Alimente cu o reputatie proasta, care s-au dovedit a fi sanatoase

Alimente cu o reputatie proasta, care s-au dovedit a fi sanatoase

Louise Tanase - Contributor

Stim cu totii ca anumite alimente consumate in exces pot dauna sanatatii, insa trebuie sa stii ca, in privinta anumitor alimente, afirmatia poate fi eronata. In urma studiilor recente, cercetatorii au ajuns la concluzia ca anumite alimente sau ingrediente care, in trecut, au fost considerate daunatoare sanatatii noastre, sunt de fapt foarte bune. Qbebe iti dezvaluie care sunt alimentele cu o reputatie proasta care s-au dovedit a fi, de fapt, sanatoase.

Este imposibil sa nu fi observat si voi cum cercetatorii, din grija pentru sanatatea noastra, fac, uneori, anumite recomandari in ceea ce priveste stilul de viata sau alimentatia, care nu doar ca ni se par ciudate sau exagerate, ci chiar contrazic alte recomandari facute tot de specialisti. Nu uitati ca stiinta evolueaza cu fiecare zi care trece, iar alimentele prezentate aici au fost considerate odata sanatoase, apoi daunatoare, pentru ca astazi sa aflam ca sunt sanatoase, chiar esentiale pentru dieta noastra. Iata care sunt 7 dintre alimentele blamate de specialisti in trecut si despre care astazi, cercetatorii ne asigura ca nu sunt deloc daunatoare, ba dimpotriva: sunt foarte sanatoase.

1. Uleiul de cocos

Ce spuneau specialistii: Uleiul de cocos este o bomba de grasimi saturate care trebuie evitata.

Ce spun specialistii ACUM: Uleiul de cocos poate vindeca durerile.

Care este explicatia? Uleiul de cocos a fost stigmatizat multa vreme dupa ce studii realizate cu cateva decenii in urma au analizat uleiul de cocos hidrogenat si au concluzionat ca este daunator pentru sanatatea noastra. In zilele noastre stim ca, de fapt, procesul chimic de hidrogenare este cel care dauneaza organismului uman, indiferent ca vorbim despre ulei de cocos, porumb, floarea soarelui sau soia. Cercetarile recente au demonstrat ca uleiul de cocos nerafinat ofera beneficii sanatatii noastre, desi este o grasime saturata. Din pacate, oamenii de stiinta incep sa de razgandeasca si in privinta grasimilor saturate, si spun ca acestea, asa cum ar fi si cazul uleiului de cocos, scad nivelul colesterolului rau din sange. Studii realizate in zonele in care populatia consuma cantitati mari de ulei de cocos au dezvaluit ca incidenta aparitiei bolilor cardiace este mai scazuta decat in zonele in care se consuma alt tip de ulei. Trebuie sa stii ca uleiul de cocos este bogat in acid lauric, cunoscut pentru proprietatile sale antibacteriene, antivirale, antiinflamatoare si antimicrobiene. De asemenea, conform ultimelor cercetari in domeniu, uleiul de cocos este benefic pentru organism si administrat intern, dar si extern. Uleiul de cocos este benefic si frumusetii, putand fi folosit impotriva ridurilor, ca apa de gura, ca sapun sau ca balsam pentru parul uscat.

2. Cafeaua

Ce spuneau specialistii: Cafeaua contine cofeina si este daunatoare sanatatii. Specialistii sustineau ca persoanele care consuma cafea regulat sunt predispuse la anxietate si iritabilitate, probleme cardiovasculare, osteoporoza, boli gastrointestinale (din cauza cresterii secretiei acizilor gastrici) si anemie. 

Ce spun specialistii ACUM: Cafeaua este bogata in antioxidanti si alte substante nutritive benefice sanatatii noastre. In plus, putina cafea energizeaza pe oricine.

