Complicatii la nastere care afecteaza mama

Complicatii la nastere care afecteaza mama

Louise Tanase - Contributor

Nasterea unui bebelus poate fi cel mai frumos moment din viata unei femei si, in cele mai multe dintre cazuri, decurge normal, fara complicatii pentru mama sau bebelus. Din pacate insa, uneori, in timpul nasterii si imediat dupa nastere pot aparea cateva complicatii care sa afecteze proaspata mamica.

In ultimele saptamani de sarcina, gandurile tale se indreapta din ce in ce mai des spre nastere. Este natural sa fii coplesita de un amalgam de emotii: nerabdarea de a-ti vedea pentru prima oara bebelusul, teama de nastere, dorinta ca bebelusul sa fie sanatos, curiozitate... Se spune ca cea mai mare teama pe care o putem simti este generata de necunoscut, prin urmare, pentru a incerca sa depasim teama, trebuie sa ne informam. Qbebe iti dezvaluie cateva dintre complicatiile care pot sa apara in timpul nasterii si imediat dupa nastere, complicatii care te pot afecta pe tine, viitoare mamica.

Embolism cu lichid amniotic

Gravida, partener si medic
 

In cazuri foarte rare, o cantitate mica de lichid amniotic (lichidul care inconjoara bebelusul in interiorul uterului) patrunde in circuitul sangvin al mamei, de obicei in timpul unui travaliu lung si a unei nasteri deosebit de dificile. Ajuns in sange, lichidul amniotic poate provoca reactii grave, cum ar fi o accelerare a ritmului cardiac, ritm cardiac neregulat, colaps, soc sau chiar stop cardiac sau deces (decesul survine conform statiticilor la 1 din 5 femei care sufera embolism cu lichid amniotic). Una dintre complicatiile embolismului cu lichid amniotic este aparitia cheagurilor de sange (coagulare diseminata intravasculara), uneori insotita de hemoragie, care necesita interventie de urgenta. Diagnosticarea si tratamentul trebuie facute rapid. In unele cazuri, mama are nevoie de transfuzie de sange, asistenta respiratorie sau administrarea unor medicamente care sa ajute inima sa se contracte.

Placenta Accreta

Gravida si partener
 

Placenta accreta este o placenta cu o aderenta la uter neobisnuit de mare, adica este prea ferm fixata. Atunci cand placenta este prea bine atasata, parti din placenta pot ramane in uter dupa nastere. In aceste cazuri, eliminarea placentei se face cu intarziere, iar riscul de hemoragie masiva si infectie creste semnificativ. Aceasta complicatie este mai frecventa la femeile de peste 35 de ani, la operatiile cezariene, la femeile care au nascut de mai multe ori, in cazurile in care placenta acopera colul uterin, care au avut fibrom uterin indepartat chirurgical sau care sufera de sindrom Asherman (sinechie uterina).

Nasterile prin operatii cezariene cresc riscul aparitiei acestei complicatii (cu cat mai multe nasteri prin cezariana, cu atat riscul este mai mare). Uneori, placenta accreta poate fi diagnosticata inainte de nastere cu ajutorul unei ecografii sau al unui examen RMN. In timpul nasterii, placenta accreta poate fi suspectata daca placenta nu este eliminata dupa 30 de minute de la expulzia bebelusului, daca medicul nu poate desprinde manual placenta de uter sau daca incercarea de desprindere a placentei produce hemoragie abundenta.

Cea mai sigura metoda de tratament este histerectomia (indepartarea chirurgicala a uterului), insa, daca pentru mama este foarte important sa mai poata avea o sarcina in viitor, uneori se poate repara chirurgical zona afectata a uterului.

Hemoragie uterina excesiva

Gravida si doctorul ei
 

Hemoragia uterina abundenta, excesiva (hemoragie post-partum) se refera la pierderea a mai mult de jumatate de litru de sange imediat dupa nasterea vaginala sau mai mult de un litru de sange dupa nasterea prin cezariana. Dupa expulzia bebelusului, hemoragia uterului este o complicatie importanta. In mod normal, o femeie pierde aproximativ jumatate de litru de sange dupa nasterea vaginala, deoarece atunci cand placenta se desprinde de uter, vasele sangvine din zona raman deschise. Contractiile uterului ajuta aceste vase sangvine sa se inchida pana cand vasele se vindeca.

