In familie: 3 destinatii pentru o vacanta de vis in Romania

In familie: 3 destinatii pentru o vacanta de vis in Romania

Louise Tanase - Contributor

Vara este in toi si majoritatea dintre noi suntem cu gandul numai la vacanta si calatorii. Din pacate, in ultima vreme din ce in ce mai multe familii aleg sa isi petreaca vacantele pe meleaguri indepartate si sa isi plimbe copiii in strainatate. Alegerea unei destinatii de vacanta pe plaiuri mioritice a devenit o raritate. Nu trebuie sa uitam insa ca tara noastra are nenumarate locuri frumoase si interesante si ca, inainte de a vizita ruinele altei civilizatii sau de a merge in excursii educative in strainatate, trebuie sa ne cunoastem tara.

Romania este o destinatie de vacanta ideala atat pentru adulti cat si pentru copii. In cazul in care inca mai cauti o destinatie de vacanta frumoasa si ieftina pentru familia ta, Qbebe iti recomanda sa iei in considerare si meleagurile romanesti. In afara de faptul ca nu mai trebuie sa faci o calatorie foarte lunga pentru a ajunge la destinatie, in afara de faptul ca nu mai trebuie sa cheltuiesti mii de euro si sa faci rezervari cu multe luni inainte, Romania este tara pe care ar trebui sa o cunoasca cel mai bine copiii tai.

Vacanta cu familia in Maramures

Familie in vacanta
Maramuresul este destinatia de vacanta perfecta pentru intreaga familie; este zona care ofera liniste, traditie, peisaje de vis si activitati diverse. Locuri precum Cimitirul Vesel de la Sapanta sau bisericile din lemn care au intrat in patrimoniul UNESCO garanteaza o vacanta speciala pentru familia ta.

Considerat una dintre cele mai frumoase zone ale tarii noastre, Maramuresul este situat in partea de nord-vest a Romaniei si cuprinde locuri care mai pastreaza inca traditii vechi de sute de ani: Valea Izei, Sighetu Marmatiei sau Borsa. Datorita vecinatatii muntilor Rodnei si raurilor Tisa, Iza si Viseu, aceasta zona beneficiaza de peisaje naturale deosebite (vai, dealuri si platouri montane). In plus, prin faptul ca se afla la granita cu judetul Suceava, aceasta destinatie se afla in apropiere de urmatoarea destinatie de top a Romaniei, respectiv nordul Moldovei.

Maramures
Daca vreti sa vedeti specii rare de animale precum capra neagra, cocosul de munte, rasul sau cerbul carpatin, atunci trebuie sa vizitati padurile din Maramures. De asemenea, nu ar trebui sa ratati satele in care mesterii inca se ocupa cu prelucrarea lemnului. Odata ajunsi in satele maramuresene, ii puteti ruga pe sateni sa va arate si costumele populare pe care ei le poarta regulat, dar si modul in care acestea sunt facute.

Nu ar trebui sa ratati nici muzeele si bisericile de lemn din zona, ultimele fiind printre cele mai apreciate creatii romanesti in intreaga lume. Ar trebui sa vizitati Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei de la Sighet, Muzeul de Etnografie Sighetu Marmatiei, Muzeul de Etnografie si Arta Populara Baia Mare, Muzeul de Mineralogie Baia Mare sau Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Baia Mare, dar nu uitati nici de Cimitirul Vesel din Sapanta.

Cimitirul vesel de la Sapanta
Acest ultim obiectiv atrage in fiecare an mii de turisti, care sunt fascinati de modul in care satenii au ales sa-si marcheze trecerea in "lumea de dincolo". Daca vreti cateva momente deosebite, atunci ar trebui sa incercati o plimbare cu mocanita pe valea Vaser. In ceea ce priveste cazarea in Maramures, aveti la dispozitie hoteluri, moteluri si pensiuni, alaturi de care puteti gasi si oferte ale localnicilor care isi pun casa la dispozitie pentru turisti.

