Cum se asimileaza cel mai bine vitamina C

Cum se asimileaza cel mai bine vitamina C

Irina Olteanu - Redactor Senior

Vitamina C constituie un antioxidant important pentru functionarea sistemului imunitar si, de altfel, a intregului organism. Veti afla aici ce rol joaca aceasta, in ce fructe si legume se gaseste in cantitati importante, alaturi de sfaturi pentru o asimilare mai buna a sa.

Informatii si beneficii ale vitaminei C

Vitamina C, cunoscuta sub denumirea chimica de acid ascorbic si ascorbat, este o lactona cu sase atomi de carbon sintetizata din glucoza de multe animale. Unele mamifere o sintetizeaza la nivelul ficatului, in timp ce altele, precum pasarile si reptilele, la nivelul rinichilor. Cu toate acestea, organismele mai multor specii, inclusiv oamenii, nu sunt capabile sa o produca, iar cand alimentatia nu o include in cantitate suficienta, poate aparea afectiunea potential letala de scorbut (deficienta de vitamina C); din fericire, insa, este rar intalnita in vremurile noastre. Se intampla acest lucru deoarece oamenilor si primatelor le lipseste enzima terminala din traseul biosintetic al acidului ascorbic, L-gulono-lactona oxidaza, gena care poarta codul enzimei suferind o mutatie semnificativa astfel incat nu mai este produsa nicio proteina.

vitamina C

Din punctul de vedere al proprietatilor sale, aceasta vitamina este un antioxidant puternic hidrosolubil (combate actiunea radicalilor liberi) si este distrusa prin preparare termica (expusa la caldura se scurge din pulpa vegetala), gasindu-se intr-o serie de alimente, in special in legume intens colorate. Iata aici expuse cateva dintre beneficiile pe care le ofera vitamina C organismului: sanatate celulara, producerea de glutation (antioxidantul suprem) si de colagen (mentine aspectul tanar al pielii), sustine sanatatea glandelor suprarenale, sanatatea pielii (prin repararea ADN-ului si prevenirea mutatiilor acestuia) si a sistemului imunitar, grabeste vindecarea ranilor si amelioreaza tranzitul intestinal, depresia/stresul, hipertensiunea/colesterolul crescut. In ceea ce priveste ameliorarea diverselor afectiuni de sanatate se includ: bolile cardiace, osteoporoza, degenerescenta maculara, astmul, guta si artrita, iar cu privire la cele pe care le poate preveni: cataracta, accident vascular cerebral, imbatranire prematura a pielii, boala lui Alzheimer, calculi renali si biliari. Alte beneficii pe care le detine: scade nivelele de plumb din organism, amelioreaza anemia, ajuta la recuperarea musculara, mentine nivelele de testosteron in parametri optimi.

Precum se intampla si in cazul acidului folic sau folatului, corpul poate intampina dificultati in asimilarea unei forme sintetice de vitamina C si un aport in exces poate chiar dauna (cauzeaza greata si diaree). De asemenea, tot in acest sens, vitamina C influenteaza cantitatea de fier asimilata de corp; prin combinarea celor doua se creste biodisponibilitatea fierului (raportul dintre cantitatea de substanta activa precum si viteza cu care aceasta este cedata, absorbita in organism).

Cantitate recomandata si surse

Grup de populatie

DZR (mg/zi)

Bebelusi si copii

 

0-6 luni

25

7-12 luni

30

1-6 ani

30

7-9 ani

35

Adolescenti 10-18 ani

40

Adulti

 

19-65 ani

45

65+ ani

45

Femei insarcinate

55

Femei care alapteaza

70

Categoria de populatie cea mai expusa unei deficiente de vitamina C este cea la care aportul de fructe si legume este minim, reflectand nu doar conditii socio-econonimce, ci si preferinte culturale si venituri. Epidemii de scorbut sunt asociate cu perioade de foamete si razboi, cand oamenii sunt fortati sa devina refugiati si rezerva de alimente ajunge insuficienta si neregulata. Persoanele la care continutul total de vitamina C este saturat pot rezista fara vitamina C pentru aproximativ 2 luni inainte de aparitia unor semne clinice si un aport minim de 6.5-10 mg/zi va preveni aparitia scorbutului.