Care este explicatia? Adevarul este ca nimeni nu prea a crezut teoria aceea conform careia cafeaua este daunatoare si nu au fost prea multi care sa renunte la cafea sau sa schimbe cafeaua obisnuita cu varianta decofeinizata. Din fericire insa, inainte sa incepem sa renuntam la aceasta placere, mai multe studii realizate in ultimii ani au demonstrat beneficiile consumului de cafea. Asa cum stii si tu, cafeaua creste nivelul de energie. In plus, in urma studiilor realizate pe subiecti umani s-a demonstrat ca aceasta creste activitatea neuronala ceea ce te face mi inteligent si mai abil, imbunatateste memoria, timpul de reactie, vigilenta si functiile cognitive. De asemenea, consumul de cafea este asociat cu o dispozitie generala mai buna, cu accelerarea metabolismului, scaderea riscului aparitiei diabetului de tip II, scaderea riscului aparitiei bolii Alzheimer, a dementei si a bolii Parkinson.

3. Lapte integral

Ce spuneau specialistii: Pana acum ceva vreme, specialistii ne-au tot repetat ca laptele gras, integral, conduce la obsezitate. Academia Americana de Pediatrie sustinea chiar ca, daca le dam copiilor lapte degresat ii obisnuim sa manance mai putine grasimi si sa fie mai supli si mai sanatosi.

Ce spun specialistii ACUM: Un studiu realizat de Universitatea Harvard a descoperit ca, in ciuda recomandarilor Academiei Americane de Pediatrie ca micutii peste varsta de 1 an sau 2 sa bea lapte degresat sau semidegresat, micutii care au baut laptele conform recomandarilor nu sunt nici mai supli, nici mai sanatosi. De fapt, studiul realizat de Harvard a demonstrat contrariul: copiii care bausera lapte degresat erau mai grasi decat cei care bausera lapte integral.

Care este explicatia? Specialistii sustin ca persoanele care beau lapte degresat sunt mai tentati de mancarea tip fast-food care le creste nivelul de zahar din sange, facandu-i sa pofteasca tot mancare nesanatoasa, astfel intrand intr-un cerc vicios care afecteaza nu numai silueta, ci si sanatatea.

Citeste si:

10 alimente esentiale in dieta unei femei 

Ce trebuie sa stii despre alimentele modificate genetic 

Top 7 bauturi pe care le crezi inofensive, dar sunt foarte periculoase! 

4. Sarea

Ce spuneau specialistii: Pana de curand, specialistii sustineau ca sarea poate ucide prin cresterea tensiunii arteriale, provoaca hipertensiune si creste riscul decesului prematur.

Ce spun specialistii ACUM: Sarea este esentiala pentru sanatate, iar consumul insuficient de sare poate conduce la deces prematur. Trebuie sa spunem ca vorbele recente ale specialistilor nu reprezinta, de fapt, o noutate, ci credinta dintotdeauna: cu mult inainte ca sarea sa devina dusmanul numarul 1 al sanatatii noastre, devansand zaharul, grasimile si alcoolul, sarea era considerata atat de valoroasa pentru corp si suflet incat era moneda de schimb. Homer numea sarea "substanta divina", iar romanii considerau sarea ca fiind condimentul vital. Din pacate, in ultimele decenii sarea a devenit, pe nedrept, dusmanul de la masa noastra.

Care este explicatia? De fapt, studiile recente au demonstrat ca nu sarea este dusmanul nostru, ci sarea procesata din alimentele procesate din comert. Sarea nerafinata, cum ar fi sarea de Himalaya sau sarea marina bruta, contin de 60 de ori mai multe minerale decat sarea rafinata. Trebuie sa mai stii ca sarea sustine buna functionare a glandei tiroide, imbunatateste digestia, accelereaza metabolismul si eliminarea cortizolului (hormonul stresului care provoaca, printre altele, cresterea in greutate). In plus, sarea este un antihistaminic natural: putina sare presarata pe limba poate opri o reactie alergica.

5. Ciocolata

Ce spuneau specialistii: Ciocolata este vinovata de aparitia cosurilor, ingrasa si provoaca arsuri la stomac.

