12 lucruri pe care numai mamele care au născut prin cezariană le știu

12 lucruri pe care numai mamele care au născut prin cezariană le știu

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Să te confrunți cu o naștere prin cezariană nu este deloc simplu. Dimpotrivă, aceasta este o intervenție complexă, iar corpul tău va avea nevoie de ceva timp pentru a se reface în urma ei. Din articolul de mai jos vei afla câteva lucruri pe care știu și le pot spune doar cele ce s-au confruntat cu o cezariană. Acestea nu trebuie însă să te sperie, ci să te facă să înțelegi mai bine ce presupune o asemenea operație. Și, desigur, trebuie să conștientizezi că răbdarea și voința te vor ajuta să suporți mai ușor neplăcerile apărute în urma operației de cezariană.

Acul cu care se face anestezia este mare și foarte dureros

Femeile care au născut prin cezariană și au avut parte de anestezie spinală știu că acul folosit pentru aceasta este foarte dureros. Practic, un ac mare este introdus în regiunea lombară (în partea sa inferioară) și prin el se introduce o soluție pe bază de anestezic. Efectul anesteziei este foarte rapid.
Această modalitate de anestezie este considerată încă una dintre cele mai de efect, dar în ultimul timp, în locul ei se utilizează mai ales anestezia epidurală. Mai puțin dureroasă, aceasta permite introducerea anestezicului în zona în care membrana acoperă fluidul spinal. În unele cazuri însă, este posibil ca acul introdus să facă o mică leziune în membrana respectivă, ceea ce poate provoca dureri postoperatorii, mai ales dureri de cap.
De regulă, anestezia spinală se folosește pentru cezarienele planificate , în timp ce aceea epidurală este mai adecvată pentru cezarienele de urgență (în condițiile în care, în majoritatea cazurilor, femeile au solicitat deja o injecție în zona epidurală pentru a suporta mai ușor durerile nașterii).

Frica enormă care te însoțește când ești așezată pe masa de operație

Este normal să-ți fie teamă înainte de cezariană, întrucât aceasta este o intervenție chirurgicală majoră.
Multe femei povestesc cum au „înghețat" pur și simplu de frică, până să li se facă anestezia.
Din fericire, în general, cezariana durează, în medie, aproximativ 45 de minute, iar bebelușul este scos în primele 10-15 minute de la începutul intervenției.
Amintirea legată de această frică ar trebui să se estompeze cât mai mult după ce te-ai văzut cu bebelușul în brațe.

Lucru stiut doar de mamele ce au nascut prin cezariana: iti este foarte frica atunci cand esti pusa pe masa de operatie

Senzația stranie și neplăcută pe care o simți când bebelușul este scos afară în timpul operației

În mod normal, fiind anesteziată și din acest motiv având partea inferioară a corpului amorțită, nu ar trebui să simți nimic în timpul operației de cezariană.
Cu toate acestea, au fost raportate cazuri în care femeile s-au plâns că au resimțit presiune și o senzație ca de „smuls" în momentul în care bebelușul a fost extras din corpul lor. Dar această senzație a fost preț de câteva minute și este mai frecventă atunci când bebelușul s-a poziționat mai sus și astfel s-a creat o presiune suplimentară inclusiv în regiunea coastelor.

Nu-ți vine să crezi că printr-o tăietură așa de mică (mai mică decât palma ta) și de joasă a ieșit un bebeluș

De obicei, incizia de la cezariană este făcută cam la 2 degete distanță de zona osului pubian. Ea va ajunge până în regiunea buricului și de regulă are cam 10 cm lungime. Prin urmare, nu fii surprinsă că bebelușul tău a venit pe lume printr-o astfel de tăietură. Tăieturi mai mari se fac doar în cazurile speciale, precum pentru gemeni sau dacă bebelușul este foarte mare.
Iar noile tehnici sunt tot mai noninvazive, ceea ce va reduce considerabil aspectul cicatricilor postoperatorii.

