Metode alternative de nastere

Metode alternative de nastere

Carmen Rotaru

Se apropie ziua cea mare si emotiile cresc in intensitate. Bebelusul tau mult asteptat se va naste in curand si deja iti imaginezi cum il tii in brate, cum il saruti si alaptezi si cum veti deveni o familie mare si fericita. Insa hopul cel mare si anume nasterea iti da fiori. Nu stii daca sa alegi o nastere naturala, daca este indicat sa faci o anestezie epidurala si daca mai confortabil ar fi cu o cezariana.

Qbebe iti propune metode alternative de nastere care ti-ar putea usura durerile si ar face pentru micutul tau, inca nenascut, tranzitia mai usoara spre lumea dinafara uterului protector.

Nasterea Leboyer sau nasterea fara violenta

Aceasta nastere se concentreaza asupra confortului bebelusului. Obstetricianul francez Frederick Leboyer a propus aceasta teorie si a fost luat initial in ras de societatea medicala. El propune o nastere fara violenta in care mediul ambiental este un factor decisiv pentru confortul mamei si mai ales al bebelusului.

El propune ca nasterea sa aiba loc intr-o incapere slab luminata pentru ca tranzitia pentru bebelus de la intunericul uterului la lumina exterioara sa se faca treptat si nu brusc. De asemenea, bebelusul nu trebuie tinut cu capul in jos si palmuit pentru a i se stimula respiratia. In schimb, obstetricianul francez propune alte metode mult mai blande, care exclud violenta. O alta parte a teoriei lui Leboyer sustine ca bebelusului trebuie sa i se faca o baita in apa calda la cel mult o ora dupa nastere tot pentru a i se parea mai usoara tranzitia de la mediul umed in care s-a dezvoltat la cel uscat in care urmeaza sa traiasca.

In unele spitale din strainatate cordonul ombilical nu este taiat imediat. Aceasta ultima legatura fizica intre mama si bebelus este pastrata pana la contactul fizic dintre acestia, adica pana ce mama isi imbratiseaza pentru prima data copilul.

Nasterea in apa

Fie ca alegi sa nasti intr-o cada sau intr-un jacuzzi, acest lucru poate fi la fel de reconfortant atat pentru tine, cat si pentru bebelus. Apa diminueaza durerile nasterii, iar copilul va fi mai relaxat deoarece in prima secunda dupa nastere va lua contact tot cu un mediu umed, deci familiar. Riscurile de inec sunt scazute deoarece respiratia copilului nu incepe decat la contactul acestuia cu aerul, deci in momentul in care il veti scoate din apa.

Nasterea in apa poate fi reconfortanta pentru ambii parinti. Partenerul isi poate insoti sotia in cada, sprijinind-o de la spate pentru a-i usura durerile. Unele spitale, de regula cele particulare, ofera posibilitatea unei astfel de nasteri.

Nasterea la domiciliu

Daca nu ai o sarcina cu risc mare sau nu ai fost diagnosticata cu nicio boala cronica gen hipertensiune sau diabet, poti fara probleme sa devii mama in propria casa. Avantajul acestui tip de nastere este ca poti combina cele doua metode descrise mai sus, ambientul placut si nasterea in apa, cu familiaritatea propriului camin si prezenta celor dragi. Dezavantajul principal este riscul destul de ridicat la care te expui. Daca ceva nu merge cum trebuie, in propria locuinta nu dispui de facilitatea unei cezariene sau de posibilitatea de a resuscita nou-nascutul.

De aceea, in cazul in care te hotarasti sa nasti acasa trebuie sa te asiguri ca vei fi asistata de un medic sau cel putin de o asistenta moasa si ca locuiesti destul de aproape de un spital in cazul in care va trebui sa apelezi la ajutor specializat de urgenta.

Asociatia Mame pentru Mame, prin purtatorul sau de cuvant, Ana Maita face clarificare " ca nasterea la domiciliu este LEGALA deoarece este o forma  de exercitare a articolului 8 din Drepturile Omului: dreptul la viata privata si viata in familie - mai mult decat atat, CEDO a dat verdict in aceasta speta in Decembrie 2010, verdict prin care a subliniat ca in statele membre UE femeile nu numai ca pot naste la domiciliu in deplina legalitate dar mai mult, statele sunt obligate sa creeze contextul pentru ca femeile care  aleg sa nasca la domiciliu sa o poate face in conditii de confort si siguranta medicala". 

Nasterea poate deveni un moment de-a dreptul special si este unul de care iti veti aminti toata viata. De aceea este bine sa alegi ce crezi ca ti se potriveste cel mai bine si bineinteles sa tii cont de sfaturile medicului. Tu cum ai alege sa nasti?

Articolul urmator
Tăticii pot să participe din nou la naștere. Ce recomandări sanitare are Ministerul Sănătății
Tăticii pot să participe din nou la naștere. Ce recomandări sanitare are Ministerul Sănătății

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Condimente care înlocuiesc sarea: alternative delicioase
    Condimente care înlocuiesc sarea: alternative delicioase

    Sarea reprezintă unul dintre cele mai utilizate ingrediente în bucătăriile din lumea întreagă. Stimulează papilele gustative și activează gusturile ce cresc apetitul, dar...

    Top 10 cele mai bune metode de a slăbi sănătos fără să ții dietă
    Top 10 cele mai bune metode de a slăbi sănătos fără să ții dietă

    Deși poți fi tentată să recurgi la diete restrictive, care promit eliminarea rapidă a kilogramelor în plus, medicii nutriționiști îndeamnă ca, pentru obținerea unor...

    Picioare umflate după cezariană: cauze și metode de tratament
    Picioare umflate după cezariană: cauze și metode de tratament

    Operația de cezariană poate fi o experiență dificilă și, uneori, picioarele umflate pot adăuga la disconfortul postoperator. Hai să înțelegem de ce se întâmplă...

    Metode de alinare a colicilor bebelușilor
    Metode de alinare a colicilor bebelușilor

    Ce putem face pentru a alina colicile bebelușilor? Sunt multe metode pe care le poți încerca, însă niciuna nu garantează că scapă bebelușul de disconfortul colicilor și...

    Educația financiară pentru adolescenți - 5 metode prin care să-i înveți despre importanța banilor
    Educația financiară pentru adolescenți - 5 metode prin care să-i înveți despre importanța banilor

    Educația financiară este crucială pentru a duce o viață echilibrată și lipsită de griji, cel puțin în ceea ce privește finanțele. Cu cât învățăm mai repede...

    5 metode contraceptive utilizate în Antichitate. Unele dintre ele sunt folosite și acum!
    5 metode contraceptive utilizate în Antichitate. Unele dintre ele sunt folosite și acum!

    Pe de o parte, în Antichitate oamenii erau dornici să aibă cât mai mulți copii. Pe de altă parte, pe măsură ce numărul acestora creștea, femeile au început să fie...

    Această dădacă lucrează cu copiii de 18 ani și ne împărtășește cele mai eficiente 3 metode de a calma tantrumurile
    Această dădacă lucrează cu copiii de 18 ani și ne împărtășește cele mai eficiente 3 metode de a calma tantrumurile

    O dădacă din Marea Britanie cu o experiență de 18 ani în lucrul cu copiii, le dezvăluie părinților cele mai eficiente trei metode de a calma tantrumurile celor mici.

    11 metode prin care îl determini pe copilul tău să învețe
    11 metode prin care îl determini pe copilul tău să învețe

    Fiecare părinte își dorește să aibă un copil care să învețe bine la școală. În acest articol vorbim despre metode de a determina copilul să învețe, fără...

    © 2024 Qbebe