Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe... X

Mamici vedetă: interviu cu Anca Lungu

de Irina Olteanu

Cunoscută de către majoritatea românilor drept prezentatoare la postul de televiziune Antena 1, Anca Lungu, datorită pasiunii sale pentru arta culinară și a blogului de gătit omonim, este deseori apelată și Prințesa Polonic. Alături de fetița ei, Natalia Adriana sau Prințesa Linguriță și de soțul său Ștefan formează o familie fericită. Dacă vreți să o cunoașteți mai bine și să-i aflați sfaturile, vă invităm să citiți interviul următor.

» 1. esti implicată în mai multe proiecte, inclusiv în administrarea site-ului http://printesapolonic.ro și pari mereu relaxată și încărcată cu energie pozitivă. cum reușești să faci față provocărilor zilnice? cine te ajută?
» 2. ce anume te-a determinat/inspirat să înființezi proiectul prințesa polonic și să redactezi prima carte de gătit pentru copii? ce sfaturi ai pentru alte mămici amatoare?
» 3. ai avut parte de o naștere prematură și ai nascut prin cezariană, desi îți doreai să naști natural. ce sfaturi ai pentru mămicile care trec printr-o situație similară?
» 4. descrie-o pe natalia adriana în câteva cuvinte.
» 5. care a fost primul cuvânt pe care l-a rostit natalia? la ce vârstă a făcut primii pași? a avut până acum vreo problemă de sănătate/cum ai gestionat-o?
» 6. pentru multe mămici diversificarea constituie o adevărată piatră de încercare. cum a fost la voi? pentru cât timp ai reușit să alăptezi?
» 7. familia voastră încurajează un stil de viață echilibrat și o alimentație sănătoasă. te rugăm să oferi mămicilor cititoare 2 rețete preferate de natalia care se pregătesc rapid.
» 8. cum reușești să îmbini activitatea profesională cu programul nataliei?
» 9. cum crezi că te ajută cunoștințele acumulate în activitatea profesională în rolul de mamă? dar cele de mamă în activitatea profesională?
» 10. cât de importanți consideri că sunt primii 7 ani din viața unui copil?
» 11. în ce activități este implicată natalia/către ce domenii are înclinații? în ce activități ți-ar plăcea să fie implicată?
» 12. ce activități realizați împreună? ce vă place să faceți cel mai mult?
» 13. Ți-ar plăcea să urmeze cariera ta sau pe a tatălui său?
» 14. unde vă place să călătoriți? ce locuri vă place să vizitați?
» 15. care consideri că este cel mai important moment din viața ta și a familiei tale?
» 16. ce sfaturi le poți oferi mămicilor cu o viață profesională activă?
» 17. ești foarte atașată și protectoare cu familia ta. cum reușești să-i ferești de expuneri în mass-media nedorite?
» 18. dacă ai putea schimba ceva în viața ta, care ar fi acel lucru?

1. Esti implicată în mai multe proiecte, inclusiv în administrarea site-ului http://printesapolonic.ro și pari mereu relaxată și încărcată cu energie pozitivă. Cum reușești să faci față provocărilor zilnice? Cine te ajută?

E simplu! Îmi organizez foarte bine timpul. Îmi place să-mi fac liste și listuțe cu tot ceea ce am de făcut și apoi să le bifez. În felul acesta mă asigur că nu uit lucruri importante. De ajutat mă ajută soțul meu. Împărțim totul. Inclusiv spălatul vaselor.

anca lungu

2. Ce anume te-a determinat/inspirat să înființezi proiectul Prințesa polonic și să redactezi prima carte de gătit pentru copii? Ce sfaturi ai pentru alte mămici amatoare?

Alimentația copilului ar trebuie să fie o prioritate pentru orice părinte. Dar, pe lângă alimentație și tot felul de lucruri materiale, copiii au nevoie în primul rând de timpul și atenția părinților lor. "Rețete alese pentru prinți și prințese", cartea pe care am lansat-o la finalul anului trecut, aduce copiii și părinții împreună în bucătărie. Cei mici gătesc sănătos supravegheați de cei mari și uite așa am găsit cel mai bun pretext pentru părinți de a petrece timp de calitate care înseamnă enorm în dezvoltarea copilului lor. Nu-mi place să dau sfaturi pentru că știu că fiecare copil e unic, iar mamele își doresc întotdeauna ce e mai bun pentru el.

3. Ai avut parte de o naștere prematură și ai nascut prin cezariană, desi îți doreai să naști natural. Ce sfaturi ai pentru mămicile care trec printr-o situație similară?

