Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe... X

Ce trebuie sa stii despre stresul pozitiv

de Irina Olteanu

Cunoastem cu totii stresul si ne-am obisnuit chiar cu faptul ca reprezinta o componenta relativ naturala a vietii, insa acesta necesita o gestionare prudenta pentru a preveni un colaps. Putini cunosc totusi faptul ca stresul poate avea si o natura pozitiva, fiind astfel mai dificil de identificat. Iata mai multe despre stresul pozitiv.

Despre stresul pozitiv

Stresul pozitiv este experimentat cand un factor stresor conduce la o imbunatatire in performanta si productivitatea privite in ansamblu, constituind un rezultat al unei atitudini pozitive fata de acest factor (proactiva), practic de gestionarea mai buna a timpului si prioritizarea eficienta a activitatilor.

Stresul pozitiv este cunoscut si drept eustres, termen promovat de endocrinologul Hans Selye, avand etimologic doua componente - eu (bine, bun in lb. greaca) si stres. A fost explorat intr-un model de stres de Richard Lazarus, constituind raspunsul pozitiv la un stres sanatos sau un sentiment de realizare/alte sentimente pozitive (prin comparatie cu stresul negativ). Definitia sa nu este corelata de tipul de factor stresor (deoarece stresul nu este intotdeauna ceva rau), ci mai degraba de modul in care este acesta perceput (este pur si simplu raspunsul corpului la modificari); poate depinde de sentimentele unei persoane de control, dezirabilitate, localizare si durata a factorului stresor. Posibili indicatori pot include raspunsul la un stresor cu un inteles, speranta sau vigoare/ angajare activa si a fost corelat cu o satisfactie in viata si stare de bine, desi poate parea descurajanta.stres pozitiv

O parte semnificativa din gestionarea stresului consta in distingerea intre cele doua tipuri de stres: cel negativ si cel pozitiv; in acest fel putem intelege daca experientele de viata ne ajuta sau ne dauneaza, raspunzand in mod adecvat factorului declansator (prin exercitii fizice, comunicand cu cei din jur sau alt fel de eliberare). Iata ce caracteristici are: motiveaza, concentreaza energia, este de durata scurta, este perceput ca parte din abilitatile de adaptare, se simte entuziasmant, imbunatateste performanta.

Exemple de factori stresori personali includ: primirea unei promovari/mariri de salariu la serviciu, inceperea unui serviciu nou, casatoria, gasirea iubirii adevarate, regasirea unui vechi prieten/rude pierdute, absolvirea facultatii/a unui examen, cumpararea unei case, nasterea unui copil, mutarea, un concediu, vacantele de sarbatori, pensionarea, urmarea unor cursuri educationale/invatarea unei noi ocupatii. Exemple mai frecvent intalnite: intalnirea sau antrenarea intr-o provocare, exercitiul fizic intentionat, sportul, un film de suspans/de groaza, plimbarea cu un montagne russe, participarea la un campionat, jocurile de noroc.

Fiecare din aceste surse aduce cu sine un nou tip de tensiune si anxietate, putand determina o senzatie de coplesire pe plan psihologic, chiar daca va bucurati din plin de toate aceste lucruri. Pe termen lung, cronicizarea stresului pozitiv nu mai are o conotatie benefica.

Doamna Miruna Stanculescu, psiholog formare cognitiv comportamentala http://mirunastanculescu.ro/:

"As incepe mai degraba cu asemanarea. Ambele tipuri de stres sunt o forma de raspuns la stimuli din mediu. E important sa tinem cont de asemanare pentru ca stresul se cumuleaza. Ceea ce inseamna ca nu atat tipul de stres e important, cat nivelul cumulat al acestuia. Altfel spus, poti ajunge sa fii afectat de stres chiar daca acesta e generat de lucruri pozitive. Pana la urma, stresul se genereaza din nevoia noastra de adaptare la cerintele lumii in care traim.
Diferenta dintre cele doua tipuri tine mai degraba de context si de semnificatia asociata contextului. Stresul pozitiv este cel asociat evenimentelor percepute ca pozitive. Este cel care ne ajuta sa mobilizam targetat si eficient resursele interne de care avem nevoie in indeplinirea obiectivelor. Ruda cu probleme, stresul negativ este modelul aosciat cu evenimentele traumatice.

