Funnyby

Cum a fost la T-festival sau de ce nu e bine sa tergiversezi un eveniment pentru copii

Cum a fost la T-festival sau de ce nu e bine sa tergiversezi un eveniment pentru copii

Irina Olteanu - Redactor Senior

T-festival, un eveniment interesant in special pentru barbati si baieti, dar si pentru mamele aferente acestora s-a dovedit o experienta inedita. Cu multe surprize placute, dar si cateva mai putin placute, s-a soldat cu un loc pe podium. Mai multe amanunte si impresii din perspectiva unei mame veti afla in continuare.

Mari amatori de concursuri (atat eu, cat si baietelul meu, berbec cu spiritul competitiei in sange) am hotarat pe ultima suta de metri (de fapt afland realmente intamplator despre eveniment) sa participam la T-Festival, (8-10 mai 2015) mai precis la concursurile de si pentru copii organizate pentru a promova o campanie de educatie rutiera (n.r. www.educatierutiera.ro). Pentru cei care nu stiu (printre care ma numaram, nu demult, si eu) T-Festival este cel mai mare festival dedicat transportatorilor din Sud-Estul Europei. Iar Campania de educatie rutiera (n.r. "Copilul de azi, soferul de maine"), ca parinte cu simt civic ce ma declar, am considerat-o laudabila si mai mult decat binevenita, in conditiile in care copiii nu au prea des contact cu notiuni concrete de acest gen, fiind mai degraba instruiti ad-hoc de parinti/bunici si alte rubedenii.

Am purces asadar, dupa ce am parcurs constiincioasa regulamentul aferent participarii la eveniment, la studiu. Ce fel de studiu va veti intreba? Al notiunilor de educatie rutiera, desigur, dat fiind faptul ca era specificata si o sectiune de intrebari asociata fiecarei probe de concurs. Iar cum micul meu participant la trafic nu era complet pus in tema, s-au impus sapaturi in cartile din epoca copilariei. Dupa nu putine eforturi precupetite am regasit cartea de capatai a notiunilor mele de educatie rutiera, mostenita la randu-mi din epoca comunista. Cu pionieri si militieni am parcurs impreuna cu cel mic, pe cat mi-a permis ziua avuta la dispozitie, sectiunea destinata clasei I, hotarata sa nu ne facem de rusine.

inscriere

A doua zi, respectiv sambata, programul era deja stabilit: urma sa ne procuram biletul (in valoare de 29 lei, copiii din fericire aveau acces gratuit) in jurul orei 9, maxim 9:30 pentru a avea la dispozitie un ragaz de acomodare cu traseul, locatia etc. In conditiile in care acelasi regulament mentionat si mai sus prevedea ora de incepere a probei de trotinete (cea de care eram interesati in mod special), am considerat de bun augur, dar si de bun simt o sosire din timp la locul evenimentului. Am ajuns la Romexpo, in conditiile unui vant si temperaturi total diferite de ceea ca ne oferisera zilele precedente, la ora 9:15. Casele de bilete inchise, vreo 3 indivizi responsabili cu paza si protectia ne-au asigurat ca nu se vor deschide inainte de ora 10; ceea ce mi s-a parut bizar dat fiind faptul ca ora 10 era si cea a inceperii competitiei. Relativ inspirata sa port la gat legitimatia de presa, am fost abordata (pesemne din cauza disperarii nedisimulate care mi se citea pe fata-baietelul meu abia isi revenea dupa o raceala) de unul dintre indivizii de la poarta care a incercat, din pacate fara succes, sa ma introduca in stabiliment. Am constatat astfel cu reala surprindere ca atat evenimentul, cat si competitiile urmau sa se desfasoare nici mai mult nici mai putin decat in aer liber. Oare cum ar fi procedat daca vremea nu ar fi fost prielnica?

tfest
 tfest

S-a impus un plan de rezerva: reorientarea catre cea mai apropiata cladire, evident pentru a nu clantani de frig inca 45 minute. A se citi centrul comercial aferent unui hotel care, spre bucuria noastra, era dotat si cu o cofetarie. Dupa ce am savurat fiecare cate o prajitura cu ciocolata, am achizitionat vreo 2 reviste (inutile si tare scumpe), ne-am indreptat din nou catre locatia festivalului. Ajunsi aici am abordat-o pe cea care se ocupa de evenimentul destinat copiilor (pe care incercasem de altfel sa o contactez anterior si telefonic, fara succes), pentru a ne indruma catre locul destinat inscrierii. Ne-am inscris (am primit tricoul festivalului, o banda reflectorizanta reglabila si un camion de jucarie), insa am dat peste un domn amabil si prietenos, insa cu un simt al umorului iesit din parametri uzuali. Mai exact, cand am intrebat daca pentru proba de karturi trebuie sa avem kartul propriu, am primit un raspuns de tip luat peste picior in urma caruia am abandonat orice tentativa de inscriere (evident nu aveam kart in dotare si chiar daca as fi avut, nu l-as fi luat cu mine). Am aflat ulterior ca masinile cu pedale/karturile erau de fapt puse la dispozitie tuturor participantilor de organizator, respectiv de UNTRR (in traducere Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania). Nici cu privire la modul concret de desfasurare al probei nu am primit un raspuns pertinent (in regulament se specifica o parcurgere a unui traseu fara a pune piciorul jos ceea ce mi se parea destul de greu realizabil).

