De ce varsta la care femeile devin mame a crescut? Studii, cauze si efecte.

De ce varsta la care femeile devin mame a crescut? Studii, cauze si efecte.

Cosmina Ionita

Mame grizonate care isi strang bebelusii la piept contureaza tabloul care a devenit fenomen la scara mondiala. Din ce in ce mai multe familii renunta sa mai faca copii sau decid sa aiba unul la o varsta inaintata. Si asta pentru ca bugetului familiei s-a subtiat din cauza crizei, cheltuielile pentru cresterea copilului cresc pe zi ce trece, iar parintii doresc sa-si asigure confortul material inainte de a da nastere unui copil. In aceste conditii, desi suna dur, copilul pare sa fie o sursa de saracie si mai putin un motiv de bucurie. Si atunci cum sa-ti mai doresti sa faci un copil? Cu ce sa-l cresti? Si in ce societate?

Statisticile sunt sumbre! Romancele amana tot mai mult momentul la care devin mame. Un studiu realizat de Institutul National de Statistica in 2012 arata ca varsta medie la care femeile au primul copil a crescut alarmant in ultimii ani. Si mai ingrijorator este ca, anul trecut, s-a inregistrat cel mai mic nivel al natalitatii dupa Al Doilea Razboi Mondial. De ce nasc femeile tot mai tarziu copii, care sunt consecintele acestui fenomen si ce solutii exista, ne ajuta sa aflam psihoterapeutul Anca Samachis.

Mamele romance, tot mai in varsta

Romania a preluat modelul reproductiv din tarile vest-europene din anii '70, iar cuplurile isi doresc un numar mic de copii, care sunt nascuti la o varsta mai inaintata si in proportie din ce in ce mai mare de mame necasatorite. Pe vremea lui Ceausescu, prin anii 1968, politicile publice erau in favoarea familiilor numeroase, astfel ca media nasterilor era 3-4 copii/mama. Astazi, nivelul este de 1,4 copii/femeie.
Datele statistice arata o scadere a ponderii nascutilor-vii la femeile cu varsta intre 20-24 ani (de la 37,3% in 1960 la 24,4% in 2010) si o crestere a aceleiasi ponderi la femeile cu varsta intre 25-39 ani incepand cu anul 2001, care ajungea in 2010 la 29,6%.

 mama cu bebelus la pieptDin datele facute publice de Banca Mondiala, in 2009 si 2010, in Romania s-au nascut 11 copii la 1000 de locuitori pentru ca in 2011 si 2012 sa se nasca cu un copil mai putin, respectiv 10 copii la mia de locuitori. Statisticele demonstreaza ca Romania se claseaza pe locul trei in topul tarilor cu cele mai putine nasteri, alaturi de Spania, Elvetia sau Danemarca, fiind devansata de Italia, Austria sau Ungaria, clasate pe locul II, cu 9 nascuti - vii la 1000 de locuitori si Germania si Japonia, cu cate 8 copii nascuti la mia de locuitori.

Cele mai recente date facute publice de Institutul National de Statistica arata ca in luna aprilie 2014 s-au nascut 15.332 copii, cu 28 mai putini decat in luna martie si cu 500 mai multi decat in luna aprilie 2013.
Fenomenul capata cote alarmante in toate tarile civilizate. Cercetarile in domeniu demonstreaza ca in SUA, spre exemplu, varsta medie la care femeile aveau primul copil a crescut de la 21,5 ani in 1970 la 25,4 ani in 2012, cu precizarea ca ponderea cea mai mare o au femeile care nasc copii la peste 35 - 40 de ani.
In Marea Britanie, situatia este si mai ingrijoratoare. Varsta medie la care femeile decid sa faca primul copil a atins 30 de ani, mamele care nasc pana in 25 de ani sunt tot mai putine, iar numarul celor care dau nastere unui copil dupa 45 de ani a crescut de la 1.832 in 2000 la 723.913 in 2011!

De ce amana femeile tot mai mult maternitatea?

Emanciparea femeii si dorinta ei de ascensiune pe scara profesionala, intensificarea fenomenului de migratie, cheltuielile tot mai mari pentru cresterea si educarea copiilor, lipsa unor politici in domeniul familial sunt tot atatea cauze care au dus la scaderea natalitatii in Romania.

