Menstruatie abundenta: cauze si tratament

Menstruatie abundenta: cauze si tratament

Adriana Badea

Menstruatia abundenta poate fi un motiv de ingrijorare uneori, mai ales daca acest lucru se intampla mai multe luni consecutive. Afla care sunt cauzele unei sangerari masive, dar si ce este de facut intr-o astfel de situatie.

Ce se intampla in timpul menstruatiei?

In general, o data pe luna, femeia are o perioada de menstruatie ce dureaza intre 2 si 7 zile. Inainte de menstruatie corpul se pregateste pentru o potentiala sarcina, producand mai multi hormoni esterogeni. Acestia sunt responsabili cu ingrosarea mucoasei uterine. De asemenea, corpul secreta si progesteron care accelereaza procesul de ovulatie si ajuta la stabilizarea mucoasei. Daca nu apare o sarcina, nivelul de esterogen si cel de progesteron scade, iar mucoasa incepe sa se desprinda de pe peretii uterului, cauzand menstruatia.

Ce inseamna menstruatie abundenta?

Medical vorbind, orice scurgere mai mare de 80 ml (aproximativ o treime de cana), reprezinta o menstruatie abundenta, iar aceasta afectiune se numeste menoragie sau hipermenoree.

femeie in patSituatii care indica o menstruatie abundenta:

• Daca intervine in activitatile normale, zilnice.
• Daca sangerarea continua si dupa 7 zile
• Daca in sangele menstrual se gasesc cheaguri mari
• Daca tamponul trebuie schimbat mai des de 60-90 de minute.

In astfel de cazuri este recomandat un consult ginecologic. Exista un tratament pentru fiecare dintre cauzele menstruatiei abundente, special adaptat pentru fiecare dintre acestea.

Cauzele menstruatiei abundente

In unele cazuri, atunci cand procesul de ovulatie nu are loc, productia de esterogen creste, iar mucoasa uterina se ingroasa uneori cauzand intarzierea menstruatiei.

Atunci cand aceasta incepe sa se desprinda de uter, fiind prea grea pentru a mai ramane atasata de acesta, menstruatia va fi si ea abundenta.

Motivele pentru care ovulatia nu apare:
• Glanda tiroida
• O tumora benigna (necanceroasa)
• O crestere brusca a efortului fizic
• Stres
• Diete extreme
• Chisturi
• O crestere rapida in greutate

De asemenea, in afara de cele de mai sus, exista si alti factori ce pot influenta menstruatia. Uneori, infectiile aparatului genital duc la infllamarea uterului.

Cauzele unei menstruatii abundenteFibromul uterin, o masa celulara ce se dezvolta la nivelul uterului in interior, exterior sau in grosimea peretelul acestuia, poate fi o alta cauza. Fibromul uterin nu este o tumoare maligna.

Adenomiza uterina este mucoasa uterina ce ajunge in stratul muscular al uterului. De asemena, polipii uterini (excrescente de tesut necanceroase) duc la influentarea cantitatii de sange pierdute lunar. Acestia apar in perioda fertila a femeilor, ca rezultat al cresterii nivelului de hormoni.

La fel, avortul spontan sau o sarcina extrauterina pot duce la menstruatie abundenta.

Schimbarea contraceptivelor orale si administrarea unor medicamente precum steroizii, pot si ele sa influenteze menstruatia.

Cancerul de col uterin sau ovarian, poate provoca hemoragii abundente in unele situatii destul de rare.

Steriletul sau alte dispozitive contraceptive intrauterine pot cauza sangerari vaginale destul de masive. In acest caz trebuie consultat medicul. 

Tratamente pentru menstruatia abundenta

Daca te confrunti cu o menstruatie abundenta, atunci cel mai indicat este sa consulti un medic ginecolog pentru a prescrie un tratament. Acesta difera in functie de cauzele care au dus la astfel de hemoragii.

• Medicamente anti-inflamatoare nesteroidiene (ibuprofen) - reduc pierderea de sange si calmeaza durerea
Suplimente cu fier si cu calciu - ajuta in cazul in care femeia este anemica
Terapie hormonala - stabilizeaza endometrul, face ciclul menstrual regulat si corecteaza dezechilibrul hormonal

Tratament menstruatia abundentaIn unele situatii, cand medicamentele prescrise nu functioneaza, este indicat tratamentul chirurgical.

