Oboseala dupa nastere: ghidul de odihna al proaspetei mamici

Oboseala dupa nastere: ghidul de odihna al proaspetei mamici

Alexandra Negreanu

Fiind proaspata mamica, trezirile frecvente pe noapte nu sunt o surpriza si este normal sa te simti obosita dupa primele zile de la nastere. Mai ales ca ultimele zile de sarcina au fost stresante, asteptand din moment in moment sa se declanseze travaliul. Mai adaugam si emotiile de a-ti cunoaste bebelusul si efortul depus la nastere si ai deja suficiente motive sa te simti extenuata. Intra aici si afla cum sa tratezi oboseala si cum sa te odihnesti dupa nasterea micutului tau!

Cand apare si cat dureaza oboseala dupa nastere

In timp ce unele mame se simt "din nou pe picioarele lor", dupa doar cateva zile de la externarea din spital, studiile medicale arata ca oboseala atinge, in general, cote maxime la doua pana la patru zile dupa ce mamica si bebelusul sunt acasa. Multe femei, de asemenea, trec printr-o criza de oboseala acuta intre saptamana a opta si a zecea dupa nastere. Acest lucru se intampla mai ales in cazul in care lipsa de ore de somn acumulate incepe sa creasca considerabil. Doar 50 la suta dintre femei simt ca si-au recastigat fortele in termen de sase saptamani dupa nastere. Douazeci si cinci la suta simt ca si-au revenit la normal abia dupa sase luni. Aceasta inseamna ca un sfert dintre proaspetele mamici inca se confrunta cu oboseala si nivelul de energie redus si dupa sase luni de la nasterea micutului.

Qbebe iti impartaseste trucuri pentru a identifica obstacolele care te impiedica sa te odihnesti si sfaturi pentru a iti doza energia in favoarea ta si a micutului tau:

1. Identifica-ti propriul ciclu de odihna

Este timpul sa lasi ideile preconcepute despre odihna. Mai pe scurt nu te invinovati daca dormi si nu speli vasele sau nu faci curatenie generala in toata casa. Cele mai multe mame constata ca dupa sarcina cea mai mare problema este lipsa lor de somn, insa insista sa se ocupe de detalii care pot fi amanate. Un ciclu de somn este alcatuit din patru faze, care in total dureaza aproximativ 90 minute. Ultima faza, somnul profund este atunci cand are loc recuperarea fizica si cand sistemul imunitar functioneaza cel mai greu.

Aceasta faza a somnului apare de obicei pana la miezul noptii. Numai dupa ce ciclul de somn profund este complet organismul intra in REM (miscarea rapida a ochilor), atunci cand visam si prelucram toti stimulii mentali acumulati in timpul zilei. O proaspata mamica va fi trezita, cu siguranta de nou-nascut in aproape orice stadiu al ciclului ei de somn si va reveni la inceputul acestuia, atunci cand trece inapoi la culcare. Astfel ea este privata de momente pretioase din ciclul de somn, care ajuta la recapatarea fortelor si se poate trezi mai obosita decat s-a pus in pat.

Truc Qbebe: Fura cateva minute de somn, exact atunci cand iti este somn, chiar daca adormi pe canapea sau pe scaun cu capul pe masa. Vei avea parte de un somn odihnitor care valoreaza mai mult decat 24 de ore de somn intrerupt, in care ai sarit peste anumite faze.

2. Dormi atunci cand bebelusul tau doarme

Daca bebelusul se odihneste bine, atunci si mamica va dormi suficient. Dupa primele zile de stat acasa cu nou-nascutul in care l-ai privit domind si te-ai asigurat ca respira normal si este in siguranta este cazul sa te ingrijesti si pe tine. Nu uita ca micutul sau micuta ta are nevoie de o mamica vesela si voinica sa-l creasca mare, sanatos si fericit.

