Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe... X

Celulele stem sau “diamantele vieții”

de Dr. Speranta Arciudean

"Aș dori să vă dăruiesc acest diamant. Este roșu pentru că vă iubesc. Dragostea contează. Avem nevoie să iubim într-un mod care să facă diferența. Este un diamant, deoarece Dumnezeu face lucruri uimitoare sub căldură și presiune. El ne oferă tot ce este mai bun tocmai când viața ne pune la cea mai grea încercare. Nu uitați asta, bine?" le spunea Joshua, un tânăr în vârstă de 19 ani, vechilor sau noilor săi prieteni care-l vizitau la spital.

diamantele vietiiAcesta este mesajul unui tânăr aflat în zorii tinereții, la vârsta în care proiectele și visele încep să prindă contur. Dar spre deosebire de alți tineri de aceeași vârstă care puteau privi spre viitor el era nevoit să se confrunte în prezent cu o realitate implacabilă.

Joshua era diagnosticat din copilărie cu Siclemie (Anemia falciformă sau boala hematiilor în formă de seceră) o boală moștenită care afectează forma, rezistența și capacitatea hematiilor de a lega și transporta oxigenul. Singurul tratament curativ al bolii este transplantul de celule stem hematoformatoare. Pentru pacienți ca Joshua celulele stem utilizabile pentru transplant au cel puțin valoarea diamantelor roșii, acestea reprezentând singura modalitate de salvare a vieții.

Pentru ca astfel de povești ca și cea a lui Joshua să aibă un final fericit, în 1988 o echipă de cercetători și medici au efectuat pentru prima dată cu succes un transplant cu o grefă de sânge ombilical.

Transplantul s-a efectuat la Paris, la Hospital Saint Louis, pentru un băietel, Matthew Farrow în vârstă de 5 ani, cu o formă particulară de anemie severă ereditară (anemia Fanconi). S-a utilizat pentru transplant grefa compatibilă de sânge ombilical recoltată la nașterea surorii sale.

Vizionarismul acestor medici si sustinerea familiei au însemnat pentru Matthew șansa la o viață normală. La 27 de ani de la transplant este fericit și sănătos alături de familia sa, cu o măduvă osoasă normal funcțională pe baza celulelor stem transplantate. Peste 35 000 de transplanturi de sânge placentar au umat acestui prim transplant.

Bankingul de celule stem disponibile la naștere oferă părinților șansa unor astfel de povești de viață cu final fericit în lupta cu boala. Cord Blood Center este printre primele bănci de sânge placentar înființate în Europa, în cei peste 15 ani de activitate oferind servicii de banking de celule stem celor peste 150 000 de părinți din 6 țări care ne-au acordat încrederea lor.

Încă de la începutul activității noastre în România am fost deschizători de drumuri și am reprezentat elementul de referință în domeniului celulelor stem. Astfel, în Martie 2006 am realizat prima recoltare de sânge ombilical din România, în iulie 2008 am înființat la Cluj Napoca prima bancă de celule stem din România, pentru ca în 2009 să deschidem cea de a doua bancă, la Otopeni astfel încât indiferent de localitatea în care s-a efectuat recoltarea, grefele de sânge ombilical să poată fi pregătite în cel mai scurt timp posibil.

1

În Martie 2013 ca urmare a susținerii informaționale, organizatorice și financiare oferite de Cord Blood Center, primul pacient din România a putut beneficia de terapie celulară regenerativă cu grefa proprie de sânge ombilical la unul dintre cele mai prestigioase spitale din SUA, Duke University Hospital. Pentru a facilita accesul unui număr cât mai mare de copii din România, diagnosticați cu paralizie cerebrală la acest tratament inovator am inițiat în 2014 primul program de studii clinice, până în prezent beneficiind de tratament 6 copii.

La nivelul grupului, până în prezent, au fost eliberate și utilizate pentru transplant în 16 țări (ex. SUA, Canada, Austria, Germania, Italia, Israel, Danemarca, Olanda) 68 de grefe de sânge ombilical, confirmând calitatea grefelor procesate de experții grupului. Dintre acestea 32 de grefe au fost utilizate terapeutic pentru transplanturi autologe (grefa proprie) și fraternale (grefa donată de frate/soră) la copii cu vârste cuprinse între 6 luni și 13 ani. Vezi detalii pe www.cordcenter.ro/grupul-international-cord-blood-center.html.