Beneficii

- Creativitate crescuta: nu sunteti capabili doar sa creati/dezvoltati lucruri, ci sa va ganditi la metode noi sau mai eficiente pentru rezolvarea sarcinilor
- Productivitate crescuta: sunteti capabili sa finalizati mai multe sarcini la munca (obiective si deadline-uri), aveti vigilenta, motivatie, eficacitate sporita si participati in mai multe activitati in viata personala datorita unui puseu de adrenalina
- Respect de sine imbunatatit: in general, va simtiti bine cu voi insiva si fericiti cu viata pe care o aveti
- Sanatate imbunatatita: sistemul imunitar este stimulat sa functioneze optim (mai putine sanse de imbolnavire).

Prin comparatie, stresul negativ presupune modificari in tiparele de mancare/odihna, slabiciune, ameteala, dureri de cap frecvente, durere de gat si spate, raceli si infectii dese. Din punct de vedere emotional: sentimente ostile si furioase, frustrare crescuta la tulburari minore, nervozitate, lipsa concentrarii, anxietate si depresie.

Cu toate aceste beneficii, rezervele corpului sunt la fel de epuizate ca si in cazul stresului negativ; supraexpunerea la stresorii mentionati si lipsa unei gestionari adecvate poate transforma stresul pozitiv in stres negativ (corpul nu poate reveni la un status relaxat), inducand prin urmare epuizarea. Perspectiva voastra asupra contextului conteaza mult in acest sens; daca puteti percepe situatiile stresante drept sanse de dezvoltare, stresul devine benefic.

Doamna Miruna Stanculescu, psiholog formare cognitiv comportamentala http://mirunastanculescu.ro/ ne ofera urmatoarele completari legate de stres:

medic"Spuneam mai sus ca diferenta dintre cele doua tipuri de stres este contextul si semnificatia asociata contextului. Manifestarile unui nivel inalt de stres sunt aceleasi (indiferent de contextul care le genereaza). 

Simptomele nu sunt intotdeauna usor de recunoscut, dar schimbarile comportamentale pot fi un semnal de stres. Schimbarile de dispozitie, crizele de furie sau schimbarea semnificativa a programului de somn pot fi semnale demne de luat in seama."

Factori

Exista mai multi factori ce pot spori sau reduce sansele de a experimenta stres pozitiv:
- Predispozitie ereditara si asteptari ale societatii
- Daca apreciati experientele noi si considerati ca aveti o importanta in lume
- Fluxul este corelat negativ de autodirijare sau o senzatie extrema de autonomiestres pozitiv
- Persistenta este corelata pozitiv de flux si de motivatia intrinseca
- Persoanele cu un bun control sau nivele crescute de autocontrol au sanse crescute de flux deoarece considera ca pot creste nivelul de aptitudini pentru a se potrivi provocarii
- Perfectionismul este negativ legat de flux (se minimalizeaza nivelul de aptitudini si se percep provocarile prea mari pentru a experimenta fluxul)

- Procrastinarea activa este legata de flux. Prin intarzierea activiatii, se creste provocarea (trebuie sa fie intentionata)
- Starea de spirit- persoanele optimiste si cele cu respect de sine ridicat contribuie la experiente de stres pozitiv. Se poate insa schimba in functie de situatie.

Estimarea nivelului de stres

Cel mai adesea stresul pozitiv este analizat in contextul locului de munca deoarece se creeaza un mediu mai bun pentru angajati si productivitate sporita, dar si performante mai buna si costuri mai mici. Din punct de vedere al costurilor, stresul la locul de munca costa in SUA intre 200-300 miliarde dolari pe an, prin urmare are un impact major asupra economiei. De asemenea, poate conduce la 6 cauze de deces: boala, accidente, cancer, boli hepatice, boli pulmonare, sinucidere. Tehnici cum sunt Interventiile de Managementul Stresului pot creste stresul pozitiv (se cresc perceptiile pozitive), incorporand exercitii, meditatie si tehnici de relaxare, respectiv reducand stresul negativ.

