Nasterea pe mapamond: traditii si legi care te vor surprinde

Nasterea pe mapamond: traditii si legi care te vor surprinde

Raluca Cristea

Nasterea... sacra pentru unii, banala pentru altii. Prilej de bucurie, reuniune si multumire pentru unele gravide, moment de cumpana, tensiune si desconsiderare pentru altele... Despre ce va voi vorbi in randurile de mai jos? Despre nastere, asa cum este vazuta in intreaga lume, prin ochii diferitelor popoare si religii.


De curand, navigand pe Internet in cautare de subiecte pentru voi, mamicile Qbebe, am gasit un rezumat al cartii "Childbirth Across Cultures" (Nasterea in diferite culturi), scrisa de omul de stiinta american Helaine Selin. In aceasta carte autoarea a incercat sa afle cate dintre tarile lumii au adoptat regulile moderne ale vesticilor, cate respecta reguli stravechi si frumoase ale nasterii si cate continua sa vada nasterea ca pe un proces jignitor si prohibitiv chiar pentru mama. M-am documentat apoi din mai multe surse si va pot asigura ca ceea ce urmeaza sa cititi mai jos, fascinante traditii si legi ale nasterii din intreaga lume, vor provoca tot felul de comparatii si va vor pune pe ganduri in privinta a tot ce inseamna Nasterea.

Alegeri, decizii...cele mai bune Nasteri?

" Nimeni nu poate spune ca nu exista tari si culturi pe mapamond in care Nasterea sa fie atat sigura pentru mama si copil, cat si binevenita. Cele mai bune locuri din lume in care sa nasti sunt acelea unde cei care te asista, fie ei familie sau personal medical, respecta durerea nasterii si ajuta cu adevarat mama, oferindu-i ocazia sa aleaga cele mai bune mijloace si metode pentru ca nasterea copilului ei sa fie usoara si chiar, frumoasa." (Helaine Selin - "Childbirth Across Cultures")

In tarile Europei de Vest se promoveaza mai putin nasterea prin cezariana si mai mult alaptarea la san, nasterile sunt asistate doar de o moasa, iar medicul intervine doar in cazul unor complicatii. Spitalele sunt bine dotate, atente cu nevoile mamei si cu familia acesteia. In acelasi timp, gravidele din tarile aflate in curs de dezvoltare au adoptat de 5-10 ani cezariana ca pe o practica moderna si chiar de preferat, iar spitalele lasa, in multe cazuri, de dorit. Exista si uratul revers al medaliei: tari din Africa sau Asia in care traditiile si legile transforma Nasterea intr-un proces jignitor pentru mama, uneori chiar periculos.

In ce tara este de parere autoarea Helaine Selin ca vei avea parte de cea mai frumoasa Nastere? In Suedia, unde spitalele au corpuri special amenajate pentru ingrijire inainte si dupa nastere, moasele consiliaza si asista permanent gravida, iar familia ei beneficiaza de o camera speciala. " In Suedia personalul medical nu trateaza gravidia si nasterea ca pe o boala" (Helaine Selin).


Traditii si legi la nastere in Nepal: practici duse la extrem

In zonele rurale din Nepal barbatii isi cumpara viitoarele neveste si, in functie de pretul oferit pe ele, acestea au mai multa sau mai putina putere de decizie, chiar si in privinta vietii lor sexuale. Aici decid sotul si... mama soacra!

Majoritatea nasterilor, indiferent de zona, au loc acasa, iar gravida este asezata de mama soacra in pozitia "pe vine", cu mainile ridicate si tinute de sfori prinse in tavan. Uneori, este presata pe burta sau i se cere sa impinga inainte de termen. Din aceasta cauza, apar complicatii sau placenta nu iese, motiv pentru care se agata sabii de tavan, crezandu-se ca asa se impune o miscare in jos, pe verticala, placentei. De cele mai multe ori acest obicei duce la hemoragii mortale pentru mama.

Dupa nastere, femeile sunt izolate pentru 11 zile intr-o camera complet intunecata, deoarece soarele reprezinta energie masculina, iar lauzele nu au voie sa interactioneze cu barbati. In aceste 11 zile lauza primeste alimente energizante, din unt, miere, condimente si apa. Nu are voie sa consume legume sau verdeturi deoarece localnicii cred ca provoaca diaree. De fapt, specialistii au stabilit ca apa contaminata este de vina.


