Fazele nasterii naturale: tot ce trebuie sa stii

Fazele nasterii naturale: tot ce trebuie sa stii

Roxana Cristea

Fazele nasterii sunt etapele pe care trebuie sa le parcurga o viitoare mamica atunci cand alege sa nasca pe cale naturala (vaginala). Practicienii au impartit procesul nasterii in 3 etape importante care descriu inceputul travaliului, travaliul activ si eliminarea placentei, intr-un cuvant...NASTEREA. Afla ce inseamna nasterea naturala, care sunt fazele nasterii si ce trebuie sa faca o viitoare mamica in fiecare dintre ele.

Ce este nasterea vaginala?

Nasterea vaginala presupune un proces prin care vei aduce pe lume, in mod natural, o minune de copil. In timpul nasterii naturale viitoarea mamica va trece prin niste faze specifice fara anestezie sau interventii chirurgicale, lasand natura sa-si urmeze cursul sau firesc. Nasterea naturala in cateva cuvinte inseamna: ruperea membranelor si eliberarea unui lichid numit „lichid amniotic”, travaliu si contractii, finalizate cu expulzia fatului prin vaginul dilatat.

Nasterea este un fenomen greu de descris in cuvinte, frumos si dureros in acelasi timp, cu numeroase implicatii emotionale si cu un final fericit, inegalabil... un copil care sa-ti bucure viata si sa te implineasca.

gravida in travaliu

Fazele nasterii

Practicienii au impartit nasterea naturala in trei faze:

1. Dilatarea si subtierea cervixului (colul uterin) - inceputul travaliului si a contractiilor. Aceasta prima faza are mai multe etape: travaliul timpuriu, travaliul activ  si etapa de tranzitie catre cea de-a doua faza a nasterii.

2. Impingerea si expulzarea copilului;

2. Eliminarea placentei.

Durata nasterii variaza in functie de mai multi factori. Femeile care sunt la prima nastere au, de cele mai multe ori, un travaliu mai lung – 14 ore in medie. Pentru femeile care au mai nascut, travaliul poate fi mai scurt – mai putin de 8 ore – si nasterea mai usoara.

Prima faza a nasterii – contractiile si dilatarea colului

Prima faza a nasterii se caracterizeaza prin contractii care apar la intervale relativ regulate. Tot in aceasta faza, cervixul incepe sa se dilate si sa se subtieze. In acest moment a inceput travaliul si trebuie sa mergi la spital pentru ca in curand vei aduce pe lume un copilas.

Cu exceptia cazului in care travaliul incepe brusc si progreseaza foarte repede (ai contractii frecvente si regulate), este greu de spus cu exactitate cand incepe travaliul real, avand in vedere ca anumite contractii denumite contractii Braxton Hicks pot sa apara cu mult inainte de travaliul real si nasterea propriu-zisa. Daca nu ai 37 de saptamani de sarcina si ai contractii sau alte semne ale travaliului, nu astepta sa vezi daca progreseaza contractiile... mergi repede la medic. Acesta iti va spune daca este vorba despre un travaliu prematur.

Daca vorbim de o sarcina la termen in prima faza a nasterii avem 3 etape care dureaza cel mai mult.

 1. Etapa travaliului timpuriu este etapa in care cervixul se dilata pana la 3-4 cm. Aceata etapa dureaza in jur de 6-10 ore, in cazul in care mama este la prima experienta de acest gen.

Acest inceput poate fi brusc sau subtil. La unele femei, cervixul se dilata imedit, ajungand la 3 cm inainte de a simti contractii puternice. Alte femei pot avea contractii puternice fara ca cervixul sa se dilate. Insa, in general, etapa de inceput se caracterizeaza prin subtierea, inmuierea si dilatarea la 3 cm a colului uterin (cervixul). Contractiile pot fi usoare si oarecum neregulate, venind la interval de 5-30 de minute si nu vor depasi ca durata 30-40 de secunde. Apa se poate rupe (ruperea membranelor)  in aceasta faza sau mai tarziu, fie natural fie cu ajutorul medicului

Aceasta etapa "timpurie" a nasterii este considerata a fi cea mai usoara, de unde si denumirea de "faza de divertisment", deoarece se recomanda ca mintea gravidei sa se concentreze pe lucruri care-i fac placere si o linistesc (muzica preferata, un joc de carti, o emisiune la televizor sau un film, o plimbare scurta).

2. Etapa activa sau travaliul activ – colul uterin se dilata 4-7 cm. Aceasta etapa poate sa dureze 3 pana la 6 ore pentru o mama aflata la prima experienta de acest gen.

De obicei in aceasta etapa, contractiile sunt regulate, crescand in intensitate si frecventa (pot sa apara si la 3 minute distanta una de cealalata). Durerile pot fi centrate in partea inferioara a spatelui, abdomenului sau copselor.

In aceasta etapa, viitoarea mamica ar trebui sa consume lichide si sa faca exercitii de respiratie sau sa aplice tehnicile de relaxare invatate la cursurile speciale.

Daca alegi o epidurala, cel mai probabil aceasta se va administra in etapa activa a nasterii.

3. Etapa de tranzitie – colul uterin se dilata 8-10 cm. Etapa finala a primei faze dureaza in jur de 20 de minute, astfel ca se poate ajunge repede la nasterea propriu-zisa.

In aceasta etapa contractiile sunt intense si frecvente (pot sa apara si la distanta de 1 minut una de cealalta). Pot sa apara tremuraturile, oboseala, greata, pentru ca organismul lupta sa dilate colul si sa-l dizolve. Este posibil ca mama sa simta presiune in zona rectala si intepaturi in zona vaginala, dar si nevoia sa impinga.