Hemoragia abundenta poate sa apara imediat dupa nastere, dar si pana la o luna de la nastere. Cauza hemoragiei excesive o constituie insuficienta contractare a uterului. Uterul se contracta prea putin in urmatoarele situatii: uterul s-a dilatat prea mult (din cauza unei cantitati prea mari de lichid amniotic, bebelus prea mare sau prea multi bebelusi), eliminarea incompleta a placentei, travaliu prelungit sau anormal, dupa mai mult de 5 nasteri, daca in timpul nasterii a fost folosit un anestezic care a relaxat musculatura, daca vaginul sau colul uterin au fost rupte sau taiate in timpul nasterii, nivel scazut al fibrinogenului (fibrinogenul are rol in coagularea sangelui), mama are boli care afecteaza coagularea sangelui, ruptura uterina sau uter retrovers.

Mama si nou-nascut
 

Aparitia hemoragiei uterine excesive la o nastere poate creste riscul aparitiei acesteia la urmatoarele. Prezenta formatiunilor fibromatoase creste, deasemenea, riscul aparitiei hemoragiei uterine excesive dupa nastere. Medicul care iti urmareste sarcina poate sa determine daca prezinti risc crescut urmarind indici specifici (analizele de sange, istoricul medical, istoricul nasterilor, dimensiunea bebelusului si cantitatea de lichid amniotic, etc).

In cazul aparitiei hemoragiei excesive, medicul va examina uterul, se va masa abdomenul inferior si se va administra oxitocina sau alte medicamente pentru a stimula contractarea uterului si a diminua hemoragia. In cazuri rare, este necesara transfuzia de sange si foarte rar, histerectomia.

Uter retrovers

Cezariana
 

In cazuri foarte rare, dupa nastere uterul se poate intoarce cu interiorul spre exterior, in asa fel incat iese prin colul uterin spre sau prin vagin. Aceasta complicatie poate sa apara atunci cand placenta este ferm atasata de uter, iar medicul care te asista la nastere trage puternic pentru a o detasa. Un uter retrovers reprezinta o urgenta medicala si trebuie tratat foarte prompt. Medicul va intoarce manual uterul in pozitie normala. Poate fi necesara administrarea unor sedative, analgezice sau chiar anestezie generala. Majoritatea femeilor se refac complet dupa aceasta procedura. In unele cazuri poate fi necesara intoarcerea chirurgicala a uterului.

Ruptura uterina

Medic verifica tensiunea arteriala a gravidei
 

Ruptura uterina este o sfasiere spontana a uterului care poate avea ca rezultat eliberarea fatului in interiorul cavitatii abdominale. Ruptura uterina este o complicatie foarte rara, iar atunci cand se intampla constituie o urgenta medicala de o gravitate deosebita (in jumatate dintre cazuri pune in pericol viata mamei) si necesita tratament chirurgical imediat. Ruptura uterina se poate produce inainte sau in timpul travaliului. Ruptura uterina este mai probabila in cazul femeilor care au nascut prin cezariana sau care au suferit operatii pe uter.

Riscul rupturii uterine creste in cazul femeilor care au nascut prin cezariana in trecut si care la nasterea urmatoare necesita inducerea travaliului. Alte posibile cauze de aparitie a acestei complicatii sunt multiparitatea (cinci sau mai multi copii); macrosomia fetala, hidrocefalia, gemelaritatea; anomalii uterine; anomalii ovulare, anomalii placentare (placenta accreta sau increta, hidramnios, boala trofoblastica gestationala); traumatisme externe; aplicatia de forceps; extractii pelvine; apasarea exagerata a fundului uterului; extractie manuala dificila a placentei; cezariana segmentotransversala sau corporeala; miomectomia; rezectia de corn uterin; metroplastii uterine - perforatii uterine secundare manevrelor abortive.

