Vaginul tău: schimbări care se întâmplă când depășești 30 de ani

Vaginul tău: schimbări care se întâmplă când depășești 30 de ani

Alina Nedelcu - Redactor Senior

La fel ca și noi, și vaginul nostru cunoaște modificări semnificative pe măsură ce înaintăm în vârstă. Conform specialiștilor, acestea devin mai evidente după ce depășim 30 de ani. În articolul de mai jos veți găsi nu numai date despre cele mai importante schimbări ale vaginului, ci și sfaturi legate de ce puteți face pentru ca acestea să nu vă afecteze prea mult nici starea de sănătate în ansamblu, dar nici viața sexuală.

După 30 de ani, te poți confrunta mai des cu senzația de uscăciune vaginală

Pe măsură ce folosești mai des anticoncepționale, poți să ai mai frecvent senzația că vaginul tău este mai uscat. Explicațiile acestui fenomen sunt următoarele: pilulele contraceptive stopează ovulația, ceea ce poate duce la o scădere a nivelului de lubrifiere a vaginului în perioada respectivă din lună. De asemenea, majoritatea medicilor sunt de părere că anticoncepționalele blochează hormonii masculini (androgeni), iar vaginul și vulva au și receptori androgeni. Din acest motiv vaginul poate deveni mai uscat.

Femeie ce isi tine mainile impreuna sub forma de inima, catre zona intima

Mușchii vaginului pot fi mai slăbiți după naștere

În special în primele săptămâni de după naștere, dacă ai avut o naștere pe cale naturală, vaginul tău se poate resimți puternic. Astfel, presiunea pusă asupra mușchilor pelvieni în timpul sarcinii și nașterii propriu-zise poate slăbi mușchii vaginali. De aceea unii specialiști recomandă, pentru o sănătate pelviană optimă, să se efectueze exerciții speciale pentru mușchii din zonă . În plus, acestea pot scădea riscul apariției incontinenței urinare de mai târziu.

Citește și: Disconfortul vaginal dupa nastere: cauze si tratament

  Vaginul tău începe să-și piardă tot mai mult din elasticitate

După 30 de ani, mai ales după ce atingi și depășești 40 de ani, poți constata că vaginul tău este tot mai uscat și mai puțin elastic. Senzația aceasta se va accentua pe măsură ce vei ajunge la premenopauză. Uneori, această schimbare poate avea efecte negative asupra vieții tale sexuale.
Cu toate acestea, ne avertizează specialiștii, uscăciunea și iritația ar trebui să fie slabe dacă nu este vorba de o afecțiune vaginală mai serioasă (precum o infecție bacteriană, virală sau fungică). Acest lucru nu ar trebui să-ți blocheze viața sexuală.
Dacă se întâmplă însă să consumi și diverse medicamente (precum diverse antidepresive sau antihistaminice), pierderea elasticității și uscăciunea vaginală te pot afecta mai mult.

Mastrelle Chic 30+, gel vaginal

Pentru a ameliora acest disconfort și pentru ca libidoul și activitatea ta sexuală să nu fie afectate, este cazul să te consulți cu un medic. Cel mai probabil ți se va recomanda un lubrifiant pe bază de apă, silicon și ulei, menit să amelioreze problemele vaginului tău.

De exemplu, poți să încerci Mastrelle Chic 30+ . Acesta este un gel vaginal eficient în hidratarea și lubrifierea mucoasei vaginale, în restabilirea elasticității normale, precum și în prevenția și tratamentul atrofiei vaginale asociate dezechilibrului hormonal fiziologic (provocat de sarcină, naștere, a doua jumătate a ciclului menstrual) sau în condiții induse de oboseală, stres, administrarea de anticoncepționale hormonale, aplicarea radioterapiei sau chimioterapiei, utilizarea tampoanelor intime.
Această variantă de gel vaginal conține inclusiv extracte naturale de gălbenele și aloe, se poate utiliza și fără prescripție medicală, iar administrarea sa se poate repeta în funcție de factori precum gradul de uscăciune vaginală, de intensitatea și durata factorilor (sarcină, naștere, a doua jumătate a ciclului menstrual, oboseală, stres, administrarea de anticonceptionale hormonale, aplicarea radioterapiei sau chimioterapiei, utilizarea tampoanelor intime) care conduc la scăderea lubrifierii naturale a vaginului.

În cazul în care vă confruntați cu o infecție vaginală, este necesar să consultați și un medic înainte de a utiliza acest produs.

Citește și: 8 semne că vaginul tău are nevoie de îngrijire specială

După 30 de ani, pereții vaginului tău vor deveni tot mai subțiri

Apropierea și declanșarea menopauzei vor contribui la subțierea pereților vaginului tău și la intensificarea unei neplăcute senzații de iritație. Aceste transformări sunt provocate de scăderea nivelului de estrogen și vor antrena cu ele și apariția unor iritații mai frecvente. În plus, medicii vorbesc și de posibilitatea apariției unor dureri în timpul  contactului sexual sau de apariția bruscă a senzației de a urina.

După 30 de ani, pH-ul vaginului  se va schimba

Pe măsură ce nivelul de estrogen va scădea, anumite bacterii vor începe să se adapteze mai bine mediului din vagin. De aceea, acesta va deveni mai acid și mai vulnerabil în fața infecțiilor de tot felul. Fenomenul poate deveni mai vizibil pe măsură ce cantitatea de bacterii bune (precum Lactobacilus) se diminuează considerabil în perioada de menopauză.
Din păcate, nu de puține ori se poate întâmpla ca bacteriile de la nivelul vaginului să ajungă și în tractul urinar. Iată de ce pot apărea oricând infecțiile urinare.
Pentru a reduce riscul unor astfel de probleme neplăcute, medicii pot recomanda aplicarea unor creme pe bază de estrogen sau vor prescrie altfel de tratamente cu acest hormon, astfel încât vaginul să se poată menține cât mai bine lubrifiat și mai elastic.

