Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe... X

Ce este ozonoterapia?

de Irina Olteanu

În ultima perioadă s-a vehiculat des conceptul de ozonoterapie, folosit nu doar în cosmetică, ci și în scopul tratării diverselor afecțiuni. Ce presupune în mod concret acest tip de terapie, ce afecțiuni vizează și alte informații utile despre aceasta aflați în continuare.

Informații despre ozonoterapie

Ozonoterapia reprezintă o formă de medicină alternativă care urmărește să crească cantitatea de oxigen din corp prin introducerea de ozon. Tehnici diferite de utilizare au fost sugerate, cu beneficii pretinse, însă nu există însă dovezi științifice clare care să susțină utilizarea acestei terapii în scopuri medicale, fiind în general luată în considerare doar ca tratament alternativ pentru ele.

În ceea ce privește istoricul ozonoterapiei, în anul 1856, la 16 ani după ce a fost descoperit, ozonul a fost folosit într-o instituție medicală pentru a dezinfecta camerele operatorii și a steriliza instrumentele chirurgicale. Până la finalul secolului 19 utilizarea ozonului pentru a dezinfecta apa de băut de bacterii și virusuri a fost bine pusă la punct în Europa. În anul 1892 o revistă cunoscută în domeniul medical a publicat un articol în care descria administrarea de ozon în tratarea tuberculozei; acesta a fost folosit în timpul primului război mondial pentru a dezinfecta rănile. Ca urmare a poluării mediului, și corpul uman a ajuns să fie plin de reziduuri și defectuos în oxigen; atmosfera antică conținea de două ori mai mult oxigen decât cea din prezent. Există și o Asociație Internațională a Ozonului care a înregistrat folosirea ozonului în siguranță și în mod eficient în peste 7000 de unități medicale. Deși în Europa această terapie a fost utilizată de un timp îndelungat, în America este predată doar în mod privat, prin urmare medicii de familie sau generaliști nu cunosc prea multe în legătură cu aceasta. 

Ce presupune în mod concret? Ozonul este introdus în corp folosind diverse metode, ce implică de obicei un amestec de diverse gaze și lichide înainte de injecție, cu potențiale rute ce includ vaginul, rectul, intramuscular (la nivelul unui mușchi), subcutanat (sub piele) sau intravenos (direct în vene). Poate fi de asemenea introdus prin autohemoterapie - presupune extragerea de sânge din pacientul expus la ozon și reinjectarea acestuia în pacient. 

Iată și afecțiunile pentru care a fost propusă ozonoterapia ca metodă alternativă de tratament: cancer, SIDA, scleroză multiplă, artrită, boală cardiacă, Alzheimer, boala Lyme. Teoriile cu privire la abilitatea ozonului de a distruge celulele canceroase cu oxigen nu dispun de un fundament științific. În ceea ce privește virusul HIV/SIDA, deși ozonul dezactivează particulele virale din afara corpului, nu există dovezi cu privire la beneficiile în cazul pacienților umani. Alte utilizări propuse ale ozonoterapiei: în stomatologie, în tratamentul discurilor herniate și în neuropatia diabetică, precum și în creșterea performanței sportivilor. 

Cantitatea, concentrația și frecvența în care se utilizează ozonoterapia trebuie individualizate pentru fiecare persoană în parte pentru a ajuta organismul să se detoxifice gradual. Pentru cele mai bune rezultate, ozonul trebuie aplicat o dată sau de două ori pe zi, eventual o dată la două zile, în concentrații ce variază de la 1-80 mcg/mililitru cub; afecțiunile ușoare pot necesita doar câteva ședințe de tratament, iar cele cronice câteva luni.

ozonoterapia

Cum funcționează ozonoterapia

Practic ozonoterapia pornește de la o logică elementară în modul concret în care acționează; spre deosebire de celulele umane care adoră oxigenul, bolile care cauzează virusuri, bacterii, fungi și paraziți - inclusiv virusul HIV, celulele canceroase, microbii artritei, răcelile și gripa, virusul West Nile - ca orice forme de viață primitive, sunt aproape toate anaerobe. Acest lucru înseamnă că microbii și celulele canceroase nu pot supraviețui în prezența unor concentrații ridicate de oxigen. Ce s-ar întâmpla prin urmare acestor organisme anaerobe dacă ar fi complet înconjurate de o formă extrem de energică de oxigen pur pentru o perioadă lungă de timp? Ce s-ar întâmpla dacă un amestec special de oxigen/ozon ar fi introdus lent și fără a fi nociv în corp zilnic, pe parcursul mai multor luni, pentru a conduce la saturația în final a tuturor lichidelor din corp și a tuturor celulelor, inclusiv ale celor din creier, coloana vertebrală și măduva osoasă? În mod evident, toate aceste organisme patogene și-ar înceta existența.

Toate cele 30 de terapii cu ozon cunoscute, inclusiv cu ozon medical care se descompune în oxigen, funcționează deoarece inundă corpul uman cu atomii individuali de oxigen, care sunt niște oxidanți extrem de energici. Pot arde reziduurile din organism, poluarea, microbii și celulele canceroase. Acestea nu se pot proteja de acțiunea oxigenului deoarece sunt niște forme de viață inerte sau bolnave. Celulele normale ale corpului se protejează singure de efectele oxidative ale oxigenului, producând în mod natural propriul înveliș protector antioxidant.

