Sfatul specialistului: abdomenul dupa nastere, il iubesti, dar il vrei frumos!

Sfatul specialistului: abdomenul dupa nastere, il iubesti, dar il vrei frumos!

Louise Tanase - Contributor

Oricat de mult isi iubesc mamicile trupul pe care l-au dobandit in urma sarcinii, este adevarat ca uneori si-ar dori ca acesta sa fie din nou suplu, tonifiat si frumos. Abdomenul este cel mai afectat de sarcina, de aceea Qbebe a incercat sa afle ce se poate face ca acesta sa devina iarasi frumos si a stat de vorba cu dr. Bogdan Maciuceanu, medic specialist chirugie plastica si microchirurgie reconstructiva.

Sarcina si nasterea ti-au modificat, fara indoiala, trupul, insa iubesti toate aceste modificari pentru ca fac parte din noua persoana care ai devenit: mama puiului tau. Este firesc insa, ca dupa ceva timp de la nastere, sa vrei ca trupul tau sa fie din nou frumos si tonifiat, iar una dintre zonele care iti creeaza cele mai mari probleme acum este aceeasi care ti-a creat cea mai mare bucurie si implinire a vietii tale: abdomenul. Qbebe a stat de vorba cu dr. Bogdan Maciuceanu, medic specialist chirugie plastica si microchirurgie reconstructiva la Esthera Medical Center pentru a lamuri intrebarile pe care le au mamicile in legatura cu modificarile abdomenului in timpul sarcinii si modalitatile prin care acesta poate fi readus la un aspect estetic.

Qbebe: Domnule doctor, cum se modifica abdomenul unei femei in timpul sarcinii?
Dr. Bogdan Maciuceanu: Asa cum banuiti, sarcina implica anumite modificari fiziologice ale intregului corp. Din punct de vedere practic, peretele abdominal este format din trei straturi: stratul muscular, stratul adipos si pielea. Toate aceste structuri sunt afectate in mod diferit pe parcursul sarcinii. Abdomenul unei femei in sarcina sufera anumite modificari normale ceea ce ii confera acestuia capacitatea de a asigura spatiul necesar dezvoltarii sarcinii. Astfel, abdomenul ca si continator isi va mari volumul, atat prin cresterea laxitatii musculare, prin retentia hidrica accentuata, prin marirea stratului adipos, cat si prin alungirea fibrelor musculare.

Qbebe: Cum se modifica abdomenul in sarcina in ceea ce priveste musculatura?
Dr. Bogdan Maciuceanu: Trebuie sa stiti ca muschii abdominali trec prin schimbari importante in timpul sarcinii. Sub actiunea relaxinei, hormonul responsabil cu relaxarea fibrelor musculare, a ligamentelor si tendoanelor, muschii femeii insarcinate se intind extraordinar de mult in toate directiile. Tesuturile conjunctive din interiorul muschilor dobandesc o mare elasticitate, insa schimbarile majore survin in ceea ce priveste linea alba. Linea alba reprezinta tesutul conjunctiv care se formeaza prin unirea aponevrozelor (membrane fibroase, albe, care invelesc si sustin muschii) muschilor transversali si oblici ai abdomenului. Relaxina creste continutul de apa al fibrelor de colagen care se regasesc in tesutul conjunctiv, ceea ce face ca linea alba sa devina mai elastica in ambele directii. Acesta este unul dintre motivele pentru care circumferinta taliei poate creste cu aproximativ 50 cm, iar „rectus abdominis", muschii drepti abdominali (cei care creaza efectul de patratele, atunci cand abdomenul este tonifiat) se pot alungi cu aproximativ 20 cm. Cele doua benzi longitudinale care formeaza muschii drepti abdominali, care inainte de sarcina erau pozitionate paralel, in timpul sarcinii se intind si se indeparteaza una de alta, permitand crearea unui spatiu mai mare pentru uterul in crestere.