Traditii si legi la nastere in Uganda: este o lupta a femeii

In Uganda modernele metode vestice pot fi o alegere, dar nasterea acasa este inca prima optiune, aproape cu statut de lege. Aici, nasterea este numita Lutalo Lwabakyala (lupta femeii) si presupune o nastere normala, in care nu ai voie sa iei medicamente sau sa iti alini cumva durerile, ci trebuie sa lupti. Conform ugandezilor, gravidia si nasterea sunt pentru femei adevaratele teste ale indurarii, in care nu au voie sa se planga, sa le fie rau, sa doarma mai mult. Femeile care nasc natural sunt laudate intr-o ceremonie speciala, in timp ce nasterea prin cezariana este vazuta ca un esec, iar moartea mamei la nastere este considerata strict vina acesteia.

Traditii si legi la nastere in Tibet: nimic nu se schimba

La fel ca in alte tari si culturi din Asia sau Africa, femeile Tibetane nasc acasa, de cele mai multe ori singure sau ajutate de mama soacra si sot. Din pacate, bebelusul nou nascut este luat imediat de langa proaspata mama, considerata murdara. Tot din acest motiv, atunci cand cordonul ombilical este taiat, lucru pe care mama trebuie sa il faca singura, se foloseste un cutit murdar si nedezinfectat, pentru a putea fi curatat apoi de murdaria mamei. Imediat dupa nastere, bebelusului ii este bagat pe gat un amestec de unt, miere, sofran, apa si apa de mosc, despre care se crede ca apara copilul de spiritele rele. Apoi, persoana cu cel mai inalt rang religios vine si ii pune numele copilului.

70% dintre femeile din Tibet nasc nu intr-o camera sau intr-un spatiu special amenajat acasa pentru ele, ci in grajdul animalelor.


Traditii si legi la nastere in Nigeria si Ghana: lupta individuala

Femeile din Nigeria si Ghana respecta aceleasi traditii si legi la nastere. In primul rand, ele nasc absolut singure, iar moasa vine doar dupa ce nasterea s-a incheiat pentru a taia cordonul ombilical, a spala copilul si ingropa placenta. In timpul travaliului femeia trebuie sa stea in genunchi, iar pozitia intins pe spate este interzisa deoarece aduce ghinion.

Dupa ce se incheie ritualul, identic ingroparii unei persoane pentru ca placenta este considerata geamanul mort al bebelusului, moasa se intoarce la proaspata mama, o spala cu o fiertura de frunze si ii da sa manance un amestec de potasiu si condimente care ar trebui sa stimuleze lactatia.

Traditii si legi la nastere in Bangladesh: se implica toata familia

Pentru femeile din Bangladesh este traditie ca ele sa nasca acasa si sa fie asistate, fizic si emotional, de toate rudele de sex feminin care apasa cu degetele mari anumite zone ale corpului gravidei pentru a diminua durerile. Nasterea trebuie sa aiba loc doar in grupul mare de femei, iar acestea trebuie sa povesteasca despre nasterea copiilor lor in timpul travaliului gravidei. Exprimarea durerii este de evitat si se pune accentul pe moner shahosh (putere mentala) si shoriler shakti (putere fizica).

Nasterile acasa sunt preferate in defavoarea celor din spital, deoarece acestea din urma sunt restrictive si degradante: gravida nu are voie sa se miste sau sa spuna rugaciuni, durerile ii sunt ignorate si exista tendinta de a se pune un stigmat social femeilor care sunt atinse sau taiate de un doctor in timpul nasterii.


Traditii si legi la nastere in Pakistan: mama se muta de acasa

In Pakistan, cu cateva zile inainte de nastere, viitoarea mama se muta de acasa intr-o cladire numita Bashleni. Cladirea este pictata cu animale si culori vii si include un altar catre Dezalik, zeita fertilitatii si a nasterii. Doar femeile "murdare" (aflate in timpul menstruatiei) pot intra in cladire ca sa ajute si trebuie sa fie complet dezbracate.

Traditii si legi la nastere in Coreea: superstitii si stoicism

Coreenii considera ca tot ceea ce gravidele fac si gandesc afecteaza direct bebelusii, asadar, au grija indeaproape ca acestea sa "absoarba" cat se poate de multa frumusete si optimism in timpul celor 9 luni de sarcina, dar si al nasterii. Cu cat sunt mai frumos aranjate, cu atat mai frumos cred ei ca va fi bebelusul. Se merge atat de departe incat gravida nu are voie sa manance alimente care se rup sau se indoaie, nici carne de pasare/animal care inoata, pentru ca bebelusul sa nu se nasca cu talpile deformate.

