pentru copii. Acesta este situat în Departamentul Lot (din regiunea Midi-Pirinei), la ganița cu Departamentul Dordogne. Chiar dacă numără doar 6000 de locuitori, este vizitat în fiecare an de milioane de turiști.
Ceea ce îl face atât de căutat sunt locația și obiectivele sale. Astfel, Rocamadour este așezat pe marginea unei stânci, la poalele căreia se află râul Alzou. Iar în apropierea râului se află o mulțime de case și monumente, ce s-au păstrat foarte bine de-a lungul timpului.
Strada principală a orașului este împânzită de căsuțe din piatră, cu garduri și porți interesante. În plus, balustradele de piatră, zidurile bisericilor și atmosfera în ansamblu aduc mai degrabă cu micile orașe italiene.
Printre cele mai interesante obiective din Rocamadour se numără:
• „Bazilica St.Sauveur"- Unul dintre zidurile sale dă chiar în stâncă
• „Madona Neagră"- Se pare că aceasta datează din secolul al XI-lea și se păstrează într-o bisericuță în stil gotic
• „Drumul Crucii"- Este de fapt un drum ce îți permite să vezi toate cele 7 biserici din orășel și să ajungi apoi în vârful stâncii, de unde poți avea o panoramă superbă.

Rocamadour, alt orasel de poveste

Rothenburg (Germania)

Situat în Bavaria, pe malul râului Tauber, acest orășel merită vizitat în orice anotimp, distingându-se prin arhitectura medievală deosebită, unele clădiri datând încă din secolul al XIII-lea.
Iată cele mai fascinante obiective din aceste orășel:
• Turnul Primăriei (acesta datează din secolul al XIII-lea)
• Biserica Sfântul Iacob- Este considerată una dintre cele mai frumoase biserici din Germania și, pe lângă arhitectura sa specială, picturile din interior datează încă de la începutul secolului al XVI-lea.
• „Piața Mică"- Cunoscută și sub numele de „Plönlein", este unul dintre cele mai pitorești obiective din oraș. Datorită modului în care sunt dispuse străduțele, în care arată construcțiile și datorită celor două turnuri ce străjuiesc străduța (acestea au fost ridicate în secolul al XIII-lea), acest loc este ca un mini-oraș din poveștile pentru copii.
• Zidurile vechi ale orașului- Acestea s-au conservat foarte bine (datează de la 1500) și se pot face plimbări pentru a le vedea mai bine.
• „Casa Meșterilor"- Este o altă clădire ce pare desprinsă din povești, având fațada construită în stil renascentist.
• „Muzeul Crăciunului"- Adăpostește o colecție impresionantă de materiale din care se fac decorațiuni de Crăciun, decorațiuni pentru casă, decorațiuni pentru bradul de Crăciun, scene cu Nașterea Domnului, lumânări de Crăciun și modele de instalații luminoase, unele dintre ele fiind mai vechi de secolul al XIX-lea.

Rothenburg, din Germania, este un orasel de basm

Citește și: Cele mai frumoase strazi din lume

Filzmoos (Austria)

Este un loc ideal pentru a fi vizitat cu familia în orice anotimp.
Dacă vreți însă să aveți parte de peisaje ca de basm, alegeți orășelul ca destinație de vacanță de iarnă. Întrucât este situat în regiunea Salzburg și este înconjurat de doi munți impunători, zăpada va fi din plin prezentă și vă va oferi imaginea panoramică a cabanelor, căsuțelor și pârtiilor de schi .
În ceea ce privește pârtiile, acestea sunt pentru toate nivelurile și sunt, în general, line.
Pentru cei care nu schiază, ideal este să faceți plimbări cu sania prin pădurile de brad sau să vă plimbați pe străduțele fermecătoare din Filzmoos. >

Wengen (Elveția)

Acest orășel este totodată și stațiune, fiind așezat la 1274 de m, la poalele muntelui Jungfrau.
Datorită căsuțelor din lemn, a cabanelor de vacanță răspândite pe înălțimi și a hotelurilor construite încă de la începutul secolului al XX-lea, orășelul este ca din basmele pentru copii. Dacă mai luăm în calcul și panorama ce se deschide către sud-vest, către alți munți, posibilitatea de a vedea un răsărit și un apus de soare spectaculoase, atunci merită din plin să vizităm Wengen.
În același timp, trebuie să știți că din mai multe puncte ale orășelului puteți face observații cu telescopul către munții din preajmă, admirând fațada nordică a muntelui Eiger .

