Metode de inducere a nasterii

Metode de inducere a nasterii

Roxana Cristea

Metodele de inducere a nasterii sunt in mare parte medicale si pot fi aplicate doar de doctor sau de moasa. Dar, in cazul in care sarcina a ajuns la termen poti si tu sa dai o mana de ajutor copilului sa se nasca. Afla ce inseamna inducerea nasterii, cand este nevoie sa se induca nasterea, care sunt metodele medicale de inducere a nasterii si cum poti influenta si grabi nasterea.


Ce inseamna inducerea nasterii?

Inducerea nasterii inseamna declansarea travaliului in mod artificial. In cazul in care riscul de prelungire a nasterii poate dauna mai mult decat o poate face nasterea in sine, iti va fi recomandata o metoda de inducere a nasterii.
De cele mai multe ori, travaliul se declanseaza natural, dar este posibil sai ai nevoie de o mana de ajutor ca nasterea sa se desfasoare mai repede si in bune conditii.

Cand este nevoie sa se induca nasterea?

- Sarcina ta a trecut de 41-42 de saptamani. Acesta este cel mai frecvent motiv de inductie.
- Apa s-a rupt, dar travaliul nu a inceput. Daca nu se intervine rapid, si copilul nu se naste in urmatoarele 24 de ore, tu si bebelusul puteti dezvolta o infectie.
- In cazul in care ai diabet zaharat este posibil ca medicul sa-ti recomande o metoda de inducere a nasterii dupa 38 de saptamani de sarcina.
- Daca ai o afectiune cronica sau acuta, cum ar fi preeclampsie sau o boala de rinichi care-ti ameninta sanatatea.
- De multe ori inducerea nasterii se face si din motive personale ( ai mai avut un copil care s-a nascut mort, ai avut complicatii in sarcina.
- Dezvoltare „exagerata" a bebelusului sau unele probleme de sanatate ale acestuia (care pot fi stabilite inainte de nastere si pot fi rezolvate dupa nastere).
- Daca medicul observa la ecografie ca bebelusul are cordonul ombilical infasurat in jurul gatului sau pozitia lui este tocmai invers decat ar trebui sa fie la nastere, de cele mai multe ori se recomanda operatia de cezariana (o medota de inducere a nasterii).

femeie in travaliu

Care sunt metodele medicale de inducere a nasterii:

Maturarea membranei este o metoda de inducere a nasterii pe care o poate aplica doar doctorul sau moasa. Medicul sau moasa baga degetul in deschiderea colului uterin si face niste miscari specifice care pot provoca nasterea (separa cu grija membranele care inconjoara copilul pentru a stimula producerea de prostaglandine). In cazul in care cervixul nu este dilatat suficient pentru a aplica aceasta metoda, moasa poate face un masaj cervixului. Aceasta metoda se aplica numai in cazul in care sarcina este la termen si esti in asteptare. Mai exact sarcina are 40 de saptamani (la primul copil) si 41 de saptamani (cand nu esti la prima sarcina).

Prostaglandina este o substanta, asemanatoare hormonilor, derivata din acizii grasi, produsa in mod natural de catre organism, care stimuleaza contractiile. Aceasta este mediator intr-un mare numar de fenomene fiziologice si patologice. In ginecologie si in obstetrica, ele sunt utilizate, pe cale injectabila sau sub forma de ovule, pentru a provoca o intrerupere a sarcinii (avort terapeutic), evacuarea continutului uterului in caz de avort incomplet, si pe cale injectabila sau sub forma unui gel intracervical, pentru declansarea nasterii.
In cazul in care medicul opteaza pentru o astfel de metoda de inducere a nasterii, moasa va introduce o tableta in vagin sau va masa zona cu un gel care contine prostaglandina.
Prostaglandina vaginala este cea mai frecventa metoda de inducere a nasterii. Din pacate aceasta substanta, poate dauna uterului care ar putea deveni hiperstimulat si suprasolicitat , iar aportul de oxigen pentru copil poate fi redus. In acest caz doctorul va lua masuri - un medicament care incetineste contractiile si bineinteles, se indeparteaza produsul cu prostaglandina.