3 metode pentru a ajuta copilul sa doarma mai bine

Introducerea unui program de somn din frageda pruncie duce la crearea unor obiceiuri sanatoase, astfel incat toata familia va beneficia de un somn dulce, noaptea.

a. Incurajeaza stabilirea unui program de somn pe timp de noapte

Nou-nascutii nu fac diferenta intre zi si de noapte si astfel nu dobandesc ritmul biologic al unui adult. Ei fac aceasta distinctie numai in jurul varstei de aproximativ 3 sau 4 luni. Acesta este motivul pentru care bebelusul tau va dormi in timpul zilei si se va trezi in timpul noptii. Dar poti sa-l ajuti sa-si faca un program de somn pe timp de noapte inca de pe acum. Introducerea unui set regulat de evenimente, cum ar fi timpul de baie, povesti si cantece de adormit copii il va ajuta sa asocieze aceste evenimente cu ora de culcare. De asemenea, evita joaca in dormitor - deoarece iti doresti ca micutul sau micuta ta sa asocieze dormitorul cu somnul, nu cu joaca.

b. Inainte de somn, scoate bebelusul la o plimbare

Bebelusul tau va dormi mai bine daca l-ai scoate la o plimbare la inceputul dupa-amiezii. Cercetatorii de la Liverpool John Moores University au constatat ca bebelusii care sunt expusi la lumina si aer curat dupa amiza dorm mai bine decat cei care sunt scosi afara in decursul diminetii. Nivelurile ridicate de lumina ajuta la dezvoltarea ceasului biologic al copilului. Aceasta reglementeaza o serie de functii ale corpului, inclusiv secretia de melatonina, care este importanta pentru un somn bun." spune. Scoate copilul la o plimbare in parc, daca este o zi senina, iar daca ploua, incearca sa-l hranesti langa o fereastra astfel incat sa fie expus la lumina naturala.


c. Fa baita de seara mai devreme

Incepe sa faci baita de seara si sa pregatesti bebelusul de somn in timp ce el este inca treaz. Acest lucru nu numai ca ajuta sa stabilesti o rutina, ci de asemenea poti sa il bagi la somn inca de cand au aparut primele semne de oboseala. Daca il lasi sa se agite pana mai tarziu si cand lui ii va fi somnic tu va trebui sa duci la capat ritualul de seara, bebelusul va fi complet epuizat si nu va dormi bine, se va trezi plangand de mai multe ori pe noapte. Si rezultatul va fi un copil plangacios si o mamica obosita si nervoasa.

3. Lasa responsabilitatile si pe seama partenerului

Noul statut de mamica iti ofera un plus de incredere, forta si devotament. De aceea ai tendinta de a le face pe toate in stilul tau si de a crede ca tu le vei rezolva pe toate cel mai bine. Daca nu vrei sa obtii titlul de super mamica extenuata, atunci e cazul sa ii oferi incredere si partenerului. Nu uita ca si el a dobandit statutul de tatic si ca acum formati o familie care s-a intregit. Deciziile sunt luate la comun si avand in vedere ca amandoi sunteti proaspeti parinti, aveti aceleasi responsabilitati. Vei fi uimita sa vezi cat de implicat este partenerul si cum se vor crea noi valori sociale in viata de familie. Este o noua etapa a casniciei de asemenea si este foarte important sa o treceti toti in doi.

4. Pastreaza o camera curata unde poti sa te refugiezi din cand in cand

Cu un bebelus in casa, te lovesti de biberoane servetele, creme, lotiuni, scutete si tot felul de jucarioare primite si cumparate timp de noua luni de sarcina. Dupa nastere, in unele cazuri apare depresia post natala cu care fiecare mamica se confrunta mai mult sau mai putin. De aceea ai nevoie de momente de singuratate, in care sa reflectezi la noile tale responsabilitati ca proaspatata mamica. Poate nu vei dormi departe de bebelusul tau, dar poti sta intinsa citind emailuri, o carte sau pur si simplu privind in gol. Aceste clipe pretioase te vor ajuta sa treci peste stresul si grij. Poti folosi dormitorul tau ca loc de refugiu sau poate un alt spatiu disponibil, dupa posibilitati.

