Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe... X

Ce spune psihologul despre mamele care posteaza pe facebook?

de Irina Olteanu

Rețelele sociale sunt din ce în ce mai folosite și de către mame, însă iată că o frecvență excesivă a postărilor, precum și o natură prea intimă a pozelor poate releva, respectiv determina probleme. Ce spun studiile, ce spun statisticile, dar și ce spune psihologul despre mamele care postează pe facebook aflați în rândurile următoare.

Ce spun studiile despre mamele care postează pe facebook

Conform unui studiu recent desfășurat în SUA (publicat în data de 24 mai 2016), cu cât o mamă postează mai des pe facebook, cu atât sunt șanse mai mari ca aceasta să sufere de depresie (a fost vizat un interval de 9 luni de la naștere). De fapt, s-au analizat obiceiurile proaspetelor mămici, relevându-se faptul că facebook este un loc care subminează bunăstarea psihică, iar femeile care au resimțit presiunea socială de a deveni mame perfecte au ajuns să posteze mai mult decât restul. Este vorba de fapt despre o validare externă pe care mamele o primesc în acest fel, fie că sunt implicate statusuri sau poze. Grupul de studiu a fost unul relativ restrâns, fiind analizate doar 127 de mame, prin urmare cercetătorii din cadrul Universității Ohio consideră că aceste concluzii nu sunt neapărat valabile pentru toate mamele, însă cu siguranță demonstrează faptul că facebook contribuie suplimentar la stresul unui proaspăt părinte. De exemplu, dacă o mamă face o postare pentru a primi o confirmare că se descurcă bine și nu primește like-uri sau comentarii pozitive, poate ajunge să se simtă mai rău decât la început. Reclamele care apar pe facebook la tot felul de produse destinate copiilor contribuie suplimentar la crearea unui sentiment de inadecvare față de standardul impus de creșterea unui copil.

Medicul și autorul unei cărți despre mame singure, Leah Klungness susține că social media nu reprezintă un înlocuitor pentru contactul uman, prin urmare este indicat să luați o pauză de la acest mediu în perioada imediat următoare nașterii. Contactul real zilnic este esențial pentru proaspetele mame, fie că este vorba despre o conversație cu un adult cunoscut, fie de interacțiunea cu alte mame. Postările constante pot indica și alte probleme existente, precum insecuritate sau competitivitare intensă cu alte familii sau grupuri sociale.

Medicul neuropsiholog Sanam Hafeez din New York consideră că este importantă recunoașterea problemelor atunci când acestea există; astfel, dacă sunt cunoscute deja tulburări de tip anxietate sau tendințe obsesive, mamele respective au șanse mai mari să devină obsedate de poze, postări și articole și gândindu-se la ce trebuie să facă/să nu facă și ajungând să se deprime. Proaspetele mame au nevoie să doarmă, să iasă afară la aer curat sau să interacționeze cu bebelușul, ceea ce nu se întâmplă în mod evident pe facebook.

mamele care posteaza pe facebook

Ce spun statisticile despre mamele care postează pe facebook

În cadrul unei anchete ce a implicat mai mult de 1600 adulți, 80% dintre aceștia au declarat că au văzut părinți încercând să realizeze poza perfectă, în loc să se bucure alături de copii de un anume eveniment.

O altă cercetare desfășurată în Marea Britanie ce a implicat 2000 părinți indică faptul că părinții sunt încântați de pozele cu copiii lor, în medie postând aproape 1000 poze înainte ca cel mic să împlinească vârsta de 5 ani. Mai mult de jumătate dintre aceste poze apar pe facebook (53%), restul fiind postate pe Twitter, Instagram și alte rețele sociale. Un procent de 1/5 din părinți nu a verificat niciodată setările de securitate ale contului personal și mai puțin de jumătate dintre cei chestionați sunt conștienți că fotografiile conțin adesea date despre locul unde au fost realizate.

Conform unei anchete ce a implicat 570 părinți desfășurată în anul 2014 s-a constatat faptul că majoritatea părinților care folosesc rețelele sociale (74%) susțin că au cunoștință despre un alt părinte care a împărtășit prea multe informații despre copilul propriu, inclusiv informații stânjenitoare, informații personale care pot contribui la identificarea locației sau poze nepotrivite cu copii. Cercetătorul Sarah Clark consideră că părinții trebuie să se gândească bine despre cât de mult și ce anume distribuie despre copii pe rețelele sociale. De asemenea, copiii ar trebui să aibă drept de veto asupra pozelor în care apar și pe care părinții le expun în mediul online. Aceste concluzii se bazează pe intervievarea unui număr de 1000 copii cu vârsta între 4-18 ani, 24 copii cu vârsta între 2-4 ani, 250 adulți cu vârsta 18-30, plus 500 profesori și 500 părinți.

