14 remedii naturale pentru atacurile de panică

14 remedii naturale pentru atacurile de panică

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Atacurile de panică pot apărea din motive diverse (precum stresul excesiv, o traumă, sarcina etc.) și pot avea intensități și durate variabile. Simptomele lor ne consumă însă multă energie și nu adesea nu știm cum să le gestionăm. Specialiștii ne sfătuiesc să apelăm și la tot felul de remedii naturale, care ne pot ajuta într-adevăr să trecem mai ușor peste atacurile de panică. Să cunoaștem câteva dintre aceste remedii!

ValerianaValeriana

Este cunoscută din cele mai vechi timpuri pentru capacitatea sa de a calma sistemul nervos, fiind unul dintre cele mai utilizate remedii pentru a combate atacurile de panică.
Vei face un tratament cu valeriană urmând indicațiile de mai jos:
Poți să prepari o băutură de valeriană: pur și simplu vei pune la înmuiat, pentru 8-10 ore, o rădăcină a plantei. Apa rămasă va fi băută treptat, în înghițituri mici.
Consultă medicul pentru a vedea dacă poți să iei suplimente pe bază de valeriană (cu conținut de 400-900 miligrame), cu câteva ore înainte de culcare.
Nu este însă indicat să urmezi un tratament cu valeriană mai mult de patru săptămâni. De asemenea, dacă ești însărcinată sau dacă alăptezi va trebui să eviți acest remediu.

Lavanda

Este cunoscută pentru capacitatea sa de a induce relaxarea, de a calma sistemul nervos și de a restabili starea de bine a organismului.
Iată de ce este recomandată și în caz de atac de panică, în oricare dintre aceste variante:
• Pune la fiert două căni de apă și adaugă în ele de la două la patru picături de ulei  esențial de lavandă. Inspiră aburii formați pentru a scăpa de anxietate.
• Amestecă trei-patru picături de ulei de lavandă înt-o linguriță de ulei de migdale sau de măsline. Masează-te cu această combinație pe gât, pe umeri și pe spate. Poți să repeți demersul zilnic.

Lemongrass

Plin de vitamine (precum vitamina C și unele din grupul B-urilor), minerale (precum calciul și potasiul) și de antioxidanți, lemongrass are un efect de relaxare asupra sistemului nervos central. Iată de ce este un remediu numai bun în caz de anxietate și de atacuri de panică.
Poate fi combinat și cu alte plante cu efecte similare (precum valeriana sau mușețelul), dar nu înainte de a consulta un specialist.
Nu în ultimul rând, trebuie să știi că o doză prea mare de lemongrass poate crește starea de agitație. Nu uita deci să consulți un fitoterapeut înainte de a lua suplimente (tincturi, capsule sau ceai) pe bază de această plantă.

Floarea-Pasiunii

Mulți experți o consideră unul dintre cele mai eficiente remedii în caz de atacuri de panică. Astfel, datorită unor flavonoide, ce vor crește cantitatea unui amino-acid din creier, planta va duce la scăderea nivelului de anxietate, iar corpul va putea gestiona mai ușor stresul.
După ce vei consulta un specialist, poți începe să bei ceai, să iei tinctură sau capsule pe bază de floarea-pasiunii.
Totuși, nu este indicat să folosești planta dacă ești însărcinată sau dacă alăptezi.

Floarea-pasiunii

Mușețelul

Fiind bogat în calciu și magneziu, mușețelul ne poate ajuta în cazul de atacuri de panică severe. De altfel, cercetătorii au descoperit că această plantă este deosebit de utilă în simptomele de intensitate moderată ale tulburărilor legate de o stare de anxietate.
Pentru a vă folosi de mușețel, procedați așa:
Prepară-ți un ceai de mușețel: adaugă două lingurițe de plantă la o cană de apă. Va trebui să bei din acest ceai de două ori pe zi, ajungând astfel să te simți mai relaxată și să fii mai puțin predispusă apariției unui atac de panică.
Poți lua suplimente alimentare pe bază de mușețel, dar nu înainte de a consulta un medic.