Așa cum fiecare copil e unic și fiecare naștere e diferită. E bine să accepți că nu-ți poți programa chiar totul în viață și să lași loc neprevăzutului. În momentele delicate, ca cel prin care am trecut, încrederea în medicul care îți urmărește sarcina și sprijinul familiei sunt mai importante decât orice sfat.

4. Descrie-o pe Natalia Adriana în câteva cuvinte.

Plină de energie, veselă, curioasă, vorbăreață, ambițioasă.

5. Care a fost primul cuvânt pe care l-a rostit Natalia? La ce vârstă a făcut primii pași? A avut până acum vreo problemă de sănătate/cum ai gestionat-o?

Primul cuvânt a fost "titi" pe care l-a asociat cu sânul. Au au urmat apoi "tata", "mama" și mai târziu primii pași. Avea 1 an și 2 luni. Din fericire probleme de sănătate nu au fost, cu toată că s-a născut prematur. Și cred că alăptarea a jucat un rol foarte, foarte important.

6. Pentru multe mămici diversificarea constituie o adevărată piatră de încercare. Cum a fost la voi? Pentru cât timp ai reușit să alăptezi?

Încă o mai alăptez pe Natalia, deși am rărit mesele la sân la maxim 2 pe zi în ultima perioadă. Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptatul până la vârsta de 2 ani, iar noi ne apropiem de această vârstă. Diversificarea am început-o la 6 luni și a decurs destul de bine chiar și în condițiile în care Natalia nu a fost niciodată o mâncăcioasă. Până la 1 an pot spune că doar am experimentat gusturi și texturi, iar sânul a fost baza. E independentă la acest capitol. Mănâncă singură, inclusiv ciorbiță.

anca lungu

7. Familia voastră încurajează un stil de viață echilibrat și o alimentație sănătoasă. Te rugăm să oferi mămicilor cititoare 2 rețete preferate de Natalia care se pregătesc rapid.

Micuței mele îi place foarte mult orezul cu legume. Morcovi, dovlecei, pastârnac, mazăre se fierb împreună cu orezul. La final se adaugă ulei de măsline extravirgin și puțină verdeață. La fel de mult îi plac și brioșele cu morcovi a căror rețetă se află în cartea de gătit pentru copii. Atâta doar că pentru Natalia am înlocuit zahărul cu suc de mere, iar ouăle cu banane.

8. Cum reușești să îmbini activitatea profesională cu programul Nataliei?

Sunt fericită să am un program flexibil pe care mi-l pot adapta în funcție de nevoile Nataliei și sunt conștientă că puține mame sunt atât de norocoase.

9. Cum crezi că te ajută cunoștințele acumulate în activitatea profesională în rolul de mamă? Dar cele de mamă în activitatea profesională?

Faptul că sunt un om bine informat mă ajută nu doar în rolul de mama, ci și în viața de zi cu zi. E bine să fii informat indiferent de meseria pe care o ai, doar că atunci când ești jurnalist asta face parte din fișa ta zilnică. În sens invers, nu pot spune că rolul de mamă mi-a afectat în vreun fel activitatea profesională.

10. Cât de importanți consideri că sunt primii 7 ani din viața unui copil?

La fel de importanți ca o temelie pe care ai de gând să construiești ceva trainic.

11. În ce activități este implicată Natalia/către ce domenii are înclinații? În ce activități ți-ar plăcea să fie implicată?

Natalia merge de câteva luni la o grădiniță Montessori. Și e implicată în tot felul de activități practice și artistice. Îi place foarte mult să cânte și să picteze.

anca lungu
anca lungu

12. Ce activități realizați împreună? Ce vă place să faceți cel mai mult?

Acasă îi place să citim împreună din cărți și să gătim pentru bebeluși. Dansăm mult și ne amuzăm la ora de băiță și masaj.

13. Ți-ar plăcea să urmeze cariera ta sau pe a tatălui său?

Mi-ar plăcea să fie un om fericit care să-și găsească vocația.

14. Unde vă place să călătoriți? Ce locuri vă place să vizitați?

Oriunde! Atâta vreme cât suntem împreună ne bucurăm de orice ieșire. Până acum Natalia nu lipsit din nicio vacanță și nu avem de gând să plecăm fără ea prea curând.

anca lungu

15. Care consideri că este cel mai important moment din viața ta și a familiei tale?

Prezentul. Singurul moment pe care îl trăiești cu adevărat. "Acum" este cel mai important moment. Nu ieri și nici mâine.

