Indemnizatia pentru cresterea copilului in 2015

Indemnizatia pentru cresterea copilului in 2015

Cosmina Ionita

Indemnizatia pentru cresterea copilului se mentine, si in 2015, la cuantumul de 85% din media veniturilor nete inregistrate in ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori nasterii. Actele necesare, conditiile de acordare si elementele de noutate le aflati din materialul alcatuit special pentru viitoarele mamici.

Legea 16/2014 pentru modificarea OUG nr 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor stabileste ca parintii care obtin venituri supuse impozitului in ultimele 12 luni inainte de nasterea copilului pot sa beneficieze, in mod optional, de concediu pentru cresterea acestuia, dar si de o indemnizatie lunara. Acestea se acorda la fiecare nastere, nu doar pentru primele 3, asa cum prevedea legea anterioara.

Cuantumul indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului reprezinta 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni. In functie de durata concediului pentru care opteaza parintii, acesta are anumite limite minime si maxime, stabilite prin raportare la indicatorul social de referinta (ISR). Nemodificata din anul 2008, si in 2015, valoarea ISR a ramas 500 de lei.

Indemnizatia pentru cresterea copilului Prin urmare, limitele minime si maxime ale indemnizatiei pentru cresterea copilului, stabilite prin OUG nr. 111/2010, sunt:

• cel putin 600 (1,2 ISR) de lei si cel mult 3400 (6,8 ISR) de lei - daca parintii aleg varianta concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv trei ani, in cazul copilului cu handicap;

• cel putin 600 de lei (1,2 ISR) si cel mult 1200 (2,4 ISR) de lei - in cazul in care parintii opteaza pentru varianta concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani. (Optiunea beneficiarului pentru concediu de 1 an, respectiv 2 ani se exprima in scris, pe baza de cerere, si nu poate fi schimbata pe parcursul acordarii drepturilor).

Pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina cu gemeni, de tripleti sau multipleti, nivelul indemnizatiei lunare creste cu 600 de lei (incepand cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de nastere).

Cine poate beneficia de indemnizatie

Potrivit OUG nr. 111/2010, oricare dintre parinti poate beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului, daca indeplineste urmatoarele conditii:

• sa fie cetateni romani, straini sau apatrizi (fara cetatenie);
• sa aiba domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei;
• sa locuiasca in Romania impreuna cu copilul pentru care solicita drepturile si sa se ocupe de cresterea si ingrijirea lui;
• sa fi realizat venituri supuse impozitului pe venit in ultimele 12 luni anterioare nasterii, adoptiei ori luarii in plasament a copilului, venituri care pot proveni din salarii, activitati independente, activitati agricole, dar si ajutorul de somaj sau indemnizatia de crestere a copilului.

Legea prevede ca de aceleasi drepturi beneficiaza si persoana care a adoptat copilul sau care il are in plasament (cu exceptia asistentului maternal profesionist care poate beneficia de aceste drepturi numai pentru copiii sai), precum si tutorele.

De asemenea, indemnizatie pentru cresterea copilului primesc si cei care se afla in concediu fara plata pentru a participa la cursuri de formare profesinala sau cursuri la zi. Totodata, pot beneficia de aceste drepturi, prin cumularea perioadelor de activitate, si persoanele care au realizat activitati profesionale in alte state membre ale Uniunii Europene.

Actele necesare

Indemnizatia pentru cresterea copilului se acorda pe baza unei cereri, care trebuie sa fie insotita de:

• copia actului de identitate al solicitantului si a certificatului de nastere al copilului pentru care se solicita dreptul ori, dupa caz, de livretul de familie, certificate pentru conformitate cu originalul de catre persoana care primeste documentele;
• actelele doveditoare privind calitatea solicitantului si relatia acestuia cu copilul/copiii pentru care solicita dreptul;
• actele doveditoare care sa ateste veniturile obtinute in ultimele 12 luni inainte de data nasterii copilului;
• dovada eliberata de angajator sau organele competente privind veniturile realizate;
• dovada privind suspendarea activitatii pentru perioada in care se solicita concediul pentru cresterea copilului;
• documente care sa ateste indeplinirea conditiilor de eligibilitate.

Indemnizatia pentru cresterea copilului

Cererea pentru acordarea indemnizatiei trebuie depusa fie incepand cu ziua imediat urmatoare incetarii concediului de maternitate (cele 126 de zile), fie incepand cu data nasterii copilului, ori, dupa caz, a adoptiei sau luarii in plasament. Cererile trebuie inaintate primariei unde solicitantul isi are domiciliul/resedinta in maximum 60 de zile. In caz contrar, perioadele anterioare nu se vor mai lua in calcul. Prima plata a indemnizatiilor se va face in aproximativ 2-3 luni de la depunerea documentatiei.

