Vacante spectaculoase: 9 poduri locuite din Europa

Vacante spectaculoase: 9 poduri locuite din Europa

Louise Tanase - Contributor

In zilele noastre te astepti ca oamenii sa locuiasca in imobile cu cele mai diverse forme, inaltimi sau dimensiuni, insa cu siguranta iti va veni greu sa crezi ca un pod care traverseaza o apa este locuit. Iata insa ca exista poduri locuite si ca nici nu sunt in cine stie ce parte indepartata a lumii, ci chiar in Europa.

Podul locuit este o structura care, in plus fata de functia sa de baza, adica aceea de a crea o punte peste diferite obstacole fizice (ape, deivelari de teren, sosele) poate indeplini si functie rezidentiala sau comerciala. Trebuie sa recunoastem ca astfel de structuri imobiliare sunt foarte rare in lume, acesta fiind motivul pentru care vi le prezentam, dar si motivul pentru care atrag numerosi turisti in fiecare an.

1. Ponte Vecchio, Italia

Ponte Vecchio este cel mai vechi pod din Florenta. Se crede ca acest pod exista aici deja in epoca romana. Podul dainuieste in forma actuala din anul 1345 cand a fost construit pentru a inlocui podul original ce fusese distrus de o inundatie de proportii. Casele au fost construite pe pod, deoarece aceasta era o practica obisnuita in orasele europene ale Evului Mediu.

Casele construite pe pod erau initial folosite ca ateliere si ca magazine (aici puteau fi gasiti macelarii si tabacarii orasului). In anul 1593, ducele Ferdinand I a decis sa mute tabacarii si macelarii, doarece mestesugurile lor produceau prea mult gunoi si emanau mirosuri greu de suportat, inlocuindu-i cu aurari si argintari.

In zilele noastre, casele din pod sunt magazine de bijuterii, cu preturi care variaza de la modest (pentru bijuteriile moderne) pana la exorbitant (pentru bijuteriile vechi).

2. Krämerbrücke, Germania

 

Krämerbrücke este un pod aflat in orasul thuringian Erfurt din Germania. Acesta este acoperit partial cu locuinte din lemn pe ambele parti, in centrul podului fiind, evident o strada deschisa traficului pietonal. Este unic in partea nordica a Alpilor europeni.

Pasarela se intinde peste Breitstorm, un brat al raului Gera, si leaga Benediktsplatz de Wenigemarkt. In prezent, majoritatea artizanilor si magazinelor de antichitati pot fi gasite in 32 de case de pe Krämerbrücke (Podul Kramer). Cladirea a fost si ramane unul dintre principalele atractii turistice ale zonei. Cu exceptia caselor numerotate cu 15, 20, 24 si 33, toate casele de pe pod sunt in proprietatea municipalitatii.

 

Administratia orasului are o fundatie care se ocupa cu conservarea acestui monument istoric unic. Cel mai mare festival organizat si gazduit de orasul Erfurt este numit dupa acest pod: Krämerbrückenfest si are loc anual in luna iunie, in jurul podului si pe strazile orasului vechi.

3. Pont de Rohan, Franta

 

Pont de Rohan (Podul Rohan) este un pod locuit care se afla in localitatea Landerneau, in nord-vestul Frantei. Podul traverseaza raul Elorn, a fost construit in anul 1336 si restaurat in anul 1510 de catre Jean al doilea de Rohan (un nobil).

Initial, podul a gazduit doua magazine, o moara si o inchisoare. Astazi, Podul Rohan este alcatuit din doua randuri de case pe ambele parti si reprezinta un punct de referinta al localitatii Landerneau.

4. Podul acoperit, Bulgaria

 

Podul acoperit este, asa cum sugereaza chiar numele sau, un pod acoperit aflat in localitatea Lovech din Bulgaria. Podul traverseaza raul Osam si conecteaza partea veche a orasului de partea moderna, fiind, probabil, cel mai usor de recunocut simbol al orasului.

Dupa ce in anul 1872 podul original a fost distrus de o inundatie, seful politiei locale i-a cerut faimosului constructor bulgar Kolyu Ficheto sa construiasca unul nou. Ficheto a ales personal materialele pentru constructia podului din lemn. Fiecare cetatean al orasului Lovech a contribuit la construirea podului, cei mai saraci muncind la constructie, iar cei mai bogati donand bani pentru plata altor muncitori. Podul acoperit a fost terminat in anul 1874.

 

Initial, podul avea o lungime de 84 de metri si 6 orificii, gazduind 64 de magazine. Din pacate, a fost distrus in intregime de un incendiu in noaptea de 2-3 august 1925. In locul sau a fost construit un pod mai modern pe acelasi loc in anul 1931, insa a fost si acesta inlocuit in anii 1981-1982 cu altul, respectand designul realizat de Ficheto. Podul actual proiectat de arhitectul Zlatev are o lungime de 106 metri si gazduieste 14 magazine.

5. Pont des Marchands, Franta

 

Pont des Marchands este un pod istoric aflat in Narbonne, sudul Frantei si serveste va fundatie unui sir de case si magazine pe sub care Canal de la Robine curge prin orasul vechi.

 

Are o deschidere a arcadei de 15 metri. In epoca romana structurile de acest gen aveau 6 arcade.

6. Podul Pulteney, Anglia

Podul Pulteney este un pod ce traverseaza raul Avon in Bath, Anglia. A fot construit in anul 1773 si este clasificat ca fiind monument de patrimoniu national de rang 1.

