De ce este bine să consumăm rodie

De ce este bine să consumăm rodie

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Rodia face parte dintre acele alimente cu adevărat speciale, care ne furnizează nutrienți prețioși și ne ajută să prevenim și să tratăm o gamă largă de afecțiuni. Așa cum vei vedea și în articolul de mai jos, rodia este un fruct foarte util pentru noi,  putând fi consumată fără probleme și sub formă de suc. Desigur, înainte să te apuci să consumi rodie este necesar să consulți un medic, mai ales dacă suferi de anumite afecțiuni. Dacă acesta îți va spune că nu sunt probleme și că poți să te bucuri de rodii, străduiește-te să le incluzi în meniul tău zilnic.

Care sunt calitățile care fac din rodie un fruct cu adevărat special

Încă din cele mai vechi timpuri, rodia a fost considerată un simbol al sănătății și a fost apreciată pentru gustul său deosebit, dulce (o cană de semințe de rodie conține cam 24 g de zahăr).
În prezent, se știe că rodia este foarte bogată în substanțe nutrititive, menite să ajute întregul organism. Să vedem ce conține o rodie proaspătă:
• Vitamina C: rodia ne asigură cam 30% din necesarul zilnic
• Vitamina K: ne furnizează 36% din doza zilnică
• Folați (vitamine de tip B, solubile în apă): rodia oferă 16% din doza zilnică
• Potasiu: rodia oferă 12% din doza recomandată într-o zi
• Fibre: rodia furnizează aproape jumătate din necesarul zilnic
• Proteine: rodia ne oferă 3% din necesarul zilnic.

De asemenea, rodia este plină de antioxidanți extrem de puternici, precum punicalaginii (despre aceștia se spune că sunt de trei ori mai puternici decât aceia din vinul roșu sau din ceaiul verde), dar și în acid punicic (acesta are proprietăți antiinflamatoare și calmante, fiind benefic mai ales pentru piele).

Fata ce tine in mana un pahar cu suc de rodieConsumul de rodie și femeile

Acest fruct ne este foarte util întrucât ne poate ajuta să prevenim sau să tratăm anumite afecțiuni precum:

Rodia previne anemia

Mai ales dacă avem o menstruație mai abundentă putem fi mai predispuse să facem anemie.
Putem preveni și trata mai ușor această afecțiune datorită rodiei, care va crește nivelul hemoglobinei.

Rodia este foarte utilă pentru piele

De exemplu, rodia va ajuta pielea să se regenereze mai repede și va accelera vindecarea rănilor, tăieturilor sau cicatricilor.
Datorită conținutului de vitamina A, C și E, rodia va împiedica apariția ridurilor și va menține pielea mai tânără și mai strălucitoare. De asemenea, va proteja pielea de petele de hiperpigmentare și o va repara când este afectată de arsuri solare.
Nu în ultimul rând, uleiul de rodie poate combate uscarea pielii, menținând-o catifelată. În acest sens, este ideal să poți să-ți faci un „peeling" homemade, cu ajutorul semințelor de rodie uscate. Vei fi uimită de pielea pe care o vei avea ulterior!

Rodia ne poate ajuta să scăpăm de o eventuală infecție cu „Candida albicans"

Dacă ne confruntăm cu o neplăcută infecție provocată de „Candida", consumul de rodie ne va ajuta să scăpăm mai ușor de aceasta, datorită proprietăților sale antibacteriene și antifungice.

Rodia ne va stimula libidoul

Cercetări recente au demonstrat faptul că rodia conține compuși similari celor regăsiți în hormonii sexuali și de aceea poate stimula dorința sexuală.
Este suficient, atât pentru femei, cât și pentru bărbați, să consumați câte un pahar cu suc de rodie. Acesta va crește rapid nivelul de testosteron și de estrogen, fiind un excelent afrodisiac.

Femeie insarcinata cu o rodie in manaBeneficiile rodiei în sarcină

Rodia este un fruct ce ar trebui neapărat consumat în timpul sarcinii, în special sub formă de suc. Iată de ce:
Sucul de rodie este plin de vitamina C, potasiu, fier, atât de importante în dezvoltarea optimă a fătului și în menținerea bunei sănătăți a mamei pe parcursul sarcinii

Rodia îți va crește considerabil imunitatea
Grație aportului ridicat de vitamina C, rodia te va feri de contactarea unor infecții virale sau bacteriene pe parcursul sarcinii.
De asemenea, va grăbi procesul de vindecare în cazul în care, de pildă, te-ai ales cu o răceală.