Drepturile prevazute de OUG nr. 111/2010 se achita lunar beneficiarului, reprezentantului legal ori mandatarului acestora, imputernicit prin procura, pe baza de mandat postal sau, dupa caz, in cont curent personal ori cont de card.

Sumele incasate necuvenit se recupereaza de la beneficiarii acestora, pe baza deciziei emise de directorul executiv al agentiei teritoriale, cu respectarea termenului general de prescriptie. Decizia constituie titlu executoriu si poate fi contestata conform prevederilor Legii nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.

Suspendarea si incetarea dreptului la indemnizatie

Potrivit OUG nr. 111/2010, dreptul la indemnizatie poate fi suspendat incepand cu ziua urmatoare celei in care:

• beneficiarul este decazut din drepturile parintesti;
• beneficiarul este indepartat, conform legii, de la exercitarea tutelei;
• beneficiarul nu mai indeplineste conditiile prevazute de lege in vederea incredintarii copilului spre adoptie, respectiv mentinerii masurii de plasament;
• beneficiarul executa o pedeapsa privativa de libertate/se afla in arest preventiv pe o perioada mai lunga de 30 de zile;
• copilul este abandonat/internat intr-o institutie de ocrotire publica sau privata;
• beneficiarul moare;
• beneficiarul nu mai are domiciliul/resedinta in Romania sau nu mai locuieste in Romania impreuna cu copilul pentru care a solicitat drepturile si nu se mai ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia;
• beneficiarul realizeaza venituri supuse impozitului pe durata concediului pentru cresterea copilului (altele decat exceptii);
• se constata ca timp de trei luni consecutive se inregistreaza mandate postale returnate;
• beneficiarul nu si-a achitat impozitele si taxele locale in termenul prevazut de lege.

Reluarea platii drepturilor suspendate se face la cerere, in anumite conditii stabilite de OUG nr. 111/2010.

Indemnizatia pentru cresterea copilului

Conform aceluiasi act normativ, dreptul la indemnizatie inceteaza in ziua urmatoare celei in care:

• copilul a implinit varsta de un an sau, dupa caz, doi ani (respectiv de trei ani, in cazul copilului cu handicap);
• copilul a decedat;
• beneficiarul nu si-a achitat, in termenul stabilit de lege, obligatiile fata de bugetul local.

Este interzis angajatorului sa concedieze parintii aflati in concediu de crestere a copilului din urmatoarele motive:

• Codul Muncii interzice concedierea salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;

• Contractul de munca este suspendat de drept in perioada concediului de maternitate sau de crestere si ingrijire a copilului;

• OUG 111/2010 interzice concedierea pe o perioada de 6 luni de la revenirea la serviciu din concediul crestere a copilului.
Perioada concediului pentru cresterea copilului constituie vechime in munca si in serviciu, dar si in specialitate.

In concediu, parintii pot obtine venituri fara sa le fie suspendata indemnizatia

Legea 126/2014, care a modificat, in toamna anului trecut, OUG nr. 111/2010 prevede ca plata indemnizatiei nu se suspenda daca parintii obtin venituri supuse impozitului in cuantum de cel mult 3000 (6 ISR) de lei intr-un an calendaristic. De asemenea parintii aflati in concediul pentru cresterea copilului pot obtine venituri in calitate de consilier local/judetean, indiferent de nivelul acestora, fara sa le fie suspendata plata indemnizatiei de crestere a copilului.

OUG nr. 111/2010 mai prevede ca plata indemnizatiei se mentine si daca persoana indreptatita "primeste diverse sume in baza legii, a contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca, acordate in perioada concediului pentru cresterea copilului, altele decat cele rezultate din desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu".

Indemnizatia, pe agenda presedintelui Klaus Iohannis

Noul presedinte al Romaniei, Klaus Iohannis, si-a propus ca, in perioada 2015-2020, sa renunte la austeritate in privinta concediului pentru mame si indemnizatia pentru cresterea copilului si sa adopte masuri ca sa incurajeze natalitatea.

„Pentru orizontul anilor 2015-2020, voi propune spre dezbatere mai multe directii de actiune. Prima dintre ele vizeaza iesirea din mentalitatea de austeritate atunci cand vine vorba de concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului si adoptarea unor masuri in acest sens care sa nu descurajeze natalitatea. A doua directie urmareste cresterea accesului la servicii de gradinita si cresa...Voi propune gandirea unui sistem de deduceri personale pentru persoanele fizice care realizeaza venituri potrivit Codului Fiscal, tintit pentru persoanele care au copii in ingrijire", se arata in capitolul "Demografia - o provocare pe termen lung", din programul prezidential al lui Klaus Iohannis.