Desi au adoptat metodele de nastere moderne, coreenii pun mare pret pe indurarea cu stoicism a durerilor nasterii. Medicamentele impotriva durerii sunt inlocuite cu aromoterapie, acupunctura si terapie prin muzica. Dupa nastere gravida urmeaza traditia San-ho-jori, o perioada de 21 de zile in care trebuie sa manance si sa doarma bine, sa isi alapteze copilul, sa nu tina geamurile camerei deschise nici sa fie indreptat spre ea vreun ventilator sau un aparat de aer conditionat care sa inlature spiritele bune.


Traditii si legi la nastere in Japonia: budism cu influente

Viitoarele mame din Japonia trebuie sa nasca natural si cu ajutorul a cat mai putine analgezice. In cazul acestora din urma este vorba despre o straveche convingere budista conform careia durerile travaliului sunt un test pe care femeia trebuie sa il indure si sa il treaca cu brio, altfel nu va fi pregatita pentru solicitantul rol al maternitatii. Din fericire, 70% dintre japoneze nasc in spitale si aprox. 30% dintre ele aleg epidurala si cezariana. Restul prefera sa respecta traditia de secole.

Dupa ce pleaca din spital, mama si copilul trebuie sa se mute timp de o luna in casa parintilor ei. Acolo mama va sta in pat 21 de zile, timp in care prietenii si rudele pot face vizite si pot lua parte la masa de celebrare unde se serveste osekihan (orez brun cu fasole rosie).

Traditii si legi la nastere in China: traditie si modernism

America si-a exportat cu succes in China metoda rapida si moderna a nasterii prin cezariana. Doar 20% dintre femei mai nasc acasa, iar dintre cele care nasc la spital, peste 80% aleg cezariana. Totusi, indiferent de statut si metoda de nastere aleasa, traditiile se respecta. Obiceiul de dupa nastere, zuoyuezi, obliga mama sa stea o luna de zile intinsa in pat, timp in care nu are voie sa isi spele parul sau sa manance alimente crude, doar sa se odihneasca si sa alapteze, rudele ocupandu-se de casa. O parte dintre proaspetele mame chinezoaice aleg sa urmeze aceasta traditie in casa parintilor lor, indiferent cat de departe ar locui acestia.

Traditii si legi la nastere in Vietnam: mama soacra se implica

Vietnamezele urmeaza, in mare parte, traditiile vecinelor chinezoaice. Bonus: mama soacra se muta timp de o luna, perioada in care dicteaza tot ce se intampla in casa si ajuta proaspata mama. Tot mama soacra pregateste specialul meniu vietnamez de dupa nastere, constand in amestecuri de legume/verdeturi si supe cu ghimbir si ulei de susan.

In minoritatea etnica Hmong, regasita printre vietnamezi si cambodgieni, femeile isi pierd prenumele odata cu casatoria. Apoi, la nasterea primului copil, care trebuie sa decurga in deplina liniste si fara exprimarea durerii, daca acesta primeste, de exemplu, numele Tou, mama va primi numele Tou Nam, insemnand mama lui Tou. Practic, aceste femei sunt obligate sa isi piarda identitatea.


Traditii si legi la nastere in Olanda: cele mai grijulii moase

Majoritatea mamelor din Olanda nu aleg un medic ginecolog pentru nastere ci sunt trimise de medicul de familie la o moasa. Doctorii intervin doar in cazul unor complicatii. Olandezele pot alege daca nasc la spital sau acasa, in cazul din urma acestea trebuind sa aiba kraampakket , adica setul care contine absolut tot ce trebuie pentru nasterea acasa, bineinteles, asistata de moasa. Daca se alege nasterea la spital, moasa va suna permanent pentru a verifica in ce stadiu se afla travaliul pentru a veni cu ambulanta si a duce gravida la spital. Medicamentele anti durere se ofera doar in cazul unor dureri care pot genera complicatii, iar cezariana este o metoda de nastere nu tocmai iubita la nivel national.

Daca mama naste rapid si fara complicatii, poate pleca acasa in 2 ore apoi, sistemul olandez unic in lume numit kraamhulp se pune in miscare: timp de 7 zile o asistenta maternala vine acasa la proaspata mama, ofera ingrijiri medicale pentru ea si bebelus, ba chiar face curat, pregateste mancare si instruieste ambii parinti in ingrijirea bebelusului. Tot asistenta pregateste gustari traditionale pentru musafiri. Totul este acoperit de asigurarea de sanatate platita la stat.