Stresul ocupational pozitiv poate fi comensurat in nivele subiective cum sunt calitate a vietii sau a locului de munca, presiunea de la locul de munca, resurse psihologice de adaptare, plangeri/reclamatii, nivel de stres de ansamblu si sanatate mentala. Alte practici metodologice subiective includ: interviuri cu focus grupuri cu privire la stresori si nivel de stres (rememorarea unui eveniment stresant si chestionare cu privire la aptitudinile de adaptare, bunastare la locul de munca si evaluarea situatiei). Astfel a fost incorporat un model holistic de stres creat in 2007 pentru a cunoaste importanta stresului pozitiv, in special la locul de munca; se foloseste speranta, afectiunea pozitiva, simtul de rost, flexibilitatea ca masura, iar pentru cel negativ, afectiunea negativa, anxietatea si furia. S-a apelat si la indicatori obiectivi cum sunt tensiunea sanguina, cea musculara si ratele de absenteism, si chiar modificari neuroendocrine (diferite in functie de controlul personal asupra stresorului). Se pare ca catecolaminele se modifica rapid la stimuli placuti.

Autoevaluare

Ce tip de stres experimentati in prezent? Iata cum puteti afla:

- Cum va simtiti in momentul de fata?a) Energic sau b)epuizat? Daca ati raspuns a, a intervenit vreo situatie/sarcina/activitate provocatoare sau stresanta in ultimele 6 luni care a condus la o imbunatatire in performanta si productivitate. Daca da, cat de des/? Daca ati raspuns b, ati performat mai slab ca urmare a unei experiente stresante? Daca da, cat de des. Daca ati raspuns la intrebari, sansele sunt sa fiti expusi la factori stresori pozitivi; va veti simti mai sanatosi, mai bine si veti fi mai productivi. Pentru celelalte raspunsuri se poate sa fiti expusi la factori stresori negativi si trebuie sa deprindeti tehnici de gestionare a stresului pentru a impiedica imbolnaviri fizice si psihologice.

Deoarece stresul pozitiv se bazeaza in principal pe perceptii, este legat de autoeficacitate- opinia in care o persoana poate realiza o sarcina/actiune sau rol; conteaza credintele personale legate de eficacitatea optiunilor pentru cursul actiunii si abilitatea de a realiza acea actiune. Cand autoeficacitatea e crescuta, pot fi stabilite obiective marete si exista motivatia atingerii lor. De asemenea, psihologul Mihaly Csikszentmihalyi a creat conceptul de flux (mentionat mai sus), adica momentele cand o persoana este complet absorbita intr-o activitate placuta fara constientizare a imprejurimilor (o stare extrem de productiva-absorbtie, placere si motivatie intrinseca). Acest concept este considerat simbolul stresului pozitiv.

Citeste si: Stresul in timpul sarcinii 

Doamna Miruna Stanculescu, psiholog formare cognitiv comportamentala http://mirunastanculescu.ro/ ofera urmatoarele sfaturi pentru parinti:

"De cele mai multe ori, ne uitam la o combinatie dintre o alimentatie si igiena de viata corecte si corespunzatoare cu varsta copilului si parenting de buna calitate. Traim intr-o lume cu multe responsabilitati, dar poate ca rolul cel mai important al unui parinte este asigurarea unui minim de timp dedicat exclusiv copilului. Asta presupune o comunicare adaptata nivelul acestuia de varsta. Parintele are nevoie sa se raporteze la felul in care copilul percepe lumea si la felul in care isi explica realitatea.medic Odata ce intelege viziunea celui mic, poate normaliza cu usurinta aspectele ce sunt interpretate ca fiind amenintatoare sau coplesitoare de catre copil sau poate lua decizii care sa ajute copilul sa se adapteze (scaderea numarului de activitati si cresterea timpului de joaca etc.)"


