Totul despre alergiile alimentare

Totul despre alergiile alimentare

Alexandra Negreanu

Fie alergii sau intolerante alimentare, acestea afecteaza aproape pe toata lumea, la un moment dat. Cand oamenii au o reactie neplacuta la ceva ce au mancat, de multe ori cred ca au alergie la acele alimente. De fapt, s-a dovedit clinic ca doar aproximativ 1% dintre adulti si 3% dintre copii au reactii alergice la produsele alimentare.

 

Diferenta dintre reactia alergica si intoleranta alimentara

Aceasta diferenta intre alergia alimentara dovedita clinic si o simpla intoleranta o face perceptia gresita a opiniei publice de a numi alergie orice reactie neplacuta la un aliment. Alergia este declansata de o anumita reactie in sistemul imunitar si exprimata de anumite simptome, de multe ori caracteristice. Alte tipuri de reactii la alimente care nu sunt alergile alimentare sunt intolerantele alimentare ( um ar fi lactoza sau intoleranta la lapte), intoxicatii alimentare, precum si reactii toxice. Intoleranta alimentara, de asemenea, este un raspuns anormal al organismului uman la produsele alimentare si simptomele sale pot semana cu cele ale alergiei alimentare. Intoleranta alimentara, cu toate acestea, este mult mai raspandita, are loc intr-o varietate de boli si este declansata de mai multe mecanisme diferite, altele decat cele ce duc la reactia imunologica responsabila de alergiile alimentare.

Ce reactii alergice la produsele alimentare pot sa apara?

Alergenii din alimente sunt acele componente care sunt responsabile pentru incitare(o reactie alergica). Acestia sunt de obicei proteine care rezista la temperaturi mari si imune la
acidul din stomac si enzimele digestive intestinale. Ca rezultat, alergenii care supravietuiesc reusesc sa patrunda in mucoasa gastro-intestinala, intra in fluxul sanguin si au ca tinta organele, provocand reactii alergice in intreg organsimul.

 

Care sunt semnele si simptomele alergiei alimentare?

Procesul de aparitie a unei reactii alergice difera prin timp, locatie si simptome in special.

Toate simptomele alergiei alimentare au loc intre 3min-1h de la momentul cand organismul a luat contact cu factorul alergen.

Primele simptome sunt cel mai adesea: mancarimea pielii, senzatia de ace in gura, dificultati de inghitire si respiratie. Mai tarziu, in timpul digestiei alimentelor in stomac si intestine pot sa apara simptome ca greata, varsaturile, diaree, dureri abdominale. Aceste simptome gastro-intestinale sunt cele care ne fac sa confundam alergia cu intoleranta alimentara. 

 Dupa cum am mentionat anterior, alergenii sunt absorbiti si introdusi in fluxul sanguin. Cand au reusit sa ajunga la piele, acestia pot produce urticarie sau eczeme si atunci cand ajung la nivelul cailor respiratorii, pot provoca astm. In calatoria lor prin vasele de sange, alergenii pot cauza ameteala, stare de slabiciune si anafilaxie, ceea ce reprezinta o scadere brusca a tensiunii arteriale. Reactiile anafilactice sunt severe chiar si atunci cand incep cu simptome usoare, cum ar fi o furnicaturi la nivelul cavitatii bucale si gatului sau disconfort la nivelul abdomenului. Ele pot fi fatale daca nu sunt tratate rapid.

 

Sugarii si copiii au reactii alergice?


Cele mai multe alergii la produsele alimentare incep in primul sau al doilea an viata.In timp unele dintre aceste reactii se pot rezolva, cum ar fi alergii la laptele de vaca sau oua. Pe cand alergiile la produsele alimentare dobandite in copilarie( cum ar fi la alune sau crustacee) de obicei persista pe tot parcursul vietii.

Consideratii speciale la copii

Pe un copil alergic il mananca pielea, stranuta si ii curge nasul.De aceea se poate simti mizerabil si prin urmare, uneori devin hiperactivi.

La cealalta extrema, copiii care sunt alergici la medicamente pot avea ca simptome somnolenta si devin somnorosi la scoala sau la acasa.