Ginsengul

S-a constatat că persoanele care iau ginseng fac față mai ușor stresului, în condițiile în care această plantă are abilitatea de a calma sistemul nervos. Din acest motiv, el poate fi considerat și un remediu pentru atacurile de panică.
Folosește ginsengul după cum urmează:
• Pune la fiert 5-8 feliuțe de ginseng la 3 căni de apă. Lasă la fiert pentru 15 minute. Poți să bei după ce se răcește. Încearcă să bei cam trei ceșcuțe cu ginseng pe zi.
Ia suplimente alimentare pe bază de ginseng, dar nu înainte de a consulta un medic.
Nu uita: nu consuma deloc ginseng dacă iei medicamente pentru hipertensiune!

Ceaiul verde

Potrivit unui studiu efectuat în anul 2009, ceaiul verde conține vitamine și minerale ce pot reduce stresul, crescând tonusul psihic și ajutându-ne să ne concentrăm mai bine. În plus, este capabil să amelioreze un atac de panică.
Poți să te bucuri de efectele sale pozitive dacă vei prepara acest ceai:
• Adaugă două lingurițe de frunze de ceai verde la o can de apă fierbinte.
• Lasă-l să fiarbă și apoi acoperă-l și lasă-l la infuzat pentru cinci minute.
• Strecoară ceaiul și adaugă peste ele suc de lămâie și miere.
• Bea din acest ceai de două-trei ori pe zi.

Rozmarinul

Această plantă nu numai că va stimula circulația sângelui, dar va relaxa și mușchii aparatului respirator și a tractului digestiv, având un efect pozitiv asupra stării de alertă din cadrul atacurilor de panică.
Rozmarinul va putea fi utilizat, în caz de atac de panică, în următoarele moduri:
Vei face un ceai: vei adăuga una-două lingurițe de plantă la un pahar de apă. Vei lăsa la fiert și apoi îl vei strecura. Bea din acest ceai zilnic, până când te simți mai relaxată.
Poți să faci aromaterapie cu ulei esențial de rozmarin, care te va ajuta considerabil când te confrunți cu o anxietate profundă.

Citește și: 16 plante care aduc multă energie pozitivă în casă

Migdalele

Probabil că nu știai până acum că și acestea pot fi un remdiu ideal pentru a combate atacurile de panică.
Datorită conținutului de potasiu, magneziu și calciu, migdalele îți vor hrăni creierul și corpul, întărind și relaxând sistemul nervos.
Pentru a obține cele mai bune rezultate, încearcă să mănânci migdale încă de dimineață. Vei vedea că te vei simți mai relaxată și mai plină de energie.

Avocado

Datorită nutrieților valoroși, precum potasiu sau acizi grași Omega 3, avocado te poate ajuta să fii mai puțin predispusă riscului de a te confrunta cu atacurile de panică. Astfel, acești nutrienți sunt ideali pentru sănătatea creierului și vor induce o stare de calm.
În plus, antioxidanții prezenți în avocado vor sta în calea radicalilor liberi și astfel corpul tău va fi mai pregătit să facă față stresului.

Kava

Face parte din plantele înrudite cu piperul (este o plantă exotică) și este recunoscută pentru capacitățile sale de a combate stresul, ameliorând inclusiv atacurile de panică, dar și insomnia.
Cele mai multe remedii se bazează pe rădăcina acestei plante.
Nu uita să consulți un specialist de a lua suplimente cu Kava.

Apelează la masaj

Dacă îți vei face un masaj zilnic, vei avea șansa să reduci intensitatea și frecvența atacurilor de panică. Preferabil este să folosești uleiurile relaxante menționate mai sus sau să apelezi la unele precum cel de susan, de măsline sau de cocos.
Procedează așa:
• Încălzește ușor uleiul ales.
• Masează-te pe umeri, pe gât, pe spate și pe partea de jos a picioarelor.
• Repetă ori de câte ori simți nevoia, chiar și zilnic.