trotineta

Care credeti ca a fost ora inceperii concursului? Va ajut eu: nici 10:15, nici 11, nici macar 12, ci ora 13. Organizatorii au dat vina pe o trupa de dans de copii care "au decalat programul initial" (nu prea le-am vazut rostul tinand cont de natura festivalului, cu toata bunavointa pentru efortul depus). Fire prevazatoare, m-am echipat de acasa cu mancare, haine de schimb si alte cele necesare supravieturii cu un copil in afara domiciliului, insa multi parinti cu copii de varsta mai mica (exista si categoria de varsta 4-6 ani) au abandonat, evident, orice participare. Stim prea bine cat de "distractiv" e sa stai cu copilul dupa tine atata amar de vreme... Daca nu-ti ies peri albi, inseamna ca ai noroc in viata. Pentru trecerea mai placuta a timpului, am parcurs si standurile expozantilor care au oferit (unele) si ceva surprize placute.

A sosit si ora concursului. Am participat alaturi de alti 18 copii cu varsta 7-10 ani la o proba de trotineta viteza printre jaloane si am castigat locul 2 (marea mandrie a constat in faptul ca am inregistrat alaturi de un alt participant singurul timp sub 20 secunde pe traseu parcurs). Anticipam un loc pe podium (fara vreo intentie de lauda) dat fiind faptul ca cel mic e motorizat din nastere; e lipit parca dintotdeauna de un mijloc de deplasare cu roti. Apoi a trebuit sa asteptam desfasurarea celorlalte probe pentru restul categoriilor de varsta. Ati ghicit, festivitatea de premiere a avut loc in jurul orei 15. Cel mic parea, culmea, functional, insa eu ma simteam realmente daramata. Mai ales ca dupa dimineata friguroasa au urmat 4-5 ore de caldura toropitoare. Diplomele si premiile s-au inmanat de-a valma, iar eu nu stiam cum sa fug mai repede catre casa.

diploma

Pentru un rezumat al experientei, iata punctele pozitive si negative

Sa incepem cu cele pozitive, din dorinta de a pune binele inainte:

- mi-a placut sortimentul de motociclete si camioane, vopsite spectaculos. Mamele de baieti stiu de ce.
- ne-a placut standul celor de la Scania (noua si restului de participanti cu copii in dotare) care beneficia de un simulator video de condus camioane. Ne-a placut si zambetul intelegator cu care am fost primiti de fiecare din cele 5 dati cand am revenit
- ne-au placut demostratiile de drift si trial (pentru cei neinitiati- scartait de roti si mult fum si sarit cu bicicleta peste diverse obstacole)
- ne-au placut premiile de la concurs (un voucher pentru echipament sportiv, o casca de protectie si camion de jucarie). Sa nu uitam de tatuajul de la un stand care troneaza si acum la loc de cinste pe antebrat
- ne-au placut circuitul de camioane teleghidate de la standul DAF. Si intelegerea de care am avut si aici parte de fiecare data cand insista sa iasa cu camionul pe aratura
- nu in ultimul rand, mi-au placut persoanele prietenoase cu care am avut norocul sa ne intalnim, care ne-au incurajat si ne-au apreciat participarea. Aici se includ si fetele care colorau cu cei mici la masa organizatorului

iron   scania  daf

Ce nu mi-a placut:

- faptul ca nu au realizat ca un copil sub 10 ani nu poate rezista unei amanari atat de lungi (indiferent de scop, premiu, motivatie). Nu de putine ori mi s-a cerut sa "plecam odata acasa"
- competitia nu a fost cronometrata profesionist (s-a folosit un smartphone si nu un dispozitiv profesional de cronometrare). Mai ales ca e vorba de Uniunea Transportatorilor, deci trebuiau sa stie "cu ce se mananca treaba". In plus, nici nu s-a urmarit parcursul concurentilor (nu unul din participanti a "omis" sa bifeze cel putin un jalon)
- diplomele nu se inmaneaza de-a valma, ci pe podium, strigand fiecare castigator pe rand. Din respect pentru participanti, daca nu pentru organizator. Mai ales ca cei mici se simt cu siguranta extraordinar cand isi aud numele strigat in fata multimii, se simt apreciati si, de ce nu, aplaudati.
- faptul ca nu s-a respectat regulamentul. De ce a mai fost prezentat publicului, daca ora de participare, modul de desfasurare al probelor (inclusiv chestionarul de educatie rutiera pentru care ne-am pregatit destoinic), ora limita de inscriere a participantilor nu au fost deloc urmate?