 Taietura ramasa de la cezariana

Nimic nu pare mai înspăimântător decât să auzi cuvântul „bisturiu”, în timp ce tu ești pe masa de operație

Într-adevăr, cine a suferit o operație de cezariană știe că numai să auzi de bisturiu poate fi un lucru înspăimântător.
Trebuie să fii însă convinsă că bisturiul destinat unei asemenea intervenții este unul special, care permite secționarea și separarea corespunzătoare a tututor straturilor de mușchi și piele, astfel încât bebelușul tău să fie scos afară în siguranță.

Ai fost uimită cum medicul te-a putut „repara” după o intervenție precum cezariana

Așa cum s-a precizat și mai sus, cezariana este o intervenție serioasă și necesită secționarea și repunerea la loc a mai multor tipuri de mușhi.
Dar pentru un specialist demersul nu este chiar atât de complicat, iar măiestria chirurgicală îți poate demonstra din plin că totul va fi repus la locul lui.

După operație îți va veni să vomiți, dar nu este indicat să faci acest lucru oricum

Nu de puține ori am auzit că după cezariană greața și vărsăturile vor crea un disconfort major.
Chiar dacă te simți încă rău și tot ce vrei este să vomiți „în voie”, trebuie să fii conștientă de faptul că, pentru siguranța ta, nu este bine să faci acest lucru stând pe orizontală.
Ține cont de sfatul personalului medical și, când îți vine să vomiți, străduiește-te să înclini capul într-o parte, astfel încât să nu inhalezi sau să înghiți vomă.

Ți se pare că îți sună mereu în urechi vocile care-ți tot spuneau să te dai jos din pat la doar câteva ore după operație

Desigur că după o asemenea intervenție chirurgicală te simți epuizată și ai tot felul de dureri dar, oricât de greu ar părea, trebuie să ai voință și să începi să te deplasezi din momentul în care medicul îți permite să faci acest lucru.
Cine a născut prin cezariană știe că insistențele specialiștilor de a face mișcare cât mai curând după operație se leagă de faptul că mersul va favoriza circulația sângelui, va stimula activitatea intestinală și te va ajuta să te recuperezi mai rapid.
De regulă, se va insista să faci mai multă mișcare după ce a trecut o zi de la intervenție, chiar dacă încă ți se va părea dureros.

După cezariană, chiar și gesturi banale (precum să stai în picioare, să mergi, să strănuți, să tușești, să urinezi etc.) vor fi dureroase

Cine s-a confruntat cu cezariana știe precis de durerile din zona inciziei. Dar trebuie să spună și că acestea pot fi ameliorate considerabil dacă se va ține o pernă mică, ușor presată pe zona dureroasă, în momentele în care mușchii se contractă.
În același timp, de folos pot fi niște benzi speciale, care să susțină mușchii abdominali și să împiedice astfel ca durerile să apară ori de câte ori acești mușchi se contractă.

Citește și: Durerile după cezariană

Toată lumea va veni la tine și îți va spune să îți alăptezi cât mai repede bebelușul

Cât privește problema alăptatului după cezariană, într-adevăr acesta se poate face rapid după operație, cu condiția să fi fost vorba despre o anestezie epidurală.
Când vei alăpta vei avea însă nevoie de ajutor, cel puțin în primele zile de după intervenție, în special pentru ca bebelușul să fie poziționat astfel încât să-l poți hrăni în cele mai bune condiții.
Ceea ce trebuie să mai știi este că analgezicele care ți se prescriu după operație sunt sigure pentru a-ți putea alăpta bebelușul, ajutându-te să te simți mai relaxată. Dacă te vei simți mai relaxată și lactația va fi stimulată.

Citește și: Mit sau adevar: poti alapta imediat dupa cezariana?

După operație, va trece ceva timp până când vei putea să ai o activitate fizică mai consistentă

Cu siguranță că îți amintești că ți-ai dorit să începi cât mai curând să faci exerciții fizice pentru a-ți redobândi cât mai rapid silueta anterioară nașterii. Dar medicii te-au sfătuit să iei lucrurile ușor și să ai răbdare cu corpul tău, considerând că primele șase săptămâni după cezariană sunt săptămânile destinate refacerii.
De altfel, în primele luni de la cezariană se recomandă ca exercițiile fizice să fie efectuate numai după acordul unui specialist și să fie ușoare, menite să le permită mușchilor abdominali și celor din zona pelviană să-și revină treptat.