Ruptura artificiala a membranelor, numit ri ruperea apei, nu este recomandat ca prima metoda de inducere a nasterii, decat daca produsele pe naza de prostaglandine nu pot fi utilizate. Aceasta procedura poate fi efectuata in urma unei examinari interne. Medicul va creea un mic spatiu intre membranele din jurul copilului, folosind o sonda mica sau o manusa medicala, cu un capat special la un deget (amnicot). Aceasta procedura se aplica atunci cand colul uterin este moale si travaliul a inceput. Aceasta metoda de inducere a sarcinii poate fi inconfortabila. De asemenea, daca apa s-a rupt si travaliul nu a inceput poate fi risc de infectie.

Administrarea unei forme sintetice de oxitocina, hormon care stimuleaza contractiile uterine. Aceasta substanta trebuie administrata local doar cand cervixul este deschis si se pregateste pentru nastere. Altfel nu are niciun efect benefic.

Care sunt metodele „naturale" de inducere a nasterii:

Sexul este considerat o metoda destul de eficienta deoarece in urma acestuia se elibereaza prostaglandina care la randul ei stimuleaza contractile (sperma este o buna sursa de prostaglandine). Foarte important este ca barbatul sa ejaculeze in interiorul vaginului si femeia sa nu se ridice imediat in picioare, ci trebuie sa isi ridice copasele astfel incat sa prelungeasca contactul spermei cu cervixul. Astfel aceasta poate stimula dilatarea lui. De asemenea, sexul este o metoda de relaxare care insa nu se poate aplica tuturor pentru ca nu oricine poate sa faca sex in ultima luna de sarcina.
Orgasmul (oxitocina este eliberata si in timpul orgasmului) poate dilata colul cu pana la 2 cm.
Stimularea mameloanelor in timpul sexului elibereaza oxitocina, hormon care determina contractiile uterine si care stimuleaza nasterea naturala.
Stimularea mameloanelor o poti face si tu foarte simplu: timp de 2 minute maseaza mamelonul cu degetul mare si cu cel aratator, facand pauza de 3 minute. Faci acest lucru timp de 20 de minute, urmand ca apoi sa maresti masarea la 3 minute si sa reduci pauza la 2 minute tot timp de 20 de minute.
O alta metoda care stimuleaza eliberarea oxitocinei este plasarea unui prosop inmuiat bine in apa cat mai calda pe sani. Mare grija, au fost cazuri in care travaliul a inceput foarte repede.
Exercitiile fizice, mersul, dansul leganat fara sa depui un efort prea mare constituie un mijloc destul de bun de a induce travaliul.
Acupunctura este o metoda veche folosita pentru a induce nasterea (in special pentru cunoscatori). Specialistul in fertilitate Andrew Orr recomanda cateva puncte care, masate, pot induce nasterea:
a. Hoku (intestinul mare 6) localizat intre degetul mare si aratatorul de la mana si intre primul si cel de-al doilea os metacarpian. Stimularea acestui punct este cunoscuta ca generator al travaliului. Dar lucreaza si pentru consolidarea contractiilor, iar in cazul femeilor cu probleme de infertilitate determina un ciclu menstrual regulat;
b. Chih-yin (vezica urinara 67) localizat cu aproximatie in spatele coltului unghiei degetului celui mai mic de la picior. Stimularea acestuia se realizeaza pentru a se reduce pana la eliminare durerea provocata de travaliu dar si a disconfortului provocat de migrene;
c. San-yin-chiao (splina 6). Pentru a gasi acest punct trebuie sa pui ambele maini si stanga si dreapta pe picioare iar cu degetele mari trebuie sa atingi locul din apropierea osului gleznei, pe partea interioara a piciorului. Degetul aratatot trebuie sa fie deasupra tigiei laterale.
In popor se spune ca alimentele condimentate, ananasul, parmezanul de vinete, sau mancarea chinezeasca pot fi metode eficiente de inducere a nasterii. Insa medicii spun ca nu exista nicio legatura intre tractul gastrointestinal si uter.
In ceea ce priveste nasterea un lucru este cert si recomandat tuturor mamicilor: ELIBERAREA DE STRES. Trebuie sa te relaxezi, sa te eliberezi de orice tensiune si gand rau prin orice modalitate. Poti sa plangi, sa razi, sa te gandesti la ceva frumos, sa te descarci pe partener sau pe apropiati. Orice iti este permis ca sa te relaxezi, sa fii pregatita pentru cel mai frumos cadou pe care l-ai primit in toata viata ta: UN BEBELUS FRUMOS SI SANATOS.