vitamina C 

Vitamina C se gaseste in multe fructe si legume, citricele fiind recunoscute in acest sens, dar si alte fructe, precum: pepene galben, cirese, kiwi, mango, papaya, capsuni, pepene rosu, rosii, iar dintre legume: ardei gras rosu si verde, varza, broccoli, varsa de Brussels, conopida, mazare si cartofi (cele mai importante surse vegetale). In multe state in curs de dezvoltare, limitarile de alimente ce contin vitamina C sunt determinate de factori sezonieri; de asemenea, continutul de vitamina dintr-un aliment este influentat in mod semnificativ de transport, termenul de valabilitate, timpul de depozitare, metodele de preparare si cantitatea de clor din apa. Prin taierea sau lovirea fructelor/legumelor se degaja ascorbat oxidaza, iar prin tehnicile de curatare se inactiveaza enzima oxidaza si se ajuta la conservarea ascorbatului, precum si la scaderea ph-ului. Prin comparatie, incalzirea si expunerea la cupru sau fier sau la conditii usor alcaline distrug vitamina.

Citeste si:

Vitamina C in sarcina 

Vitamina C la copii 

Cum se asimileaza cel mai bine vitamina C

Pe cale orala - aceasta reprezinta principala modalitate de administrare, respectiv pe gura. Autorul Almanahului de Nutritie noteaza faptul ca vitamina C este asimilata prin membranele mucoase ale gurii, stomacului si partii superioare a intestinului subtire, iar cu cat este mai mare doza, cu atat se asimileaza mai putina (cum ar fi 80% rata de absorbtie cand luati mai putin de 250 mg si doar 50% rata de absorbtie pentru o cantitate mai mare de pana la 2 g). Partea care nu este asimilata se excreta prin urina.

Pe cale intravenoasa - cand se urmaresc scopuri medicale, este de preferat sa se foloseasca injectiile prin comparatie cu administrarea orala, corpul fiind astfel mai capabil sa le asimileze in fluxul sanguin. Injectiile cu cantitati mari de vitamina C reprezinta un subiect controversat, prin urmare discutati in prealabil cu medicul.
Bioflavonoide - conform doctorului Robert Roundtree in cartea sa Noul Plan de Alimentatie in Alaptare, flavonoidele sunt necesare pentru o asimilare si utilizare corespunzatoare a vitaminei C. Daca luati un supliment distinct de vitamina C care nu le contine, puteti opta si pentru acesta

Ultra Vitamina C - 60 tablete

Este indicat in special:
- pentru sistemul imunitar, in preventia racelii si gripei;vitamina c
- persoanelor care fac sport, atleti, sportivi de performanta;
- persoanelor de peste 50 de ani;
- celor care au stil de viata dezordonat;
- fumatorilor activi si pasivi;
- vegetarienilor si veganilor.

Ingrediente: acid ascorbic, fosfat de calciu dibasic (agent de separare), celuloza microcristalina si hidroxipropilmetilceluloza (agenti de incarcare), bioflavonoide din citrice, guma xantan (agent de ingrosare, stearat de magneziu si dioxid de siliciu coloidal (antiaglomeranti).

Mod de administrare: 1 tableta sau 2 tablete/zi, cu un pahar cu apa sau alta bautura rece, impreuna cu masa principala. A nu se mesteca. Poate fi administrat impreuna cu alte suplimente din gama Vitabiotics. Este recomandata administrarea regulata a acestui supliment.
Precautii: ca orice supliment nutritiv, cereti sfatul medicului in caz de sarcina, alaptare sau in cazul in care sunteti sub supraveghere medicala pentru diferite afectiuni sau alergii alimentare.

http://magazinvavianpharma.ro/  

De retinut

Forma sintetica a vitaminei C nu se gaseste in natura, in mod evident. Nu creste in plante sau in copaci si poate fi creata doar in laborator. Desi multe persoane nu cunosc acest aspect, acidul ascorbic si vitamina C nu reprezinta acelasi lucru, primul nefiind o vitamina completa, ci doar invelisul exterior al vitaminei C. Forma completa si complexa a vitaminei C din surse naturale contine: rutin biofavonoide de factor K (vitamina P), factor J, factor P, tirozinaza si acid ascorbic ascorbinogen. Toate acestea trebuie sa se regaseasca pentru ca organismul sa le asimileze si sa beneficieze de ele la maxim. Din moment ce acidul ascorbic sintetic nu contine complexul complet, corpul fie trebuie sa preia componentele lipsa din rezervele sale, fie sa il elimine prin urina, fara a primi vreun beneficiu.