Acest fenomen este cunoscut sub denumirea de „diastasis recti", adica separarea muschilor drepti si este o problema care apare la aproximativ 65% dintre femeile insarcinate, in timpul celui de-al treilea trimestru de sarcina (puteti observa in grafic cum arata). Deoarece nu este dureroasa, majoritatea femeilor nu constientizeaza aceasta problema, desi, uneori, au dureri cronice de spate. Durerile de spate survin exact din aceasta cauza: lipsa sustinerii musculare abdominale. Unele femei insarcinate mai experimenteaza o usoara senzatie de sensibilitate, dureri minore, mancarimi sau de furnicaturi in centrul abdomenului: sunt tot o consecinta a intinderilor musculare.

Qbebe: Domnule doctor, cum se modifica abdomenul unei femei in timpul sarcinii in ceea ce priveste stratul adipos?
Dr. Bogdan Maciuceanu: Grosimea tesutului adipos depinde de greutatea castigata pe parcursul sarcinii si creste proportional pe tot corpul femeii insarcinate. Acesta poate fi redus prin dieta si exercitii fizice corespunzatoare, dar cum kilogramele in plus si implicit stratul adipos au fost acumulate in 9 luni, la fel si scaderea in greutate trebuie sa se faca treptat.

Qbebe: Domnule doctor, cum se modifica abdomenul unei femei in timpul sarcinii in ceea ce priveste pielea?
Dr. Bogdan Maciuceanu: Despre subiectul vergeturi am vorbit si in articolul in care am dezbatut modificarile pielii la nivelul sanului in timpul sarcinii si alaptarii, totusi doresc sa reamintesc cateva lucruri importante.
Vergeturile in sarcina, cunoscute medical ca striae gravidarum, sunt expresia leziunilor ce se produc la nivelul straturilor pielii definite ca derm in urma acestora rezultand o cicatrice. Aceasta cicatrice o reprezinta vergetura, care poate fi roz-rosie initial urmand ca o data cu trecerea timpului si maturarea acesteia sa devina alba - sidefie. Ea apare datorita distrugerii retelelor de elastina si a fibrelor de colagen de la nivel tegumentar, regenerarea tegumentara fiind deficitara, iar vindecarea leziunilor realizandu-se cu aparitia unei cicatrici vizibile. Factorul determinant este reprezentat de tensiunea crescuta de la nivelul peretului abdominal cu toate ca pielea si muschii abdominali au o capacitate incredibila de intindere. Astfel apar nedoritele vergeturi. Chiar daca nu apar la o prima sarcina nu se poate exclude probabilitatea aparitiei la o alta. In mecanismul de producere a acestora este incriminata valoarea crescuta de hormon glucocorticoid, asa cum este in sarcina, acesta prevenind formarea de fibre de colagen si elastina. Astfel, se creeaza premizele unei vindecari cicatriceale a micilor leziuni pe care le sufera tegumentul in timpul sarcinii prin marirea in suprafata, deci intinderea sa. Incercarile de a preveni vergeturile cu lotiuni si vitamine E au facut si inca fac parte atat din folclor cat si din practicile ginecologice. Cu toate acestea nu exista solutii salvatoare pentru prevenirea vergeturilor. Au fost relatate folosirea locala de tretinoin sau terapie laser dupa nastere, dar rezultatul lor nu este dovedit. Dintre cremele benefice pielii se numara: untul de cacao, aloe vera, uleiul de cocos, uleiul de susan, uleiul de migdale, uleiul de masline si vitamina E. Nu exista studii pentru aceste tratamente, astfel ca ele pot da rezultate diferite de la o femeia la alta. Despre toate astea am vorbit in articolul trecut, insa au meritat a fi reamintite. Viitoarele mamici trebuie sa stie ca, avand o alimentatie echilbrata, bogata in nutrienti, vitamine si minerale isi pot mentine pielea sanatoasa si pot evita aparitia vergeturilor. Hidratarea suficienta si exercitiile fizice, ajuta, de asemenea, la prevenirea vergeturilor. Prevenirea acestora se mai poate face si prin masaje locale cu creme sau uleiuri special adresate viitoarelor mamici. Revenirea pielii la aspectul anterior sarcinii depinde de o multitudine de factori precum cei genetici, cresterea in greutate si numarul de sarcini anterioare.