Citește și: Sarcina in sezonul rece: remedii naturale pentru o imunitate puternica

Sucul de rodie va reduce riscul dezvoltării incomplete a creierului fătului ca urmare a unor disfuncționalități apărute în circulația sângelui
Proprietățile antiinflamatoare ale rodiei vor ușura circulația sângelui, care va putea ajunge la toate părțile corpului fătului.

Rodia poate ameliora crampele musculare
Nu de puține ori se poate, în timpul sarcinii, să ne confruntăm cu crampe musculare, mai ales noaptea.
Dar datorită conținutului de potasiu, rodia poate preveni apariția acestora și le poate reduce frecvența.

Sucul de rodie va spori hidratarea
Hidratarea este absolut necesară în sarcină.
Alături de apă, completează-ți oricând aportul de lichide cu ajutorul unui suc de rodie, atât de bogat în nutrienți.

Rodia va combate constipația
Schimbările hormonale din sarcină pot accentua constipația. Consumând însă regulat rodie proaspătă, aceasta te va ajuta, datorită conținutului de fibre, să te confrunți mai rar cu această problemă.

Citește și: Constipatia in timpul sarcinii si dupa nastere

Alte beneficii ale rodiei asupra sănătății

Include rodiile în meniul tău zilnic întrucât:

Previn apariția cancerului

S-a constatat că antioxidanții foarte puternici din rodie pot inhiba dezvoltarea celulelor canceroase, nepermițând creșterea tumorilor.
De asemenea, rodia are proprietăți antiinflamatoare, care și ele vor scădea riscul apariției celulelor canceroase.

Vor preveni apariția afecțiunilor cardiace

Tot antioxidanții sunt cei care vor preveni afectarea țesuturilor inimii și a vaselor de sânge ca urmare a acțiunii radicalilor liberi. În plus, antioxidanții vor preveni „oxidarea colesterolului" (acest fenomen poate duce la apariția unor boli cardiace).
Totodată, rodia poate preveni apariția hipertensiunii arteriale, inclusiv în cazul celor suferă de diabet sau de niveluri foarte ridicate ale colesterolului.

Datorită rodiei vei gestiona mai ușor stresul

Pe lângă faptul că este capabilă să reducă stresul intern oxidativ, acest fruct va putea și să scadă nivelul de stres psihic.
Studiile din domeniu au arătat că persoanele care beau zilnic suc de rodie au niveluri mai scăzute de cortisol și astfel fac față mai bine stresului.

Rodia asigură o bună sănătate a creierului

Potrivit unui studiu din 2006 (efectuat pe șoareci, în California), rodiile conțin și flavonol, o substanță care duce la îmbunătățirea memoriei și protejează creierul împotriva dizabilităților de la nivelul cognitiv. Cel mai bine acesta se va absorbi în organism prin intermediului sucului.
Ca urmare a acestui studiu, experții au ajuns la concluzia că rodiile pot preveni apariția maladiei Alzheimer și chiar pot îmbunătăți starea celor ce suferă de această boală (în condițiile în care sucul de rodie poate reduce cu aproape 50% acumularea de amiloid. Amiloidul este o proteină ce se găsește în creierul celor afectați de Alzheimer și care împiedică funcționarea normală a acestuia).

Rodia va avea grijă și de sănătatea cavității bucale

Dacă vrei să eviți placa bacteriană, responsabilă de apariția unor afecțiuni neplăcute, bea suc de rodie sau încearcă să-ți procuri extract hidroalcoolic de rodie.
Anumiți compuși din fruct sunt capabili să elimine cu aproape 84% microorganismele ce facilitează formarea plăcii bacteriene.

Rodiile vor facilita procesul de digestie

Datorită fibrelor, o rodie întreagă îți poate asigura aproape jumătate din necesarul zilnic. Include-o ci încredere în hrana zilnică și vei observa că te vei confrunta tot mai puțin cu constipația!