Tata cu bebelus la maternitate
 

Simtomele sunt: contractiile se succed la intervale tot mai scurte de timp, sunt mai intense si mai lungi, tonusul uterin este crescut; tahicardie si tahipnee. Ruptura uterina produce dureri severe si constante in abdomen si un ritm cardiac anormal de scazut al bebelusului. In aceste cazuri, bebelusul trebuie scos imediat din uter si uterul trebuie reparat chirurgical.

Nu uita! Complicatiile prezentate au incidenta destul de mica si oricat de grave ti s-ar parea medicul care te asista la nastere este in masura sa le previna sau / si sa le trateze.

Sfat Qbebe

Orice nelamurire sau temere ai avea inainte de nastere sau chiar in timpul travaliului, discuta cu medicul care iti urmareste sarcina sau care te asista la nastere. El este cel mai in masura sa iti ofere sfaturi si explicatii.

Articolul urmator
Sunt o mamă rea dacă mi-aș dori ca medicii să mă salveze pe mine și nu bebelușul la naștere? Mai am alți doi copii de crescut
Sunt o mamă rea dacă mi-aș dori ca medicii să mă salveze pe mine și nu bebelușul la naștere? Mai am alți doi copii de crescut

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    „Vrei complicații? Fă un copil!” Cum explică Delia decizia de a nu deveni mamă
    „Vrei complicații? Fă un copil!” Cum explică Delia decizia de a nu deveni mamă

    Nu de puține ori Delia a declarat că nu vrea să devină mamă. Nu s-a ferit nicio clipă să vorbească deschis despre acest subiect, iar recent a explicat din nou, într-un live pe...

    NU ai voie să-mi pupi copilul! Ce semnal de alarmă trage o mamă care a luat herpes la câteva zile după naștere
    NU ai voie să-mi pupi copilul! Ce semnal de alarmă trage o mamă care a luat herpes la câteva zile după naștere

    Dacă anumiți părinți sunt de acord ca bebelușii lor să fie pupați chiar din primele zile de viață, alții nu acceptă din start o asemenea idee. O mamă de peste hotare a vorbit...

    O adolescentă devenită mamă de tripleți prematuri a fost adoptată de asistenta care a ajutat-o la naștere
    O adolescentă devenită mamă de tripleți prematuri a fost adoptată de asistenta care a ajutat-o la naștere

    O fată de 14 ani din Indiana, SUA, nu a avut pe nimeni alături atunci când a devenit mamă de tripleți. Până când a cunoscut-o pe Katrina Mullen, asistenta care a...

    Momentul când o mamă își întâlnește fiica despre care a crezut că a murit la naștere în urmă cu 7 decenii
    Momentul când o mamă își întâlnește fiica despre care a crezut că a murit la naștere în urmă cu 7 decenii

    Legătura dintre o mamă și copilul ei rămâne puternică și în situațiile în care viața îi desparte. Există și cazuri fericite în care, chiar dacă...

    Pandemia a dublat cazurile! Boala gravă care afectează din ce in ce mai mulți copii
    Pandemia a dublat cazurile! Boala gravă care afectează din ce in ce mai mulți copii

    La un an de la izbucnirea pandemiei generate de noul coronavirus, specialiștii din întreaga lume atrag atenția asupra consecințelor acesteia asupra psihicului copiilor și al...

    Simt că am devenit mama iubitului meu, iar asta ne afectează relația
    Simt că am devenit mama iubitului meu, iar asta ne afectează relația

    Jenny se simte jenata să recunoască faptul că obișnuia să strângă și să facă curat după fostul ei iubit. Îi împăturea hainele, îi făcea programări la...

    Emily Burghelea a devenit mamă a doua oară! Ce probleme de sănătate a avut la câteva zile de la naștere
    Emily Burghelea a devenit mamă a doua oară! Ce probleme de sănătate a avut la câteva zile de la naștere

    În urmă cu aproape o săptămâna, Emily Burghelea a devenit din nou mămică. Fosta concurentă „Bravo, ai stil” a adus pe lume un băiețel perfect sănătos, care...

    Legarea trompelor uterine: beneficii și complicații
    Legarea trompelor uterine: beneficii și complicații

    Sterilizarea tubară, cunoscută și sub numele de legarea trompelor uterine, este o procedură chirurgicală utilizată pentru a preveni sarcina în mod permanent, prin...

    © 2024 Qbebe