Traditii si legi la nastere in Germania: grija cu numele ales

In mare parte, nemtoaicele fac aceleasi alegeri ca olandezele: moasa este mai importanta si mai prezenta decat medicul ginecolog, iar nasterea este de preferat sa aiba loc pe cale naturala. Un obicei amuzant si interesant practicat in Germania este acela ca birourile specializate detin o lista cu "nume de copii acceptate" pe care parintii sa o consulte atunci cand inregistreaza numele copilului lor. In cazul unui nume mai putin obisnuit, acestia trebuie sa ofere argumente solide pentru ca exceptia sa fie facuta. Guvernul declara ca este spre binele copilului, in scopul ca acesta sa nu fie mai tarziu ridiculizat sau marginalizat.


Traditii si legi la nasterea indienilor Navajo: momente speciale

Indiencele Navajo, din sud-vestul Statelor Unite ale Americii, se bucura de cel mai frumos ritual de nastere acasa... un ritual linistit, privat, plin de dragoste si bucurie. Cand gravida intra in travaliu, sotul ei leaga de un stalp din casa funii albe, rosii si verzi decorate cu simboluri ale zeitatilor Navajo. Apoi, acesta pune nisip fin pe podeaua unde are loc nasterea, il acopera cu carpe curate si piei de oaie si se aseaza pe ele impreuna cu sotia lui, inconjurand-o de la spate cu mainile pe sani si abdomen.

Pe masura ce travaliul avanseaza, sotul intretine focul si fierbe ienupar pentru a linisti gravida prin aromoterapie. Aceasta isi desface parul si isi da jos bijuteriile, iar vraciul face o veche ceremonie de multumire, care cuprinde incantatii si cantece pentru ca bebelusul sa inceapa in siguranta noua lui viata. Vraciul foloseste pene de vultur si polen si nu are voie sa atinga cuplul imbratisat.

Nasterea in Suedia: un model pentru intreaga lume?

Asa cum va spuneam la inceput, Helaine Selin declara in cartea ei "Childbirth Across Cultures" (Nasterea in diferite culturi), care m-a inspirat sa scriu acest articol, faptul ca " In Suedia personalul medical nu trateaza gravidia si nasterea ca pe o boala" si ca, dupa parerea ei, aceasta tara detine toate elementele necesare pentru ca cele 9 luni de sarcina, nasterea si perioada postpartum sa treaca usor, bine si frumos.

Suedia se bucura de cea mai mare rata a alaptarii naturale din intreaga lume si cea mai mica rata a mortalitatii infantile, tot din intreaga lume. Asadar, sigur totul merge incredibil de bine acolo. Mai mult, Organizatia "Salvati copiii" a pozitionat Suedia pe locul 3 in topul celor mai bune tari din lume in care sa fii mama, dupa Islanda si Norvegia. Aici mamele au acces gratuit la ingrijire si cursuri pre si postnatale, nasterile prin cezariana sunt destul de rare, iar neonatologii si asistentele maternale se ocupa de tot ce inseamna Nasterea, medicii intervenind doar in cazuri speciale.

Nasterea este vazuta de suedezi ca un proces intens, de recunostinta si implinire personala si, desi aproape toate nasterile in Suedia au loc in spitale, acestea sunt pregatite si dotate exact ca niste locuinte personale, frumos colorate si foarte confortabile. Exista camere de travaliu unde mamele pot rontai cate ceva in timp ce stau de vorba si se uita la tv, iar dilatatia creste. Spre deosebire de gravidele din Germania, Olanda, Coreea sau Japonia, suedezele sunt invatate inca din perioada prenatala despre medicamentele anti durere.


Razboiul Nasterilor pe mapamond

Femeile care aleg din motive medicale sau din proprie initiativa cezariana se pot contrazice cu cele care aleg sa nasca natural pe motivul ca, indiferent prin ce metoda se naste bebelusul, important este sa se nasca sanatos. La fel, femeile care aleg sa nasca acasa se pot contrazice in pareri cu cele care aleg sa nasca la spital, pe motivul ca acasa nasterea poate fi un moment cu adevarat spiritual, intim, de bucurie si multumire. Nu in ultimul rand, adevaratul razboi al nasterilor se duce intre tarile si specialistii vestici si tarile slab dezvoltate, unde traditiile si legile transforma nasterea intr-un proces degradant pentru mama si periculos atat pentru ea, cat si pentru bebelus.

