Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe... X

Celulele stem sau “diamantele vieții”

de Dr. Speranta Arciudean

"Aș dori să vă dăruiesc acest diamant. Este roșu pentru că vă iubesc. Dragostea contează. Avem nevoie să iubim într-un mod care să facă diferența. Este un diamant, deoarece Dumnezeu face lucruri uimitoare sub căldură și presiune. El ne oferă tot ce este mai bun tocmai când viața ne pune la cea mai grea încercare. Nu uitați asta, bine?" le spunea Joshua, un tânăr în vârstă de 19 ani, vechilor sau noilor săi prieteni care-l vizitau la spital.

diamantele vietiiAcesta este mesajul unui tânăr aflat în zorii tinereții, la vârsta în care proiectele și visele încep să prindă contur. Dar spre deosebire de alți tineri de aceeași vârstă care puteau privi spre viitor el era nevoit să se confrunte în prezent cu o realitate implacabilă.

Joshua era diagnosticat din copilărie cu Siclemie (Anemia falciformă sau boala hematiilor în formă de seceră) o boală moștenită care afectează forma, rezistența și capacitatea hematiilor de a lega și transporta oxigenul. Singurul tratament curativ al bolii este transplantul de celule stem hematoformatoare. Pentru pacienți ca Joshua celulele stem utilizabile pentru transplant au cel puțin valoarea diamantelor roșii, acestea reprezentând singura modalitate de salvare a vieții.

Pentru ca astfel de povești ca și cea a lui Joshua să aibă un final fericit, în 1988 o echipă de cercetători și medici au efectuat pentru prima dată cu succes un transplant cu o grefă de sânge ombilical.

Transplantul s-a efectuat la Paris, la Hospital Saint Louis, pentru un băietel, Matthew Farrow în vârstă de 5 ani, cu o formă particulară de anemie severă ereditară (anemia Fanconi). S-a utilizat pentru transplant grefa compatibilă de sânge ombilical recoltată la nașterea surorii sale.

Vizionarismul acestor medici si sustinerea familiei au însemnat pentru Matthew șansa la o viață normală. La 27 de ani de la transplant este fericit și sănătos alături de familia sa, cu o măduvă osoasă normal funcțională pe baza celulelor stem transplantate. Peste 35 000 de transplanturi de sânge placentar au umat acestui prim transplant.

Bankingul de celule stem disponibile la naștere oferă părinților șansa unor astfel de povești de viață cu final fericit în lupta cu boala. Cord Blood Center este printre primele bănci de sânge placentar înființate în Europa, în cei peste 15 ani de activitate oferind servicii de banking de celule stem celor peste 150 000 de părinți din 6 țări care ne-au acordat încrederea lor.

Încă de la începutul activității noastre în România am fost deschizători de drumuri și am reprezentat elementul de referință în domeniului celulelor stem. Astfel, în Martie 2006 am realizat prima recoltare de sânge ombilical din România, în iulie 2008 am înființat la Cluj Napoca prima bancă de celule stem din România, pentru ca în 2009 să deschidem cea de a doua bancă, la Otopeni astfel încât indiferent de localitatea în care s-a efectuat recoltarea, grefele de sânge ombilical să poată fi pregătite în cel mai scurt timp posibil.

1

În Martie 2013 ca urmare a susținerii informaționale, organizatorice și financiare oferite de Cord Blood Center, primul pacient din România a putut beneficia de terapie celulară regenerativă cu grefa proprie de sânge ombilical la unul dintre cele mai prestigioase spitale din SUA, Duke University Hospital. Pentru a facilita accesul unui număr cât mai mare de copii din România, diagnosticați cu paralizie cerebrală la acest tratament inovator am inițiat în 2014 primul program de studii clinice, până în prezent beneficiind de tratament 6 copii.

La nivelul grupului, până în prezent, au fost eliberate și utilizate pentru transplant în 16 țări (ex. SUA, Canada, Austria, Germania, Italia, Israel, Danemarca, Olanda) 68 de grefe de sânge ombilical, confirmând calitatea grefelor procesate de experții grupului. Dintre acestea 32 de grefe au fost utilizate terapeutic pentru transplanturi autologe (grefa proprie) și fraternale (grefa donată de frate/soră) la copii cu vârste cuprinse între 6 luni și 13 ani. Vezi detalii pe www.cordcenter.ro/grupul-international-cord-blood-center.html.