Ce spun specialistii ACUM: Ciocolata neagra este plina de antioxidanti.

Care este explicatia? Iubitorii de ciocolata din intreaga lume au fost in extaz atunci cand specialistii au dezvaluit noile descoperiri despre ciocolata. Dupa cateva decenii in care ciocolata s-a aflat pe lista neagra a alimentelor care dauneaza sanatatii noastre, in 2001 oamenii de stiinta au inceput sa se razgandeasca asupra efectelor consumului de ciocolata. Zece ani mai tarziu, in 2011, ciocolata a ajuns in primele locuri ale listei cu alimente benefice sanatatii, cand un studiu al Universitatii Cambridge a concluzionat ca "este posibil ca, persoanele care consuma regulat ciocolata sa aiba un risc mai mic de aparitie a accidentelor vasculare cerebrale, a bolilor coronariene si a hipertensiunii arterialeUn studiu mai recent a descoperit ca persoanele care consuma frecvent ciocolata sunt mai supli decat cei care nu consuma ciocolata.

6. Popcorn

Ce spuneau specialistii: Popcorn este o gustare nesanatoasa, din cauza cantitatii de sodiu si a adaosurilor alimentare prezente.

Ce spun specialistii ACUM: Popcorn este o gustare facuta din porumb integral si este plina de substante nutritive benefice organismului.

Care este explicatia? La fel ca majoritatea alimentelor prezente in aceasta lista si popcornul are partile lui bune, insa trebuie sa tii cont de anumite detalii. In cazul in care te gandesti sa consumi popcorn de la un automat din mall si sa ceri o portie uriasa cu aroma de unt, atunci popcornul ramane pe lista alimentelor daunatoare sanatatii. Un studiu realizat de Centrul pentru Stiinta in Interes Public a ajuns la concluzia ca o portie de popcorn cumparata de la un automat are in jur de 1200 de calorii si 60 de grame din cea mai nesanatoasa grasime saturata, inainte de a adauga peste popcorn acea substanta despre care se presupune ca ofera aroma de unt. Popcornul de facut la microunde, (cel pe care il cumperi la pungute si il prepari acasa in cuptorul cu microunde) este plin de chimicale si este daunator sanatatii. Insa, exista o varianta de popcorn sanatoasa: cea pe care o prepari acasa intr-o cratita, pe aragaz, din boabe de porumb cumparate din piata si ulei de gatit. Cercetatorii de la Universitatea Scranton au dezvaluit ca popcornul facut in casa are mai multi antioxidanti (cunoscuti ca polifenoli) decat fructele si legumele. S-a demonstrat ca polifenolii reduc riscul aparitiei bolilor cardiace si a cancerului. In plus, trebuie sa stii ca popcornul este o sursa excelenta de fibre (porumbul din care se face popcornul este integral) si are putine calorii: popcornul facut in casa are numai 30 de calorii la o cana de popcorn.

7. Ouale

Ce spuneau specialistii: Consumul frecvent de oua iti infunda arterele si creste riscul aparitiei infarctului miocardic, al accidentului vascular cerebral, diabetului si decesului prematur.

Ce spun specialistii ACUM: Teoriile vechi erau aberante! Oul este alimentul aproape perfect!

Care este explicatia? Adevarul este ca, atunci cand bunicii nostri mancau ouale adunate din cotete, proaspete, nu exista nicio controversa in privinta consumului de oua. Apoi, colesterolul a devenit o problema mare si deodata am fost sfatuiti sa limitam consumul de oua la 2 sau 3 pe saptamana. In ultima vreme, oamenii de stiinta s-au hotarat sa stabileasca, odata pentru totdeauna, care este adevarul in privinta acestui aliment. O analiza temeinica facuta asupra a 17 studii simultane despre impactul consumului de oua asupra sanatatii noastre a concluzionat ca ouale nu contribuie deloc la aparitia bolilor de inima sau a accidentelor vasculare cerebrale. Dimpotriva, studiile au demonstrat ca ouale, consumate regulat, cresc colesterolul bun (HDL) si scad colesterolul rau (LDL). In plus, trebuie sa stii ca ouale sunt bogate in fier, proteine si doi antioxidanti (luteina si zeaxantina) care ne protejeaza impotriva bolilor ochilor, cum ar fi degenerarea maculara si cataracta. Din pacate insa, aceste beneficii apar in urma consumului de oua care provin de la gaini sanatoase crescute libere si alimentate corespunzator, nu de la gainile bolnave si tratate cu antibiotice din fermele industriale.

