Afla de ce si cand trebuie sa alegi nasterea naturala si nu cezariana

Afla de ce si cand trebuie sa alegi nasterea naturala si nu cezariana

Raluca Cristea

Nasterea este, poate, cea mai grea incercare la care este supus organismul unei femei de-a lungul intregii sale vieti. In privinta nasterii, poti opta fie pentru metoda naturala - insotita sau nu de tehnici si metode de control al durerii, fie pentru nasterea prin cezariana. Felul in care decurge nasterea influenteaza atat sanatatea mamei, cat si pe cea a bebelusului.

Catre o alegere ferma intre nasterea normala si nasterea prin cezariana te pot impinge, in principiu, anumite probleme de sanatate. In celelalte cazuri insa, iti umbla prin minte zeci de ganduri si toate duc catre riscurile si beneficiile fiecarei proceduri in parte. Desi unii medici, din comoditate sau lipsa de interes, te sfatuiesc sa alegi cezariana, aceasta metoda de a naste nu este neaparat solutia cea mai buna!

Care sunt avantajele nasterii naturale?


Nasterea naturala
, asa cum au nascut bunicile si strabunicile noastre, este cea mai fireasca si mai lipsita de riscuri modalitate de a aduce pe lume un copil.

In primul rand, necesita mult mai putine manevre invazive (intubatie, anestezie, incizie, perfuzii, injectii). In al doilea rand, mama poate participa activ la nasterea copilului ei si se poate mobiliza mult mai repede dupa momentul nasterii. In al treilea rand, durerea postpartum este mult mai mica decat in cazul unei nasteri prin cezariana, bineinteles, in cazul in care nu exista o cicatrice uterina.

Nu in ultimul rand, dupa nasterea naturala, exista mai putine sanse ca proaspata mamica sa sufere de depresie postpartum (depresie postnatala).
nasterea naturala

Care sunt dezavantajele unei nasteri prin cezariana?


Poate cea mai mare frustrare a unei proaspete mamici imediat dupa operatia de cezariana este faptul ca nu a putut fi partasa activ la nasterea copilului ei, ca nu i-a auzit primul scancet, primul plans, in acele momente fiind sub efectul anesteziei, intubata. Frustrarea este accentuata si de faptul ca nu isi poate tine puiul in brate decat dupa 10-14 ore de la nastere.

Daca esti anesteziata general (tot corpul), lactatia nu se declanseaza imediat, ci abia dupa 2-3 zile, moment in care si durerile postoperatorii se afla in punctul maxim. Aceste dureri continua, oricum, insa la o intensitate din ce in ce mai mica, timp de 2-6 saptamani.

Perioadele de refacere si de cicatrizare
sunt mai lungi, iar cicatricea ramasa in urma operatiei necesita atentie speciala in cazul unei sarcini ulterioare, pentru a evita o ruptura uterina.
nasterea prin cezariana

Cand devine cezariana singura optiune?


Cezariana
este singura optiune, in primul rand, atunci cand siguranta bebelusului sau a mamei este pusa in pericol prin nasterea pe cale naturala (vaginal). Aceste cazuri, in care cezariana este unica solutie, sunt urmatoarele:

- placenta praevia (placenta blocheaza cervixul) sau placenta abruptio (placenta este dezlipita de peretele uterului);
- craniul bebelusului prea mare pentru bazinul mamei;
- bebelusul este infasurat in cordonul ombilical;
- bebelusul nu este pozitionat cu capul in jos;
- bebelusul are un handicap;
- bebelusul se naste fie insuficient dezvoltat, fie supradezvoltat;
- dilatarea insuficienta a colului uterin, in ciuda administrarii medicatiei specifice;
- mama sufera de una sau mai multe din afectiunile: afectiuni ale ochilor, hipertensiune arteriala, insuficienta renala, diabet, boala cardiovasculara, fibrom, chist ovarian, infectie genitala.
nasterea copilului

Cat de afectat este bebelusul de nasterea prin cezariana?


Desi anumite aspecte sunt discutabile, un lucru este sigur: nasterea prin cezariana este pana la urma, o interventie chirurgicala. Si, orice interventie chirurgicala presupune anumite riscuri sau complicatii. In ceea ce priveste bebelusul, acesta poate suferi un stres nu doar fizic, ci si emotional.