Qbebe: Domnule doctor, care sunt schimbarile permanente ale abdomenului si care sunt cele reversibile?
Dr. Bogdan Maciuceanu: Abdomenul este un organ dinamic supus modificarilor permanente de volum, avand capacitatea de creste si de a reveni la forma initiala fara repercursiuni permanente la nivelul structurii acestuia. Totusi, variatii mari in dimensiuni, prin dezvoltarea intrauterina a fatului, determina modificari permanente prin slabirea muschilor abdominali la nivelul liniei mediane, uneori cu aparitia diastazei dreptilor abdominali. Aceasta se pune in evidenta la contractia izometrica (contractii statice, care apar atunci cand tensiunea in muschi creste, dar fibrele musculare nu isi modifica lungimea) a musculaturii abdominale. In cazuri mai avansate se poate evidentia aparitia unor defecte la nivelul liniei de unire a muschiilor abdominali sub forma unor formatiuni herniare. Variatia in dimensiune a abdomenului, fiind direct proportionala cu variatia in dimensiune a uterului, necesita un interval de timp, de obicei 6-9 luni, pentru a-si recapata volumul intial. La acest proces un factor determinant il are actul nasterii. Astfel, o nastere pe cale naturala va contribui la o refacere mai rapida a musculaturii abdominale, presa determinata de acestia fiind factorul care realizeaza actul nasterii si expulzia fetala. Totodata operatia de cezariana presupune intr-o masura mai mare sau mai mica lezarea structurilor musculare, ceea ce va presupune o intarziere in reluarea activitatiilor fizice necesare recuperarii. Totusi, viitoarele mame trebuie sa retina ca indicatia corecta a operatiei de cezariana trebuie pusa de catre medicul care urmareste sarcina pentru a se asigura un act al nasterii in conditii optime - in niciun caz, din considerente estetice, viitoarea mama nu trebuie sa refuze operatia cezariana si sa puna in pericol viata bebelusului sau a ei insasi.

Qbebe: Exista metode de a preveni permanentizarea schimbarilor, astfel incat, dupa nastere, abdomenul sa revina cat mai aproape de aspectul sau initial?
Dr. Bogdan Maciuceanu: Da, sigur ca exista. Orice proces fiziologic poate fi influentat in evolutia sa. Exercitiile fizice de mentinere a tonusului muscular abdominal sub directa indrumare a unui specialist vor face posibila o recuperare mai rapida a proaspetei mamici. O dieta adecvata, fara abuzuri alimentare va limita dezvoltarea in exces a stratului adipos ceea va contribui la o scadere mai facila in greutate in urma nasterii, mamica putandu-si recapata forma fizica cat mai aproape de momentul prepartum. In plus, pielea poate fi ajutata prin hidratare corespunzatoare (atat interioara, prin aportul de apa ingerata zilnic, cat si exterior, prin folosirea cremelor hidratante adecvate tipului de piele).

Qbebe: Cum se poate remodela abdomenul dupa nastere, astfel incat sa diminuam sau sa stergem urmele sarcinii?
Dr. Bogdan Maciuceanu: Bineinteles ca se poate remodela abdomenul dupa sarcina - exista mai multe proceduri chirurgicale si metode nechirurgicale prin care abdomenul mamei poate reveni la o forma estetica dupa nastere. Este chiar indicat ca tinerele mamici sa faca eforturi sustinute in a-si recapata abdomenul de dinainte de sarcina, atat pentru aspectul estetic, dar mai ales pentru propriul confort psihic. Metodele nonchirurgicale au fost amintite in randurile de mai sus: exercitii fizice, dieta sanatoasa si hidratare interioara si exterioara. In ceea ce priveste metodele chirurgicale de eliminare a efectelor nedorite din punct de vedere estetic ce apar in urma sarcinii, ma voi axa pe situatiile in care modificarile peretelui abdominal s-au permanentizat, perioada de timp fiind variabila de la o pacienta la alta, in medie 1-1,5 ani. In acest moment planificarea unui consult la medicul specialist de Chirurgie plastica si estetica este indicat. Astfel, in timpul consultului, chirurgul va putea evalua necesitatea unei interventii chirurgicale, alegerea momentului optim cat si stabilirea procedurii adecvate. Dintre posibilitatiile tehnice pe care chirurgul specialist le are la indemana se numara interventii mai putin invazive cum ar fi lipoaspiratia abdominala, cat si interventii mai ample care variaza de la miniabdominoplastie, abdominoplastie sau metode combinate. In urma acestora se elimina atat surplusul tesutului adipos cat si surplusul tegumentar de la nivelul sortului abdominal restant.