"Profesia a inceput sa joace un rol extrem de important in viata femeilor. Acestea isi doresc sa isi completeze studiile, sa creasca ierarhic la locul de munca, sa se confirme pe latura profesionala, iar aceasta plaseaza viata de familie pe o pozitie secundara. Exista o generatie intreaga de femei care au crescut cu „frica" de a ramane casnice sau de a avea un loc de munca nesatisfacator. Societatea ofera astazi mai mult ca oricand promisiuni de fericire si realizare in schimbul sacrificiilor personale - timp, dedicare, ambitie la locul de munca. Toate acestea nu ar fi fost de conceput in urma cu un secol, cand singura ambitie a unei femei cu o crestere aleasa era sa devina o sotie iubitoare", este de parere psihoterapeutul Anca Samachis.
mama si copilEmigratia (cei care pleaca din tara au, preponderent, intre 25 si 45 de ani), cresterea varstei la care tinerii decid sa aiba copii, dar si faptul ca, in prezent, majoritatea cuplurilor se limiteaza la un copil sunt principalele cauze ale tendintei de scadere a natalitatii notate de presedintele INS, Tudorel Andrei.
Psihoterapeutul Anca Samachis considera ca, desi exista cateva tendinte la nivel global, raspunsurile sunt imbracate de fiecare data intr-o poveste personala: "Motivele pentru care un cuplu se intemeiaza in zilele noastre sunt cu totul diferite fata de cele care stateau la baza unui cuplu acum 100 de ani, de exemplu. Nu spun ca atunci oamenii nu se indragosteau sau nu existau casatorii din dragoste, insa, de cele mai multe ori, cuplul si familia se dedicau unui scop „mai mare decat ei", ceva ce parea o cerinta a societatii de atunci, mai mult decat este acum. Sa faci copii in vremurile respective era o datorie fata de societate, fata de familia de origine si fata de Divinitate. In zilele noastre, marea majoritate a cuplurilor isi fac promisiuni legate de fericirea personala, iar aceasta tinde sa primeze si atunci cand se gandesc la a face un copil. De aceea, de multe ori, adultii din zilele noastre tind sa amane momentul venirii unui copil pentru ca au planuri personale care sunt legate de autorealizare finaciara, profesionala sau sociala".

Fertilitatea scade impreuna cu varsta

Specialistii avertizeaza ca, pe masura ce inainteaza in varsta, femeile sunt supuse riscului de a nu mai putea face copii, de a avea o sarcina dificila sau de a da nastere unor copii cu probleme genetice.
"Din punct de vedere fizic, exista o perioada optima in care femeia poate procrea si aceasta pare sa nu tina pasul cu modificarile din societatea actuala. Tot mai multe femei aleg sa faca copii in extrema superioara a intervalului recomandat de medic. Pe de alta parte, dezvoltarile stiintifice din domeniul medicinei au permis ca o sarcina tarzie sa poata fi dusa la bun sfarsit in conditii bune (cunoastem exemple din mass-media cu femei care au nascut undeva la varsta cand ar fi trebuit sa fie bunici). Insa nu trebuie sa uitam ca, dupa varsta recomandata de medici, riscurile unei sarcini cu probleme cresc si informarea joaca un rol esential", atrage atentia psihoterapetul Anca Samachis.
mama insarcitata cu prunc
Pe de alta parte, exista ingrijorarea fondata ca mamele deja imbatranite vor fi lipsite de energia necesara pentru cresterea si educarea copilului, iar copiii, ajunsi la varsta adolescentei, se vor afla in permanenta intr-un conflict intre generatii cu parintii si vor fi lipsiti de protectia si afectiunea bunicilor.
"Din alta perspectiva, o mama activa, sigura pe ea, care si-a obtinut confirmarile profesionale de care avea nevoie, va reprezenta intotdeauna un model mult mai bun pentru viitorul copil (iar acest fapt este dovedit de studii)", ne linisteste psihoterapeutul.