 

Podul acoperit a fost proiectat de Robert Adam, ale carui schite sunt pastrate inca in Muzeul Sir John Soane si este unul dintre cele 4 poduri din lume care are magazine pe ambele laturi, in siruri neintrerupte. Magazinele de pe pod include o florarie, un anticariat ce comercializeaza harti vechi si un magazin de sucuri racoritoare.

7. Podul orasului Frome, Anglia

Acest pod locuit se afla in Frome, un orasel din nord-estul Somerset, Anglia. Acest pod acoperit, locuit, a fost construit in anul 1667. In prezent, pe pod se afla o cladire care gazduieste cateva magazine.

8. Casa Pod, Anglia

 

Aceasta casa-pod este situata in Ambleside si a fost construita peste paraul Stock Ghyll, cu mai mult de 300 de ani in urma, probabil cu destinatia de casa de vara si magazin de mere pentru Ambleside Hall. Cladirea a fost cumparata in anul 1926 de localnici si a fost donata Fondului National penru Locuri de Interes Istoric si Frumusete Naturala.

In prezent, casa-pod gazduieste un centru de informatii al institutiei mentionate si este monument protejat prin lege.

9. Moara veche, Franta

 

Un simbol al localitatii Vernon din nordul Frantei, vechea moara inca mai dainuieste ridicata pe doi piloni vechi ai unui pod antic peste Sena. Aceasta moara a fost probabil construita in secolul al XVI-lea. In zilele noastre, moara veche este proprietate privata si apartine unui mostenitor american care doreste sa isi pastreze anonimatul. Acum cativa ani, orasul Vernon a reconditionat cladirea morii. Trebuie sa stii ca aceasta moara este reprezentarea postala a orasului si a fost imortalizata de mii de ori de catre pictori. Chiar si renumitul Claude Monet a imortalizat vechea moara intr-unul dintre tablourile sale.

Tu ai locui intr-o cladire aflata pe un pod?

Articolul urmator
A divorțat și s-a recăsătorit cu prietenul cel mai bun din copilărie. ”Ne creștem copiii din celelalte căsătorii împreună”
A divorțat și s-a recăsătorit cu prietenul cel mai bun din copilărie. ”Ne creștem copiii din celelalte căsătorii împreună”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cea mai bună aplicație IT din Europa, creată de cinci eleve din București. O soluție genială pentru siguranța femeilor
    Cea mai bună aplicație IT din Europa, creată de cinci eleve din București. O soluție genială pentru siguranța femeilor

    Aproape că nu există femeie care să nu fi fost vreodată fluierată, claxonată sau chiar pipăită pe stradă, ziua în amiază mare, sub privirile impasibile ale celor din jur....

    Cifre alarmante: jumătate din mamele minore, sub 15 ani, din Europa sunt din România
    Cifre alarmante: jumătate din mamele minore, sub 15 ani, din Europa sunt din România

    Aproape jumătate din numărul mamelor minore, cu vârsta mai mică de 15 ani din Europa, provin din România.

    Prima țară din Europa care oferă femeilor trei zile de „concediu menstrual” în fiecare lună
    Prima țară din Europa care oferă femeilor trei zile de „concediu menstrual” în fiecare lună

    Spania ar putea deveni prima țară din Europa care oferă femeilor între trei și până la cinci zile de „concediu menstrual”, în fiecare lună! Proiectul de...

    Alertă alimentară în Europa după ce un bebeluș a murit din cauza laptelui praf care conținea Salmonella
    Alertă alimentară în Europa după ce un bebeluș a murit din cauza laptelui praf care conținea Salmonella

    Anchetă de proporții în Europa, și nu numai, după ce au fost descoperite nereguli grave cu privire la laptele praf pentru bebeluși - Similac. Anumite produse au fost retrase de...

    Țara cu cea mai mare rată de abandon școlar din Europa: România! De ce renunță copiii la școală
    Țara cu cea mai mare rată de abandon școlar din Europa: România! De ce renunță copiii la școală

    România este pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește rata de părăsire timpurie a școlii. Datele Eurostat pentru anul 2021 arată în 2019, rata...

    Poveștile copiilor din toată lumea care vor să trăiască mai bine: „Ori ajungi în Europa, ori mori pe mare”
    Poveștile copiilor din toată lumea care vor să trăiască mai bine: „Ori ajungi în Europa, ori mori pe mare”

    În ultimii ani, auzim tot mai des de sute de mii de migranți care ajung în fiecare an în Europa în căutarea unei vieți mai bune. Aceștia vin fie din zone grav...

    Cea mai mare rată a mortalității infantile din Europa în România. 91% dintre secțiile pentru nou-născuți nu sunt dotate corespunzător
    Cea mai mare rată a mortalității infantile din Europa în România. 91% dintre secțiile pentru nou-născuți nu sunt dotate corespunzător

    Oficiul pentru Statistică al Uniunii Europene (Eurostat) publică anual inclusiv date privind rata mortalității infantile. Conform informațiilor oferite de Eurostat, în ultimii ani...

    România, prima țară din Europa care vaccinează copiii. De ce imunizarea colectivă nu se poate realiza fără acest pas
    România, prima țară din Europa care vaccinează copiii. De ce imunizarea colectivă nu se poate realiza fără acest pas

    România este prima țară din UE care vaccinează copiii împotriva noului coronavirus. Primul centru de vaccinare pentru minorii cu vârste cuprinse între 12 și 15...

    © 2024 Qbebe