Citește șiTop 7 fotografii pe care parintii nu ar trebui sa le puna pe Facebook 

Opinia specialistului despre postările pe facebook

Doamna Simona Cernea, Psiholog clinician acreditat de Colegiul Psihologilor din România și psihoterapeut în formare cognitiv comportamentală, pe care o puteți găsi pe pagina facebook https://www.facebook.com/pages/Pentru-suflet-Psiholog-Simona-Cernea/626081074129000  sau la număarul de telefon 0723509082 ne-a răspuns la câteva întrebări în acest sens:

1. Ce părere aveți despre mamele care postează des pe facebook ceea ce se întâmplă în viața lor sau a copilului/copiilor?

Facebook-ul, ca și alte rețele de socializare creează printre altele falsa impresie a unei vieți sociale active, chiar perfecte, și o creștere pe termen scurt a stimei de sine. În majoritatea cazurilor prin postările noastre încercăm să ne lăudăm, să ne punem într-o postură cât mai bună și frumoasă. Toată lumea postează cele mai frumoase fotografii, cele mai reușite mâncăruri, se primesc comentarii drăguțe și laude. În cazul tinerelor mămici, care odată cu sosirea bebelușului se văd puse în situația de a-și schimba și ajusta întreaga viață, de a renunța la viața socială și profesională pe care o aveau înainte, facebook vine în prima fază ca un fel de "salvare". O salvare "ireală" care le permite deopotrivă să se simtă încă în centrul vieții sociale și să se arate mândre de noul membru al familiei. Apoi, cu trecerea timpului este foarte posibil ca acest comportament aparent inofensiv să se transforme în dependență. De fapt, nu numai în cazul mamelor, ci în cazul oricărei persoane, acest tip de comportament adictiv încearcă să umple alte goluri din viața individului în cauză. De blamat sau nu, ar trebui să ne gândim de fapt că o persoană care nu poate trăi fără să posteze excesiv informări sau fotografii are unele probleme emoționale sau frustrări pe care așa simte că le poate învinge.

mamele care posteaza pe facebook

2. Care este frecvența de postări pe care o considerați "optimă"?

"Optimul" și "echilibrul" sunt termeni relativi, diferiți pentru fiecare persoană în parte. Hai să spunem că este normal ca o persoană să vrea să împărtășească cu prietenii virtuali anumite momente importante din viața sa sau a familiei: nuntă, botez, nașterea unui copil, obținerea unui premiu, amintiri dintr-o vacanță, mai ales că în listele de prieteni se găsesc persoane dragi care sunt departe geografic și această modalitate de a păstra o legătură este cea mai accesibilă. Cred că vorbim de patalogic atunci când există postări zilnice sau chiar de mai multe ori pe zi, încercând să facem prietenii virtuali părtași la activitățile de rutină. Știu că s-a pornit de la ideea că pagina personală de Facebook este un spațiu privat, în care fiecare este liber să posteze ce vrea și de câte ori vrea, numai că odată cu creșterea exponențială a numărului de prieteni spațiul a devenit mai public ca oricând și poate nu vrem ca fostul șef să vadă fiecare dințișor care i-a apărut bebelușului sau pe câte tobogane s-a dat copilul în parc într-o singură jumătate de oră.

3. Ce părere aveți despre expunerea copiilor în postările mamelor de pe facebook?

Fiecare mamă are dreptul de a alege ceea ce consideră că este mai bine pentru copilul ei în multiple situații de viață. Mă abțin de la a judeca mamele în funcție de câte postări fac pe facebook, mai ales pentru că, după cum am mai spus, un comportament adictiv în acest sens ascunde unele dezechilibre din viața persoanei, unele goluri pe care speră că le poate umple așa. Personal nu postez mai mult de câteva poze pe an cu cea mică.

4. Ce anume este în regulă să posteze o mamă pe facebook și ce nu este în regulă? Explicați.

M-aș opri mai degrabă la ceea ce nu consider în regulă să posteze o mamă pe facebook. În primul rând sub nicio formă poze nud cu proprii copii, consider acest lucru pe de o parte de prost gust și pe de altă parte periculos. Poate că sunt mici acum, dar probabil se vor simți la fel de penibil cum ne-am simțit și noi la rândul notru când mari fiind, la o reuniune de familie bunica scotea niște poze cu noi dezbrăcați și toată familia făcea haz. De asemenea, nu aș posta nicio poză în care cel mic este dezavantajat sau pus într-o situație penibilă. Poate nouă ni se pare haios mânjit de înghețată din cap până în picioare, dar dacă pe facebook suntem prieteni cu mama unui coleg de școală sau de grădiniță și respectivul coleg vede poza iar propriul copil ajunge ținta unor ironii? De asemenea, mi se pare periculos ca mama să anunțe pe facebook locația exactă unde se află copilul ei, dacă este singur sau însoțit și cât timp va petrece acolo. Unele scenarii par de filme de groază, dar consider că este mai bine să ne protejăm copiii.