Indiferent de forma sintetica a vitaminei C pe care o consumati, pot aparea efecte adverse grave, deoarece se poate tulbura modalitatea de asimilare a altor vitamine si minerale, prin urmare este bine sa cereti in prealabil sfatul unui medic.

Surse: 

http://wellnessmama.com; www.fao.org; www.livestrong.com; http://bembu.com

Articolul urmator
Cel mai important sfat despre iubire pe care vreau să-l știe fiica mea
Cel mai important sfat despre iubire pe care vreau să-l știe fiica mea

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Zodiile care sărută cel mai bine
    Zodiile care sărută cel mai bine

    Săruturile nu exprimă doar dragoste, afecțiune, ci și pasiune. Din acest ultim punct de vedere, trebuie să știi că persoanele ce aparțin anumitor zodii, întrucât sunt mai...

    Zodiile care își ascund cel mai bine emoțiile
    Zodiile care își ascund cel mai bine emoțiile

    Dacă unele persoane preferă să-și dezvăluie emoțiile în preajma celorlalți, altele se simt mai confortabil când nu realizează un asemenea demers. De altfel, acestea din...

    Ce carieră ți se potrivește cel mai bine, în funcție de semnul tău zodiacal
    Ce carieră ți se potrivește cel mai bine, în funcție de semnul tău zodiacal

    Fie că ești la început de drum în ceea ce privește construirea unei cariere, fie că intenționezi să faci o schimbare în viața profesională, contează mult să alegi...

    Femeile din zodiac care gătesc cel mai bine. Primesc șorțul de Master Chef
    Femeile din zodiac care gătesc cel mai bine. Primesc șorțul de Master Chef

    Ce ar spune Gordon Ramsay dacă ar gusta din mâncarea gătită de tine? Te-ar lăuda și ți-ar spune că ești o bucătăreasă desăvârșită sau ti-ar arunca farfuria la...

    Află când este cel mai bine să rămâi însărcinată, în funcție de zodia ta. Astrele nu greșesc!
    Află când este cel mai bine să rămâi însărcinată, în funcție de zodia ta. Astrele nu greșesc!

    Vrei să devii mamă, dar îți este teamă că ar putea există o incompatibilitate între zodia ta și a viitorului tău copil? Din fericire, astrele îți vin în...

    Ce familie frumoasă are Giulia Anghelescu! Formează un cuplu foarte bine sudat cu Vlad Huidu de mai bine de 15 ani
    Ce familie frumoasă are Giulia Anghelescu! Formează un cuplu foarte bine sudat cu Vlad Huidu de mai bine de 15 ani

    Giulia Anghelescu a urcat pe scenă încă de la vârsta de 6 ani, a făcut parte din trupa „Candy”, și-a construit o carieră muzicală solo și a avut o colaborare...

    Ghid de „supraviețuire” pentru părinți - Cum să ne înțelegem mai bine fiicele adolescente
    Ghid de „supraviețuire” pentru părinți - Cum să ne înțelegem mai bine fiicele adolescente

    Știm cu toții că adolescenții pot avea anumite comportamente dificile, sau mai greu de înțeles pentru unii părinți. Câteodată se creează o lacună înte părinte...

    De la cel mai mic din cei 13 copii ai unei familii de țărani săraci la cel mai mare proprietar de hoteluri din lume
    De la cel mai mic din cei 13 copii ai unei familii de țărani săraci la cel mai mare proprietar de hoteluri din lume

    Determinarea, perseverența și pasiunea l-au ajutat pe César Ritz să-și depășească statutul unui tânăr care căuta să-și construiască un drum în industria...

    © 2024 Qbebe