Pielea vaginului își modifică și culoarea

Odată cu înaintarea în vârstă, vaginul tău va suferi și această modificare: pielea din interiorul său va deveni tot mai deschisă la culoare, mai subțire și mai sensibilă.
În special după instalarea menopauzei acest fenomen va fi mai evident, în condițiile în care fluxul sanguin, responsabil de culoarea roz a pielii de aici, își va mai reduce din intensitate.

Când este cazul să consulți un medic

Pentru ca vaginul tău să își mențină o stare de sănătate cât mai bună și după ce treci de vârsta 30 de ani, este necesar să te prezinți la medic măcar o dată pe an. Nu este obligatoriu să ți se facă mereu teste precum Babeș Papanicolau sau alte analize complexe, ci un control de rutină, menit să observe din timp eventuale probleme.
În plus, nu ezita să ceri neapărat ajutor medical dacă sesizezi oricare dintre simptomele de mai jos:
• Senzație de mâncărime severă
• Dureri, inclusiv în timpul actului sexual
• Senzație de arsură
• Scurgeri vaginale ce au culoarea, textura și mirosul modificat
• Sângerări.

Oricare dintre aceste pot indica prezența unor infecții vaginale sau altor afecțiuni, care se vor mai trata mai ușor dacă sunt descoperite din timp.

Femeie la medic

Voi știați până acum de schimbările ce se petrec în vaginul tău după ce depășești 30 de ani?

Surse:
www.doctoroz.com; www.huffingtonpost.co; www.nifymag.com;www.prevention.com

Articolul urmator
Cele mai mari 5 frici ale proaspeților părinți. Ce poți face să le depășești
Cele mai mari 5 frici ale proaspeților părinți. Ce poți face să le depășești

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ce se întamplă in corpul tău, când se întoarce bebelușul în burtică
    Ce se întamplă in corpul tău, când se întoarce bebelușul în burtică

    Pe măsură ce sarcina progresează și bebelușul se dezvoltă, corpul tău trece prin numeroase schimbări. Află când se întoarce bebelușul în burtică și cum te...

    „Crezi că credința în Dumnezeu te ajută să depășești necazurile?” - întrebarea de la simularea Evaluării Naționale din Bacău care a scandalizat internetul
    „Crezi că credința în Dumnezeu te ajută să depășești necazurile?” - întrebarea de la simularea Evaluării Naționale din Bacău care a scandalizat internetul

    Elevii din județul Bacău au susținut săptămâna trecută simularea probelor la Limba Română și Matematică pentru Evaluarea Națională. La prima probă, elevii au primit o...

    Iată ce se întâmplă atunci când copilul tău nu închide telefonul sau televizorul în timp ce mănâncă. Este grav!
    Iată ce se întâmplă atunci când copilul tău nu închide telefonul sau televizorul în timp ce mănâncă. Este grav!

    Obișnuiți să luați masa în familie în fața televizorului? Copilul tău nu lasă telefonul din mână nici măcar atunci când mănâncă? Potrivit unui studiu...

    4 schimbări vizibile ale pielii în timpul sarcinii. Când trebuie să te adresezi medicului
    4 schimbări vizibile ale pielii în timpul sarcinii. Când trebuie să te adresezi medicului

    De la vergeturi și vene varicoase, până la coșuri și pete pigmentare, pielea unei femei suferă o serie de modificări în timpul sarcinii. Majoritatea sunt inofensive, nu pun...

    Când eram copil, mama m-a învățat că a fi supraponderală este cel mai rău lucru care i se poate întâmpla unei femei
    Când eram copil, mama m-a învățat că a fi supraponderală este cel mai rău lucru care i se poate întâmpla unei femei

    „Nu am reușit niciodată să fiu atât de slabă precum își dorea mama mea, dar am reușit ceva mult mai important”, dezvăluie Rebecca, autoarea poveștii pe care o...

    Ce se întâmplă când o asistentă de la neonatologie naște? Devine mama anului când își consultă propriul nou-născut
    Ce se întâmplă când o asistentă de la neonatologie naște? Devine mama anului când își consultă propriul nou-născut

    Curajul unei mămici a făcut înconjurul lumii! Un fotograf a surprins cel mai incredibil moment al nașterii, când o asistentă de la neonatologie, care a născut, a decis ca...

    Ce se întâmplă când un copil este respins de părinți? Un studiu spune că este o rană care nu se mai poate vindeca
    Ce se întâmplă când un copil este respins de părinți? Un studiu spune că este o rană care nu se mai poate vindeca

    Există o percepție conform căreia, atunci când vine vorba de dezvoltarea copiilor, afecțiunea mamei este cea mai importantă, iar tații sunt pe locul doi. Cu toate acestea, un...

    6 schimbări minore care vă pot transforma radical căsnicia și viața de cuplu
    6 schimbări minore care vă pot transforma radical căsnicia și viața de cuplu

    Relația de cuplu are nevoie de muncă din partea ambilor parteneri pentru a se susține și a se păstra puternică. Dacă și tu ești în căutarea unor moduri prin care îți...

    © 2024 Qbebe