Oferim viitorilor părinți gama cea mai diversă a pachetelor pentru recoltarea celulelor stem disponibile la naștere, fiecare din acestea incluzând și Programul de suport pentru transplant autolog. Prin acest program se asigură un sprijin financiar de până la 185 000 de euro pentru realizarea transplantului cu grefa proprie de sânge ombilical.
În exclusivitate Cord Blood Center oferă cele mai complete pachete de celule stem disponibile la naștere (pachetul CBC Diamond și pachetul CBC Red Diamond).

diamondPachetul de recoltare Diamond oferă avantajul asocierii prezervării numărului maximal de celule stem hematoformatoare utilizabile pentru transplant prezente nativ în sângele rămas în cordonul ombilical și în placentă, cu diversitatea tipurilor de celule stem, asigurată prin stocarea unității de țesut de cordon ombilical. Un alt avantaj oferit de acest pachet este depozitarea Duo (în 2 pungi de criogenare) a grefei de inclusă în pachet cu condiția recoltării unui volum de sânge mai mare de 40 ml.

Indicațiile standard actuale ale transplantului de celule stem hematoformatoare cuprind peste 70 de afecțiuni grave. Avantajele oferite de grefele de sânge ombilical au fost confirmate de cele peste 35 000 de transplanturi efectuate în cei peste 25 ani, constituind totodată și argumente importante pentru identificarea și evaluarea clinică a unor noi modalități de extindere a utilizării terapeutice la adulți.

boli

Tipul de transplant (cu celule stem proprii sau de la donator) și sursa de celule stem potrivită sunt stabilite pentru fiecare pacient în parte de medicul transplantolog sau de echipa medicală care îl tratează.
Ţesutul de cordon ombilical este una dintre cele mai bogate surse de celule stem mezenchimale (CSM), comparativ cu alte surse disponibile la aduți.

Țesutul de cordon ombilical (TCO) poate constitui, practic, o sursă nelimitată de celule stem mezenchimale multipotente cu potențial de a fi utilizate într-o varietate de afecțiuni din domeniul medicinei regenerative si a ingineriei tisulare. Segmentele TCO pot fi criogenate și conservate în azot lichid pe perioade lungi de timp, aceasta realizându-se la momentul de maximă activitate biologică a celulelor", afirma Dr. David T. Harris într-un articol recent publicat în revista Current Stem Cell Research & Therapy.

Odată prezervate sub formă criogenată, celulele stem mezenchimale din cordonul ombilical îşi păstrează toate calităţile iniţiale, fără a se maturiza odată cu trecerea timpului şi fără a fi afectate de factori de mediu, boli sau unele tratamente.

Avantajele potențiale oferite de utilizarea terapeutică a celulelor stem mezenchimale din țesutul de cordon ombilical în asociere cu transplantul de celule stem hematoformatoare constau în reducerea incidenței și a severității complicațiilor imunologice asociate utilizării unei grefe de la donator și facilitarea grefării, cu creșterea șanselor de reușită ale transplantului de celule stem hematoformatoare.

Un alt domeniu important cu potențial de utilizare a celulelor stem și a progenitorilor din țesutul de cordon ombilical este cel al medicinei regenerative. Boli inflamatorii cronice (ex.boala Crohn, colita ulcerativă), boli autoimune (ex. scleroza multiplă, artrită reumatoidă), boli cardiovasculare (ex. infarct miocardic, accident vascular cerebral), boli hepatice (ex. ciroză), boli neurologice, boli osteoarticulare sau arsurile severe ar putea beneficia de administrarea acestor celule.

red diamondPachetul CBC Red Diamond este pachetul de recoltare cel mai complex, inovator, oferit doar de Cord Blood Center Group în UE. Elementul central și diferențiator oferit de acest pachet este reprezentat de recoltarea placentei, simbolul legăturii unice de iubire care se naște între mamă și copilul său la scurt timp de la momentul concepției.

Placenta, denumită și "copacul vieții" este un organ complex și vital care îndeplinește multiple funcții pe durata sarcinii, asigurând dezvoltarea și creșterea armonioasă a fătului pe durata sarcinii.

Cercetările medicale efectuate pe plan mondial în ultimii ani au evidențiat faptul că țesutul placentar ar putea fi valorificat ca sursă inestimabilă de celule stem tinere cu potențial divers de aplicabilitate terapeutică.

"Placenta ca și sursă de celule stem oferă beneficii adiționale copaccomparativ cu alte țesuturi. Este facil de obținut, fără nici un risc pentru mamă și nou născut. De asemenea nu sunt probleme etice asociate recoltării placentei din moment ce este considerată după naștere un "deșeu biologic". Originea sa embriologică sugerează o mai mare potență a caracteristicilor definitorii ale celulor stem. Cu siguranță un alt avantaj semnificativ este multitudinea celulelor stem disponibile și faptul că acestea au fost mai puțin expuse la infecții rezultând o probabilitate mai redusă a transmiterii unor boli", afirma Dr. Ornella Parolini într-un interviu publicat de compania de cercetare BioInformant.