Varsta ideala pentru a avea un copil

Dincolo de intervalul biologic de referinta (pragul de 30 de ani), la care o femeie poate da nastere unui copil perfect sanatos, nu putem spune ca exista un ideal general valabil. Exista aspecte de ordin psihologic si financiar care difera de la caz la caz. Tendinta cuplurilor sau a mamelor singure din zilele noastre este de a se implini din punct de vedere profesional, financiar si social, sa ajunga la confortul psihic pentru a-si asuma responsabilitatea unui copil. De abia apoi, se gandesc la maternitate."Daca ar fi totusi sa schitez un reper, acesta ar fi legat de intemeierea unui cuplu care sa poata sustine in primul rand afectiv, dar si financiar, o schimbare majora din viata lor, care este venirea unui copil. Din acest punct de vedere, cred ca educatia, pregatirea si informarea unui familii ar trebui sa fie o prioritate", afirma Anca Samachis.

O Romanie imbatranita, dar pregatita

Scaderea natalitatii duce, inevitabil, la scaderea populatiei de la an la an. Potrivit ultimelor date publicate de Institutul National de Statistica, populatia stabila a Romaniei la 1 martie 2014 era estimata la 19.574.197 de locuitori, cu 29.673 mai putini decat la 1 februarie 2014. La 20 octombrie 2011, populatia stabila a Romaniei era de 20.121.641 de persoane, in scadere cu 1.559.333 fata de recensamantul din 18 martie 2002.
Dupa calculele cercetatorilor, daca ritmul de scadere se pastreaza constant, in 2050, Romania va avea 16 milioane de locuitori. Adica, vom reveni la nivelul din 1946. "Din punct de vedere social, riscam sa devenim o populatie foarte imbatranita, tinand cont ca tot mai mult familii aleg sa aiba copii tarziu si de multe ori doar unul singur. Pe de alta parte, un copil crescut in mediul potrivit (intr-o familie pregatita pentru asta, dezvoltata emotional si cu putere financiara) este mai pregatit sa raspunda adecvat solicitarilor sociale in continua schimbare", completeaza psihoterapeutul Anca Samachis.

bebelus doarme pe burtica mamei insarcinateCe este de facut?

"Decizia de a avea un copil este una complexa, care ar trebui luata in cuplu, de catre doi adulti (adica 2 persoane mature emotional). De aceea, gravitatea alegerii intre viata profesionala si cea personala se atenueaza in cuplu, atunci cand increderea construita intre cei 2 parteneri lasa loc pentru o migrare a responsabilitatilor casnice de la unul la altul. Acest schimb poate crea acel echilibru in care ambii parteneri pot sa isi implineasca pe rand, dar impreuna, aspiratiile personale si profesionale", conchide Anca Samachis.

 

 mama tine in maini piciorusele nou nascutului

Masuri de natura sa convinga cuplurile sa aiba copii la tinerete:
- garantarea pastrarii locului de munca;
- alocatii decente pentru cresterea copiilor;
- concedii bine platite pentru cresterea copiilor;
- gradinite si crese infiintate de angajator, astfel incat parintii sa fie aproape de copii;
- un program de lucru flexibil care sa permita tinerilor sa petreaca cat mai mult timp cu familia;
- implementarea unor politici sociale si financiare;
- cresterea calitatii serviciilor de sanatate a reproducerii, inclusiv planificare familiala.

"Un mediu stabil, care intelege dinamica copil - mama in primii ani de dezvoltare, oferind facilitati pentru parinti la revenirea in mediul profesional, este raspunsul. Exista o tendinta evidenta catre crearea facilitatilor pentru mama. Acestea sunt legate de scurtarea programului de munca, oferirea de zile libere (pentru integrarea copilului la camin, in scoala etc.) si, abia intr-un plan secund, de acordare a sprijinului financiar. Societatile avansate au inteles importanta pe care o are un mediu securizant si care intelege nevoile unei familii cu copii mici. Sunt convinsa ca aceste tendinte nu vor ocoli Romania in anii viitori si exista deja cateva imbunatatiri in ceea ce priveste viata profesionala a tinerelor mame, mai ales in interiorul multinationalelor", concluzioneaza Anca Samachis.

Ma intreb cum oare vor arata copiii din Romania urmatorilor ani? Voi ce parere aveti?