Multumim doamnei Miruna Stanculescu pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.

 

Surse: 

https://aderoeducation.wordpress.com; www.bpscounseling.com; www.justaskhope.com; www.mentalhelp.net
www.sevencounties.org; http://en.wikipedia.org

Articole asemanatoare

Ai grija de tine - Afla cum poti creste imunitatea organismului tau in sezonul rece! Ai grija de tine - Afla cum poti creste imunitatea organismului tau in sezonul rece!
Fereste-te de gripa noua! Afla tot ce trebuie sa stii despre virusul A H1N1 Fereste-te de gripa noua! Afla tot ce trebuie sa stii despre virusul A H1N1
Esti pregatita sa ai urmatorul copil? Esti pregatita sa ai urmatorul copil?
Sfaturi importante pentru o mama care se intoarce la lucru Sfaturi importante pentru o mama care se intoarce la lucru

Articole Lifestyle

Ce fel de femeie eşti în funcţie de luna în care te-ai născut Ce fel de femeie eşti în funcţie de luna în care te-ai născut
Ce se întâmplă dacă pui aspirină în maşina de spălat! Efectul este neaşteptat Ce se întâmplă dacă pui aspirină în maşina de spălat! Efectul este neaşteptat
Cum să treci peste problemele cu banii în cuplu Cum să treci peste problemele cu banii în cuplu
Șase cauze neobișnuite ale infarctului Șase cauze neobișnuite ale infarctului

Alte articole care te-ar putea interesa


Adauga comentariul tau
 
Nume   Cod
Refresh

 
 
 
Mesaj (1500 caractere)  

 
Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii prima care isi spune parerea!
Editorial Qbebe
scris de Gabriela Paladi
Despre experienţa personajelor gay: cum a fost la Frumoasa şi Bestia Frumoasa şi Bestia a fost trecut de multă vreme pe lista noastră, de când s-a anunţat începerea producţiei. Dar ceea ce m-a determinat mai mult decât oricând să o duc pe Anya au fost ştirile din...

Lista gradinite

Cauta o gradinita in orasul tau

Retete culinare
Editorial Qbebe
scris de Gabriela Paladi
Mami, magia chiar există! Cum am plecat convinse de asta de la spectacolul de magie și iluzionism pentru copii FantasmioMagie, vrăjitorie, iepurași coconași, dans cu lasere, levitație și mult simț al umorului Recunosc că, de felul meu, ca orice adult de altfel, sunt reticentă la spectacolele de magie. Însă, convinsă de fiica mea,...
Qbebe Horoscop saptamanal
Qbebe Funny
Link-uri recomandate

Naste natural

OMS: cezariana ar trebui facuta doar cand exista un pericol pentru fat

OMS: cezariana ar trebui facuta doar cand exista un pericol pentru fat

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii nasterea prin cezariana trebuie
MAI MULT

Cum iti afecteaza sanatatea varsta la care ai avut primul copil

Cum iti afecteaza sanatatea varsta la care ai avut primul copil

Conform unui studiu recent, varsta la care ai avut primul copil poate avea un
MAI MULT

9 detalii care iti contureaza personalitatea inca inainte de a te naste

9 detalii care iti contureaza personalitatea inca inainte de a te naste

Exista cateva detalii capabile sa iti contureze personalitatea din perioada de
MAI MULT

Bebee

Teodor

Semnificația numelui Teodor

Numele Teodor se presupune a fi o altă formă a numelui Theodor și nu este
MAI MULT

numele Rareș

Semnificația numelui Rareș

La originea numelui Rareș nu stă o anumită limbă sau o rădăcină
MAI MULT

numele Paul

Semnificația numelui Paul

Numele Paul este apreciat în onomastica românească, dar și popular, și se
MAI MULT

numele Cezar

Semnificația numelui Cezar

Numele Cezar este unul ce are rezonanțe puternice în istoria romană, fiind un
MAI MULT

sigur.info-fii sigur pe net