Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe... X

Top 10 nume de copii in 2015

de Cosmina Ionita

Ema, Sofia sau Victoria, Tudor, Iacob sau Calin? Ce nume de copii se "poarta" in 2015? Atat pentru fete, cat si pentru baieti, numele straine si cele traditionale romanesti sunt intotdeauna la mare cautare. Va prezentam top 10 cele mai populare nume de copii in 2015, dar si semnificatia lor.

Alaturi de Maria, Andrei - Andreea sau David ori Luca intotdeuna la moda, personajele preferate sau prenumele purtate de copiii vedetelor sunt o reala sursa de inspiratie. Imaginatia parintilor romani intrece, in unele cazuri, orice limita. Slava Domnului ca numele ciudate nu mai sunt in voga. Dar haideti mai bine sa aflam ce nume se poarta in 2015 si ce semnifica ele!

Top 10 nume de fete in 2015

Potrivit specialistilor care intocmesc anual clasamente cu nume de copii, Eva, Sofia (Sophia) sau Victoria sunt in tendite in 2015. Acestora li se adauga Ingrid, Eveline sau Ilinca.

1. Victoria

Numele regale si sonore au ramas in trend si in 2015, Victoria situandu-se in fruntea clasamentului. Prenumele este forma feminina a numelui roman Victorius, care inseamna "cuceritor" si este considerat emblematic pentru „victoria crestinismului". Exista, de asemenea, si verbul „vinco, vincere", cu sensul de „a invinge". Numele a devenit tot mai popular odata cu urcarea pe tron in 1837, la varsta de 18 ani, a reginei Victoria a Marii Britanii.

 2. Sofia

Sofia provine de la forma greceasca Sophia, care se traduce prin "intelepciune". De altfel, Sofia era si zeita intelepciunii in mitologia greaca. Intelepciunea divina fiind un concept de baza al crestinismului, numele de Sofia a inceput sa fie folosit dupa cea de-a doua jumatate a secolului al IV-lea, la inceputurile crestinismului. La noi, a aparut destul de tarziu.

3. Ema (Emma)

Ema vine de la masculinul Emanuel - Immanoil, care in ebraica inseamna "Dumnezeu este cu noi". Alti lingivisti considera ca Ema, respectiv Emma isi are originile in germanicul Immo, un diminutiv de la Irimin, "puternic, grandios". Interesant este de mentionat ca tot mai multi parinti romani apeleaza la forma straina, botezandu-si fetitele Emma, si nu Ema.

4. Sara (Sarah)

Purtat de sotia lui Avraam si mama lui Isaac, Sarah - nume intalnit in Vechiul Testament sub forma Saray - este de origine ebraica si semnifica „doamna, printesa". Mai degraba, „printesa a poporului". Sara si Sarah au patruns in spatiul romanesc dupa 1990, cand au devenit din ce in ce mai populare.

5. Ingrid

Ingrid provine de la numele scandinav Inga, care semnifica "pazit de catre Ing". In mitologia germanica, Ing era zeul fertilitatii pamantului si al pacii, unul dintre cei mai frumosi zei ai mitologiei locale. Numele este adesea intalnit si sub forma de Inge, Inger sau Ingri si foarte popular, mai ales, in Norvegia. La teutoni, Ingrid insemna fiica eroului.

6. Eveline (Evelyn, Evelina)

Unii lingvisti sunt de parere ca Evelyn este de origine normanda si provine de la Ava, care in latina (avis) inseamna pasare. Altii considera ca Evelina este compus din Eva in varianta englezeasca (Eve) cu terminatia "-lina". Conform Vechiului Testament, Eva a fost prima femeie de pe pamant.

7. Ilinca

Potrivit multor opinii, Ilinca este o forma a numelui de origine greaca Elena, care semnifica "lumina" sau "stralucire data de soare". Exista si pareri care spun ca Ilinca ar fi o forma feminina a numelui masculin Ilie. De origine ebraica, Ilie este intalnit in Noul Testament sub forma Elias care, in traducere, are semnificatia "Domnul este adevaratul Dumnezeu".

