Greutatea ideală în funcție de înălțime

Greutatea ideală în funcție de înălțime

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Cu siguranță că fiecare dintre noi vrea să știe dacă are greutatea ideală. Pentru a afla ușor și repede, citește articolul de mai jos și află cum poți să-ți calculezi greutatea în funcție de înălțime, aplicând o formulă ce nu este complicată. Desigur, rezultatul obținut te va pune sau nu pe gânduri și te va face, dacă este cazul, să iei anumite măsuri. Nu uita: este foarte important să-ți menții o greutate normală, întrucât acest lucru te poate feri de dezvoltarea, pe viitor, a tot felul de afecțiuni periculoase!

Când a apărut pentru prima dată metoda de calculare a greutății în funcție de înălțime

Această metodă de a determina greutatea unei persoane a apărut încă de dinainte de era computerului, în condițiile în care era necesar ca medicii să aibă la îndemână formule de calcul ale greutății care să poată fi puse în aplicare manual.
Primul care a avut o asemenea inițiativă a fost un specialist în statistică belgian, Adolphe Quetelet, acum aproximativ 150 de ani. Între 1830 și 1850 el a pus la punct o formulă ce urma să calculeze greutatea unei persoane în funcție de înălțimea ei.
Dar termenul modern de „Indice al Masei Corporale" (BMI) a fost lansat pentru prima oară de către Ancel Keys, în cadrul unei ediții a „Journal of Chronic Diseases" (din iulie 1972). În paginile acestei publicații, Keys spunea că posibilitatea de a calcula „indicele masei corporale” al unei persoane doar pe baza raportării la greutate și înălțime este, dacă nu „pe deplin satisfăcătoare, cel puțin relevantă pentru a afla dacă o persoană suferă sau nu de obezitate”.
Începând cu acel an, această modalitate de calcul al greutății în funcție de înălțime a devenit tot mai popular în lumea întreagă, dar cu precădere în societățile occidentale, din ce în ce mai preocupate pentru statistici legate de procentul de persoane supraponderale și obeze din totalul unei populații.
„Indicele Masei Corporale” este o metodă necostisitoare și la îndemână pentru a afla dacă avem o greutate normală, ideală, dacă suntem subponderali,  supraponderali sau  obezi.
Exxistă două modalități pentru a-l calcula.

Cum se poate calcula greutatea în funcție de înălțime, folosind BMI

Metoda metrică
Această metodă acceptă greutatea în kilograme și înălțimea în metri. Dacă ne știm înălțimea în cm, putem să o calculăm ușor și în m: pur și simplu vom împărți numărul de cm la 100.
Pentru a ne calcula greutatea ideală în funcție de înălțimea noastră în metri, tot ce vom avea de făcut este să:
• Vom înmulți valoarea înălțimii noastre cu ea însăși (vom calcula înălțimea la pătrat)
• Vom împărți greutatea noastră cu valoarea determinată în cadrul pasului anterior
.
Să vedem un exemplu concret: să prespunem că o persoană are 1,80 m și cântărește 150 de kg.
Prima dată vom calcula astfel: 1,8 X 1,8. Rezultatul va fi 3,24.
După aceea vom împărți greutatea, 150, la 3,24. Rezultatul va fi de 46,3. Astfel indicele masei corporale al acelei persoane este 46,3.

„Metoda imperială”
Aceasta mai este cunoscută și sub numele de „Metoda Americană”, în sensul în care este încă folosită acolo, întrucât sunt persoane care-și cunosc înălțimea măsurată în picioare și inch și greutatea într-o unitate de măsură numită „livră” .
Pentru cine vrea să-și calculeze înălțimea în inch, aceasta se va calcula în felul următor: întrucât unitatea de măsurare numită picior are 12 inch, atunci se va înmulți numărul de picioare al înălțimii cu 12 și se va adăuga apoi numărul de extra-inch.
De pildă, dacă o persoană are înălțimea de 5 picioare și 10 inch, se va înmulți 5 cu 12 (va da 60 de inch) și se va adăuga apoi 10 (ceea ce va da 70 de inch).
Acum persoana respectivă are la dispoziție valoarea pentru a-și putea calcula greutatea prin „metoda imperială".
Greutatea prin această metodă de calcul se va afla astfel:
• Înălțimea (în inch) se va înmulți cu ea însăși
• Greutatea (în livre) se va înmulți cu 703
• Rezultatul obținut în pasul 2 se va împărți la cel obținut în pasul 1
.

