Cum pregatim copiii pentru vacanta?

Cum pregatim copiii pentru vacanta?

Louise Tanase - Contributor

O vacanta in familie sau o tabara poate fi prilej de mare bucurie, atat pentru copii, cat si pentru adulti. Insa atunci cand vacanta in familie ori tabara constituie o premiera pentru unul sau chiar toti prichindeii, noutatea poate fi coplesitoare. Anticiparea sau chiar si surpriza, pot fi receptate ca infricosatoare ori ca neplacute de catre cei mici. Cel mai bine este ca, inainte de plecarea intr-o vacanta sa ii pregatiti pe cei mici.

Vacanta este o perioada foarte indragita a anului, asteptata cu nerabdare de catre cei mici daca stiu ce urmeaza. Este foarte important, mai ales daca este prima lor vacanta in familie, ori chiar tabara fara parinti si mai ales daca nu sunt obisnuiti cu calatoriile, sa ii pregatiti pe cei mici pentru aventura ce va urma.

Pregatirea pentru vacanta

In functie de varsta copiilor tai, cu ceva timp inainte de marea aventura trebuie sa le povestesti cate ceva despre ce inseamna o vacanta in familie sau o tabara. Este absolut necesar sa incerci sa descrii perioada vacantei ori a taberei ca fiind una plina de bucurie si aventura, de lucruri si locuri noi. Ideal este sa te documentezi tu inainte despre destinatia unde copiii vor ajunge (cu sau fara voi, parintii), despre atractiile si activitatile de acolo.

Arata-le poze si spune-le totul ca pe o poveste daca sunt prescolari, iar daca stiu deja sa citeasca prezinta-le un ghid de calatorie ilustrat ori chiar materiale de pe internet. Lasa-i sa iti puna cate intrebari doresc si incearca sa le raspunzi cat mai sincer cu putinta. In felul acesta ei se vor asigura ca nu este nimic infricosator "acolo" si ca pot avea incredere in tine.

In cazul in care cei mici trebuie pregatiti pentru prima lor tabara fara voi, este foarte important sa ii asiguri ca se vor intoarce la voi dupa x zile si ca vor putea tine legatura in permanenta cu voi.

 Familie

Pregatirea pentru calatorie

O vacanta la mare departare de casa nu este intotdeauna cea mai buna idee in ceea ce priveste copiii mici. Drumul pana la destinatie poate fi extenuant si este posibil sa scoata la iveala cele mai urate comportamente ale copiilor. Indiferent ca veti pleca in vacanta cu masina, trenul ori avionul, este foarte important sa ii pregatesti pe cei mici pentru drumul pe care il au de facut.

Trebuie sa le explici pe intelesul lor ca este necesar sa stea pe scaunul lor linistiti tot timpul calatoriei, ca vor exista momente in care se vor putea ridica pentru dezmortirea picioarelor, ca trebuie sa nu ii deranjeze pe ceilalti calatori din jur, ca nu au voie sa faca galagie ori sa arunce cu obiecte sau jucarii. In functie de varsta lor, poti sa inventezi un joc „cine sta cel mai mult cuminte in fotoliu/scaun" in care sa participi si tu, lasandu-i, in general, pe ei sa castige. Asigura-i ca in timpul calatoriei vor avea parte de jocuri si surprize si tine-te de cuvant pentru a nu distruge sansele unei calatorii viitoare placute.

 Tata si fiu cu laptop

Pregatirea pentru mese la restaurant

Majoritatea parintilor merg la restaurante cu cei mici si acolo descopera ca nu au nici cel mai mic control asupra lor: in loc sa manance linistiti stand pe scaunul lor, asa cum fac acasa, copiii incep sa alerge printre mese, sa arunce cu mancarea, sa traga de fetele de masa si sa tipe cat pot de tare. Atunci cand te afli aproape de casa poate ca solutia este la indemana: va ridicati de la masa si mergeti acasa.

In calatorie insa, neavand alta solutie pentru a lua masa, va puteti transforma in tinta privirilor dezaprobatoare ale celorlalti sau chiar puteti fi rugati politicos sa parasiti restaurantul. Pentru a evita asemenea momente neplacute in vacanta, trebuie sa ii pregatiti pe cei mici din timp. Pregatirea lor consta, evident, in iesiri la restaurant in care sa le corectati comportamentul, iar daca acest lucru poate fi prea costisitor, macar incercati sa luati masa cu mai multi adulti sau cu familia extinsa pentru a exersa comportamentul potrivit pentru mesele in public.

 Familie

Pregatirea pentru activitati de vacanta

Pregatirea copiilor pentru vacanta trebuie sa includa si explicatii in legatura cu ce se va intampla concret la destinatie. Povesteste-le in detaliu programul zilelor de vacanta, puncteaza momentele de joaca, vizita atractiilor locale, ce inseamna un muzeu si ce vor vedea acolo, cum si unde vor dormi, cum va fi vremea si ce inseamna un hotel. De asemenea, asigura-i pe cei mici ca si in vacanta veti pastra anumite obiceiuri de rutina, cum ar fi baia de seara, povestea dinainte de culcare sau joaca in pat dimineata.