In aceasta etapa este indicat ca viitoarea mamica sa faca exercitii de respiratie si sa aplice tehnicile de relaxare cunoscute. Mintea gravidei trebuie sa se concentreze la minunea care urmeaza sa se intampla – nasterea propriului copil.

A doua faza a nasterii – impingerea si expulzia (nasterea bebelusului)

A doua faza a nasterii incepe cand cervixul este complet dilatat. Aceasta faza dureaza in medie de la o jumatate de ora pana la doua ore pentru o mama care se aflta la prima experienta de acest gen. O mama care a mai trecut prin alte nasteri ar putea sa nasca in cateva minute.

In aceasta faza mama simte nevoia incontrolabila sa impinga si medicul o va incuraja sa faca asta. Contractiie nu se opresc, ba chiar sunt mai puternice. Unele femei pot avea senzatia de greata.

Pe masura ce medicul ii cere sa impinga tot mai des, mama va deveni obosita si va experimenta dureri intense in zona vaginala si perineu, provocate de capul copilului care incepe sa iasa prin deschizatura vaginului.

In cazul in care capul copilului nu poate sa iasa, este posibil ca, in aceasta faza, mama sa sufere o epiziotomie (o incizie facuta in zona dintre vagin si rect pentru a largi deschiderea vaginala).

Mamei i se poate cere sa impinga mai tare sau mai incet pentru a expulza bebelusul. In cele din urma, cu un ultim efort, copilul iese in lume...

In aceasta faza cel mai bine este ca mama sa se concentreze si sa urmeze toate indicatiile medicului care o asista.

A treia faza a nasterii – eliminarea placentei

Nasterea nu se incheie dupa nasterea copilului. In continuare este nevoie ca placenta sa fie eliminata. Aceasta faza ar putea dura aproximativ o jumatatea de ora. Aceasta faza este mai putin importanta pentru mama care va fi mai mult atenta la copilul ei. Din pacate si aceasta faza poate fi solicitanta pentru mama care ar puteasa fie nevoita sa impinga in continuare pentru expulzarea placentei. Este posibil sa apara crampe si dureri.

Este posibil ca medicul sa ceara mamei sa-si puna copilul la san pentru a stimula contractiile uterine, necesare pentru eliminarea rapida a placentei. De asemenea, medicul poate masa usor abdomenul mamei pentru a provoca separarea placentara.

Odata cu eliminarea placentei se incheie si procesul nasterii. Cel mai probabil, va interveni o senzatie de oboseala coplesitoare. Dar acum mama poate rasufla usurata si poate sa inchida ochii si sa se odihneasca putin.

Fazele nasterii vaginale nu sunt deloc usor de parcurs, dar la final tot efortul este rasplatit. Un copil este intradevar o minune Dumnezeiasca, poate singura minune din viata unei femei.

Surse: www.parents.com; www.babycenter.com; americanpregnancy.org; webmd.com

Articolul urmator
Am născut de două ori acasă, prima dată neplanificat și a doua oară planificat. Uite ce trebuie să știi dacă vrei și tu să naști acasă
Am născut de două ori acasă, prima dată neplanificat și a doua oară planificat. Uite ce trebuie să știi dacă vrei și tu să naști acasă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Beneficiile nașterii naturale pentru imunitate și cum influențează tipul nașterii imunitatea copilului pe parcursul vieții
    Beneficiile nașterii naturale pentru imunitate și cum influențează tipul nașterii imunitatea copilului pe parcursul vieții

    Imunitatea se referă la capacitatea organismului de a se proteja în fața agenților patogeni (bacterii, virusuri, paraziți, toxine). Ne naștem cu ea, dar evoluția ei este...

    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi
    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi

    Colonul iritabil este o tulburare digestivă inflamatorie, ale cărei simptome sunt crampele și durerea în zona abdominală, schimbările de tranzit intestinal, balonarea,...

    Tot ce trebuie să știi despre enzimele digestive la copii
    Tot ce trebuie să știi despre enzimele digestive la copii

    Problemele digestive sunt destul de frecvente în rândul celor mici. Acestea apar, de cele mai multe ori, în primii ani de viață și pot continua pe măsură ce copilul se...

    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi
    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi

    Te gândești să adopți un prieten pe viață pentru tine și familia ta? Ei bine, mărimea este un factor important de care trebuie să ții cont atunci când decizi că vrei...

    Tot ce trebuie să știi despre colici
    Tot ce trebuie să știi despre colici

    Viața de părinte vine la pachet cu o multitudine de provocări, colicile bebelușului fiind una dintre ele. Colicile abdominale se numără printre cele mai frecvente afecțiuni ale...

    Tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent
    Tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent

    Tehnologia avansează în mod constant în ceea ce privește știința medicală, așa încât asistăm, an de an, la introducerea pe piață a unor noi vaccinuri, cu...

    Anxietatea de separare în sarcină: tot ce trebuie să știi
    Anxietatea de separare în sarcină: tot ce trebuie să știi

    Chiar dacă ești tentată să crezi că anxietatea de separare se întâlnește doar la copii, de fapt ea poate fi prezentă și la persoanele adulte. De alfel, în anumite...

    Tot ce trebuie să știi tu, ca părinte, despre atașament
    Tot ce trebuie să știi tu, ca părinte, despre atașament

    Atașamentul apare încă din primele zile de viață și reprezintă conexiunea emoțională puternică între bebeluș și persoana care îl îngrijește. Acest concept...

    © 2024 Qbebe