O altă explicație pentru a înțelege modul de funcționare al terapiei: ființele umane sunt apă în procent de 66%. Șțiai că cea mai mare parte din apa îmbuteliată pe care o consumăm trece prin aceleași metode de purificare cu ozon? Prin urmare nu are logică ca și corpul uman care este plin în proporție de două treimi cu apă să beneficieze de aceleași principii de purificare? Ozonul este pur și simplu infuzat în lichidele corporale pentru a le steriliza și purifica, iar organele ajung să filtreze particulele reziduale.

ozonoterapia

Siguranța utilizării ozonoterapiei

Administrația Alimentelor și Medicamentelor din SUA a declarat inițial în 1976, iar apoi și-a reconsiderat punctul de vedere în 2006, că ozonul este un gaz toxic lipsit de aplicabilitate medicală sigură demonstrată (s-a sugerat că ozonarea sângelui dispune de un potențial în a cauza inflamație și edem pulmonar - ozonul reacționează cu diverși compuși din mucoasele țesuturilor și determină o serie de efecte patologice). Pentru ca ozonul să fie la fel de eficient ca germicid, trebuie să fie prezent în concentrații mult mai mari decât cele tolerate în mod normal de oameni sau animale.

Au fost raportate complicații grave în urma utilizării acestui tip de terapie, incluzând dezvoltarea hepatitei (au survenit cinci decese); există preocupări și cu privire la asocierea cu un atac de cord după autohemoterapie.

În cazul în care nu ești decis, dar iei în considerare utilizarea acestei terapii, este bine să ceri recomandarea mai multor medici; este posibil ca mulți dintre ei să nu fie familiarizați cu ozonoterapia. Natural înseamnă de eficiență ridicată și lipsit de reacții adverse, acestea sunt premisele pe care se bazează ozonoterapia.

Surse: 

www.oxygenhealingtherapies.com; https://en.wikipedia.org; www.oxygenhealingtherapies.com

Noutati de la Qbebe

INSCRIE-TE la newsletter-ul Qbebe si primesti ultimele noutati.

Email
Data nasterii bebelusului    
 

Articole asemanatoare

Ai grija de tine - Afla cum poti creste imunitatea organismului tau in sezonul rece! Ai grija de tine - Afla cum poti creste imunitatea organismului tau in sezonul rece!
Fereste-te de gripa noua! Afla tot ce trebuie sa stii despre virusul A H1N1 Fereste-te de gripa noua! Afla tot ce trebuie sa stii despre virusul A H1N1
Esti pregatita sa ai urmatorul copil? Esti pregatita sa ai urmatorul copil?
Sfaturi importante pentru o mama care se intoarce la lucru Sfaturi importante pentru o mama care se intoarce la lucru

Articole Lifestyle

7 zodii greu de iubit 7 zodii greu de iubit
Nu se mai poartă oja roșie! Uite care este culoarea care face furori în acest sezon! Nu se mai poartă oja roșie! Uite care este culoarea care face furori în acest sezon!
Soarele intră în conjuncție cu Scorpionul. O zodie își trădează sufletul pereche! Soarele intră în conjuncție cu Scorpionul. O zodie își trădează sufletul pereche!
O femeie a slăbit 100 de kilograme fără dietă. Află secretul ei! O femeie a slăbit 100 de kilograme fără dietă. Află secretul ei!

Alte articole care te-ar putea interesa


Adauga comentariul tau
 
Nume   Cod
Refresh

 
 
 
Mesaj (1500 caractere)  

 
Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii prima care isi spune parerea!
Editorial Qbebe
scris de Gabriela Paladi
Au început înscrierile la Ora de Fizică! Seminar gratuit pentru părinți responsabiliSiguranța copilului este responsabilitatea părintelui. Și este important ca în acest domeniu părinții să se străduiască să obțină toate informațiile necesare pentru a se asigura că cel mic este mereu la adăpost...

Lista gradinite

Cauta o gradinita in orasul tau

Retete culinare
Editorial Qbebe
scris de Irina Olteanu
Yucca Center – un loc unde mamele se vor simți ca acasăAm avut plăcerea de a vizita săptămâna aceasta un loc extrem de plăcut, gândit de o mamă pentru alte mame. Încorporează într-un singur concept o parte destinată delectării cu minunății culinare, una destinată...
Qbebe Horoscop saptamanal
Qbebe Funny

Naste natural

7 greseli pe care toate femeile insarcinate le fac

7 greseli pe care toate femeile insarcinate le fac

Toate femeile insarcinate sunt preocupate de bunastarea si sanatatea bebelusului
MAI MULT

Mituri interesante despre forma burtii in sarcina

Mituri interesante despre forma burtii in sarcina

Forma burtii in sarcina, conform unor mituri, indica sexul pe care il va avea
MAI MULT

Imagini care arata cat de diferite sunt sarcinile

Imagini care arata cat de diferite sunt sarcinile

Sarcinile sunt extrem de diferite atat de la o femeie la alta, cat si de la un
MAI MULT

Bebee

Cum îți dai seama că ești însărcinată?

În cazul în care te întrebi dacă ești însărcinată, cele mai sigure
MAI MULT

Ghid pentru schimbarea scutecului

Ghid pentru schimbarea scutecului – pentru tătici

Schimbatul scutecului, în mod clar nu este îndatorirea cea mai incitantă din
MAI MULT

10 lucruri pe care trebuie să le faci când vrei să rămâi însărcinată

Urmărește-ți ciclurile, pentru a ști când ești la ovulație Dacă
MAI MULT

Când trebuie tăiat cordonul ombilical

Când trebuie tăiat cordonul ombilical

Legătura dintre mamă şi făt se face prin intermediul cordonului ombilical.
MAI MULT

sigur.info-fii sigur pe net