10 Mituri despre indemnizatia de crestere copil

10 Mituri despre indemnizatia de crestere copil

Raluca Antonescu

Ai nevoie de raspunsuri corecte, dar tot timpul auzi alte variante care nu fac decat sa te deruteze? Atunci haide sa daramam impreuna 10 mituri cu privire la concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului.

1. Indemnizatia se acorda timp de 1, 2, sau 3 ani

Fals. Indemnizatia pentru cresterea copilului se acorda pe o perioada de pana la 1 sau 2 ani, in functie de optiunea solicitantului, ori 3 ani (in cazul copilului cu handicap).


Acest lucru inseamna ca indemnizatia pentru cresterea copilului nu se va acorda timp de 1 sau 2 ani, ci doar pana cand copilul implineste aceasta varsta, moment in care indemnizatia se suspenda.

2. Persoanele aflate in somaj tehnic nu beneficiaza de indemnizatie

Fals. Conform art. 2, alin. 5 din OUG nr. 111/2010, perioada de intrerupere temporara a activitatii, din initiativa angajatorului, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare este considerata perioada asimilata si cuprinde si somajul tehnic.
In concluzie, acesta se ia in calcul la stabilirea dreptului la indemnizatia pentru cresterea copilului.

3. Poti depune oricand dosarul pentru indemnizatie

Partial adevarat. Pentru a infirma acest mit trebuie in primul rand precizat ca procesarea dosarului privind acordarea concediului si a indemnizatiei pentru cresterea copilului dureaza in medie 3 luni.


Dupa aceasta perioada, solicitantul va primi indemnizatia aferenta concediului cumulata pe toate aceste luni, urmand ca ulterior, banii sa fie virati lunar.
Insa, pentru a beneficia de drepturile privind indemnizatia si stimulentul de insertie retroactiv, cererea trebuie depusa, dupa caz, fie incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza concediul de maternitate, fie incepand cu data nasterii copilului (in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente), insa nu mai tarziu de 60 de zile de la acea data.
In cazul in care cererea a fost depusa peste acest termen, drepturile prevazute de OUG 111/2010 se vor acorda de la acea data, si nu retroactiv. Astfel, solicitantul va pierde indemnizatia pentru perioada in care ar fi fost indreptatit sa o primeasca.

4. Nu beneficiaza de indemnizatie persoana careia i s-a redus programul de munca

Fals. Perioada de intrerupere temporara a activitatii din initiativa angajatorului este considerata perioada asimilata. Este de ajuns si o singura ora de activitate efectuata pe zi pentru a putea beneficia de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului.
In aceasta situatie, dosarul pentru acordarea indemnizatiei va trebui sa cuprinda si documentul de la angajator din care sa rezulte masurile luate de acesta: concedierea colectiva, reducerea programului de lucru etc.
Asadar, daca angajatorul certifica prezenta zilnica, iar pe adeverinta de venituri sunt precizate perioadele in care sunt realizate veniturile supuse impozitului (inclusiv perioadele de somaj tehnic, daca exista), persoana va beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului.
Aceeasi situatie intervine si in cazul in care angajatorul nu a platit contributiile sociale. Angajatul poate beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului chiar si in acest caz, deoarece indemnizatia nu are legatura cu plata contributiilor de asigurari sociale la bugetele aferente acestora.
Ea se acorda in raport cu efectuarea unei activitati profesionale sau existenta uneia sau mai multor perioade asimilate prevazute de OUG 111/2010.

5. Pentru munca part-time trebuie sa fi lucrat 2 ani pentru a fi eligibil

Fals. Pentru a beneficia de indemnizatie persoana solicitanta trebuie sa fi realizat venituri supuse impozitului pe ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului. Nu conteaza tipul contractului de munca: poate fi atat cu norma intreaga sau cu timp partial, ori contract de colaborare etc.


Conditia privind realizarea de venituri pe o perioada de 2 ani, in cazul contractului de munca cu jumatate de norma, astfel incat aceasta sa fie asimilata unui an intreg, se impune doar in situatia indemnizatiei de somaj, respectiv a dreptului la pensie.

6. Daca ai contract de drepturi de autor nu primesti indemnizatie

Fals. Atat timp cat impozitele au fost platite la stat (mai putin contributiile la CAS si somaj), persoana solicitanta va beneficia de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului.
Daca exista un contract de munca sau de prestari servicii este o situatie similara angajat-angajator. In acest caz angajatorul este obligat sa elibereze adeverinta cu veniturile realizate in ultimul an anterior nasterii copilului, respectiv sumele acordate lunar persoanei in cauza.

7. Beneficiez de indemnizatie daca platesc singura contributiile la stat

Fals. Pentru acordarea indemnizatiei de crestere a copilului nu are relevanta plata contributiilor de asigurari sociale.
Singura conditie pentru a beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit, asa cum sunt ele prevazute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea in una dintre perioadele asimilate prevazute la art. 2 alin. (5) și (6) din OUG nr. 111/2010.

8. Parintii isi pot schimba intre ei optiunea pentru indemnizatie

Fals. Conform art. 2 din OUG 111/2010, odata facuta optiunea, aceasta nu mai poate fii schimbata.

 

Daca mama a optat sa beneficieze de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului, nu poate ulterior sa se razgandeasca si sa transfere acest drept tatalui. Indemnizatia va inceta in momentul in care persoana beneficiara va realiza venituri supuse impozitului.