Qbebe: Domnule doctor, puteti descrie, in cateva cuvinte, fiecare procedura chirurgicala, precizand ce anume obtinem in urma acesteia?
Dr. Bogdan Maciuceanu: Lipoaspiratia sau liposuctia este tehnica chirurgicala de indepartare a tesutului gras cu ajutorul unor canule si a unui dispozitiv specific din zonele in care acesta se afla in exces. Procedura se realizeaza prin aspirarea cu presiune negativa a tesutului adipos. Zona in care urmeaza a fi aplicata lipoaspiratia va fi infiltrata in prealabil cu solutii anestezice pentru confortul postoperator si solutii vasoconstrictoare pentru scaderea sangerarii locale. Canulele speciale de dimensiuni si forme diferite vor fi introduse in zona de interes prin mici incizii (cativa milimetri) la nivelul pielii, numarul acestora fiind in medie de 2-3 pentru fiecare zona, iar prin miscari repetate cantitati variabile de adipocite (celule tesutului gras) sunt separate din stratul grasos si indepartate prin aspiratie. Cicatricile sunt minime si practic invizibile dupa vindecarea completa a acestora. Interventia necesita internarea pacientei o zi. Anestezia este generala, dar, in cazuri selectionate si la dorinta pacientei anestezia poate fi si locala. Dupa terminarea operatiei se aplica o contentie elastica (fese, corset, pantaloni) pentru a preveni acumularea de lichide si formarea de hematoame, seroame. Garment-urile vor fi purtate timp de minim 6-8 saptamani astfel realizandu-se reaplicarea si atasarea tegumentului de peretele muscular. Postoperator se administreaza tratament general cu antibiotice, antiinflamatoare, antialgice. Trebuie amintit ca interventia nu reprezinta un tratament pentru a scapa de kilogramele in plus, ci isi propune remodelarea zonelor corporale cu exces de grasime cum ar fi abdomen, solduri, coapse, genunchi, brate cat si gusa. In urma lipoaspiratiei, grasimea obtinuta, preparata specific, poate fi injectata pentru corectarea unor defecte sau estetica a altor zone - lipofilling.

Abdominoplastia este interventia chirurgicala care are ca scop indepartarea excesului de piele si grasime de la nivelul abdominal inferior ce apare ca urmare a unei scaderi considerabile in greutate asa cum se poate intampla si in urma unei sarcini. Operatia remodeleaza corpul prin modificarea formei abdomenului corectand silueta si profilul pacientei. In timpul interventiei pot fi corectate si eventualele defecte ale peretelui abdominal ce pot aparea in sarcina asa cum am dezvoltat la intrebarile anterioare. Pentru a beneficia de aceasta interventie pacientele vor fi selectionate in sensul respectarii anumitor conditii: sa nu urmeze la momentul operatiei un regim de slabire - care ar face vindecarea dificila, sa opreasca tratamentele cu aspirina pentru a evita sangerarea excesiva, fumatul trebuie oprit cu minim 2 saptamani inainte. Alte conditii cat si detaliile tehnice cum ar fi necesitatea repozitionarii ombilicului, a unei incizii verticale pentru corectarea excesului de piele de la nivel lateral abdominal - flancuri vor fi discutate cu medicul specialist chirurg in momentul consultului. Anestezia este generala, specificul acesteia fiind discutat cu medicul anestezist, moment in care va trebui sa comunicati acestuia intregul istoric medical si tratamente urmate. Datorita decolarii importante se vor monta tuburi de dren cu rolul de a prevenii formarea hematoamelor, acestea fiind extrase la cateva zile. La sfarsitul operatiei inciziile vor fi protejate de bandaje sterile si se va aplica un element de contentie elastica pentru o perioada de minim 6-8 saptamani cu rolul a preveni formarea ulterioara de hematoame sau seroame si pentru a realiza coaptarea tegumentului decolat la fascia musculara. Postoperator pacienta se va ridica din pat la maxim 24 ore, pozitia culcat realizandu-se cu picioarele in usoara flexie pentru relaxarea inciziilor ceea ce va determina o cicatrizare de buna calitate. Tot in acesta perioada se va administra tratament antibiotic, antiinflamator, antialgic. Trebuie amintit ca interventia in sine nu reprezinta un tratament pentru a scapa de kilogramele in plus, ci isi propune remodelarea corporala.