5. Ce sfaturi aveți pentru mame în acest sens?

În afară de cele menționate mai sus, aș mai recomanda crearea de grupuri închise, de exemplu cu familia sau prietenii foarte apropiați. După cum spuneam, sunt multe familii care locuiesc în străinătate și multe mame găsesc optimă rețeaua de socializare pentru a ține la curent bunicii cu ceea ce se întâmplă în viața nepoților. Astfel, un grup privat restrâns cu familia îi permite mamei să posteze poate mai multe fotografii și informări, care să nu ajungă și la colegul de școală generală pe care nu l-a mai văzut de 25 de ani. De asemenea, o curățenie generală în lista de prieteni este binevenită din când în când, la fel cum nu aș adăuga în lista de prieteni persoane pe care nu le cunosc personal. Și, nu în ultimul rând, se poate folosi și chatul privat pentru a trimite poze sau mesaje persoanelor dragi, fără ca toată lumea să le vadă. Un alt "sfat" pe care l-aș da este discuția sinceră cu câteva persoane de încredere pentru cererea de feedback în legătură cu activitatea noastră pe facebook, să aflăm câteva păreri deschise în legătură cu ceea ce postăm, cu frecvența pozelor și calitatea lor. Ar putea fi dureros să aflăm că am exasperat jumătate dintre prietenii virtuali cu poze cu copiii la bazin sau la teatru, dar este o lecție din care putem învăța. De asemenea, fiecare om este un cumul de experiențe, de roluri sociale, de interese și domenii. Așa că mamele ar trebui să alterneze postările cu și despre copii cu alte domenii de interes din viața lor.

Mulțumim doamnei Simona Cernea pentru ajutorul acordat în realizarea articolului. 

Surse:
www.womansday.com; www.marketwatch.com; www.parents.com

Noutati de la Qbebe

INSCRIE-TE la newsletter-ul Qbebe si primesti ultimele noutati.

Email
Data nasterii bebelusului    
 

Articole asemanatoare

Ai grija de tine - Afla cum poti creste imunitatea organismului tau in sezonul rece! Ai grija de tine - Afla cum poti creste imunitatea organismului tau in sezonul rece!
Fereste-te de gripa noua! Afla tot ce trebuie sa stii despre virusul A H1N1 Fereste-te de gripa noua! Afla tot ce trebuie sa stii despre virusul A H1N1
Esti pregatita sa ai urmatorul copil? Esti pregatita sa ai urmatorul copil?
Sfaturi importante pentru o mama care se intoarce la lucru Sfaturi importante pentru o mama care se intoarce la lucru

Articole Lifestyle

3 cupluri din zodiac care stau împreună din interes 3 cupluri din zodiac care stau împreună din interes
Femeile stilate nu mai poarta parul drept! Ce coafura să alegi în 2018 Femeile stilate nu mai poarta parul drept! Ce coafura să alegi în 2018
Culoarea în care NU trebuie să îți vopsești părul în această iarnă Culoarea în care NU trebuie să îți vopsești părul în această iarnă
3 cupluri din zodiac care stau împreună din interes 3 cupluri din zodiac care stau împreună din interes

Alte articole care te-ar putea interesa


Editorial Qbebe
scris de Mariana Stan
Tati, lasă laptopul și joacă-te cu mine!Cum este să crești fără tată? Mă refer la tatăl prezent în casă dar absent în relația cu copiii lui. Sunt convinsă că ați trecut fiecare dintre voi peste sentimentul că nu sunteți pregătite pentru...

Lista gradinite

Cauta o gradinita in orasul tau

Retete culinare
Editorial Qbebe
scris de Gabriela Paladi
Cum a fost la Ferdinand, animația care a făcut o sală plină de copii să aplaudeAm plâns, am râs, am aplaudat și am râs iar! Povestea lui Ferdinand este, poate, povestea oricărui copil echilibrat, cu suflet cald și empatic, care se lovește în viață de alți copii, chiar...
Qbebe Horoscop saptamanal
Qbebe Funny

Naste natural

Cum sa dormi bine in ultimul trimestru de sarcina

Cum sa dormi bine in ultimul trimestru de sarcina

Dormitul in ultimul trimestru de sarcina se poate dovedi nu doar inconfortabil,
MAI MULT

Ce mananci in sarcina: 4 alimente periculoase pentru fat

Ce mananci in sarcina: 4 alimente periculoase pentru fat

Sarcina reprezinta inceputul calatoriei in viata de parinte. Prin urmare este de
MAI MULT

Este normal sa slabesti in sarcina?

Este normal sa slabesti in sarcina?

Fiecare sarcina decurge in ritmul propriu pentru ca fiecare organism este
MAI MULT

Bebee

Cum trebuie să alegem laptele formulă la bebeluşi

Cum trebuie să alegem laptele formulă la bebeluşi

Este deosebit de important să aflaţi ce este mai bine pentru copilul vostru,
MAI MULT

Cordonul ombilical

Tot ce trebuie să ştim despre cordonul ombilical

Cordonul ombilical este puntea de legătură dintre mamă şi făt, mai precis
MAI MULT

Este-bine-să-le-dăm-copiilor-vitamine

Este bine să le dăm copiilor vitamine?

Numeroşi părinţi se gândesc să le aducă un aport de vitamine copiilor lor,
MAI MULT

test ovulatie

Cum se folosește testul de ovulație?

Testul de ovulație este o metodă eficientă care te poate ajuta atunci când
MAI MULT

sigur.info-fii sigur pe net