Avantajele oferite de pachet constau în: asigurarea celui mai mare număr și a celei mai mari diversități de tipuri de celule stem, din surse diferite disponibile perinatal (sânge ombilical și placentar, țesut de cordon ombilical și placentă), flexibilitate în decizia medicală, prin posibilitatea de a opta pentru tipul și sursa de celule stem optime utilizării terapeutice, în funcție de cerințele pacientului (tipul de boală, tipul de tratament, relația între pacient și grefele depozitate etc.).

Multiple posibilități de utilizare terapeutică autologă (proprie) și alogeneică (de către alți membrii ai familiei).
Cord Blood Center este alegerea părinților informați, reprezentând garanţia excelenței în domeniul recoltării, procesării şi stocării de celule stem disponibile la naștere.

Pentru mai multe detalii vă invităm să ne contactați pe site www.cordcenter.ro sau telefonic la numărul 0364 710 206.

Articole asemanatoare

Ai grija de tine in perioada lauziei Ai grija de tine in perioada lauziei
Vizita la ginecolog, dupa nastere Vizita la ginecolog, dupa nastere
Contraceptia dupa nastere Contraceptia dupa nastere
Scapa rapid de kilogramele in plus acumulate pe parcursul sarcinii! Scapa rapid de kilogramele in plus acumulate pe parcursul sarcinii!

Articole Lifestyle

Ce fel de femeie eşti în funcţie de luna în care te-ai născut Ce fel de femeie eşti în funcţie de luna în care te-ai născut
Ce se întâmplă dacă pui aspirină în maşina de spălat! Efectul este neaşteptat Ce se întâmplă dacă pui aspirină în maşina de spălat! Efectul este neaşteptat
Cum să treci peste problemele cu banii în cuplu Cum să treci peste problemele cu banii în cuplu
Șase cauze neobișnuite ale infarctului Șase cauze neobișnuite ale infarctului

Alte articole care te-ar putea interesa

Adauga comentariul tau
 
Nume   Cod
Refresh

 
 
 
Mesaj (1500 caractere)  

 
Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii prima care isi spune parerea!
Editorial Qbebe
scris de Gabriela Paladi
Seminar gratuit pentru părinţi: înscrie-te la Ora de Psihologie! Am fost copil, sunt părinte, mă implic, ascult, înţeleg şi iubescPsihologia copilului este mai mult decât un domeniu de studiu, este un univers nemărginit de experiențe, sfaturi și întrebări, de neputințe, frustrări, bucurii, emoții și pasiuni. Psihologia unui copil este...

Lista gradinite

Cauta o gradinita in orasul tau

Retete culinare
Editorial Qbebe
scris de Irina Olteanu
Atelierele imaginației, un proiect minunat derulat în școli de Cartoon NetworkAtelierele imaginatiei reprezintă un proiect online implementat de către postul de televiziune destinat copiilor Cartoon Network pentru a încuraja imaginația celor mici și a le explica modul de realizare a desenelor lor...
Qbebe Horoscop saptamanal
Qbebe Funny
Link-uri recomandate

Naste natural

7 lucruri care te ajuta sa te recuperezi mai repede dupa nastere

7 lucruri care te ajuta sa te recuperezi mai repede dupa nastere

Se spune ca sarcina este cea mai grea perioada, insa de fapt, recuperare dupa
MAI MULT

Cele 7 stadii prin care trece o mama in primele luni de la nasterea bebelusului

Cele 7 stadii prin care trece o mama in primele luni de la nasterea bebelusului

Toata lumea cunoaste faptul ca legatura care se creeaza intre o mama si
MAI MULT

Nasterea naturala: sfaturi cruciale de la mamele cu experienta

Nasterea naturala: sfaturi cruciale de la mamele cu experienta

Orice prima nastere este resimtita mult mai intens de catre o proaspata mamica
MAI MULT

Bebee

Cum-trebuie-să-ne-convingem-copiii-să-iubească-şcoala

Cum trebuie să ne convingem copiii să iubească şcoala?

Specialiștii recomandă tinerilor părinți să înceapă de timpuriu să le
MAI MULT

Când trebuie tăiat cordonul ombilical

Când trebuie tăiat cordonul ombilical

Legătura dintre mamă şi făt se face prin intermediul cordonului ombilical.
MAI MULT

Cele mai frumoase nume de băieți și semnificația lor

Ești în căutarea unui nume deosebit și frumos pentru copilul sau nepotul
MAI MULT

fibrom uterin

Cauzele apariției fibromului uterin

Există diverși factori care determină apariția fibromului uterin. Deși
MAI MULT

sigur.info-fii sigur pe net