Ce parere aveti despre descoperirile oamenilor de stiinta? Credeti ca mai exista si alte alimente blamate care isi vor reabilita reputatia?

 

Surse: sparkpeople.com, news.com.au, shine.yahoo.com

Articolul urmator
8 alimente care cresc ureea serică
8 alimente care cresc ureea serică

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    6 rețete de brioșe sănătoase pe care să le încerci
    6 rețete de brioșe sănătoase pe care să le încerci

    Chiar dacă fac parte dintre cele mai îndrăgite variante de mic dejun, de gustare sau desert, brioșele nu au întotdeauna o „reputație” bună, întrucât...

    Dovedit științific: De ce bărbații trebuie să se implice mai mult în treburile casnice
    Dovedit științific: De ce bărbații trebuie să se implice mai mult în treburile casnice

    Diferențele de gen sunt o problemă din ce în ce mai dezbătută în ultima perioadă. Feminismul încearcă să impună noi reguli în societate, mai permisive și mai...

    S-a dovedit, în sfârșit, legătura dintre autism și microbiom. Teoria este veche de 30 de ani
    S-a dovedit, în sfârșit, legătura dintre autism și microbiom. Teoria este veche de 30 de ani

    Un studiu publicat luna trecută în revista Nature Neuroscience confirmă o teorie veche de 30 de ani, asupra căreia nu existau suficiente dovezi până acum: legătura dintre...

    Eram îngrozită să îmi las copilul cu o bonă. Am făcut-o, totuși, și camerele video mi-au dovedit că aveam dreptate
    Eram îngrozită să îmi las copilul cu o bonă. Am făcut-o, totuși, și camerele video mi-au dovedit că aveam dreptate

    Să-ți lași copilul cu o bonă pentru prima dată este întotdeauna o experiență sfâșietoare - dar, hei, trebuie să se întâmple cândva. Nu-i așa? O...

    Alimente pe care copiii sub 4 ani nu trebuie să le mănânce niciodată
    Alimente pe care copiii sub 4 ani nu trebuie să le mănânce niciodată

    Există alimente pe care copiii de vârstă mică nu trebuie să le mănânce deoarece prezintă un risc crescut de înecare, dar și alimente care sunt contraindicate...

    Constipația în sarcină: 5 alimente care te fac să o dai uitării
    Constipația în sarcină: 5 alimente care te fac să o dai uitării

    Constipația în sarcină este mai frecventă decât crezi. Studiile arată că femeile sunt de 2-3 ori mai predispuse să sufere de constipație în timpul sarcinii și...

    9 alimente pentru imunitate pe care să le incluzi în meniul zilnic
    9 alimente pentru imunitate pe care să le incluzi în meniul zilnic

    Există numeroase modalități prin care poți asigura buna funcționare a sistemului imunitar, printre ele numărându-se și adoptarea unei diete echilibrate. Parcurgând cu...

    Am descoperit că fetița mea a fost schimbată la naștere când colega ei de grădiniță s-a dovedit a fi fiica mea, de fapt
    Am descoperit că fetița mea a fost schimbată la naștere când colega ei de grădiniță s-a dovedit a fi fiica mea, de fapt

    Oare ce simte o mamă când, după ce își crește fiica timp de 3 ani, află că aceasta nu este de fapt copilul ei? Într-o asemenea situație s-a regăsit o femeie din...

    © 2024 Qbebe