Ingrijorat de fenomenul declinului demografic, presedintele Klaus Iohannis isi doreste o dezbatere la nivel national pe aceasta tema, care sa porneasca de la viziunea unor politici sociale centrate pe copil, vazute ca investitii in viitorul Romaniei. „In cei 25 de ani de la Revolutie, populatia a scazut cu peste 3 milioane de locuitori, iar efectele acestei realitati sunt deja observabile si, intr-un viitor deloc indepartat, vor deveni din ce in ce mai pregnante. Daca nimic nu se schimba in abordarea acestei probleme si la nivelul functionarii economiei si sistemelor publice in ansamblu, scenariul este unul pesimist, cu o Romanie ajunsa la jumatatea acestui secol la 14 milioane de locuitori, dintre care un sfert vor avea peste 65 de ani", avertizeaza seful statului in programul prezidential.


Surse:
http://lege5.ro/Gratuit/gqydiojxgm/legea-nr-126-2014-pentru-modificarea-ordonantei-de-urgenta-a-guvernului-nr-111-2010-privind-concediul-si-indemnizatia-lunara-pentru-cresterea-copiilor-precum-si-pentru-stabilirea-unor-masuri-in-vedere
http://lege5.ro/Gratuit/geztsmbwgi/ordonanta-de-urgenta-nr-111-2010-privind-concediul-si-indemnizatia-lunara-pentru-cresterea-copiilor?pid=&d=2010-12-10
http://lege5.ro/Gratuit/gi2tqmrqge/legea-nr-132-2011-pentru-aprobarea-ordonantei-de-urgenta-a-guvernului-nr-111-2010-privind-concediul-si-indemnizatia-lunara-pentru-cresterea-copiilor?pid=&d=2011-06-28
http://www.cdep.ro/proiecte/2013/300/40/7/se628.pdf
http://www.iohannispresedinte.ro/ro/program-prezidential/teme-majore/demografia-o-provocare-pe-termen-lung

Articolul urmator
Concediul de maternitate la nivel mondial - ce trebuie să știm
Concediul de maternitate la nivel mondial - ce trebuie să știm

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Importanța microbiotei intestinale în creșterea și dezvoltarea copilului
    Importanța microbiotei intestinale în creșterea și dezvoltarea copilului

    Când vine vorba de sănătatea prichindeilor noștri, noi, mămicile, suntem ca niște leoaice. Îi ocrotim și încercăm să îi protejăm, așa cum știm noi mai...

    Nu-mi ajut soția cu treburile casnice și creșterea copilului
    Nu-mi ajut soția cu treburile casnice și creșterea copilului

    Știm deja că împărțirea responsabilităților în casă, dar și cele legate de creșterea copilului pot fi o sursă de conflict în cuplu. De obicei, femeile se...

    Mama vs. tata. Aceste ilustrații, despre diferența dintre un tată și o mamă în creșterea copilului, spun totul
    Mama vs. tata. Aceste ilustrații, despre diferența dintre un tată și o mamă în creșterea copilului, spun totul

    Mary Catherine Starr (instructor de yoga, artist grafician și mama a doi copii) a ținut să atragă atenția, printr-o postare pe contul de Instagram @momlife_comics, asupra diferențelor...

    5 teme controversate despre cresterea copiilor care impart femeile in doua tabere
    5 teme controversate despre cresterea copiilor care impart femeile in doua tabere

    Nu exista tema mai controversata in ceea ce priveste copiii, decat educatia copiilor. Si cum oamenilor le place, in general, sa creada ca ei le stiu pe toate, sfaturile pentru cresterea si...

    S-a semnat ordonanța pentru creșterea alocațiilor. De când vor primi bani în plus copiii
    S-a semnat ordonanța pentru creșterea alocațiilor. De când vor primi bani în plus copiii

    Luna cadourilor vine cu vești bune! A fost semnată ordonanța privind majorarea alocațiilor de stat pentru copii, aşa cum a fost prevăzut și negociat în programul de guvernare....

    5 moduri prin care mamele pot încuraja tații să se implice mai mult în creșterea copiilor
    5 moduri prin care mamele pot încuraja tații să se implice mai mult în creșterea copiilor

    Cu toții știm că rolul mamei este important în creșterea unui copil. Însă, nu la fel de mult se știe și despre rolul tatălui. Pentru o dezvoltare armonioasă, copilul are...

    Cât de greu le este părinților să accepte creșterea copiilor?
    Cât de greu le este părinților să accepte creșterea copiilor?

    Timpul trece mult prea repede - sunt sigură că toți simțiți asta din când în când, iar dacă sunteți părinți, o simțiți în relație cu ai voștri copii....

    Mama mea avea 14 ani când m-a născut. Am crescut contribuind la creșterea fraților meu și nu mai știu cine sunt cu adevărat
    Mama mea avea 14 ani când m-a născut. Am crescut contribuind la creșterea fraților meu și nu mai știu cine sunt cu adevărat

    Shaqueia a fost adusă pe lume de o mamă adolescentă, în vârstă de 14 ani. Până la 18 ani, mama ei a mai născut încă doi copii, care au fost crescuți de ea,...

    © 2024 Qbebe