Parintii si persoanele care ii ingrijesc trebuie sa inteleaga aceste comportamente diferitesi trebuie sa protejeze copiii de produsele alimentare care le induc alergii si sa stie cum se manifesta o reactie alergica, inclusiv cum sa administreze epinefrina.  

Oamenii care au alergii alimentare trebuie sa le identifice si sa inlature din dieta lor alimentele daunatoare pentru ca, desi de obicei sunt forme usoare si nu sunt grave, aceste reactii pot cauza boli devastatoare si, in cazuri rare, poate fi fatala.
Articolul urmator
Am fost diagnosticată cu autism la aproape 40 de ani. Totul are sens acum
Am fost diagnosticată cu autism la aproape 40 de ani. Totul are sens acum

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Poți preveni apariția intoleranțelor alimentare încă din primele luni de viață? Iată ce spun studiile
    Poți preveni apariția intoleranțelor alimentare încă din primele luni de viață? Iată ce spun studiile

    Intoleranțele alimentare sunt destul de răspândite atât la copii, cât și la populația adultă. Statisticile arată că, la nivel mondial, aproximativ 5% din copii și...

    A trebuit să-mi dau afară soacra de la nuntă, pentru că parfumul ei mi-a declanșat alergiile
    A trebuit să-mi dau afară soacra de la nuntă, pentru că parfumul ei mi-a declanșat alergiile

    Un bărbat care s-a căsătorit recent povestește, pe Reddit, că a avut parte de un eveniment nefericit la nunta sa. Acesta a suferit o reacție alergică la parfumul pe care îl...

    Studiu: adolescenții au dezvoltat tulburări alimentare grave după pandemie
    Studiu: adolescenții au dezvoltat tulburări alimentare grave după pandemie

    Un alt efect negativ pe care l-a lăsat pandemia: un număr îngrijorător de adolescenți au dezvoltat tulburări alimentare din 2018, până în prezent. În aceeași...

    Copiii care cresc cu o pisică sau un câine în casă pot dezvolta mai puține alergii alimentare, spun studiile
    Copiii care cresc cu o pisică sau un câine în casă pot dezvolta mai puține alergii alimentare, spun studiile

    Laptele, alunele și ouăle sunt cele mai frecvente cauze ale alergiilor alimentare la copii. Cele mai recente statistici arată că aproape 5% dintre copiii cu vârsta sub 5 ani au...

    O mamă este considerată egoistă pentru că și-a lăsat fiica să-și aleagă tortul aniversar, fără să țină cont de alergiile altor copii
    O mamă este considerată egoistă pentru că și-a lăsat fiica să-și aleagă tortul aniversar, fără să țină cont de alergiile altor copii

    O mamă de peste hotare a pus internetul pe jar atunci când a anunțat că o va lăsa pe fiica ei să-și aleagă tortul de ziua ei. Micuța a ales un tort cu ciocolată și unt de...

    Îmi cresc copilul vegan, dar îl las să mănânce și gogoși. Cei din jur spun că va ajunge să aibă tulburări alimentare
    Îmi cresc copilul vegan, dar îl las să mănânce și gogoși. Cei din jur spun că va ajunge să aibă tulburări alimentare

    Despre dieta vegană în rândul copiilor, părerile sunt împărțite. În timp ce unii specialiști consideră că nu este deloc o idee bună să privăm organismele...

    Problemele alimentare la copii. Cum ne dăm seama că cel mic are o relație nesănătoasă cu mâncarea?
    Problemele alimentare la copii. Cum ne dăm seama că cel mic are o relație nesănătoasă cu mâncarea?

    Problemele sau tulburările alimentare erau mai puțin prezente în rândul copiilor acum câșiva ani, însă din păcate cazurile se tot înmulțesc. Citește...

    Există restricții alimentare pentru copiii diagnosticați cu autism?
    Există restricții alimentare pentru copiii diagnosticați cu autism?

    Printre cele mai importante provocări ale părinților ce au copii cu tulburări de spectru autist se regăsește și aceasta: să le asigure o dietă cât mai echilibrată. Se...

    © 2024 Qbebe