kart

Sper ca aceasta recenzie sa ajute si nu sa supere (simtul critic e mereu la datorie), pentru ca urmatorul eveniment sa fie si mai reusit, deoarece noi ne dorim sa participam si la anul. Caci plusurile, dupa cum vedeti, sunt mai numeroase, prin urmare experienta e una relativ poztivia. Dar ce ne facem cu minusurile, care nu sunt deloc de lepadat?

PS: Pozele includ, dupa cum vedeti, progenitura proprie deoarece subsemnata nu e fotogenica. Si, de altfel, doar nu va asteptati sa pozez copilul altuia?! Iar rochia din dotarea sa reprezinta tricoul oficial de participant: marime universal valabila.

Articolul urmator
Singura zodie care se înțelege bine cu toate celelalte zodii
Singura zodie care se înțelege bine cu toate celelalte zodii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Inspirational: Cum e bine pentru tine – impreuna sau separat?
    Inspirational: Cum e bine pentru tine – impreuna sau separat?

    A fost odata un batran care locuia cu cei trei fii ai sai intr-un sat. Cei trei fii erau foarte muncitori. Totusi, se certau tot timpul. Batranul a incercat din rasputeri sa ii uneasca, dar...

    Am fost mama adolescentă și nu regret nimic. DA, ai citit bine! Acum am 44 de ani, doi copii mari și mi-am recăpătat viața
    Am fost mama adolescentă și nu regret nimic. DA, ai citit bine! Acum am 44 de ani, doi copii mari și mi-am recăpătat viața

    Statutul de mamă adolescentă nu aduce numai critici și dezavantaje, ci și beneficii și bucurii. O mamă în vârstă de 44 de ani, autoare de romane thriller și polițiste de...

    Traume din copilărie sau cum să ne înțelegem pe noi, ca să creștem copii sănătoși emoțional
    Traume din copilărie sau cum să ne înțelegem pe noi, ca să creștem copii sănătoși emoțional

    Când vine vorba de traume, cu toții știm în mare ce sunt sau măcar am auzit de ele. Sau chiar dacă nu am auzit de ele, cu siguranță le-am trăit într-o formă sau...

    Kate Middleton a fost diagnosticată cu cancer. „Am avut nevoie de timp să-mi asigur copiii că o să fiu bine"
    Kate Middleton a fost diagnosticată cu cancer. „Am avut nevoie de timp să-mi asigur copiii că o să fiu bine"

    Prințesa de Wales, Kate Middleton a dispărut pentru o perioadă din viața publică, făcând un anunț surprinzător asupra stării ei de sănătate. În urma unei intervenții...

    Stai cu sotul de dragul copiilor? Afla daca faci bine sau nu
    Stai cu sotul de dragul copiilor? Afla daca faci bine sau nu

    Sa ramai intr-o casnicie nefericita inseamna sa le oferi copiilor tai o lectie gresita despre viata. Multi oameni cred ca ar trebui sa puna punct mariajului insa amana sa ia aceasta decizie...

    Părinții știu ce e mai bine pentru copil...sau bunicii? Ce spun specialiștii
    Părinții știu ce e mai bine pentru copil...sau bunicii? Ce spun specialiștii

    Părinții generației actuale țin cont de sfaturile propriilor lor părinți, după cum arată un studiu făcut peste hotare. Pe principiul „cine nu are un bătrân, să-și...

    Cea de-a doua ediție a ABIFF – Animation Bucharest International Film Festival, desfășurată între 26 și 28 august, aduce în atenția publicului larg animația ucraineană
    Cea de-a doua ediție a ABIFF – Animation Bucharest International Film Festival, desfășurată între 26 și 28 august, aduce în atenția publicului larg animația ucraineană

    Cea de-a doua ediție a ABIFF – Animation Bucharest International Film Festival se va desfășura între 26 și 28 august, cu proiecții simultane și speciale în București...

    De ce se scarpină copilul în nas, urechi, buric sau funduleț? Vei vedea că are motive bine întemeiate
    De ce se scarpină copilul în nas, urechi, buric sau funduleț? Vei vedea că are motive bine întemeiate

    Scărpinatul face parte dintre obiceiurile la care speri ca micuțul tău să renunțe pe măsură ce crește. Trebuie să știi însă că acest obicei nu ține doar de o deprindere...

    © 2024 Qbebe