Tratamente naturiste pentru psoriazis

Tratamente naturiste pentru psoriazis

Alexandra Irimiea

Psoriazisul este o boala a pielii ce nu poate fi vindecata, dar poti recurge la tratamente naturiste pentru a ameliora simptomele.

Cum recunosti psoriazisul? Mici pete rosii pe piele ce se maresc rapid si peste care "cresc" niste solzi argintii. Asa poate fi descrisa aceasta boala destul de neplacuta, dar care nu este contagioasa. Ea apare din cauza unei disfunctii a sistemului imunitar, iar cel mai eficient tratament este detoxifierea organismului .

Tratament naturist pt psoriazisEste necesar sa se faca o schimbare a modului de viata, atat in ceea ce priveste alimentatia, cat si miscarea in aer liber. Organismul este invadat de impuritati, iar sistemul imunitar nu poate face fata, asa ca incearca sa se debaraseze singur, prin intermediul pielii, de reziduurile si toxinele acumulate.

"Psoriazisul, fiind o afectiune complexa, cu o combinatie de cauze, necesita un consult medical pentru individualizarea tratamentului si recomandarea consilierii psihologice, cand este cazul.

Produsele naturale pe care le recomand in general sunt: ceaiurile din plante medicinale; propolisul, sub forma de tinctura cu actiune antibiotica, antiinflamatoare si cicatrizanta; pastura - antiseptica, remineralizanta; polenul; sucul de orz verde, cu actiune antioxidanta puternica si protectoare hepatica; catina, pentru continutul crescut de vitamina C care nu isi pierde proprietatile la temperatura inalta; extractele din muguri si mladite de plante.

Plantele medicinale eficiente in tratamentul acestei afectiuni sunt: coada calului, urzica, scoarta de salcie, galbe nelele, coada soricelului, nalba mare, ventrilica, fumarita, trei frati patati etc.", a declarat dr. Luminita Sarca pentru revista Unica.

Uleiuri naturiste ce se aplica pe piele

Catina este benefica in tratarea psoriazisului si datorita cantitatii mari de vitamina E pe care o contine. S-a observat o stopare a evolutiei bolii sau chiar reducerea suprafetelor afectate. Se administreaza zilnic, cate 30 de picaturi de 2-3 ori, inainte de masa. Pentru a fi eficient, durata acestui tratament trebuie sa fie de 8-12 saptamani, cu pauze de 10-20 zile.

De asemenea, se poate prepara si ulei de galbenele, dupa urmatoarea reteta. Intr-o jumatate de litru de ulei de masline se adauga 10 linguri de flori de galbenele maruntite, dar nu foarte fin. Se lasa la macerat la soare sau la caldura doua saptamani, iar apoi se filtreaza. Uleiul obtinut se pastreaza in locuri intunecoase si reci si se aplica pe leziuni.

Fitoterapie

Trei frati patati pentru psoriazisPlanta denumita "Trei frati patati" are efecte benefice asupra organismului afectat de psoriazis. Aceasta elimina ureea, creatinina, dar si alte deseuri, avand actiune antioxidanta si imunomodulatoare. Tratamentul naturist se prepara astfel: 4 linguri de trei frati patati se adauga intr-o jumatate de litru de apa si se lasa o zi. Apoi se filtreaza si se pune deoparte. Planta ramasa se opareste cu jumatate de litru de apa si dupa ce s-a racit, se amesteca cu maceratul obtinut anterior. Se bea pe zi un litru de ceai, in cure de 1-3 luni.

Reguli in alimentatie

Un factor cheie in ameliorarea simptomelor psoriazisului este adoptarea unui regim de viata sanatos. In primul rand trebuie eliminate anumite alimente, precum: carnea, mezelurile, zaharul alb, conservele si tot ce contine aditivi alimentari (coloranti, amelioratori de gust, conservanti). De asemenea, si alcoolul trebuie evitat. In plus, proportia legumelor si a fructelor trebuie sa reprezinte cel putin 50% din hrana zilnica. Regimul vegetarian este indicat pentru cei care sufera de aceasta boala, insa unul care sa permita si consumarea, din cand in cand, a produselor lactate si a oualelor.

Alimente-medicament pentru psoriazis

Sunt o serie de legume si fructe care aduc beneficii celor care au psoriazis.

Nuci, alune si susan - sunt indicate dorita continutului crescut de vitamina E, aminoacizi si acizi grasi, substante ce ajuta la refacerea pielii.
Suc proaspat de cartofi - are efecte antiinflamatoare, asemanatoare cortizolului. Se poate obtine cu ajutorul storcatorului electric. De regula, se bea in combinatie cu sucul de cartofi, pentru a-i face gustul mai suportabil.
Morcovul - se poate consuma ca atare sau sub forma de suc. Are efect vitaminizant si depurativ.
Orz verde - sucul se obtine din mladite proaspete si are un rol detoxifiant, ajutand chiar la eliminarea metalelor grele, a ureei si a radicalilor liberi.
Radacina si frunze de telina - au un rol depurativ, fiind utile in special atunci cand psoriazisul este insotit de probleme articulare.
Coaja de mar - datorita substatelor continute, este recomandata in tratarea bolilor autoimune, avand efecte pozitive asupra sistemului endocrin.