8. Beatrice (Beatris)

Beatrice vine din latinescul Beatrix, "beatus", "beata", care inseamna fericit, fericita. Beatrice a devenit popular datorita personajului cu acelasi nume (Beatrice Portinari) din "Divina Comedie" a lui Dante Alighieri. Alintata Bea sau Betty, Beatrice apare frecvent in calendar: 2 ianuarie, 17 ianuarie, 12 martie, 29 iunie, 29 iulie si 29 august.

 9. Ileana sau Eliana

Numele Ileana este de origine romaneasca si inseamna "lumina", "stralucire". Folclorul romanesc spune ca Ileana Cosanzeana este rapita de un zmeu si salvata de Fat-Frumos. Alti lingvisti spun ca Ileana provine de la grecescul Elena ("raza de soare"). In mitologia greaca, Elena din Troia este fiica lui Zeus si a Ledei si sotia lui Menelau. Vrajit de frumusetea ei, Paris, fiul regelui din Troia, a rapit-o, declansand razboiul troian. In onomastica romaneasca, Elena si Ileana apar in secolul al XV-lea, iar, mai tarziu, si Ilinca.

10. Elise (Elisa, Eliza)

Elisa ori Eliza provine din cuvantul ebraic "elisheba" si are semnificatia"Dumnezeu in juramantul meu" sau "promisiunea lui Dumnezeu". Este, de fapt, o prescurtare a numelui Elisabeta, purtat de multe regine ale Marii Britanii, Austriei, Frantei, Rusiei si Spaniei.

Top 10 nume de baieti in 2015

Parintii de baieti vor alege, cel mai probabil, anul acesta nume precum: Teodor, Albert, Iacob sau Calin.

1. Teodor (Theodor)

Pana anul trecut, printre cele mai populare nume de copii se afla varianta feminina Teodora (Theodora). Teodor este o forma a numelui Theodor, provenit de la grecescul Theodoros, Theodore. Theodoros se compune din „theos"(„Dumnezeu") si „doron" („dar"), prin urmare „dar al lui Dumnezeu". In spatiul romanesc, Teodor a intrat pe filiera slava si s-a bucurat de o mare popularitate, marturie stand formele pe care numele le-a imbracat de-a lungul timpului: Theodor, Theodora, Toader, Todea, Toderas, Fodor, Fedora, Dora.

2. Tudor

 Unii lingvisti considera ca Tudor, ca si Teodor, provine de la forma greceasca Theodoros, Theodore, "dar al lui Dumnezeu". Alti cercetatori sunt de parere ca Tudor este derivat din cuvantul celtic "teutorigos", care inseamna "legiuitorul poporului". Exista si savanti care il atribuie provenientei englezesti: Henry Tudor (Henry VII) a fost un mare conducator al Angliei in sec. XV-lea si primul monarh din Dinastia Tudor.

3. Luca

Pentru numele Luca exista mai multe ipoteze. Prima ar fi ca provine de la numele provinciei Lucania, o regiune din Italia de sud, Loukas insemnand "cel nascut din lumina". Se vehiculeaza si provenienta sa de la marele pictor renascentist Luca della Robbia. O alta varianta acceptata este aceea ca se trage din grecescul Lukas, un diminutiv al lui Lukfos. In orice caz, se pare ca nu semnificatia numelui, ci mai degraba cultul sfantului Luca (Sfantul Evanghelist si Apostol Luca sarbatorit la 18 octombrie) a dus la raspandirea sa ulterioara in Europa.

4. Albert

De provenienta germana, Albert este un derivat din cuvantul "Adalbrecht", compus din "adal" ("nobil") si "brecht"("stralucire", "faima"). La origine, numele germanice vechi Albert si Albertina sunt de origine franca. Francii erau o ramura germanica occidentala din regiunea Rinului inferior. Celebru pentru toate scrierile sale, dominican si episcop, teolog si filosof, Sfantul Albert cel Mare a fost unul dintre cei mai renumiti invatatori ai Bisericii.