Surse: babycentre.co.uk; bellybelly.com.au; sfatulmedicului.ro

   
   
   

Articolul urmator
Cum te recuperezi emoțional după o naștere traumatizantă
Cum te recuperezi emoțional după o naștere traumatizantă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Beneficiile nașterii naturale pentru imunitate și cum influențează tipul nașterii imunitatea copilului pe parcursul vieții
    Beneficiile nașterii naturale pentru imunitate și cum influențează tipul nașterii imunitatea copilului pe parcursul vieții

    Imunitatea se referă la capacitatea organismului de a se proteja în fața agenților patogeni (bacterii, virusuri, paraziți, toxine). Ne naștem cu ea, dar evoluția ei este...

    Un medic este acuzat că ar fi smuls capul unui bebeluș în timpul nașterii
    Un medic este acuzat că ar fi smuls capul unui bebeluș în timpul nașterii

    Un tată a acuzat un medic că i-a smuls capul „cu totul” fetiței sale, atunci când a adus-o pe lume. Tragicul incident ar fi avut loc pe 1 mai, într-un spital din...

    Soțul meu mi-a spus că l-am făcut „de rușine” în timpul nașterii, când am țipat
    Soțul meu mi-a spus că l-am făcut „de rușine” în timpul nașterii, când am țipat

    Cu un soț insensibil și dureri groaznice în timpul travaliului, o mamă a primit rearca „m-ai făcut de râs” pentru că a țipat în sala de nașteri....

    Top 10 cele mai bune metode de a slăbi sănătos fără să ții dietă
    Top 10 cele mai bune metode de a slăbi sănătos fără să ții dietă

    Deși poți fi tentată să recurgi la diete restrictive, care promit eliminarea rapidă a kilogramelor în plus, medicii nutriționiști îndeamnă ca, pentru obținerea unor...

    Trei femei au devenit prietene pe viață după ce au trecut împreună prin emoțiile nașterii premature
    Trei femei au devenit prietene pe viață după ce au trecut împreună prin emoțiile nașterii premature

    Chiar dacă treci prin experiențe dificile, dacă ai prietenii aproape reușești să mergi mai departe mai ușor, știind că ai pe cine să te bazezi și că poți să ai parte de un...

    O mamă a șocat TikTok-ul după ce a dezvăluit că i-a ieșit ochiul din orbită în timpul nașterii, pentru că a împins prea tare
    O mamă a șocat TikTok-ul după ce a dezvăluit că i-a ieșit ochiul din orbită în timpul nașterii, pentru că a împins prea tare

    O proaspătă mămică a șocat TikTok-ul când a publicat faptul că globul său ocular i-a ieșit din orbite de la forța cu care a împins în timpul nașterii naturale.

    Ce tip de mamă poți fi, în funcție de luna nașterii
    Ce tip de mamă poți fi, în funcție de luna nașterii

    Fie că ești tot timpul cu ochii pe copilul tău pentru a te asigura că-l disciplinezi, fie că îl urmărești clipă de clipă pentru a-l știi în siguranță, fie că preferi...

    „Nu găsesc capul bebelușului”. Povestea nașterii unei mame care a adus pe lume un copil cu microcefalie
    „Nu găsesc capul bebelușului”. Povestea nașterii unei mame care a adus pe lume un copil cu microcefalie

    O femeie de peste hotare povestește cum a adus pe lume, dar și cum este viața unei mame care are un copil cu microcefalie. Regăsiți mai jos povestea ei.

    © 2024 Qbebe