Atunci cand se combina lipoaspiratia si abdominoplastia, in cazurile selectionate, pacienta poate obtine rezultatul ideal, abdomenul pe care si-l doreste si pe care poate l-a pierdut in timpul sarcinii. Interventiile trebuiesc spatiate, de obicei cateva luni. Detaliile vor fi stabilite in momentul consultului la medicul specialist.

Voi ati dori ca abdomenul vostru sa fie mai frumos dupa nastere? La ce metode sunteti dispuse sa apelati pentru a obtine un abdomen mai frumos?

Articolul urmator
10 mame curajoase care nu se tem să își arate corpul după naștere

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum să îți iubești corpul din nou, după naștere: sfaturi prețioase de la 15 mămici
    Cum să îți iubești corpul din nou, după naștere: sfaturi prețioase de la 15 mămici

    Cea mai grea provocare după nașterea copilului pentru mămici este să învețe să își iubească noul corp. 15 femei ne dezvăluie cum au reușit să își accepte...

    Sfatul specialistului: cum gestionăm anxietatea de separare la cei mici?
    Sfatul specialistului: cum gestionăm anxietatea de separare la cei mici?

    Copilul tău preșcolar are dificultăți în a sta departe de tine? Sarah Rosensweet, expert în parenting, dezvăluie trei metode prin care poți gestiona anxietatea de separare...

    Sfatul specialistului - ce ar trebui să învețe copiii despre ei și corpul lor de la părinți
    Sfatul specialistului - ce ar trebui să învețe copiii despre ei și corpul lor de la părinți

    Noi, părinții din generația actuală, avem parte de mult mai multe provocări decât părinții noștri, fără doar și poate. Iar asta fiindcă ai noștri copii, la rândul...

    Cum îți dai seama că ai un copil care nu poate spune „Nu”? Sfatul specialistului
    Cum îți dai seama că ai un copil care nu poate spune „Nu”? Sfatul specialistului

    Toți părinții își învață pe copii să fie politicoși, ceea ce e foarte bine. Însă dincolo de „te rog” și „mulțumesc”, e important ca cel...

    Sfatul specialistului: 4 mituri despre perioada de concepție pe care nu trebuie să le mai crezi
    Sfatul specialistului: 4 mituri despre perioada de concepție pe care nu trebuie să le mai crezi

    Steven Palter, medic ginecolog și directorul unei clinici de fertilitate din New York este cunoscut în mediul online (dar nu numai) pentru că demontează miturile cu privire la...

    Sfatul specialistului: Cum îți educi copilul pentru a nu deveni o victimă a abuzurilor
    Sfatul specialistului: Cum îți educi copilul pentru a nu deveni o victimă a abuzurilor

    Pe măsură ce un copil începe să descopere lumea din jur, vei începe tot mai mult să-l înveți cum să se ferească de pericole. Cu toate acestea, din diverse motive,...

    Sfatul specialistului: 6 întrebări pe care trebuie să i le adresezi profesorului copilului dacă are probleme la școală
    Sfatul specialistului: 6 întrebări pe care trebuie să i le adresezi profesorului copilului dacă are probleme la școală

    Niciun copil nu este un sfânt și, mai devreme sau mai târziu, cel mai probabil că va face anumite năzbâtii. Este bine să adresezi problemele comportamentale ale...

    Părinții scârbiți l-au părăsit imediat după naștere pentru că era prea urât. Dar băiețelul fragil acum schimbă lumea
    Părinții scârbiți l-au părăsit imediat după naștere pentru că era prea urât. Dar băiețelul fragil acum schimbă lumea

    Părinții trebuie să își iubească necondiționat copiii. Este o lege a naturii, nescrisă, dar adânc implementată în cursul firesc al ordinii reproducerii....

    © 2024 Qbebe