5. Iacob

Iacob are la baza un personaj biblic - Jaakob, fiul lui Isac si al Rebecai. De origine ebraica, Iacob inseamna "a insela", "a inlocui", "care vine din urma", "care este nascut dupa fratele sau". Etimologic, numele isi are originea din elementul "akeb" - calcai. Unii lingvisti il apropie de cuvantul de origine araba "jakub" care ar insemna "Dumnezeu a aparat". Jaakob a luat formele grecesti Iakob si Iakobos si latinesti Jacob si Jakobus.

6. Mihail

Mihail provine din cuvantul ebraic ''miyka'el'', care se traduce prin "care se aseamana cu Dumnezeu" sau „cine este ca El". Mikael este cel mai mare dintre ingeri, arhanghelul considerat „mare voievod" si „ocrotitor al copiilor poporului lui Israel". Sfantul Arhanghel Mihail este in traditia iudeo-crestina conducatorul ostilor ceresti.

7. Calin

Calin provine din forma slava Kalin ("kalu" - "lut"). O alta varianta de interpretare ar fi ca, de fapt, Kalin este de origine turco-tatara si se traduce prin „corpolent", „gros". Prima atestare a numelui Calin dateaza din 1391 in Tara Fagarasului. Derivatul toponimic, Calinesti (numele unui sat din Arges) a fost atestat inca din 1388. La noi, numele s-a raspandit datorita poemului „Calin - (file din poveste)", scris de Mihai Eminescu.

 8. David

De origine ebraica, David ar proveni de la verbul "jvdad" ("a iubi"), David insemnand "iubit", "indragit". Lingvistii il coreleaza cu Dawidh, un rege al Israelului, semnalat in legenda uriasului Goliat. De asemenea, David era considerat si un poet de geniu, cel care ar fi compus Psalmii. In spatiul romanesc, numele apare pentru prima data, in secolul al XII-lea, in documente din Tara Romaneasca.

9. Emil (Emilian)

Emil este masculinul de la Emilia, care provine de la forma gentilica Aemilia. Lingvistii considera ca Aemilia are la baza adjectivul „aimylios", care semnifica „duioasa, blanda". Aemilia si Aemilius erau numele unora dintre cele mai cunoscute ginte din Roma Antica. De la „aemulus", Aemilius avea sensul de „rival", „zelos". In documentele grecesti stravechi, a fost identificata si forma Aimilianos.

10. Tiberiu

Se spune ca Tiberiu provine de la denumirea fluviului Tiberis. Drept urmare, s-ar traduce "nascut pe malul Tibrului", "fiul zeului Tibru" sau "cel pus sub protectia fluviului Tibru". In mitologia romana, fluviul era considerat lacasul zeului Tiberinus, o veche divinitate a apei, numita anterior Rumon sau Albula. Exista si o teorie, potrivit careia Tiberiu se trage din formele etrusce Thepri sau Tifernus, interpretare care nu se justifica, insa, din punct de vedere lingvistic. In spatiul romanesc, Tiberiu ar fi patruns pe filiera italiana, Tiberio.

Oricare ar fi preferinta ta, nu uita ca cel care poarta numele este copilul, nu tu. De aceea, este foarte important sa gasesti un echilibru intre numele de familie si prenume. Iar daca vrei sa poarte doua nume mici, trebuie sa le armonizezi astfel incat influenta sa fie una benefica, nu sa-l izoleze si sa-l traumatizeze. Tine cont ca prenumele il insoteste toata viata. Lasa deoparte preferintele personale si gandeste-te la copil cand alegi numele. Acesta trebuie sa-l bucure si sa-i confere incredere.

