Concediul de crestere copil inainte si dupa 1 ianuarie 2011: diferente intre drepturile mamelor

Concediul de crestere copil inainte si dupa 1 ianuarie 2011: diferente intre drepturile mamelor

Raluca Antonescu

Orice am face se pare ca ordonantele referitoare la concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului (OUG 148/2005 si OUG 111/2010) apar mereu in discutie. De ce? Se pare ca de ambele tabere exista nemultumiri generate in principal de valoarea diferita a stimulentului pentru parintii reveniti mai devreme la serviciu, de interdictia concedierii la revenirea in unitate, dar si de valoarea indemnizatiei.

Iata care sunt principalele diferentele dintre OUG 148/2005 si OUG 111/2010...


1. Stimulentul

Femeile care au nascut inainte de data de 1 ianuarie 2011, si carora li se aplica OUG 148/2005 (CCC pana la varsta de 2 ani), daca doresc sa revina la serviciu inainte de expirarea concediului pot beneficia de un stimulent lunar in valoare de 100 lei pana cand copilul implineste varsta de 2 ani.


Pe de alta parte, mamele care au dat nastere dupa data de 1 ianuarie 2011, si care beneficiaza de prevederile OUG 111/2010 (concediu pana la varsta de 1 an, respectiv 2 ani, in functie de optiunea parintelui), daca opteaza pentru concediul de pana la 1 an si revin la serviciu inainte de aceasta data, primesc un stimulent lunar in valoare de 500 lei pana cand copilul implineste varsta de 2 ani.

Daca, dimpotriva, au optat pentru un concediu de pana la 2 ani si decid sa revina la serviciu inainte de expirarea acestei perioade, nu vor mai primi niciun stimulent.

2. Interdictia concedierii

Conform art. 25, alin. 2, din OUG 111/2010, „este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 1 an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7.

 

(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate."

Potrivit alin. (4) al aceluiasi articol, interdictia nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.

Asadar, angajatorul nu va putea dispune incetarea raporturilor de munca (concedierea propriu-zisa) pe o perioada de pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.
OUG 148/2005, spre deosebire de OUG 111/2010, nu cuprinde prevederi care sa interzica angajatorului concedierea salariatei dupa revenirea din concediul pentru cresterea copilului. In consecinta, in acest caz, angajatul/a care revine din CCC poate fi oricand concediat/a. Astfel, angajatorul poate dispune concedierea salariatei dupa incetarea suspendarii contractului individual de munca, in cazurile si in conditiile prevazute de lege.

  

3. Perioada concediului

Parintii care intra sub incidenta OUG 148/2005 puteau solicita CCC pana cand acesta implinea varsta de 2 ani. Bineinteles, daca doreau, se puteau reintoarce oricand la serviciu, in aceasta perioada.

 

Spre deosebire de acestia, parintii ai caror copii s-au nascut dupa data de 1 ianuarie 2011, si care intra sub incidenta OUG 111/2010, trebuie sa opteze pentru tipul de concediu de care vor sa beneficieze:
- Concediu pana la implinirea copilului a varstei de 1 an si o indemnizatie care nu poate depasi 3400 lei
- Concediu pana la implinirea copilului a varstei de 2 ani si o indemnizatie care nu poate depasi 1200 lei
Astfel, parintii care se raporteaza la OUG 111/2010 se considera discriminati, pe motivul ca, in cazul concediului pana la varsta de 2 ani al copilului, chiar daca salariul lor depasea suma de 1200 lei, tot nu vor putea primi mai multi bani, indemnizatia fiind plafonata la aceasta suma.

4. Concediu pentru ambii parinti

Conform OUG 124/2011, incepand cu data de 1 martie 2012, este obligatoriu ca cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului sa fie alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept. De regula, este vorba de tatal copilului.


„ In situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia".

Intervine astfel obligatia ca ambii parinti sa se ocupe pe rand de cresterea si ingrijirea micutului prin renuntarea la cel putin o luna din CCC si intrarea celuilalt parinte in concediu.

Astfel, daca mama opteaza pentru un concediu de pana la 2 ani, in realitate va putea sta cu copilul 1 an si 11 luni, iar o luna din concediu va fi luata de tatal copilului. In caz contrar, respectiva luna de concediu se va pierde.

Aceasta prevedere, inexistenta inainte de aceasta data, se aplica tuturor celor ce devin parinti dupa data de 1 martie 2012 si nu se aplica retroactiv.

5. Concediul fara plata

Art. 61 din OUG 148/2005, asa cum a fost modificat si completat de OUG 44/2006, prevede ca parintii pot solicita concediu fara plata indemnizatiei pentru cresterea copilului dupa primele 3 nasteri daca indeplinesc conditiile referitoare la cele 12 luni inainte de nasterea copilului.
In acest caz, concediul fara plata indemnizatiei se acorda intergal, o singura data, pe o perioada de 3 luni, si poate fi solicitat oricand pana la implinirea varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap.