16. Ce sfaturi le poți oferi mămicilor cu o viață profesională activă?

Nu pot decât să le felicit că reușesc să le facă pe toate și le doresc multă, multă energie!

17. Ești foarte atașată și protectoare cu familia ta. Cum reușești să-i ferești de expuneri în mass-media nedorite?

Statutul de persoana publică vine la pachet și cu avantaje și cu dezavantaje. E imposibil să poți controla lucrurile și e adevărat că ești expus.

anca lungu

18. Dacă ai putea schimba ceva în viața ta, care ar fi acel lucru?

L-aș căuta pe Stefan mai devreme.

Mulțumim Ancăi Lungu pentru amabilitatea de a participa la interviul Qbebe. 

 

Articole asemanatoare

Mamici vedeta: Interviu cu Oana Ionita Mamici vedeta: Interviu cu Oana Ionita
Mamici de cariera: Interviu cu Tanya Solomitchi Mamici de cariera: Interviu cu Tanya Solomitchi
Mamici peste hotare: interviu cu Mihaela, stabilita in Olanda Mamici peste hotare: interviu cu Mihaela, stabilita in Olanda
Mamici de cariera: Interviu cu Raluca Mohora Mamici de cariera: Interviu cu Raluca Mohora

Articole Lifestyle

Ce fel de femeie eşti în funcţie de luna în care te-ai născut Ce fel de femeie eşti în funcţie de luna în care te-ai născut
Ce se întâmplă dacă pui aspirină în maşina de spălat! Efectul este neaşteptat Ce se întâmplă dacă pui aspirină în maşina de spălat! Efectul este neaşteptat
Cum să treci peste problemele cu banii în cuplu Cum să treci peste problemele cu banii în cuplu
Șase cauze neobișnuite ale infarctului Șase cauze neobișnuite ale infarctului

Alte articole care te-ar putea interesa


Adauga comentariul tau
 
Nume   Cod
Refresh

 
 
 
Mesaj (1500 caractere)  

 
Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii prima care isi spune parerea!
Editorial Qbebe
scris de Irina Olteanu
Sunt mamă elicopter, primele două zile fără copilul meu. Șoc și groază! Să explicăm, pentru cei care nu cunosc semnificația termenului, conceptul de părinte elicopter. Acesta reprezintă un tip de părinte care este extrem de atent la experiențele și problemele cu care se confruntă copilul său...

Lista gradinite

Cauta o gradinita in orasul tau

Retete culinare
Editorial Qbebe
scris de Irina Olteanu
A doua vizită la Electronic Arts România – aniversare specială și jeleuriÎn urma primei vizite, rămăsese deschisă invitația, după cum v-am povestit aici, de a vizita și restul de etaje ale minunatei clădiri Electronic Arts Romania. Spun minunată nu fără o bază reală, ci pentru că...
Qbebe Horoscop saptamanal
Qbebe Funny
Link-uri recomandate

Naste natural

15 probleme comune pe care le poti avea in sarcina

15 probleme comune pe care le poti avea in sarcina

Sarcina este o perioada aparte din viata si, chiar daca poti fi extrem de
MAI MULT

Dieta potrivita pentru fiecare luna de sarcina

Dieta potrivita pentru fiecare luna de sarcina

Pentru a avea parte de o sarcina normala, fara a acumula un surplus ponderal
MAI MULT

Cum eviti rubeola in sarcina

Cum eviti rubeola in sarcina

Rubeola in sarcina dispune de simptome intiale greu observabile si se poate
MAI MULT

Bebee

Antioxidanţii fructe

Antioxidanţii – Ce sunt şi cum ne ajută

Zilnic, corpul nostru este ameninţat de produsele chimice denumite radicali
MAI MULT

Învață cum trebuie să respiri în timpul travaliului

Valoarea exercițiilor de respirație în timpul travaliului este deja bine
MAI MULT

Cum-trebuie-să-ne-convingem-copiii-să-iubească-şcoala

Cum trebuie să ne convingem copiii să iubească şcoala?

Specialiștii recomandă tinerilor părinți să înceapă de timpuriu să le
MAI MULT

Încearcă să nu faci prea multe ecografii în timpul sarcinii

Încearcă să nu faci prea multe ecografii în timpul sarcinii

Ecografiile s-au transformat în primele poze ale unui bebeluș. Însă, mersul
MAI MULT

sigur.info-fii sigur pe net