Oferim viitorilor părinți gama cea mai diversă a pachetelor pentru recoltarea celulelor stem disponibile la naștere, fiecare din acestea incluzând și Programul de suport pentru transplant autolog. Prin acest program se asigură un sprijin financiar de până la 185 000 de euro pentru realizarea transplantului cu grefa proprie de sânge ombilical.
În exclusivitate Cord Blood Center oferă cele mai complete pachete de celule stem disponibile la naștere (pachetul CBC Diamond și pachetul CBC Red Diamond).

diamondPachetul de recoltare Diamond oferă avantajul asocierii prezervării numărului maximal de celule stem hematoformatoare utilizabile pentru transplant prezente nativ în sângele rămas în cordonul ombilical și în placentă, cu diversitatea tipurilor de celule stem, asigurată prin stocarea unității de țesut de cordon ombilical. Un alt avantaj oferit de acest pachet este depozitarea Duo (în 2 pungi de criogenare) a grefei de inclusă în pachet cu condiția recoltării unui volum de sânge mai mare de 40 ml.

Indicațiile standard actuale ale transplantului de celule stem hematoformatoare cuprind peste 70 de afecțiuni grave. Avantajele oferite de grefele de sânge ombilical au fost confirmate de cele peste 35 000 de transplanturi efectuate în cei peste 25 ani, constituind totodată și argumente importante pentru identificarea și evaluarea clinică a unor noi modalități de extindere a utilizării terapeutice la adulți.

boli

Tipul de transplant (cu celule stem proprii sau de la donator) și sursa de celule stem potrivită sunt stabilite pentru fiecare pacient în parte de medicul transplantolog sau de echipa medicală care îl tratează.
Ţesutul de cordon ombilical este una dintre cele mai bogate surse de celule stem mezenchimale (CSM), comparativ cu alte surse disponibile la aduți.

Țesutul de cordon ombilical (TCO) poate constitui, practic, o sursă nelimitată de celule stem mezenchimale multipotente cu potențial de a fi utilizate într-o varietate de afecțiuni din domeniul medicinei regenerative si a ingineriei tisulare. Segmentele TCO pot fi criogenate și conservate în azot lichid pe perioade lungi de timp, aceasta realizându-se la momentul de maximă activitate biologică a celulelor", afirma Dr. David T. Harris într-un articol recent publicat în revista Current Stem Cell Research & Therapy.

Odată prezervate sub formă criogenată, celulele stem mezenchimale din cordonul ombilical îşi păstrează toate calităţile iniţiale, fără a se maturiza odată cu trecerea timpului şi fără a fi afectate de factori de mediu, boli sau unele tratamente.

Avantajele potențiale oferite de utilizarea terapeutică a celulelor stem mezenchimale din țesutul de cordon ombilical în asociere cu transplantul de celule stem hematoformatoare constau în reducerea incidenței și a severității complicațiilor imunologice asociate utilizării unei grefe de la donator și facilitarea grefării, cu creșterea șanselor de reușită ale transplantului de celule stem hematoformatoare.

Un alt domeniu important cu potențial de utilizare a celulelor stem și a progenitorilor din țesutul de cordon ombilical este cel al medicinei regenerative. Boli inflamatorii cronice (ex.boala Crohn, colita ulcerativă), boli autoimune (ex. scleroza multiplă, artrită reumatoidă), boli cardiovasculare (ex. infarct miocardic, accident vascular cerebral), boli hepatice (ex. ciroză), boli neurologice, boli osteoarticulare sau arsurile severe ar putea beneficia de administrarea acestor celule.

red diamondPachetul CBC Red Diamond este pachetul de recoltare cel mai complex, inovator, oferit doar de Cord Blood Center Group în UE. Elementul central și diferențiator oferit de acest pachet este reprezentat de recoltarea placentei, simbolul legăturii unice de iubire care se naște între mamă și copilul său la scurt timp de la momentul concepției.

Placenta, denumită și "copacul vieții" este un organ complex și vital care îndeplinește multiple funcții pe durata sarcinii, asigurând dezvoltarea și creșterea armonioasă a fătului pe durata sarcinii.

Cercetările medicale efectuate pe plan mondial în ultimii ani au evidențiat faptul că țesutul placentar ar putea fi valorificat ca sursă inestimabilă de celule stem tinere cu potențial divers de aplicabilitate terapeutică.

