Remedii naturiste pentru călcâie crăpate

Remedii naturiste pentru călcâie crăpate

Louise Tanase - Contributor

Călcâiele crăpate reprezintă o problemă foarte comună, atât în rândul femeilor, cât şi al bărbaţilor, iar severitatea sa variază de la o simplă problemă estetică până la una dureroasă. Iată care sunt cele mai eficiente remedii naturiste ce te vor ajuta să elimini această problemă neplăcută.

În plus faţă de pielea îngroşată şi uscată, această problemă inestetică poate fi însoţită de simptome precum mâncărimi, roşeaţă, inflamaţii şi piele care se descuamează. Dacă vei lua măsurile de precauţie necesare atunci când observi primele simptome, vei putea preveni ca acele crăpături inestetice să devină mai adânci, să sângereze şi să provoace dureri. Cauzele apariţiei călcâielor crăpate sunt diverse, de la aer uscat la neaplicarea unor produse emoliente pentru îngrijire, de la îngrijirea defectuoasă la alimentaţia nesănătoasă, de la statul în picioare pe durate îndelungate de timp la purtarea încălţămintei nepotrivite. De asemenea, trebuie să ştii că anumite afecţiuni medicale, precum psoriazosul, eczemele, bătăturile, diabetul şi bolile tiroidei pot contribui la apariţia acestei probleme. Iată câteva remedii pe care le poţo folosi pentru vindecarea călcâielor crăpate.

1. Uleiul vegetal

O gamă largă de uleiuri vegetale pot fi folosite pentru a preveni sau a trata călcâiele crăpate. Uleiul de măsline, uleiul de susan sau de cocos, sau orice alt tip de ulei vegetal hidrogenat va fi eficient. Pentru a obţine cele mai bune rezultate, aplică remediul seara înainte de culcare pentru a permite uleiului să rămână cât mai mult timp pe piele pentru a acţiona. Remediul se aplică astfel:
- înmoaie pielea crăpată a călcâielor în apă caldă cu săpun, apoi freacă bine călcâiele cu o piatră ponce;
- clăteşte-ţi bine picioarele şi usucă-le cu un prosop de bumbac;
- aplică uleiul vegetal, masează bine şi apoi încalţă-te cu şosete de bumbac.
Lasă uleiul să acţioneze peste noapte, iar dimineaţa vei observa că pielea călcâielor este mai moale. Repetă aplicarea acestui remediu în fiecare seară până când crăpăturile din călcâie dispar.

2. Făină de orez

Exfolierea pielii tălpilor şi călcâielor ba ajuta la înlăturarea pielii moarte, preveninf astfel crăparea şi uscarea călcâielor. Făina de orez poate fi folosită ca parte a unui remediu de exfoliere preparat în casă astfel:
- amestecă o mână de făină de orez cu câteva linguriţe de miere şi oţet de mere. Amestecă până devine o pastă groasă. Dacă pielea călcâielor tale este crăpată rău poţi adăuga şi o lingură de ulei de măsline sau de migdale.
- înmoaie picioarele în apă călduţă timp de 10 minute, apoi freacă bine tălpile cu pasta obţinută, având grijă să insişti în zona călcâielor.
Repetă procedeul de câteva ori pe săptămână până când rezultatele sunt satisfăcătoare.

3. Liliac indian

Liliacul indian, cunoscut şi sub numele de frunze de margosa sau neem, este un remediu eficient pentru călcâiele crăpate, mai ales atunci când apar mâncărimile sau se infectează. Poţi găsi liliac indian în magazinele cu specialităţi exotice, cel mai adesea cu denumirea de neem. Trebuie să ştii că liliacul indian este eficient în calmarea pielii uscate şi iritate, dar şi în lupta împotriva infecţiilor datorită proprietăţilor sale antifungice. Iată cum se prepară acest minunat remediu:
- mărunţeşte bine o mână de liliac indian, apoi adaugă 3 linguriţe de pudră de turmeric şi o lingură de ulei vegetal pentru a obţine o pastă.
- aplică pasta peste crăpături şi las-o să acţioneze timp de 30 de minute, apoi spală-ţi călcâiele cu apă călduţă şi usucă-le cu un prosop din bumbac.

