Ce trebuie sa stii despre alimentele modificate genetic

Ce trebuie sa stii despre alimentele modificate genetic

Ioana-Catalina Pavel

Alimentele modificate genetic reprezinta azi o tehnologie puternica. Putini stiu insa ca acestea pot crea afectiuni de lunga durata, cum ar fi alergiile. Cel mai bine pentru noi e sa le evitam cat mai mult in alimentatia zilnica.

Produsele modificate genetic sunt acele produse provenite din culturile de plante create pentru consumul oamenilor si animalelor, prin folosirea unor tehnici ale biologiei moleculare. Aceste plante au fost modificate in laboratoare pentru a intensifica anumite caracteristici cum ar fi rezistenta la herbicide. Dupa cum le spune si denumirea, produsele sunt create prin implantarea unor gene straine, pentru a se putea dezvolta si in alte conditii decat cele naturale. De exemplu, pentru ca sa reziste la frig, geneticienii iau gene din anumiti pesti din Atlantic si le insereaza in capsuni.

Produsele pe baza de soia, porumb, ulei din bumbac dauneaza grav sanatatii

Astfel produsul creat nu e nimic altceva decat un hibrid, o adunatura de substante. Din acest motiv ele pot fi daunatoare pentru om. Dintre cele mai cunoscute sunt boabele de soia, porumbul, uleiul produs de bumbac.
Organismul poate recunoaste alimentele naturale de cele modificate genetic. In momentul in care acesta identifica alimentul „impostor", se pot produce atacuri cauzatoare de boli.

E foarte posibil ca introducand o gena straina intr-un produs, acest lucru sa creeze anumite alergii indivizilor cu o sensibilitate crescuta la mancare. In principiu, orice combinatii de gene straine, si mai ales preluate din regnuri diferite, pot dauna foarte mult sanatatii omului pe termen lung.


Cum sa le evitam

Vestea proasta e ca acesti hibrizi s-au inmultit si apar tot mai mult in rafturile supermarket-urilor frumos ambalate. Acestea sunt: vinurile, berea, branza, iaurt. Sunt greu de evitat si greu de a le deosebi de celelalte.

Iata cateva sfaturi:

- cumpara cat mai mult de la taranii care vin in piata sa isi vanda produsele pe baza de carne, branza, legume

- evita cat mai mult alimentele care se bazeaza strict pe soia, porumb, ulei din bumbac

- prefera sa iti gatesti mai degraba, decat sa cumperi de-a gata

Produsele modificate genetic raman o tehnologie a viitorului

Produsele modificate genetic rezolva totusi anumite probleme legate de malnutritie in tarile slab dezvoltate, in industria farmaceutica si in protectia mediului. Multi oameni considera ca aceasta productie e un pas important catre viitor, si ca nu ne putem permite sa pierdem beneficiile pe care ni le aduce o astfel de tehnologie.

 

Articolul urmator
Carbohidrații nu sunt dușmanii! Ce trebuie să știi despre indicele glicemic dacă vrei să slăbești
Carbohidrații nu sunt dușmanii! Ce trebuie să știi despre indicele glicemic dacă vrei să slăbești

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ce trebuie să știi despre metalele grele în alimentele pentru copii
    Ce trebuie să știi despre metalele grele în alimentele pentru copii

    Metalele grele au densitate ridicată și se găsesc în aer, în apă și în sol. De aceea, pot ajunge cu ușurință în alimente și, pe măsură ce se acumulează...

    Gemeni identici se căsătoresc cu gemene identice. Copiii lor sunt identici din punct de vedere genetic
    Gemeni identici se căsătoresc cu gemene identice. Copiii lor sunt identici din punct de vedere genetic

    Gemenele identice Briana și Brittany, în vârstă de 35 de ani, s-au căsătorit cu gemenii identici Josh și Jeremy Salyers, în vârstă de 37 de ani, iar acum fac...

    ADHD-ul poate fi moștenit genetic de la părinți? Ce spun studiile
    ADHD-ul poate fi moștenit genetic de la părinți? Ce spun studiile

    Deși s-au făcut numeroase studii pe subiectul ADHD-ului (tulburarea hiperactivă cu deficit de atenție), încă nu s-a ajuns la o concluzie care spune, clar, ce cauzează această...

    Diversificarea alimentatiei si alimentele interzise
    Diversificarea alimentatiei si alimentele interzise

    Diversificarea alimentatiei e o chestiune care necesita grija si multa inteligenta. Din partea parintilor!

    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi
    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi

    Colonul iritabil este o tulburare digestivă inflamatorie, ale cărei simptome sunt crampele și durerea în zona abdominală, schimbările de tranzit intestinal, balonarea,...

    Abilitățile matematice sunt moștenite genetic? Ce spun studiile
    Abilitățile matematice sunt moștenite genetic? Ce spun studiile

    Abilitățile matematice au o bază genetică! Cercetări recente au descoperit mai multe variații genetice legate de abilitățile matematice la copii, trei gene specifice fiind asociate...

    Tot ce trebuie să știi despre psoriazis la copii
    Tot ce trebuie să știi despre psoriazis la copii

    Printre afecțiunile pielii se află și bolile autoimune cutanate, ce survin când sistemul imunitar va ataca propriile țesuturi. Aceste boli pot afecta și copiii, iar pentru unele...

    Fructele și legumele conțin lactoză? Ce trebuie să știi
    Fructele și legumele conțin lactoză? Ce trebuie să știi

    Lactoza reprezintă zahărul natural din laptele matern, din produsele lactate și din laptele praf. Când organismul nu reușește să absoarbă lactoza, intervin diverse manifestări...

    © 2024 Qbebe