Este util sa ne calculam greutatea in functie de inaltime pentru a afla daca avem o greutate normalaDe ce este util să ne calculăm greutatea în funcție de înălțime

Specialiștii ne spun că este bine să știm ce BMI avem pentru a vedea în ce categorie ne încadrăm.
Conform acestui BMI, putem să facem parte dintr-una dintre categoriile de mai jos:
• Dacă BMI este mai mic de 18, 5 suntem subponderali
• Dacă BMI este între 18, 5 și 25, înseamnă că avem o greutate ideală
• Dacă BMI este între 25 și 30, înseamnă că suntem supraponderali
• Dacă BMI este mai mare de 30, ne încadrăm în categoria celor ce suferă de obezitate
Odată ce știm clar acest BMI, vom putea, dacă este cazul, să luăm anumite măsuri pentru a ajunge să ne încadrăm în greutatea ideală sau pentru a rămâne la aceasta (dacă o avem deja).
Spre exemplu, dacă suntem subponderale, cel mai bine este să consultăm un medic, singurul care ar putea spune dacă nu cumva avem prea puține kilograme din cauza unor afecțiuni fizice (de pildă, hipertiroidie) sau psihice (cum ar fi depresia). În plus, el ne poate recomanda o dietă și, eventual, niște suplimente alimentare menite să ne ajute să acumulăm kilogramele de care avem nevoie pentru a ne încadra într-o greutate optimă.
În schimb, dacă avem o greutate ideală , este recomandabil să ne menținem stilul de viață, încercînd să avem o dietă echilibrată și să facem regulat mișcare.
Dar dacă suntem supraponderale sau obeze, atunci lucrurile se complică. Din păcate, suntem supuse riscului de a dezvolta tot felul de maladii periculoase, precum: diabet, afecțiuni cardiovasculare, hipertensiune arterială, anumite forme de cancer etc.
Este deci esențial să mergi la medic, astfel încât să fii îndrumată către un alt stil de viață, menit să te ajute să revii sau să te apropii cât mai mult de o greutate normală.

Calculul greutatii in functie de inaltime poate arata daca suntem sau nu obezi

Citește și: Obezitatea la copii

Care sunt totuși limitele calculării greutății în funcție de înălțime

Deși, așa cum s-a precizat și mai sus, formulele de calcul ale BMI ne pot ajuta să determinăm ușor și rapid dacă avem o greutate ideală, experții sunt de părere că ele au totuși niște limite, în sensul în care nu pot fi complet relevante pentru anumite aspecte.
Să aflăm de ce:
• BMI poate supraestima masa de grăsime pentru atleți și la alte categorii de sportivi care au o masă musculară foarte dezvoltată
Nu ia în calcul densitatea osoasă (de pildă, cineva care suferă de osteoporoză poate avea un BMI mai redus decât al unei persoane care nu suferă de această afecțiune, dar, în același timp, nu este exclus ca persoana afectată de osteoporoză să aibă grăsime abdominală și o dimensiune a taliei nu tocmai potrivită)
Poate subestima masa de grăsime prezentă la persoanele vârstnice sau la cele care, din cauza unor afecțiuni, și-au mai diminuat din masa musculară
• Formula de calcul a BMI nu este relevantă pentru copiii și adolescenți ce sunt încă în creștere
• Nu este pe deplin relevantă nici în cazul femeilor însărcinate sau al celor ce alăptează
• BMI nu ține cont de diferențele în greutate și înălțime, ce sunt firești în contextul existenței unor rase umane diferite.