Precauții legate de consumul de rodie

Înainte de a consuma rodie ca atare sau sub formă de suc, ia legătura cu un specialist, întrucât aceasta interacționează cu tot felul medicamente. De pildă, nu este bine să asociezi rodia cu medicamente destinate hipertensiunii, colesterolului mărit, tulburărilor de ritm cardiac sau cu unele antidepresive.
În plus, dacă alăptezi este necesar să te consulți cu un medic înainte de a consuma rodie sau suc și să nu faci excese.
Și dacă ai un fond alergic este bine să nu consumi de la început multă rodie, întrucât s-a constatat că persoanele alergice mai ales la plante sunt mai predispuse să fie alergice și la acest fruct.
Nu în ultimul rând, experții ne avertizează că rodiile modifică tensiunea arterială și de aceea nu este indicat să le consumăm în preajma unor intervenții chirurgicale importante (este indicat să nu se consume rodii cam cu două săptămâni înainte de acestea).

Voi știați până acum că rodia poate fi atât de benefică pentru noi?

Surse:
www.articlesofhealthcare.com; www.authoritynutrition.com;www.buzzle.com;www.healthyeating.sfgate.com; www.livestrong.com; www.thehealthsite.com

Surse poze:
www.pexels.com

Articolul urmator
O femeie însărcinată în 7 luni a murit subit după ce a spus că nu se simțea foarte bine
O femeie însărcinată în 7 luni a murit subit după ce a spus că nu se simțea foarte bine

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ceai de rodie: beneficii și mod de preparare
    Ceai de rodie: beneficii și mod de preparare

    Puține băuturi pot egala farmecul răcoritor al unei cești de ceai de rodie bine preparat. De la nuanța sa vibrantă până la amestecul de note dulci și picante, ceaiul de rodie...

    De ce nu este bine să acoperi căruciorul când este foarte cald afară
    De ce nu este bine să acoperi căruciorul când este foarte cald afară

    Michelle Pratt este fondatoarea organizației pentru siguranța copiilor din Florina, SUA, numită „Safe in the Seat” avertizează părinții să nu acopere cărucioarele...

    De ce NU este bine să-ți tratezi soțul ca pe un copil
    De ce NU este bine să-ți tratezi soțul ca pe un copil

    Să-ți tratezi partenerul ca pe un copil îți poate distruge relația. Nu o spunem noi, ci psihoterapeuții! Nu contează dacă partenerul tău nu se trezește la timp, dacă are...

    Cu ce se curata fata bebelusului. Ce NU este bine sa faci!
    Cu ce se curata fata bebelusului. Ce NU este bine sa faci!

    Te intereseaza cu ce se curata fata bebelusului? Trebuie sa stii ca pielea unui nou-nascut este moale si delicata. Fata bebelusului se curata in fiecare zi pentru ca ingrijirea adecvata a...

    De ce este bine să nu te grăbești deloc când dai cu aspiratorul
    De ce este bine să nu te grăbești deloc când dai cu aspiratorul

    Cine nu iubește un bun truc de curățenie? Deși au apărut atât de multe pe TikTok (serios, învățăm câte ceva nou în fiecare zi!), această lecție de aspirare...

    Un nou studiu demonstrează de ce este bine să bei o bere pe zi
    Un nou studiu demonstrează de ce este bine să bei o bere pe zi

    Berea este cea mai consumată băutură din lume, după apă și ceai, dar și una dintre cele mai vechi, datând din anul 5000 î.Hr. Are și un festival dedicat! În fiecare...

    Ce familie frumoasă are Giulia Anghelescu! Formează un cuplu foarte bine sudat cu Vlad Huidu de mai bine de 15 ani
    Ce familie frumoasă are Giulia Anghelescu! Formează un cuplu foarte bine sudat cu Vlad Huidu de mai bine de 15 ani

    Giulia Anghelescu a urcat pe scenă încă de la vârsta de 6 ani, a făcut parte din trupa „Candy”, și-a construit o carieră muzicală solo și a avut o colaborare...

    Rugăciunea Sfintei Rita: de ce este bine să o rostim și cum ne ajută copiii
    Rugăciunea Sfintei Rita: de ce este bine să o rostim și cum ne ajută copiii

    Sfânta Rita face parte din panteonul sfinților catolici, dar minunile înfăptuite de ea au făcut înconjurul lumii. De aceea, Sfânta Rita este considerată...

    © 2024 Qbebe