Citeste si:
Ce ar trebui sa stii inainte de a avea un copil
Varstele femeii si sarcina 
Sarcina dupa 35 de ani. La ce trebuie sa te astepti
Sarcina si locul de munca - informatii utile
Vei fi mama: maternitatea si implicatiile ei psiho-sociale

Surse: studiu realizat de INSSE in 2012, Evolutia natalitatii si fertilitatii in Romania; date INSSE privind miscarea naturala a populatie in martie 2014
http://data.worldbank.org/indicator/SP.DYN.CBRT.IN
http://www.newrepublic.com/article/politics/magazine/110861/how-older-parenthood-will-upend-american-society,
http://www.telegraph.co.uk/health/healthnews/9928198/Are-older-parents-putting-our-future-at-risk.html
Articolul urmator
Obezitatea va deveni istorie? Medicii au descoperit cum să ardă grăsimea din celule, fără efecte secundare
Obezitatea va deveni istorie? Medicii au descoperit cum să ardă grăsimea din celule, fără efecte secundare

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Femeile care nasc la o varsta mai inaintata pot trai mai mult
    Femeile care nasc la o varsta mai inaintata pot trai mai mult

    Pentru femei, posibilitatea de a avea copii la o varsta mai inaintata poate reprezenta un semn ca ele vor trai mai mult. Asta arata un studiu realizat recent. Legatura dintre posibilitatea...

    „Femeile care își iau concediu maternal sunt leneșe”. Mărturia unei mame care a scandalizat internetul
    „Femeile care își iau concediu maternal sunt leneșe”. Mărturia unei mame care a scandalizat internetul

    O mamă care s-a întors la muncă la doar cinci zile după ce a născut este de părere că femeile care își iau un concediu de maternitate prelungit sunt leneșe. Tânăra...

    Două eleve au devenit mame la vârsta de 13 ani, la maternitatea din Ploiești
    Două eleve au devenit mame la vârsta de 13 ani, la maternitatea din Ploiești

    Două eleve de 13 ani au devenit mame la vârsta de 13 ani. Acestea au născut la maternitatea din Ploiești, unde au născut, în total, peste 100 de minore de la începutul...

    Până la ce vârstă rămân femeile însărcinate?
    Până la ce vârstă rămân femeile însărcinate?

    În ultimele decenii, în contextul transformărilor ce țin de stilul de viață, al schimbării mentalităților, dar și pe fondul regândirii priorităților, vârsta...

    Fetiță româncă în vârstă de 8 ani, campioană la gimnastică artistică în Spania. "Vreau să devin viitoarea Nadia Comaneci"
    Fetiță româncă în vârstă de 8 ani, campioană la gimnastică artistică în Spania. "Vreau să devin viitoarea Nadia Comaneci"

    O fetiță de numai opt ani din județul Buzău reprezintă țara cu talentul ei, în Spania. Fetița visează să fie ca Nadia Comăneci, iar antrenoarea ei este încrezătoare...

    „Nu ai făcut nimic, nu meriți nimic”. Povestea despre divorț a unei mame care și-a crescut copiii în timp ce se lupta cu cancerul
    „Nu ai făcut nimic, nu meriți nimic”. Povestea despre divorț a unei mame care și-a crescut copiii în timp ce se lupta cu cancerul

    Odată ce devii mamă, tot ce îți dorești este să fii sănătoasă și să te poți bucura din plin de copiii tăi. Din păcate, viața poate avea cu totul alte planuri pentru tine,...

    5 teme controversate despre cresterea copiilor care impart femeile in doua tabere
    5 teme controversate despre cresterea copiilor care impart femeile in doua tabere

    Nu exista tema mai controversata in ceea ce priveste copiii, decat educatia copiilor. Si cum oamenilor le place, in general, sa creada ca ei le stiu pe toate, sfaturile pentru cresterea si...

    Bărbații din zodiac care devin toxici și dominatori când intră într-o relație de cuplu
    Bărbații din zodiac care devin toxici și dominatori când intră într-o relație de cuplu

    Este foarte greu să „citești” un bărbat de la primele întâlniri. La începutul unei relații avem tendința de a ne lăsa purtate de val și de a ignora...

    © 2024 Qbebe