1. Chiuretaj - se dilata colul uterin si se aspira tesutul mucoasei uterine pentru a reduce astfel menstruatia.

2. Histeroscopie operatorie - se introduce un tub subtire pentru a explora cavitatea uterina. Se foloseste pentru a pune un diagnotic, dar si pentru indepartarea polipilor care cauzeaza o menstruatie abundenta.

3. Ablatia endometrului - se distruge permanent endometrul (mucoasa uterina). Dupa aceasta operatiune, fluxul menstrual se normalizeaza, la unele femei menstruatia poate inceta definitiv. Insa, ablatia endometrului inseamna ca se reduc sansele unei femei de a ramane insarcinata.

4. Histerectomie - este o operatiune ireversibila de indepartare a uterului si a colului uterin. Aceasta procedura necesita anestezie totala si spitalizare. Histerectomia totala (extirparea ovarelor) poate duce la menopauza precoce.

De retinut faptul ca o menstruatie abundenta, mai ales pe o perioada lunga, duce la carente de fier si chiar la anemie. De aceea este important sa iei suplimente de fier si sa ai o dieta bogata in vegetale de tip: sfecla rosie, legume verzi, fasole si linte, cereale integrale, seminte de floarea-soarelui, dar si migdale, alune si nuci.


Surse:
webmd.com, nlm.nih.gov, ginecologie.ro
www.mayoclinic.com;
www.romedic.ro

Text corectat de Alexandra Irimiea

 
Articolul urmator
Puncte de grăsime: cauze și tratament
Puncte de grăsime: cauze și tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament
    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament

    Dacă copilul tău are bubițe pe limbă, trebuie să știi că acest lucru poate avea mai multe cauze. În același timp, poate fi o problemă comună, cu care se confruntă oricine,...

    Secreție galbenă la ochi la bebeluș: cauze și tratament
    Secreție galbenă la ochi la bebeluș: cauze și tratament

    Copiii pot avea secreții galbene la ochi din mai multe motive. Este esențial să urmărești starea de sănătate a celui mic, iar dacă observi și alte simptome se impune un consult de...

    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament
    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament

    Hipertricoza este definită ca fiind creșterea excesivă a părului, oriunde pe corp, fie la bărbați, fie la femei. Este important să distingem hipertricoza de hirsutism. Spre deosebire...

    Papiloame pe gât: cauze și tratament
    Papiloame pe gât: cauze și tratament

    Ai observat vreodată mici excrescențe moi și neregulate pe gât și te-ai întrebat de ce au apărut? Aceste mici formațiuni cutanate se numesc papiloame, iar în acest...

    Chist pilonidal: cauze, simptome și tratament
    Chist pilonidal: cauze, simptome și tratament

    Chisturile de la nivelul pielii sunt formațiuni pline de lichid sau de puroi. Ele pot fi localizate în diferite zone ale corpului, cu atât mai mult în cele în care...

    Lăcrimarea excesivă: cauze și tratament
    Lăcrimarea excesivă: cauze și tratament

    Motivele pentru care ochii îți pot lăcrima excesiv sunt diverse și, deși în cele mai multe cazuri nu ai de ce să te sperii, pot fi situații care indică o afecțiune. Te...

    Hidrocefalia sugarului: cauze, simptome și tratament
    Hidrocefalia sugarului: cauze, simptome și tratament

    Hidrocefalia sugarului este o afecțiune medicală caracterizată prin acumularea de lichid cefalorahidian în ventriculii cerebrali, ceea ce duce la mărirea capului și la potențiale...

    Balanopostita la copii: cauze, simptome, diagnostic și tratament
    Balanopostita la copii: cauze, simptome, diagnostic și tratament

    Balanopostita este o problemă frecvent întâlnită la băieți care afectează organele genitale masculine. Motivele care duc la apariția acestei afecțiuni sunt diverse. Află...

    © 2024 Qbebe