Va mai trece un timp până când vei putea să porți din nou lenjeria intimă și hainele dorite

Cine a avut de-a face cu o cezariană știe că în primele săptămâni după operație nu a putut suporta nici măcar dresurile, anumite tipuri de lenjerie intimă sau haine strâmte. Din contră, s-a simțit confortabil doar purtând lenjerie lejeră și haine cât mai îndepărtate de zona abdominală.
Ideal este ca după cezariană să alegi lenjerie și îmbrăcăminte ce nu provoacă niciun fel de presiune asupra inciziei.

Voi ați mai auzit și de alte lucruri, pe care le pot ști doar femeile care au născut prin cezariană?

Surse:
www.babble.com; www.babycenter.com.au; www.momtastic.com;www.netwellness.org; www.parents.com;www.scarymommy.com; www.self.com; www.thebump.com

Articolul urmator
Scrisoare deschisă către toate mamele care au avut parte de o naștere traumatizantă
Scrisoare deschisă către toate mamele care au avut parte de o naștere traumatizantă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    O mamă a fost blamată de un fotograf pentru faptul că a născut prin cezariană. „O operație nu înseamnă că ai născut”
    O mamă a fost blamată de un fotograf pentru faptul că a născut prin cezariană. „O operație nu înseamnă că ai născut”

    Dacă anumite mame nu acceptă deloc ideea de a fi fotografiate în momentele în care își aduc pe lume copiii, altele țin mult să aibă fotografii din timpul acestei...

    Record în România: o femeie din Alba a născut 8 copii prin cezariană
    Record în România: o femeie din Alba a născut 8 copii prin cezariană

    Record național la Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia, unde o femeie de 37 de ani a avut cea de-a opta naștere prin cezariană. Femeia a născut o fetiță de 2800g care a...

    Caz extrem de rar în lume. O femeie din Bacău a născut al 12-lea copil prin cezariană
    Caz extrem de rar în lume. O femeie din Bacău a născut al 12-lea copil prin cezariană

    O femeie a adus pe lume un copil prin operație de cezariană la Maternitatea din Bacău. Până aici, nimic neobișnuit, nu? Cu 12 operații de cezariană la activ, ultimele trei...

    Mamele care nu știu să gătească cresc copiii mai inteligenți
    Mamele care nu știu să gătească cresc copiii mai inteligenți

    Auzim mereu cât este de important să învățăm copiii să capete abilități culinare și cât de mult le stimulează creativitatea. Însă multe mame, mai ales cele...

    O adolescentă de 17 ani a murit în urma complicațiilor apărute după o naștere prin cezariană
    O adolescentă de 17 ani a murit în urma complicațiilor apărute după o naștere prin cezariană

    O adolescentă de 17 ani din Vrancea și-a pierdut viața în urma unor complicații apărute după nașterea prin cezariană. Trei medici de la Spitalul Județean de Urgență...

    Faceți cunoștință cu păpușile croșetate care nasc, natural sau prin cezariană și alăptează
    Faceți cunoștință cu păpușile croșetate care nasc, natural sau prin cezariană și alăptează

    Dacă ești pasionată de croșetat, știi deja că această activitate este o modalitate agreabilă de a te destinde la finalul unei zile mai tensionate. Treptat, croșetatul se poate...

    Am născut natural deși eram programată pentru cezariană la cerere!
    Am născut natural deși eram programată pentru cezariană la cerere!

    Mă numesc Lorena, am 25 de ani iar în iulie 2020 am adus-o pe lume pe fiica mea pe cale naturală, deși eram programată pentru cezariană la cerere.

    A fi părintele unui copil cu autism: 21 de lucruri pe care aș fi vrut să le știu
    A fi părintele unui copil cu autism: 21 de lucruri pe care aș fi vrut să le știu

    Poate știți deja că fiecare copil cu autism este diferit de alți copii cu același diagnostic. Totuși, sentimentele părinților care au un copil atipic, par să fie asemănătoare. 21...

    © 2024 Qbebe