Astfel, normele metodologice precizeaza ca fiecare dintre parinti are dreptul la concediu fara plata, timp de 3 luni, o singura data, incepand cu cea de-a 4-a nastere. Parintii nu pot solicita concomitent acest drept.
In cazul OUG 111/2010, exista doua situatii in care parintii pot opta pentru concediu fara plata:
- Conform art. 6, dupa implinirea de catre copil a varstei de un an, cu exceptia copilului cu handicap, persoanele care au optat pentru concediu de pana la 1 an, au dreptul la concediu fara plata pentru cresterea copilului pana cand acesta implineste varsta de 2 ani.
- Pentru persoanele care se afla la a 4-a nastere, respectiv a 4-a adoptie/luare in plasament, durata concediului fara plata este de 4 luni si se acorda integral, o singura data, fiecaruia dintre parintii firesti ai copilului sau, dupa caz, persoanelor prevazute la art. 8 alin. (2), in perioada pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv a varstei de 3 ani, in cazul copilului cu handicap (art. 10 din OUG 111/2010).
Ce parere aveti despre aceste prevederi ale OUG 148/2005, respectiv OUG 111/2010?

Vi se par aceste diferente discriminatorii sau nu?

Articolul urmator
Am renunțat la drepturile părintești pentru copilul meu în urmă cu 17 ani, dar acum aș vrea să-mi cunosc fiica
Am renunțat la drepturile părintești pentru copilul meu în urmă cu 17 ani, dar acum aș vrea să-mi cunosc fiica

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    De ce legea din Suedia privind concediul de crestere copil este perfecta
    De ce legea din Suedia privind concediul de crestere copil este perfecta

    Echilibrul intre munca si familie devine din ce in ce mai important, mai ales cand apare si un copil. Tarile nordice sunt printre tarile care ofera cele mai bune conditii pentru proaspetii...

    8 trucuri utile în alăptare pentru mamele care revin la serviciu după concediul de creștere a copilului
    8 trucuri utile în alăptare pentru mamele care revin la serviciu după concediul de creștere a copilului

    Revenirea la serviciu după concediul de creștere a copilului reprezintă o provocare pentru cele mai multe mămici, care și-ar dori să stea cât mai mult timp în preajma...

    Alocațiile copiilor cresc de la 1 ianuarie! Cei cu vârste între 2 și 18 ani vor primi 12 lei în plus
    Alocațiile copiilor cresc de la 1 ianuarie! Cei cu vârste între 2 și 18 ani vor primi 12 lei în plus

    Începând cu 1 ianurarie 2023, alocațiile de stat ale copiilor în cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani vor crește cu 5,1%. Asta înseamnă că se vor...

    Copiii cu dizabilități primesc o indemnizație compensatorie între 64 și 316 de lei, în ianuarie 2023
    Copiii cu dizabilități primesc o indemnizație compensatorie între 64 și 316 de lei, în ianuarie 2023

    Persoanele cu dizabilități, inclusiv copiii, vor primi o indemnizație compensatorie în ianuarie 2023. Suma va fi acordată o singură dată, la începutul anului, iar față de...

    Vaccinarea anti-COVID a copiilor cu vârste între 5 și 11 ani începe în 26 ianuarie!
    Vaccinarea anti-COVID a copiilor cu vârste între 5 și 11 ani începe în 26 ianuarie!

    Începând cu data de 26 ianuarie, copiii cu vârste între 5 şi 11 ani vor putea fi imunizaţi anti-Covid. Vaccinarea se poate realiza și fără programare, în...

    Ce este concediul de acomodare și ce trebuie să facă părinții din România care adoptă un copil
    Ce este concediul de acomodare și ce trebuie să facă părinții din România care adoptă un copil

    Părinții din România care adoptă un copil, beneficiază de concediu de acomodare de un an, însă durata s-ar putea dubla. Discutăm mai jos toate detaliile.

    Se extinde concediul paternal, care acum se va acorda și pentru fiecare copil născut
    Se extinde concediul paternal, care acum se va acorda și pentru fiecare copil născut

    Guvernul a aprobat, vineri, acordarea concediului pentru tați la nașterea fiecărui copil, nu numai la primul copil și a extins categoriile de persoane care pot beneficia de acest drept.

    Indemnizație creștere copil în 2023. Care sunt actele necesare și până când se depun
    Indemnizație creștere copil în 2023. Care sunt actele necesare și până când se depun

    În 2023, părinții vor beneficia de o indemnizație de creștere a copilului. Care sunt condițiile legii și ce trebuie să facă aceștia ca să intre în posesia ajutorului de...

    © 2024 Qbebe