Preturile de cazare in zona sunt cuprinse intre 50 si 100 de lei pe noapte, pentru o camera dubla. Proprietarii pun la dispozitia celor care le calca pragul si posibilitatea de a manca produse traditionale, suplimentul de pensiune completa costand intre 20 si 50 de lei/zi de persoana, iar o singura masa intre 10 si 20 de lei

Vacanta cu familia in nordul Moldovei

Manastirea Voronet
Nordul Moldovei este unul dintre cele mai atragatoare puncte turistice de pe harta Romaniei, in tot timpul anului. Unice prin picturi, culori si linistea pe care o lasa in sufletele celor care le trec pragul, bisericile si manstirile pictate din Nordul Moldovei sunt o atractie turistica de care ar trebui sa se bucure si familia ta, macar intr-o vacanta.

Nordul Moldovei atrage mii de turisti datorita numeroaselor obiective turistice, cetati, monumente medievale, manastiri, lacasuri de cult sau parcuri; detine un important patrimoniu de lacasuri de cult: Manastirea Voronet, Manastirea Putna, Manastirea Varatec, Manastirea Secu, Manastirea Sihastria, Manastirea Agapia, Manastirea Neamt, Manastirea Petru Voda, toate faimoase pentru legendele sau pentru operele de arta ce pot fi vazute in interiorul lor.

Manastirea Putna
Un alt motiv pentru care turistii sunt atrasi de nordul Moldovei sunt numeroasele monumente medievale, pline de istorie si legende, cum ar fi Cetatea Neamtului (Neamt), Cetatea de Scaun (Suceava), Palatul Cnejilor (Neamt - Comuna Ceahlau) si multe altele. Daca tu si familia ta sunteti dornici de o vacanta la munte in mijlocul naturii si a aerului curat, nordul Moldovei este o destinatie potrivita. Puteti alege dintre numeroasele statiuni din muntii Bistritei, muntii Calimani sau masivul Ceahlau.
Familie pe biciclete
In nordul Moldovei va puteti caza la numeroasele pensiuni sau vile, dar puteti opta si pentru cazarea in chiliile manastirilor, care sunt puse la dispozitia turistilor pentru preturi modice (de 10 - 20 de lei pe noapte, fara mancare, cu o rezervare anterioara direct la manastire sau prin intermediul agentiilor de turism care organizeaza astfel de circuite). Preturile la cazare variaza intre 30 si 100 de lei pe zi, in functie de confortul si serviciile alese.

Vacanta cu familia in Delta Dunarii

Delta Dunarii ofera vacanta perfecta tuturor familiilor care doresc sa isi petreaca un sejur in mijlocul naturii, inconjurati de peisaje de vis, soare, apa si aventura. Vacanta in Delta Dunarii poate fi una in care fiecare zi reprezinta o aventura, sau una plina de liniste si relaxare. Dunarea, izvorand din Germania, adunand afluentii din zece tari si traversand patru capitale, dupa o calatorie lunga de 2860 Km, formeaza la varsarea sa in Marea Neagra, o delta.

Delta Dunarii este cea mai mare rezervatie de tinuturi umede din Europa, acoperind o suprafata de 2681 km2. In anul 1990 UNESCO a inclus Delta Dunarii, cea mai noua forma de relief din Romania, ferita de "progresul industrializarii", printre rezervatiile biosferei. In Delta Dunarii puteti petrece o vacanta de vis si nici macar o zi nu vet simti plictiseala sau regretul de a fi ales aceasta destinatie.

Puteti calatori cateva zile cu unul dintre hotelurile plutitoare, puteti face plimbari cu barcile cu motor in rezervatia naturala, puteti sta linistiti pe mal sau chiar in barca pentru a observa pasarile cu binoclul, puteti pescui, filma, face fotografii sau puteti face excursii in toata Delta Dunarii, pentru a observa dunele de nisip, flora si fauna unice. In cazul in care doriti sa petreceti vacanta in Delta Dunarii si cautati locuri sau activitati inedite, trebuie neaparat sa vizitati rezervatia naturala de la Letea.

Caii salbatici de la Letea
Padurea Letea este cea mai nordica padure subtropicala a Europei si este situata in partea de nord a Deltei, la est de comuna C.A.Rosetti. Zona strict protejata cuprinde doar o parte din suprafata totala a padurii, parte ce a fost pusa sub ocrotire inca din anul 1930 si devenita rezervatie naturala incepand cu 1938.