Si, oricat de dezvoltata ar fi o tara, un lucru este sigur: oamenii continua sa se lupte pentru suprematie, prin traditii, legi si reguli, chiar si asupra unei experiente care este aproape imposibil de controlat - Nasterea. Dorinta de a detine controlul este de inteles, desigur, insa nu si obiceiurile duse la extrem, traditiile uneori absurde sau interzicerea folosirii analgezicelor.

Asadar, in intreaga lume cele 9 luni de sarcina, nasterea si perioada postpartum sunt o lupta pentru femei, iar ele trebuie sa se "lupte" cu toata lumea...de la rude care ofera sfaturi mai mult sau mai putin potrivite, la mame soacre dominatoare, traditii absurde si medici insensibili. Din aceste motive si nu numai, nasterea unui copil a devenit mai mult o experienta pur medicala si mai putin una emotionala. Bucuria dispare si este inlocuita cu tehnologia sau, dupa caz, cu respectarea unor traditii si legi de neclintit.

Surse:  "Childbirth Across Cultures", Helaine Selin, Springer, 2009
www.parenting.com
www.parents.com
www.motherandbaby.ninemsn.com
www.mom.me

Articolul urmator
Nașterea fetiței mele a fost atât de traumatizantă încât am uitat cum să vorbesc pentru câteva zile
Nașterea fetiței mele a fost atât de traumatizantă încât am uitat cum să vorbesc pentru câteva zile

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Este sezonul pepenelui: 6 rețete neștiute care îți vor surprinde simțurile
    Este sezonul pepenelui: 6 rețete neștiute care îți vor surprinde simțurile

    Când spunem vară și mai ales când spunem luna august deja ne plouă în gură, pentru că este sezonul în care pepenele roșu este regele farfuriilor noastre. Suntem...

    Imaginea cu fetița îngropată în ciment care a înnebunit internetul. Explicația fotografiei te va surprinde
    Imaginea cu fetița îngropată în ciment care a înnebunit internetul. Explicația fotografiei te va surprinde

    O imagine cu o fetiță care pare îngropată în ciment de la brâu în jos a stârnit controverse pe Internet. Fotografia a fost făcută chiar de tatăl micuței,...

    Soacra mea a participat la nașterea mea și a făcut poze pe toată durata nașterii. Mi-a ruinat nașterea
    Soacra mea a participat la nașterea mea și a făcut poze pe toată durata nașterii. Mi-a ruinat nașterea

    Dacă anumite femei preferă să nu fie singure în sala de nașteri și să-l aibă alături pe partenerul lor, altele se simt confortabil când sunt doar cu personalul medical....

    Ce tradiții de Paște mai respectă românii anul acesta
    Ce tradiții de Paște mai respectă românii anul acesta

    Paștele este una dintre cele mai importante sărbători religioase și este marcată de numeroase tradiții și obiceiuri, pe care mulți români le respectă cu sfințenie, de ani de...

    Tradiții de Sfântul Gheorghe: de ce azi nu trebuie să dormi deloc și de ce sunt binecuvântați copiii care îi poartă numele
    Tradiții de Sfântul Gheorghe: de ce azi nu trebuie să dormi deloc și de ce sunt binecuvântați copiii care îi poartă numele

    Sfântul Gheorghe este unul dintre cei mai cunoscuți sfinți din calendarul creștin-ortodox, dar numele său este strâns legat și de numeroase tradiții populare din cultura...

    O femeie din Florida nu poate avorta, conform noii legi, și este nevoită să-și vadă copilul murind după naștere
    O femeie din Florida nu poate avorta, conform noii legi, și este nevoită să-și vadă copilul murind după naștere

    O femeie din Florida nu poate face avort, așa că este nevoită să-și vadă copilul murind, câteva ore după naștere. Mai multe detalii în articol.

    Intrarea Maicii Domnului în Biserică: tradiții și obiceiuri
    Intrarea Maicii Domnului în Biserică: tradiții și obiceiuri

    Intrarea Maicii Domnului în Biserică este o sărbătoare de mare însemnătate pentru creștinii ortodocși. Iată cea mai puternică rugăciune pe care o puteți rosti de...

    Tradiții și superstiții de Sfânta Filofteia. Ce nu ai voie să faci în această zi
    Tradiții și superstiții de Sfânta Filofteia. Ce nu ai voie să faci în această zi

    Sărbătoare mare în rândul creștinilor! Pe 7 decembrie, Biserica Ortodoxă o prăznuieşte pe Sfânta Muceniţă Filofteia, considerată patroana spirituală a copiilor...

    © 2024 Qbebe