Plante care fac minuni

Planta aloe vera in tratarea psoriazisuluiAloe vera se foloseste ca atare, planta crescuta in ghiveci. Se despica o frunza in doua, pe lungime, iar sucul acesteia se aplica direct pe leziuni. Se repeta acest lucru de 3-4 ori pe zi, timp de mai multe zile la rand. Acest tratament are efect calmant aproape instantaneu, avand actiuni beneficii in cazul inflamatiilor si a pruritului.

Si varza are efecte benefice in tratarea psoriazisului. Se asaza pe pielea afectata cate o foaie care are nervurile netezite, pentru a intra pielea in contact cu sucul acesteia. Se acopera cu un bandaj si se lasa 30 de minute sa actioneze. Aceasta procedura se repeta cel putin o saptamana.

Apiterapia in psoriazis

Produsele apicole sunt recomandate in tratarea acestei afectiuni, fie ca sunt folosite pe cale interna sau externa.

Mierea este un excelent inlocuitor al zaharului, un aliment interzis celor care au psoriazis. Ea ajuta la detoxifiere si diminueaza reactivitatea organismului la stres.

Laptisorul de matca proaspat accelereaza procesele de vindecare ale acestei boli de piele. Se iau 2-3 grame zilnic, pe stomacul gol, dimineata, cu cel putin 30 de minute inainte de masa. De asemenea, acesta poate preveni recidivele.

Soarele si apa

Expunerea la soare, chiar si in perioadele de iarna, aduce avantaje in tratarea acestei boli. De asemenea, apa sarata si namolurile sapropelice sunt doua tratamente naturiste eficiente in combaterea psoriazisului. Ungerea zonelor afectate reduce inflamatia, pielea recapatandu-si aspectul normal. Insa, este indicat ca aceste cure sa se realizeze sub supravegherea unui medic.

O ultima recomandare este sa evitati stresul, pe cat posibil, deoarece influenteaza aparitia si evolutia bolii. Puteti face asta cu ajutorul meditatiilor si a respiratiei profunde.

Surse:
www.unica.ro; http://remedic.ro;
www.favorittv.ro; http://lucacatalin.ro
www.terapiinaturiste.ro

 

Articolul urmator
Bubițe în palmă: cauze și tratament
Bubițe în palmă: cauze și tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Tot ce trebuie să știi despre psoriazis la copii
    Tot ce trebuie să știi despre psoriazis la copii

    Printre afecțiunile pielii se află și bolile autoimune cutanate, ce survin când sistemul imunitar va ataca propriile țesuturi. Aceste boli pot afecta și copiii, iar pentru unele...

    Cârcei la picioare: cauze și remedii naturiste
    Cârcei la picioare: cauze și remedii naturiste

    Cârceii la picioare pot fi o experiență neplăcută și dureroasă, iar mulți oameni se confruntă cu această problemă în mod regulat. Cârceii se manifestă sub formă...

    Oxiurii la copii: când, de ce apar și ce tratamente există
    Oxiurii la copii: când, de ce apar și ce tratamente există

    Oxiurii sunt frecvent întâlniți la copiii preșcolari și cei de vârstă școlară. Oxiurii sunt extrem de contagioși, astfel încât ei se transmit cu...

    Gândiți-vă că sunt femei ca mine care ar da totul ca să fie mame, dar nu pot, în vreme ce multe altele își abandonează copiii...
    Gândiți-vă că sunt femei ca mine care ar da totul ca să fie mame, dar nu pot, în vreme ce multe altele își abandonează copiii...

    Știi cum este să îți dorești ceva din toată inima și să nu poți avea acel ceva niciodată?

    Limba geografică la copii: ce este, de ce apare și cum se tratează
    Limba geografică la copii: ce este, de ce apare și cum se tratează

    Până acum poate credeai faptul că hărțile pot avea legătură numai cu geografia. De fapt, află că există o așa-numită limbă geografică. Dar care poate fi legătura dintre...

    Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament
    Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament

    Îţi faci griji că cel mic suferă de wheezing ? Wheezing-ul este descris printr-un șuierat relativ înalt, care se aude în momentul respirației. El este produs de...

    Alergii ale pielii pe sistem nervos: ce trebuie să știi
    Alergii ale pielii pe sistem nervos: ce trebuie să știi

    Stresul poate avea o gamă largă de efecte asupra organismului, deoarece declanșează un răspuns fiziologic complex menit să pregătească organismul pentru a face față amenințărilor...

    Vești proaste pentru părinți! Un medicament pentru copii a dispărut din farmacii
    Vești proaste pentru părinți! Un medicament pentru copii a dispărut din farmacii

    În plin val de viroze, de pe rafturile farmaciilor din România a dispărut un medicament pe care mulți părinți se bazau atunci când copiii lor răceau, făceau febră...

    © 2024 Qbebe