Padurea s-a dezvoltat sub forma unor fasii late ("hasmacuri") in spatiile dintre dunele de nisip si este formata din stejar de lunca, stejar brumariu, plop alb, frasin de lunca, tei alb. Este singurul loc din Europa in care se intalnesc liane. Aici se pot identifica cateva mii de specii vegetale, mai multe zeci fiind unicat in Europa sau chiar in lume.

Voi unde mergeti cu familia in vacanta in Romania?
Articolul urmator
Vacanța cu copiii: Cum puteți călători mai ieftin în Europa
Vacanța cu copiii: Cum puteți călători mai ieftin în Europa

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ce mari și frumoase au crescut fetițele Laurei Cosoi! Cum a fost vacanța de familie prelungită din Bali
    Ce mari și frumoase au crescut fetițele Laurei Cosoi! Cum a fost vacanța de familie prelungită din Bali

    Laura Cosoi este, fără îndoială, una dintre cele mai apreciate vedete din România. A devenit cunoscută publicului în urmă cu mai bine de 20 de ani, odată cu rolul...

    1 din 4 copii din România nu au ajuns niciodată în vacanță la mare
    1 din 4 copii din România nu au ajuns niciodată în vacanță la mare

    Litoralul românesc, și nu numai, este plin de familii cu copii care se bucură din plin de mare, soare și nisip. Ai putea crede că în zilele noastre sunt foarte puțini...

    Ce a pătit o familie de români în vacanță în Thassos: au rămas cu trei copii mici în stradă
    Ce a pătit o familie de români în vacanță în Thassos: au rămas cu trei copii mici în stradă

    Insula Thassos din Grecia este favorita românilor care își doresc o vacanță liniștită, cu mâncare bună, la prețuri decente și cu plaje potrivite pentru copii mici....

    Elevii intră în vacanța „mobilă”! Este pentru prima oară când o astfel de vacanță este prevăzută în structura anului școlar
    Elevii intră în vacanța „mobilă”! Este pentru prima oară când o astfel de vacanță este prevăzută în structura anului școlar

    Elevii și profesorii din România au, între 20 și 24 februarie 2023 așa-numita vacanță „mobilă” de o săptămână. Parcurge articolul pentru mai multe...

    "Tati, zi-mi că e un vis". Ultimele cuvinte ale băiețelului implicat în accidentul din Bacău, înainte să leșine
    "Tati, zi-mi că e un vis". Ultimele cuvinte ale băiețelului implicat în accidentul din Bacău, înainte să leșine

    Duminică dimineața, 25 iulie 2021, va fi ziua care va rămâne pentru totdeauna impregnată în sufletul băiețelului care a scăpat din cumplitul accident în care și-a...

    Ce familie frumoasă are Nicolai Tand! Soția lui a renunțat la cariera de model de peste hotare pentru a-i fi alături în România
    Ce familie frumoasă are Nicolai Tand! Soția lui a renunțat la cariera de model de peste hotare pentru a-i fi alături în România

    Nicolai Tand, celebrul bucătar prezent la emisiuni TV are o viață de familie liniștită. Întâlnirea cu soția sa, Monica, a fost ghidată de destin, pentru că fostul model...

    A pierdut 16 sarcini dar a devenit, în sfârșit, mamă, după ce a avut o premoniție în vis
    A pierdut 16 sarcini dar a devenit, în sfârșit, mamă, după ce a avut o premoniție în vis

    După suferința enormă provocată de pierderea mai multor sarcini, unele femei își împlinesc în final visul de a deveni mame. Așa i s-a întâmplat și Emmei...

    Ce înseamnă dacă numele tău de familie se termină în „escu”? Cum explică istoria numele de familie românești
    Ce înseamnă dacă numele tău de familie se termină în „escu”? Cum explică istoria numele de familie românești

    „Escu” este terminația cel mai des întâlnită la numele românești, dar te-ai gândit vreodată ce înseamnă și de unde provine? De exemplu, știai...

    © 2024 Qbebe