„Cinque Terre" (Italia)

De fapt, reprezintă un ansamblu de 5 orășele, cățărate pe țărmul stâncos al Mării Liguriei, în partea de vest a Italiei. Fiecare dintre ele este unic prin câte ceva, așa că merită să le vizitați, mai ales că nu se ajunge greu de la unul la celălalt (ideal este să luați trenul).
Să vedem prin ce se distinge fiecare parte din „Cinque Terre":
• Monterosso al Mare- Este cel mai mare dintre orășele și are o fâșie încântătoare de plajă chiar aproape de centrul său.
• Vernazza- Dacă ajungeți aici vi se va deschide în fașa ochilor o priveliște minunată datorită Pieței Centrale, a turnului bisericii și a ruinelor unui castel.
• Corniglia- Este situat chiar pe stânci și oferă o panoramă superbă asupra țărmului și mării.
• Manarola- Este un orășel mai rustic, cu căsuțe încântătoare ca din povești. Din el se va ajunge foarte ușor în ultimul dintre orășele, Riomaggiore.
• Riomaggiore- Pare că iese din apele mării și oferă o priveliște încântătoare.

Cinque Terre, cinci orasele de basm

Oia (Santorini)

Despre Santorini se știe faptul că este singura calderă vulcanică (o formă de crater vulcanic) locuită din lume. Iar orășelele care se află aici sunt într-adevăr ca desprinse din povești. Unul dintre cele mai elocvente exemple în acest sens este Oia, așezat în nordul insulei, la 150 de m sub nivelul mării.
Pe de o parte, frumusețea de poveste din Oia este conferită de către modul de dispunere al caselor pe înălțimi, albul lor alternând cu nuanțe precum ciocolatiu, roșu, ocru, albastru-cobalt sau fuchsia. De asemenea, dacă privim de departe, printre case se văd șerpuind străduțe înguste, balcoane cu flori și acoperișuri de biserici (multe dintre ele ridicate în cinstea marinarilor).
Pe de altă parte, este imposibil să nu te lași vrăjit de cele două tipuri de locuințe ce domină Oia: „căsuțele din stâncă" (construite practic în peretele vulcanic) și „Casele Căpitanilor". În prima categorie de căsuțe locuiau membrii echipajelor navelor, în timp ce în cea de-a doua categorie locuiau posesorii navelor și căpitanii.
Nu în ultimul rând, nu putem uita de frumusețea nemaipomenită a apusului de soare de aici. Astfel, nuanțele de pe cer se îmbină cu albastrul mării și cu albul strălucitor al caselor  din Oia, creând un peisaj ca desprins din povești.

Oia, un orasel de basm din Santorini, Grecia

Sintra (Portugalia)

Este un orășel situat în subregiunea „Grande Lisboa" (Regiunea Lisabona) din Riviera portugheză.
Farmecul său derivă din faptul că, pentru un orășel, are foarte multe monumente istorice, case și palate cu arhitecturi deosebite, toate așezate pe înălțimi.
Printre obiectivele ce-i oferă orășelului un aspect de poveste se pot menționa:
• „Palatul Național"- Construit în stil gotic, a fost folosit de către nobilimea portugheză între secolele al XV-lea și al XIX-lea.
• Castelul în stil maur- Datează din vremea maurilor (secolele 8-12) și este așezat la înălțime, oferind o panoramă spectaculoasă.
• „Palatul Pena"- Situat pe cel mai înalt punct din Sintra, se distinge datorită culorile sale și faptului că este înconjurat de o pădure de pini.

Sintra, un orasel de basm din Portugalia

Shirakawa-go (Japonia)

Așezat la poalele Muntelui Haku-san din nord-vestul Prefecturii Gifu, Shirakawa-go este un orășel ca de basm, ce se distinge datorită unui ansamblu de 114 căsuțe tradiționale, cu acoperișul din stuf, ce par desprinse din poveștile pentru copii.
Lângă orășel se află și un muzeu în aer liber, format din alte 27 de căsuțe tradiționale (ce includ și un fel de templu, un tip de locuință ce era destinată minerilor și un adăpost pentru cai), care conservă foarte bine viața din trecut. În plus, acolo se organizează și reprezentații live a unor meșteșuguri tradiționale (precum țesutul și împletitul) și se pot degusta foarte multe varietăți de supă, cu tăiței preparați după o rețetă străveche.
Ceea ce mai contribuie la unicitatea locului este și un festival care se ține toamna („Doburoku"), la care se servește sake nerafinat și la care se poate învăța un dans tradițional, numit și „dansul leului".
Toate acestea au făcut ca Shirakawa-go să fie inclus în patrimoniul mondial al UNESCO în anul 1995.