"Placenta ca și sursă de celule stem oferă beneficii adiționale copaccomparativ cu alte țesuturi. Este facil de obținut, fără nici un risc pentru mamă și nou născut. De asemenea nu sunt probleme etice asociate recoltării placentei din moment ce este considerată după naștere un "deșeu biologic". Originea sa embriologică sugerează o mai mare potență a caracteristicilor definitorii ale celulor stem. Cu siguranță un alt avantaj semnificativ este multitudinea celulelor stem disponibile și faptul că acestea au fost mai puțin expuse la infecții rezultând o probabilitate mai redusă a transmiterii unor boli", afirma Dr. Ornella Parolini într-un interviu publicat de compania de cercetare BioInformant.

Avantajele oferite de pachet constau în: asigurarea celui mai mare număr și a celei mai mari diversități de tipuri de celule stem, din surse diferite disponibile perinatal (sânge ombilical și placentar, țesut de cordon ombilical și placentă), flexibilitate în decizia medicală, prin posibilitatea de a opta pentru tipul și sursa de celule stem optime utilizării terapeutice, în funcție de cerințele pacientului (tipul de boală, tipul de tratament, relația între pacient și grefele depozitate etc.).

Multiple posibilități de utilizare terapeutică autologă (proprie) și alogeneică (de către alți membrii ai familiei).
Cord Blood Center este alegerea părinților informați, reprezentând garanţia excelenței în domeniul recoltării, procesării şi stocării de celule stem disponibile la naștere.

Pentru mai multe detalii vă invităm să ne contactați pe site www.cordcenter.ro sau telefonic la numărul 0364 710 206.

Noutati de la Qbebe

INSCRIE-TE la newsletter-ul Qbebe si primesti ultimele noutati.

Email
Data nasterii bebelusului    
 

Articole asemanatoare

Ai grija de tine in perioada lauziei Ai grija de tine in perioada lauziei
Vizita la ginecolog, dupa nastere Vizita la ginecolog, dupa nastere
Contraceptia dupa nastere Contraceptia dupa nastere
Scapa rapid de kilogramele in plus acumulate pe parcursul sarcinii! Scapa rapid de kilogramele in plus acumulate pe parcursul sarcinii!

Articole Lifestyle

Nu se mai poartă fusta lungă. Care este lungimea HOT din vara 2018 Nu se mai poartă fusta lungă. Care este lungimea HOT din vara 2018
Luna Plină în Săgetător predispune zodiile la infidelitate Luna Plină în Săgetător predispune zodiile la infidelitate
La ce să fii atentă când cumperi shaorma ca să nu te îmbolnăvești La ce să fii atentă când cumperi shaorma ca să nu te îmbolnăvești
Ce te face o femeie specială în funcție de zodie Ce te face o femeie specială în funcție de zodie

Alte articole care te-ar putea interesa

Editorial Qbebe
scris de Maria Ionescu
Mi-am lăsat copilul să plângă până s-a liniștit singur și nu am niciun regretNimeni nu își dorește ca bebelușul său să fie trist. Mai ales o mamă. Dar să îți înveți copilul să adoarmă singur noaptea și să stea liniștit până dimineața presupune aproape...

Lista gradinite

Cauta o gradinita in orasul tau

Retete culinare
Editorial Qbebe
scris de Irina Olteanu
Am testat piureurile organice Annabel Karmel și ne declarăm încântate. Atât eu cât și cea micăMă numesc Gheorghe Teodora Camelia, sunt mămica a doi copii minunați, un băiețel în vârstă de 3 ani și o fetiță de 1 an. Nu obișnuiesc să achiziționez din comerț produse gata ambalate destinate meselor...
Qbebe Horoscop saptamanal
Qbebe Funny

Naste natural

Contraceptia dupa nastere: cum sa eviti sarcina in mod natural

Contraceptia dupa nastere: cum sa eviti sarcina in mod natural

Fie din motive ce tin de alaptare, fie din atentia pentru o stare buna de
MAI MULT

14 lucruri care se intampla in corpul tau cand ramai insarcinata

14 lucruri care se intampla in corpul tau cand ramai insarcinata

Cand ramai insarcinata in corpul tau au loc o serie de modificari, care de care
MAI MULT

Cum sa iti activezi hormonii pentru a avea o maternitate usoara

Cum sa iti activezi hormonii pentru a avea o maternitate usoara

Toate mamicile isi doresc sa aiba parte de o maternitate cat mai usoara. Iata
MAI MULT

Bebee

sigur.info-fii sigur pe net