La fel ca și noi, și vaginul nostru cunoaște modificări semnificative pe măsură ce înaintăm în vârstă. Conform specialiștilor, acestea devin mai evidente după ce depășim 30 de ani. În articolul de mai jos veți găsi nu numai date despre cele mai importante schimbări ale vaginului, ci și sfaturi legate de ce puteți face pentru ca acestea să nu vă afecteze prea mult nici starea de sănătate în ansamblu, dar nici viața sexuală.
După 30 de ani, te poți confrunta mai des cu senzația de uscăciune vaginalăPe măsură ce folosești mai des anticoncepționale, poți să ai mai frecvent senzația că vaginul tău este mai uscat. Explicațiile acestui fenomen sunt următoarele: pilulele contraceptive stopează ovulația, ceea ce poate duce la o scădere a nivelului de lubrifiere a vaginului în perioada respectivă din lună. De asemenea, majoritatea medicilor sunt de părere că anticoncepționalele blochează hormonii masculini (androgeni), iar vaginul și vulva au și receptori androgeni. Din acest motiv vaginul poate deveni mai uscat.
Mușchii vaginului pot fi mai slăbiți după naștereÎn special în primele săptămâni de după naștere, dacă ai avut o naștere pe cale naturală, vaginul tău se poate resimți puternic. Astfel, presiunea pusă asupra mușchilor pelvieni în timpul sarcinii și nașterii propriu-zise poate slăbi mușchii vaginali. De aceea unii specialiști recomandă, pentru o sănătate pelviană optimă, să se efectueze exerciții speciale pentru mușchii din zonă . În plus, acestea pot scădea riscul apariției incontinenței urinare de mai târziu. Citește și: Disconfortul vaginal dupa nastere: cauze si tratament Vaginul tău începe să-și piardă tot mai mult din elasticitate
După 30 de ani, mai ales după ce atingi și depășești 40 de ani, poți constata că vaginul tău este tot mai uscat și mai puțin elastic. Senzația aceasta se va accentua pe măsură ce vei ajunge la premenopauză. Uneori, această schimbare poate avea efecte negative asupra vieții tale sexuale. Pentru a ameliora acest disconfort și pentru ca libidoul și activitatea ta sexuală să nu fie afectate, este cazul să te consulți cu un medic. Cel mai probabil ți se va recomanda un lubrifiant pe bază de apă, silicon și ulei, menit să amelioreze problemele vaginului tău.
De exemplu, poți să încerci Mastrelle Chic 30+ . Acesta este un gel vaginal eficient în hidratarea și lubrifierea mucoasei vaginale, în restabilirea elasticității normale, precum și în prevenția și tratamentul atrofiei vaginale asociate dezechilibrului hormonal fiziologic (provocat de sarcină, naștere, a doua jumătate a ciclului menstrual) sau în condiții induse de oboseală, stres, administrarea de anticoncepționale hormonale, aplicarea radioterapiei sau chimioterapiei, utilizarea tampoanelor intime. În cazul în care vă confruntați cu o infecție vaginală, este necesar să consultați și un medic înainte de a utiliza acest produs. Citește și: 8 semne că vaginul tău are nevoie de îngrijire specială După 30 de ani, pH-ul vaginului se va schimbaApropierea și declanșarea menopauzei vor contribui la subțierea pereților vaginului tău și la intensificarea unei neplăcute senzații de iritație. Aceste transformări sunt provocate de scăderea nivelului de estrogen și vor antrena cu ele și apariția unor iritații mai frecvente. În plus, medicii vorbesc și de posibilitatea apariției unor dureri în timpul contactului sexual sau de apariția bruscă a senzației de a urina. Pielea vaginului își modifică și culoarea
Pe măsură ce nivelul de estrogen va scădea, anumite bacterii vor începe să se adapteze mai bine mediului din vagin. De aceea, acesta va deveni mai acid și mai vulnerabil în fața infecțiilor de tot felul. Fenomenul poate deveni mai vizibil pe măsură ce cantitatea de bacterii bune (precum Lactobacilus) se diminuează considerabil în perioada de menopauză. Când este cazul să consulți un medic
Odată cu înaintarea în vârstă, vaginul tău va suferi și această modificare: pielea din interiorul său va deveni tot mai deschisă la culoare, mai subțire și mai sensibilă.
Pentru ca vaginul tău să își mențină o stare de sănătate cât mai bună și după ce treci de vârsta 30 de ani, este necesar să te prezinți la medic măcar o dată pe an. Nu este obligatoriu să ți se facă mereu teste precum Babeș Papanicolau sau alte analize complexe, ci un control de rutină, menit să observe din timp eventuale probleme.
Voi știați până acum de schimbările ce se petrec în vaginul tău după ce depășești 30 de ani?
Surse: |
Cauta o gradinita in orasul tau