5. Baga-te la somn cat de devreme poti

In primul rand anunta-ti prietenii si rudele nerabdatori sa cunoasca noul membru al familiei ca nu esti inca apta sa primesti vizite. Lasa-ti o perioada de doua saptamani in care sa te adaptezi cu noul rol de mamica, care implica deja foarte multe responsabilitati. Si nu zabovi la televizor sau facand alte lucruri pe care le poti face si a doua zi, mai bine baga-te in pat si prinde cel mai dulce si profund somn. Micutul sau micuta ta se va trezi in curand pentru o noua sesiune de hranire.

6. Hidrateaza-te si consuma alimente bogate in vitamine

Chiar daca vei reusi sa obtii ore de somn linistitor si odihnitor, daca nu continui sa mananci echilibrat si sa bei multe lichide, nivelul de energie va fi tot scazut si te vei simti obosita foarte repede. Incearca sa consumi mai multa apa decat sucuri si evita alimentele care contin calorii goale. Cele mai sanatoase si eficiente alimente pentru o proaspata mamica sunt cele care contin proteine si acizi Omega 3.

Tu cum ai facut fata oboselii dupa nastere?

 

Articolul urmator
5 probleme de sănătate descoperite la nou-născuți imediat după naștere
5 probleme de sănătate descoperite la nou-născuți imediat după naștere

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum să îți iubești corpul din nou, după naștere: sfaturi prețioase de la 15 mămici
    Cum să îți iubești corpul din nou, după naștere: sfaturi prețioase de la 15 mămici

    Cea mai grea provocare după nașterea copilului pentru mămici este să învețe să își iubească noul corp. 15 femei ne dezvăluie cum au reușit să își accepte...

    Oboseala, slabiciune, puls neregulat? Top alimente bogate in potasiu
    Oboseala, slabiciune, puls neregulat? Top alimente bogate in potasiu

    Alaturi de calciu si sodiu, potasiul este un mineral esential pentru buna functionare a sistemului nervos, sistemului muscular, a inimii si a rinichilor. O deficienta de potasiu poate duce...

    Nu simte durere, foame sau oboseală. Ea este copilul bionic, singura persoană din lume cu aceste simptome
    Nu simte durere, foame sau oboseală. Ea este copilul bionic, singura persoană din lume cu aceste simptome

    Este poreclită „copilul bionic”! Olivia Farnsworth are 11 ani și nu simte foamea, oboseala, durerea sau somnolența. Părinții ei și-au dat seama că este ceva în...

    De ce am decis să nu îmi spăl bebelușul cel puțin o lună după naștere
    De ce am decis să nu îmi spăl bebelușul cel puțin o lună după naștere

    „Cât de des facem baie bebelușului?” este o întrebare care stă pe buzele celor mai multe mămici aflate la primul bebe. Academia Americană de Pediatrie (AAP)...

    O adolescentă de 17 ani a murit în urma complicațiilor apărute după o naștere prin cezariană
    O adolescentă de 17 ani a murit în urma complicațiilor apărute după o naștere prin cezariană

    O adolescentă de 17 ani din Vrancea și-a pierdut viața în urma unor complicații apărute după nașterea prin cezariană. Trei medici de la Spitalul Județean de Urgență...

    Ce este molifta după naștere și ce mituri au apărut de la acest obicei
    Ce este molifta după naștere și ce mituri au apărut de la acest obicei

    Molifta de după naștere este o slujbă specială de purificare, ce conține rugăciuni atât pentru mamă, cât și pentru copil și se săvârșește în prima, a opta...

    O mamă este agresată în mediul online pentru greutatea ei după naștere: „Ai devenit leneșă”
    O mamă este agresată în mediul online pentru greutatea ei după naștere: „Ai devenit leneșă”

    Știm că una dintre activitățile preferate ale oamenilor este să comenteze pe internet, nu-i așa? De data aceasta, subiectul a fost a fost o mamă de 22 de ani din SUA, care s-a...

    O femeie din Florida nu poate avorta, conform noii legi, și este nevoită să-și vadă copilul murind după naștere
    O femeie din Florida nu poate avorta, conform noii legi, și este nevoită să-și vadă copilul murind după naștere

    O femeie din Florida nu poate face avort, așa că este nevoită să-și vadă copilul murind, câteva ore după naștere. Mai multe detalii în articol.

    © 2024 Qbebe