Aceeasi interdictie este valabila si in cazul deciziei privind tipul de concediu: de pana la 1 an, respectiv 2 ani.

9. Primesc majorare de 600 lei chiar daca ambii copii nu s-au nascut dupa 1 ianuarie 2011

Fals. In aceasta situatie, majorarea prevazuta de OUG 111/2010 pentru nasterea celui de-al doilea copil inainte de expirarea concediului pentru primul nu se acorda.
Conform prevederilor art. 8 alin. 7 din Normele metodologice aprobate prin HG 52/2011, aceasta majorare de 600 lei se acorda numai in cazul de suprapunere a doua sau trei situatii de natura a genera acest drept, aparute dupa data de 1 ianuarie 2011.
De asemenea, OUG 111/2010 stipuleaza ca drepturile prevazute de aceasta se aplica doar nasterilor produse dupa data de 1 ianuarie 2011.
In concluzie, vor beneficia de acest stimulent de 600 lei lunar doar persoanele care au nascut incepand cu 2011 si care dau nastere unui al doilea copil inainte de expirarea concediului pentru primul. Daca primul copil este nascut inainte de aceasta data, iar cel de-al doilea dupa ianuarie 2011, majorarea nu se aplica.

10. Persoana care a lucrat in strainatate beneficiaza de indemnizatie

Fals. Potrivit Regulamentului 883/2004, „persoana care desfasoara o activitate salariata sau independenta intr-un stat membru se supune legislatiei din statul membru respectiv".

 

Asadar, aceste persoane nu pot beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului in Romania.

Situatia este diferita in cazul in care persoana solicitanta a lucrat legal in strainatate, insa pe perioada dinaintea datei nasterii copilului a realizat activitati profesionale in Romania. In acest caz, ea se va supune legislatiei romane in vigoare si deci va beneficia de indemnizatie, caz in care i se vor cumula atat veniturile realizate in strainatate, cat si cele din Romania.
Totalizarea perioadelor de activitate realizate in alte state membre este posibila daca persoanele care au realizat activitati profesionale in alte state membre se supun legislatiei din Romania la data nasterii copilului.

Voi ce parere aveti? Cunosteati toate aceste aspecte?

Articolul urmator
Ce este molifta după naștere și ce mituri au apărut de la acest obicei
Ce este molifta după naștere și ce mituri au apărut de la acest obicei

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Indemnizație creștere copil în 2023. Care sunt actele necesare și până când se depun
    Indemnizație creștere copil în 2023. Care sunt actele necesare și până când se depun

    În 2023, părinții vor beneficia de o indemnizație de creștere a copilului. Care sunt condițiile legii și ce trebuie să facă aceștia ca să intre în posesia ajutorului de...

    6 mituri despre autism pe care nimeni nu ar trebui să le mai creadă
    6 mituri despre autism pe care nimeni nu ar trebui să le mai creadă

    Despre autism se vorbește tot mai mult în ultimii ani dar, în ciuda creșterii numărului de informații pe acest subiect, nu se poate spune că, în momentul de față,...

    Tații, încurajați de lege să își ia concediu de creștere a copilului de cel puțin două luni!
    Tații, încurajați de lege să își ia concediu de creștere a copilului de cel puțin două luni!

    Drepturi noi pentru angajații din țările Uniunii Europene, inclusiv România, începând din această lună! Tații sunt încurajați să își ia concediu...

    Soția mea este în concediu de creștere copil și îmi cere mie bani. Simt că mă tratează ca pe un bancomat
    Soția mea este în concediu de creștere copil și îmi cere mie bani. Simt că mă tratează ca pe un bancomat

    Perioada concediului de maternitate poate fi foarte dificilă pentru mamele care sunt supuse și presiunilor venite din partea partenerilor. Când aceste presiuni țin de gestionarea...

    Sunt însărcinată în opt luni și nici eu, nici soțul meu, nu o să intrăm în concediu de creștere copil
    Sunt însărcinată în opt luni și nici eu, nici soțul meu, nu o să intrăm în concediu de creștere copil

    Dacă anumite cupluri nici nu concep ca unul dintre parteneri să nu-și ia concediu de creștere copil, pentru altele acest lucru nu intră în discuție. Într-o asemenea...

    6 mituri despre a fi părinte, pe care încă le mai crezi
    6 mituri despre a fi părinte, pe care încă le mai crezi

    Nu este musai să-ți placă de bebelușul tău din primele momente de după naștere, și nu ești un părinte rău dacă ai nevoie de câteva minute numai pentru tine. Ce alte mituri...

    Sfatul specialistului: 4 mituri despre perioada de concepție pe care nu trebuie să le mai crezi
    Sfatul specialistului: 4 mituri despre perioada de concepție pe care nu trebuie să le mai crezi

    Steven Palter, medic ginecolog și directorul unei clinici de fertilitate din New York este cunoscut în mediul online (dar nu numai) pentru că demontează miturile cu privire la...

    Numărul copiilor diagnosticați cu afecțiuni psihiatrice este în continuă creștere
    Numărul copiilor diagnosticați cu afecțiuni psihiatrice este în continuă creștere

    Perioada pandemiei care a venit cu izolarea copiilor, consumul de substanțe interzise, bullyingul și alți factori sociali determină creșterea numărului de noi pacienți în...

    © 2024 Qbebe