Sa ne gandim, de exemplu, la nasterea prin cezariana la cerere (cezariana electiva), care se poate realiza cu 1-3 saptamani inainte de momentul natural al nasterii, cand copilul da singur semnalele ca vrea "sa iasa in lume". Intr-o astfel de situatie, copilul este cumva fortat sa iasa in mediul extrauterin, astfel ca uneori este mai vulnerabil la factorii de mediu externi decat un copil nascut pe cale naturala.

In ceea ce priveste mama, riscurile fizice la care se supune in cazul unei operatii de cezariana sunt urmatoarele:

- raspunsul organismului la anestezia totala;
- functionarea inimii si plamanilor in timpul intubarii;
- riscul ranilor sau taieturilor in timpul sau in urma operatiei;
- activitatea glandelor in timpul si dupa operatie;
- dificultati in initierea lactatiei si a comportamentului specific alaptarii.

In concluzie, ceea ce fiecare viitoare mamica trebuie sa stie este ca, cea mai buna modalitate de a naste este pe cale naturala. Ai o multime de motive pentru a face aceasta alegere: religie, natura, relatia mama-nou nascut si multiplele beneficii enumerate mai sus.


Pe de alta parte, nasterea prin cezariana este o solutie la indemana, uneori chiar singura solutie atunci cand intervin considerente solide (sanatatea mamei, sanatatea bebelusului, riscuri in cazul unei nasteri naturale).
dupa nasterea naturala

Tu ce metoda ai ales sau vei alege pentru a-ti aduce puiul pe lume?


Articolul urmator
Record în Iași: o femeie a născut prin cezariană șase copii în 10 ani
Record în Iași: o femeie a născut prin cezariană șase copii în 10 ani

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Am născut natural deși eram programată pentru cezariană la cerere!
    Am născut natural deși eram programată pentru cezariană la cerere!

    Mă numesc Lorena, am 25 de ani iar în iulie 2020 am adus-o pe lume pe fiica mea pe cale naturală, deși eram programată pentru cezariană la cerere.

    Am trecut prin 8 operații de cezariană. Când le spun oamenilor, mă sfătuiesc să-mi leg trompele
    Am trecut prin 8 operații de cezariană. Când le spun oamenilor, mă sfătuiesc să-mi leg trompele

    La doar 30 de ani, o femeie a trecut prin opt operații de cezariană și refuză să facă pe plac celor din jur și să își lege trompele! Cel mai mare copil are 13 ani, iar cel mai...

    O adolescentă de 17 ani a murit în urma complicațiilor apărute după o naștere prin cezariană
    O adolescentă de 17 ani a murit în urma complicațiilor apărute după o naștere prin cezariană

    O adolescentă de 17 ani din Vrancea și-a pierdut viața în urma unor complicații apărute după nașterea prin cezariană. Trei medici de la Spitalul Județean de Urgență...

    Momentul uimitor când o familie de elefanți sărbătorește nașterea unui puiuț
    Momentul uimitor când o familie de elefanți sărbătorește nașterea unui puiuț

    Venirea pe lume a unui nou membru al unei familii este întotdeauna o mare bucurie. Nu se întâmplă așa doar în cazul oamenilor, ci și în cazul unor animale...

    3333. Afla ce inseamna cand vezi aceste cifre
    3333. Afla ce inseamna cand vezi aceste cifre

    Ingerii si spiritele ne contacteaza prin diverse metode, ca de exemplu repetarea unui anumit cantec cu mesajul ce trebuie auzit, sau citirea unui anume pasaj dintr-o carte, ziar etc., sau...

    Cum este corect: m-ai sau mai? Află când se scrie cu cratimă și când nu
    Cum este corect: m-ai sau mai? Află când se scrie cu cratimă și când nu

    Cuvintele omofone „m-ai” și „mai” îți pot crea o ușoară confuzie, deoarece, așa cum le spune denumirea, ele se pronunță la fel, dar se scriu diferit...

    A născut când se afla în comă și acum a reușit să-și vadă copilul pentru prima dată
    A născut când se afla în comă și acum a reușit să-și vadă copilul pentru prima dată

    O mămică din Statele Unite a trecut prin clipe de coșmar în această vară, când s-a infectat cu COVID-19 în timp ce era însărcinată cu al treilea copil....

    Top 5 meserii de evitat când îți alegi soțul, realizat de o avocată specializată în divorțuri
    Top 5 meserii de evitat când îți alegi soțul, realizat de o avocată specializată în divorțuri

    Plecând de la o statistică generală și de la experiențele avute de-a lungul timpului în profesia ei, o avocată a adus în discuție faptul că și meseria pe care o are...

    © 2024 Qbebe