4. Lămâie

Proprietăţile acide ale lămâii pot fi foarte eficiente în înmuierea pielii îngroşate a călcâielor. Iata cum poţi folosi lămâia pentru a elimina problema călcâielor crăpate:
- înmoaie tălpile timp de 10-15 minute în apă călduţă cu zeamă de lămâie. Evita folosirea apei fierbinţi, deoarece ajută la uscarea pielii călcâielor.
- freacă bine călcâiele cu piatra ponce.
- clăteşte cu apă călduţă şi usucă picioarele cu un prosop de bumbac.

5. Apă de trandafiri şi glicerină

Amestecul de apă de trandafiri şi glicerină constituie un remediu deosebit de eficient pentru tratarea călcâielor crăpate. Glicerina înmoaie pielea, acesta fiind motivul pentru care este atât de folosită în produsele cosmetice. Apa de trandafiri conţine vitaminele A, B3, C, D şi E, dar este şi un antioxidant puternic, cu efecte anti-inflamatoare şi antiseptice. Tot ce trebuie să faci este să amesteci glicerina cu apa de trandafiri în părţi egale şi să îţi masezi tălpile cu soluţia astfel obţinută, seara, înainte de culcare.

6. Parafină

În cazul în care această problemă este gravă, iar crăpăturile din călcâie îţi provoacă dureri, tratamentul cu parafină te va ajuta, deoarece acţionează ca un emolient puternic pentru piele.
- topeşte o bucată mare de parafină şi amestecă parafina topită cu două linguri de ulei de muştar sau de cocos.
- asigură-te că parafina are o temperatură suportabilă (parafina este gata de folosire atunci când se formează o pojghiţă subţire deasupra), apoi înmoaie-ţi tălpile în amestec. Ridică-le, lasă parafina să se usuce câteva secunde, apoi înmoaie picioarele din nou în amestec. Repetă de câteva ori.
- când ai câteva straturi de parafină uscate pe tălpi, înfăşoară-ţi tălpile cu folie alimentară de plastic şi lasă parafina să acţioneze minimum 30 de minute.
- înlătură folia de plastic şi parafina. Nu este nevoie să te clăteşti, mai ales dacă ai aplicat remediul seara.
Repetă tratamentul de două ori pe săptămână. Nu folosi acest remediu dacă suferi de diabet sau circulaţie periferică deficitară.

7. Sare epsom

Dacă ai călcâiele crăpate este foarte important să ai grijă să îţi păstrezi călcâiele bine hidratate. Poţi face acest lucru făcând băi calde cu sare epsom. În plus, trebuie să ştii că sarea epsom este un remediu excelent şi pentru circulaţia periferică deficitară.
- Amestecă o jumătate de cană de sare epsom într-un lighean cu apă caldă.
- Scufundă-ţi picioarele în această soluţie timp de 10 minute.
- Masează bine tălpile, insistând, evident, în zona călcâielor, cu piatra ponce şi apoi scufundă-le iarăşi în baia cu sare epsom.
- Usucă-ţi picioarele cu un prosop de bumbac şi aplică un strat gros de cremă pentru picioare sau vaselina de corp pentru a păstra umezeala în piele.
Pentru cele mai bune rezultate, fă acest tratament seara şi dormi cu o pereche de şosete de bumbac.

8. Banane

Bananele coapte mai mult decât trebuie sunt cele mai ieftine şi la îndemână remedii pentru tratarea călcâielor crăpate, datorită proprietăţilor emoliente. Tot ce trebuie să faci este să pasezi o banană până se transformă într-o pastă. Aplică pasta pe călcâiele bine spălate şi las-o să acţioneze 10-15 minute pentru ca pielea ta să absoarbă umezeala. Spală-ţi picioarele cu apă călduţă, apoi scufundă-le în apă rece pentru 10-15 minute. Poţi folosi acest remediu zilnic până când vei simţi că s-au produs efectele dorite.