In cazul in care calatoria celor mici va include si vizite in parcuri de distractii, gaseste pe internet cateva filmulete scurte din care pot sa inteleaga amuzamentul de care vor avea parte acolo, ce inseamna „ne vom da in trenulete" sau „carusel". De asemenea, este foarte important sa ii asiguri pe cei mici ca nu vor avea parte de momente neplacute, iar daca nu vor vrea sa faca ceva sau un anumit loc sau joc ii va speria, nu ii vei obliga sa continue.

 Familia pleaca in vacanta

Sfaturi pentru parinti

O vacanta cu cei mici, mai ales prima vacanta a lor, poate fi un motiv de stres pentru voi parintii, incepand cu momentul planificarii, al impachetarii bagajului si continuand cu drumul pana la destinatie si cu vacanta in sine. Cel mai important lucru este sa incercati sa nu aveti asteptari nerealiste si sa va pregatiti, atat sufleteste cat si practic, pentru ceea ce va urma.


• Impachetati pentru cei mici jocuri pentru drum, dar si pentru serile sau diminetile de vacanta.
• Nu uitati obiectele de confort ale copiilor. Poate fi vorba despre paturica preferata, o jucarie de plus sau o veioza mica de veghe.

• Incercati pe cat posibil sa nu va aratati stresul. Cei mici va pot prelua starea inconstient, iar vacanta poate deveni un cosmar plin de tipete, plans si crize de nervi.
• Limitati consumul de zahar si ciocolata al celor mici, atat pe parcursul calatoriei, dar si cu cateva zile inainte. Zaharul sau ciocolata le va conferi multa energie si implicit, ii va face irascibili si mofturosi.

• Nu va simtiti mai vinovati sau mai jenati decat este cazul atunci cand copiii fac crize in public. Spectatorii deranjati au si ei copii sau daca nu, la randul lor au fost copii si si-au pus parintii in aceeasi situatie ca a voastra macar o data.
• Incercati pe cat posibil sa variati activitatile zilnice, astfel incat sa le mentineti interesul si entuziasmul pe tot parcursul vacantei.

 Familie

Voi cum va pregatiti copiii pentru vacanta? Ce sfaturi le-ati da celorlalti parinti?

Articolul urmator
Vacanța de primăvară 2022: când cade în acest an
Vacanța de primăvară 2022: când cade în acest an

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    ULTIMA ORĂ! Vacanță de doua săptămâni pentru toți copiii. Anunțul făcut de Klaus Iohannis
    ULTIMA ORĂ! Vacanță de doua săptămâni pentru toți copiii. Anunțul făcut de Klaus Iohannis

    Președintele României, Klaus Iohannis a anunțat că vor intra în vigoare noi restricții și măsuri de stopare a pandemiei. Astfel, una dintre măsuri va fi o vacanță de...

    Ce mari și frumoase au crescut fetițele Laurei Cosoi! Cum a fost vacanța de familie prelungită din Bali
    Ce mari și frumoase au crescut fetițele Laurei Cosoi! Cum a fost vacanța de familie prelungită din Bali

    Laura Cosoi este, fără îndoială, una dintre cele mai apreciate vedete din România. A devenit cunoscută publicului în urmă cu mai bine de 20 de ani, odată cu rolul...

    Elevii intră în vacanța „mobilă”! Este pentru prima oară când o astfel de vacanță este prevăzută în structura anului școlar
    Elevii intră în vacanța „mobilă”! Este pentru prima oară când o astfel de vacanță este prevăzută în structura anului școlar

    Elevii și profesorii din România au, între 20 și 24 februarie 2023 așa-numita vacanță „mobilă” de o săptămână. Parcurge articolul pentru mai multe...

    Copiii nu mai au vacanță de Paște în anul școlar 2023-2024. Când vor beneficia de zilele libere
    Copiii nu mai au vacanță de Paște în anul școlar 2023-2024. Când vor beneficia de zilele libere

    La finalul lunii ianuarie, Ministerul Educației a lansat dezbaterea publică referitor la structura anului școlar 2023-2024. Se menține structura pe module, vacanța din perioada...

    Gata, s-a decis! Când se întorc la școală copiii după vacanța de Paște și în ce condiții
    Gata, s-a decis! Când se întorc la școală copiii după vacanța de Paște și în ce condiții

    Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că elevii revin la școală în dată de 5 mai, cu excepția celor din clasele terminale, care vor începe cursurile pe 10...

    Hotărâre de Guvern: încă o mini-vacanță pentru copii! Când va fi aceasta
    Hotărâre de Guvern: încă o mini-vacanță pentru copii! Când va fi aceasta

    Guvernul Ciucă a decis la începutul acestui an ca ziua de 2 decembrie 2022 să fie liberă pentru pentru personalul instituţiilor şi autorităţilor publice.

    Mihai Craiu despre cum trebuie protejați copiii pe plajă. „Copiii nu trebuie să stea prea mult în apă sărată. Se pot deshidrata!”
    Mihai Craiu despre cum trebuie protejați copiii pe plajă. „Copiii nu trebuie să stea prea mult în apă sărată. Se pot deshidrata!”

    Atunci când plecăm la mare cu cei mici, de multe ori socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg. Deși visăm la o vacanță fără peripeții, se...

    1 din 4 copii din România nu au ajuns niciodată în vacanță la mare
    1 din 4 copii din România nu au ajuns niciodată în vacanță la mare

    Litoralul românesc, și nu numai, este plin de familii cu copii care se bucură din plin de mare, soare și nisip. Ai putea crede că în zilele noastre sunt foarte puțini...

    © 2024 Qbebe