Folosește o tehnică de respirație pentru relaxare

Specialiștii ne asigură că putem pune capăt unui atac de panică înainte să se manifeste pe deplin, cu condiția să respirăm corect. Explicația este următoarea: când în corp va pătrunde mai mult oxigen, corpul și mintea noastră se vor relaxa mai ușor.
Iată cum ar trebui să respirăm:
• Prima dată va trebui să ne așezăm într-o poziție cât mai confortabilă și să încercăm să ne relaxăm mușchii.
• Va trebui să respirăm pe nas, cât mai adânc.
• Vom expira ușor, pe gură.
• În același timp, ar trebui să ne gândim la cuvântul „calm".
Este indicat să respirăm așa până când vom simți că ne-am relaxat și că ne-am revenit.

Încearcă să faci o baie fierbinte

O baie fierbinte te poate ajuta să scapi mai ușor de un atac de panică. Astfel, apa foarte caldă are rolul de a detensiona corpul, de a combate stresul și de a induce somnul.
Pentru o relaxare deplină, încearcă să faci baia în acest fel:
• Pune în apă (cât de caldă o suporți) câteva picături de ulei esențial de lavandă, de trandafir sau de mușețel.
• Adaugă și niște ulei de jojoba pentru a-ți îngriji mai bine pielea.
• Stai în apă pentru 15-20 de minute.

Citește și: Somn odihnitor: 13 lucruri pe care să le faci înainte de a te băga în pat

Voi ați mai auzit și de alte remedii naturale, ideale pentru a combate atacurile de panică?

Surse:
www.authorityremedies.com;  www.homeremedyhacks.com/;www.top10homeremedies.com

Articolul urmator
Umflături pe limbă: cauze și remedii
Umflături pe limbă: cauze și remedii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Val de depresii și atacuri de panică în rândul copiilor. Ce spun specialiștii
    Val de depresii și atacuri de panică în rândul copiilor. Ce spun specialiștii

    Pandemia și-a lăsat amprenta asupra sănătății mintale a multora dintre noi. Copiii au fost, de departe, printre cei mai afectați de schimbările care s-au produs brusc și rapid...

    Am născut singură, deși eram la spital. A trecut o lună de atunci și încă am atacuri de panică
    Am născut singură, deși eram la spital. A trecut o lună de atunci și încă am atacuri de panică

    Povestea incredibilă a unei mămici de peste hotare care, deși se afla pe patul de spital înconjurată de asistente, a născut singură. Mai multe detalii în articol.

    11 remedii pentru gripa sau raceala micutului tau. Toate sunt la indemana ta!
    11 remedii pentru gripa sau raceala micutului tau. Toate sunt la indemana ta!

    Cand cel mic stranuta, tuseste si ii curge nasucul, parintii se grabesc sa dea fuga la farmacie sau alearga catre dulapiorul cu medicamente, ca sa gaseasca remediul salvator. Pediatrii atrag...

    Panică la metrou la Romană: am văzut cum o mamă a fost separată de copilul ei de ușile închise brusc
    Panică la metrou la Romană: am văzut cum o mamă a fost separată de copilul ei de ușile închise brusc

    Aseară eram relaxată, dar obosită. După o zi întreagă de muncă mă întorceam cu metroul acasă și ședeam liniștită, fericită că am găsit loc, cu căștile în...

    Coșuri pe picioare: cauze și remedii
    Coșuri pe picioare: cauze și remedii

    Te-ai întrebat vreodată de ce îți apar pe picioare coșuri ? Am adunat în acest articol toate informațiile despre ce înseamnă apariția coșurilor pe picioare....

    Transpirația excesivă la cap: cauze și remedii
    Transpirația excesivă la cap: cauze și remedii

    Transpirația este un proces fiziologic natural și perfect sănătos, care contribuie la răcirea corpului și la prevenirea supraîncălzirii. Cu toate acestea, unele persoane pot...

    Cârcei la picioare: cauze și remedii naturiste
    Cârcei la picioare: cauze și remedii naturiste

    Cârceii la picioare pot fi o experiență neplăcută și dureroasă, iar mulți oameni se confruntă cu această problemă în mod regulat. Cârceii se manifestă sub formă...

    12 antivirale naturale care te ajută să ții piept bolilor
    12 antivirale naturale care te ajută să ții piept bolilor

    În ultimii zeci de ani, medicamentele alopate au ajuns să fie administrate pentru o multitudine de afecțiuni. Însă, folosirea excesivă a acestora crescut rezistența...

    © 2024 Qbebe