Din fericire, epoca "Esmeralda" si "Osvaldo" a apus, iar ofiterilor de stare civila le este interzisa prin lege inregistrarea numelor ridicole. Potrivit articolului 84 din Codul Civil, "este interzisa inregistrarea de catre ofiterul de stare civila a prenumelor indecente, ridicole si a altora asemenea, de natura a afecta ordinea publica si bunele moravuri ori interesele copilului, dupa caz".

 

Articole asemanatoare

Ai grija de tine in perioada lauziei Ai grija de tine in perioada lauziei
Vizita la ginecolog, dupa nastere Vizita la ginecolog, dupa nastere
Contraceptia dupa nastere Contraceptia dupa nastere
Scapa rapid de kilogramele in plus acumulate pe parcursul sarcinii! Scapa rapid de kilogramele in plus acumulate pe parcursul sarcinii!

Articole Lifestyle

Ce fel de femeie eşti în funcţie de luna în care te-ai născut Ce fel de femeie eşti în funcţie de luna în care te-ai născut
Ce se întâmplă dacă pui aspirină în maşina de spălat! Efectul este neaşteptat Ce se întâmplă dacă pui aspirină în maşina de spălat! Efectul este neaşteptat
Cum să treci peste problemele cu banii în cuplu Cum să treci peste problemele cu banii în cuplu
Șase cauze neobișnuite ale infarctului Șase cauze neobișnuite ale infarctului

Alte articole care te-ar putea interesa

1 Comentariu
Adauga comentariul tau
 
Nume   Cod
Refresh

 
 
 
Mesaj (1500 caractere)  

 
agustina remenco  (vineri 18.09.2015 ora 15:40)
nume de baeri noi acum in voga
Editorial Qbebe
scris de Irina Olteanu
Mama cu piciorul în gips: cum am supraviețuit o săptămânăDe, mai are omul și ghinion în viață, nu doar noroc. Așa și la mine. M-a lovit ghinionul unei entorse care mi-a imobilizat piciorul în gips nu mai puțin de o săptămână. S-a întâmplat...

Lista gradinite

Cauta o gradinita in orasul tau

Retete culinare
Editorial Qbebe
scris de Gabriela Paladi
Mami, magia chiar există! Cum am plecat convinse de asta de la spectacolul de magie și iluzionism pentru copii FantasmioMagie, vrăjitorie, iepurași coconași, dans cu lasere, levitație și mult simț al umorului Recunosc că, de felul meu, ca orice adult de altfel, sunt reticentă la spectacolele de magie. Însă, convinsă de fiica mea,...
Qbebe Horoscop saptamanal
Qbebe Funny
Link-uri recomandate

Naste natural

Ce sa faci ca sa ai o sarcina sanatoasa

Ce sa faci ca sa ai o sarcina sanatoasa

Sarcina reprezinta perioada ideala pentru a incepe sa ai cu adevarat grija de
MAI MULT

Moduri in care scapi de teama de travaliu

Moduri in care scapi de teama de travaliu

Exista o multime de modalitati prin care se manifesta teama de travaliu. De cele
MAI MULT

7 lucruri periculoase pentru bebelusul tau pe care inca le mai faci

7 lucruri periculoase pentru bebelusul tau pe care inca le mai faci

In ceea ce priveste siguranta copilului, cunosti cu siguranta cateva reguli prea
MAI MULT

Bebee

ciclul menstrual neregulat

Ce trebuie sa știi despre ciclul menstrual neregulat

Ciclul menstrual neregulat este cel mai des întâlnit la femeile tinere.
MAI MULT

Tratamente naturiste pentru fibromul uterin

Există tratamente naturiste și pentru fibromul uterin. Astfel, pe lângă
MAI MULT

endometrioză

Totul despre endometrioză

Denumirea de endometrioză provine de la termenul “endometru”, acesta fiind
MAI MULT

fertilitate

10 tratamente naturiste care cresc fertilitatea

Multe persoane își doresc să aibă un copil și realizează cu tristețe că
MAI MULT

sigur.info-fii sigur pe net