O fotografie postată de REINA (@rrrrei) pe

Citește și: Top  10 Orase perfecte sa-ti cresti copilul

Voi ați mai auzit și de alte orășele din realitate, dar care par similare celor din basmele pentru copii?

Surse:
www.bibury.com; www.brightside.me; www.francethisway.com;www.getmetravelled.com; www.inghams.co.uk; www.jnto.go.jp;www.myswitzerland.com; www.planetware.com; www.santorini.com;www.sintra-portugal.com

Surse poze:
www.pixabay.com;www.facebook.com;www.instagram.com

Articole asemanatoare

3 Destinatii ideale pentru vacante in familie 3 Destinatii ideale pentru vacante in familie
Metode de a profita de sex in cuplu, chiar daca sunteti cu copilul in vacanta Metode de a profita de sex in cuplu, chiar daca sunteti cu copilul in vacanta
Strategii eficiente pentru bagajul de vacanta al familiei Strategii eficiente pentru bagajul de vacanta al familiei
In familie: 3 destinatii pentru o vacanta de vis in Romania In familie: 3 destinatii pentru o vacanta de vis in Romania

Articole Lifestyle

Ce fel de femeie eşti în funcţie de luna în care te-ai născut Ce fel de femeie eşti în funcţie de luna în care te-ai născut
Ce se întâmplă dacă pui aspirină în maşina de spălat! Efectul este neaşteptat Ce se întâmplă dacă pui aspirină în maşina de spălat! Efectul este neaşteptat
Cum să treci peste problemele cu banii în cuplu Cum să treci peste problemele cu banii în cuplu
Șase cauze neobișnuite ale infarctului Șase cauze neobișnuite ale infarctului

Alte articole care te-ar putea interesa

Adauga comentariul tau
 
Nume   Cod
Refresh

 
 
 
Mesaj (1500 caractere)  

 
Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii prima care isi spune parerea!
Editorial Qbebe
scris de Gabriela Paladi
Despre experienţa personajelor gay: cum a fost la Frumoasa şi Bestia Frumoasa şi Bestia a fost trecut de multă vreme pe lista noastră, de când s-a anunţat începerea producţiei. Dar ceea ce m-a determinat mai mult decât oricând să o duc pe Anya au fost ştirile din...

Lista gradinite

Cauta o gradinita in orasul tau

Retete culinare
Editorial Qbebe
scris de Gabriela Paladi
Mami, magia chiar există! Cum am plecat convinse de asta de la spectacolul de magie și iluzionism pentru copii FantasmioMagie, vrăjitorie, iepurași coconași, dans cu lasere, levitație și mult simț al umorului Recunosc că, de felul meu, ca orice adult de altfel, sunt reticentă la spectacolele de magie. Însă, convinsă de fiica mea,...
Qbebe Horoscop saptamanal
Qbebe Funny
Link-uri recomandate

Naste natural

9 detalii care iti contureaza personalitatea inca inainte de a te naste

9 detalii care iti contureaza personalitatea inca inainte de a te naste

Exista cateva detalii capabile sa iti contureze personalitatea din perioada de
MAI MULT

Cum iti afecteaza sanatatea varsta la care ai avut primul copil

Cum iti afecteaza sanatatea varsta la care ai avut primul copil

Conform unui studiu recent, varsta la care ai avut primul copil poate avea un
MAI MULT

OMS: cezariana ar trebui facuta doar cand exista un pericol pentru fat

OMS: cezariana ar trebui facuta doar cand exista un pericol pentru fat

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii nasterea prin cezariana trebuie
MAI MULT

Bebee

numele Cezar

Semnificația numelui Cezar

Numele Cezar este unul ce are rezonanțe puternice în istoria romană, fiind un
MAI MULT

numele Rareș

Semnificația numelui Rareș

La originea numelui Rareș nu stă o anumită limbă sau o rădăcină
MAI MULT

numele Paul

Semnificația numelui Paul

Numele Paul este apreciat în onomastica românească, dar și popular, și se
MAI MULT

Teodor

Semnificația numelui Teodor

Numele Teodor se presupune a fi o altă formă a numelui Theodor și nu este
MAI MULT

sigur.info-fii sigur pe net