9. Miere

Mierea are proprietăţi emoliente şi antibacteriene, ceea ce o face un tratament incredibil de eficient pentru călcâiele uscate şi crăpate. Prepară remediul amestecând o ceaşcă de miere într-un lighean cu apă caldă şi înmoaie-ţi picioarele în el timp de 15-20 de minute, apoi freacă pielea călcâielor cu piatra ponce şi clăteşte-te cu apă curată. Aplică acest remediu zilnic până apar efectele.

10. Vaselină de corp

Poţi folosi vaselina pentru a ameliora aspectul neplăcut al pielii uscate şi pentru a preveni apariţia pielii îngroşate şi crăpate în zona călcâielor. Înmoaie picioarele în apă caldă, apoi freacă bine călcâiele cu o piatra ponce, usucă-le cu un prosop de bumbac şi aplică vaselina masând uşor. De asemenea, ai putea amesteca o linguriţă de zeamă de lămâie în vaselină înainte de aplicare. Încalţă şosete de bumbac şi nu uita să aplici acest remediu în fiecare seară.

Tu ce remedii foloseşti?

Articolul urmator
Riduri între sprâncene: cum le previi și cum le ascunzi
Riduri între sprâncene: cum le previi și cum le ascunzi

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cârcei la picioare: cauze și remedii naturiste
    Cârcei la picioare: cauze și remedii naturiste

    Cârceii la picioare pot fi o experiență neplăcută și dureroasă, iar mulți oameni se confruntă cu această problemă în mod regulat. Cârceii se manifestă sub formă...

    11 remedii pentru gripa sau raceala micutului tau. Toate sunt la indemana ta!
    11 remedii pentru gripa sau raceala micutului tau. Toate sunt la indemana ta!

    Cand cel mic stranuta, tuseste si ii curge nasucul, parintii se grabesc sa dea fuga la farmacie sau alearga catre dulapiorul cu medicamente, ca sa gaseasca remediul salvator. Pediatrii atrag...

    Coșuri pe picioare: cauze și remedii
    Coșuri pe picioare: cauze și remedii

    Te-ai întrebat vreodată de ce îți apar pe picioare coșuri ? Am adunat în acest articol toate informațiile despre ce înseamnă apariția coșurilor pe picioare....

    O mamă este considerată abuzivă de internauți după ce aceasta a spus că aplică doar remedii holistice pentru bolile copiilor ei
    O mamă este considerată abuzivă de internauți după ce aceasta a spus că aplică doar remedii holistice pentru bolile copiilor ei

    O mămică din Statele Unite își crește copiii într-un stil de viață complet „bio”. Familia nu merge la medic, nu ia medicamente și nu consumă decât...

    Care sunt principalele remedii în ameliorarea colicilor la bebeluși?
    Care sunt principalele remedii în ameliorarea colicilor la bebeluși?

    Dacă ești însărcinată sau doar ce ai devenit mamă trebuie să știi că te vei confrunta cu cel puțin o criză de colici a bebelușului tău în primele 6 luni de viață....

    Transpirația excesivă la cap: cauze și remedii
    Transpirația excesivă la cap: cauze și remedii

    Transpirația este un proces fiziologic natural și perfect sănătos, care contribuie la răcirea corpului și la prevenirea supraîncălzirii. Cu toate acestea, unele persoane pot...

    Stare de tristețe fără motiv: cauze și remedii
    Stare de tristețe fără motiv: cauze și remedii

    Te simți cuprinsă de tristețe, dar nu înțelegi de ce ? Sentimentul este pe cât de uman, pe atât de comun. Motivele din spatele acestuia pot fi nenumărate, fie de...

    Untura de bursuc: beneficii și administrare
    Untura de bursuc: beneficii și administrare

    Untura de bursuc este o substanță derivată din grăsimea animalului bursuc (Meles meles). Este folosită de secole în medicina tradițională și în remediile populare ale mai...

    © 2024 Qbebe