Citește și: Greutatea si inaltimea copilului: tabel de dezvoltare, 3-18 ani

Tu ți-ai calculat până acum greutatea în funcție de înălțime?

Surse:
www.en.wikipedia.org; www.medicalnewstoday.com; www.nhlbi.nih.gov;www.nhs.uk; www.whathealth.com

Articolul urmator
Experții în fitness jură că acest exercițiu de 70 de secunde îți va face abdomenul plat
Experții în fitness jură că acest exercițiu de 70 de secunde îți va face abdomenul plat

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    7 lucruri pe care să le încerci pentru ca să îți ajuți copilul să crească în înălțime
    7 lucruri pe care să le încerci pentru ca să îți ajuți copilul să crească în înălțime

    Există numeroși factori ce influențează creșterea în înălțime a copilului, printre care factorii genetici, nutriția, activitatea hormonală, gradul de implicare în...

    Un elev de la școală din București s-a aruncat pe geam, de la o înălțime de cinci metri
    Un elev de la școală din București s-a aruncat pe geam, de la o înălțime de cinci metri

    Bullying-ul face noi victime în rândul copiilor. Un elev de clasa a șasea s-a aruncat pe geam, sătul de bătăile și umilințele colegilor.

    O mamă indignată reduce la tăcere comentariile legate de greutatea fiicei sale. ”Vă rog, nu vă mai spuneți că fiica mea e grasă”
    O mamă indignată reduce la tăcere comentariile legate de greutatea fiicei sale. ”Vă rog, nu vă mai spuneți că fiica mea e grasă”

    Mama unei fetițe de doi ani primește o remarcă deloc plăcută în parc. O bonă remarcă greutatea corporală a fetiței, iar mama este indignată de felul în care femeia a...

    Greutatea mamei și a copilului în primii ani de viață determină sănătatea vieții de adult
    Greutatea mamei și a copilului în primii ani de viață determină sănătatea vieții de adult

    Prin studii recente a fost adus în atenție următorul fapt: un stil de viață sănătos, dar și menținerea unui indice al masei corporale normal al mamelor în perioada...

    Greutatea în sarcină - nu e cazul să mănânci pentru doi. Medicii recomandă dieta mediteraneeană
    Greutatea în sarcină - nu e cazul să mănânci pentru doi. Medicii recomandă dieta mediteraneeană

    Să adopți obiceiuri sănătoase pe parcursul sarcinii te ajută nu numai să nu te confrunți cu excesul ponderal, ci și să te asiguri că ai grijă de bebelușul tău. Cea mai la...

    Geanta de școală: cât ar trebui să cântărească în funcție de vârstă
    Geanta de școală: cât ar trebui să cântărească în funcție de vârstă

    Potrivit medicilor, un ruscac prea greu pentru un copil provoacă nu doar disconfort, dar poate duce și la o varietate de probleme de sănătate pe drum, în special dacă acesta a...

    O adolescentă care ajunsese la greutatea de 146 de kilograme și-a pierdut viața în condiții greu de închipuit. Părinții sunt condamnați pentru omor prin neglijență gravă
    O adolescentă care ajunsese la greutatea de 146 de kilograme și-a pierdut viața în condiții greu de închipuit. Părinții sunt condamnați pentru omor prin neglijență gravă

    Părinții unei adolescente din Marea Britanie, condamnați la închisoare pentru omor prin neglijență gravă. Și-ai lăsat fiica să trăiască și să moară în condiții...

    Care este îngerul tău păzitor în funcție de zodie
    Care este îngerul tău păzitor în funcție de zodie

    Fiecare dintre noi are un înger păzitor, pe care îl simțim aproape și care ne ghidează pașii zi de zi. Știai însă că îngerii păzitori diferă în...

    © 2024 Qbebe