Cum imi ajut copilul sa isi dezvolte abilitatile pentru matematica?

Cum imi ajut copilul sa isi dezvolte abilitatile pentru matematica?

Eva Pirosca

Interactiunile zilnice cu micutul tau iti ofera multe ocazii in care sa faci acest lucru, fara a-l constrange sau a-l presa. Mai exact, il poti ajuta foarte usor pe cel mic sa rezolve probleme, sa comunice matematic si sa isi dezvolte rationamentul. Iar aceste trei abilitati sunt fundamentale ca sa poata invata matematica.

Cum il incurajez sa rezolve probleme

Cineva care rezolva probleme e o persoana care pune intrebari, care exploreaza si cauta solutii la acestea. Se tine de problema respectiva pana cand ii gaseste o solutie! Intelege ca poate ajunge la un raspuns in mai multe moduri si aplica matematica la situatiile concrete, din fiecare zi. Ei, si copilul tau poate face asta. Incurajeaza-l: implica-l in activitati de rutina care includ matematica. De exemplu, pune-l sa masoare si sa calculeze: Cand o sa doarma la tine prietenul tau, daca ati vrea sa impariti camera ta cat mai egal, oare cat ar masura sifonierul si patul din toata intinderea camerei? Indeamna-l sa cantareasca: Ma ajuti tu cu legumele pentru ciorba, ca sa termin mai repede? Uite ce cantitate imi trebuie din fiecare... Da-i ocazia sa estimeze costuri: Hai sa vedem impreuna cam cat ne costa sa mergem in vacanta la ski, vrei? Povoaca-l sa compare preturile bicicletelor si rolelor pe care vrea sa i le cumperi.

Cum il invat sa comunice matematic

Sa comunici matematic inseamna sa folosesti limbajul matematic: numere, grafice sau simbluri. Cu ajutorul lor, e mai usor sa altora explici cum functioneaza situatiile in are te afli sau care te preocupa si cum anume ai gandit tu de ai ajuns la acest rezultat. Sa comunici matematic presupune sa asculti mai intai cu atentie cum judeca si rationeaza interocutorul. Pe micutul tau il poti stimula sa comunice astfel, daca ii ceri sa iti detalieze ce anume e nevoie sa faca in rezolvarea unei probleme din tema la matematica. Pentru a-ti clarifica rationamentul lui, roaga-l sa iti deseneze un graphic sau o schita a modului cum gandit.


Cum ii stimulez rationamentul matematic

Un copil cu rationament matematic va gandi logic si se va deprinde sa observe asemanari si deosebiri intre obiecte si situatii. Va face alegeri bazandu-se pe acestea si pe relatiile dintre ele. Va anticipa evolutia fenomenelor, prelucrand mental datele cunoscute ale problemei. Si gandirea micutului tau va functiona la fel, pe masura ce isi dezvolta aptitudinile cognitive. Ajuta-l, dezbatand cu el aceste procese: ofera-i incredere si feedback pozitiv, nu il descuraja atunci cand iti explica ce e in mintea lui, chiar daca momentan greseste. Formuleaza corecturile mai degraba ca intrebari (Ce crezi ca s-a putut intampla?... Si daca am incerca aceste doua lucruri in acelasi timp, oare cum ar iesi?), decat sub forma de critici. Construiti impreuna scenarii si solutii.

Cum il ajut sa isi dezvolte abilitatile pentru matematica

Invata-l cum anume sa se "apropie" de matematica. Multor copii li se pare dificila, daca profesorii sau invatatoarea nu au rabdarea de a se exprima clar si de a-i ghida. Ocupa-te tu de asta. Aminteste-i, de exemplu, urmatoarele:

1. Problemele pot fi rezolvate in moduri diferite

Desi majoritatea problemelor au un singur raspuns corect, poti sa ajungi la el in mai multe feluri. Important nu este numai sa obtii rezultatul corect.


Este la fel de important sa incerci diferite modalitati si sa aplici intr-o situatie noua ceea ce deja ai invatat. De, exemlu, cand ai avut o problema asemanatoare. Daca nu iti dai seama exact care din variantele pe care le-ai mai incercat e potrivita acum, incearca mai multe, pe rand. Probabil ca una din ele va functiona. Si este in regula daca e diferita de a colegului de banca sau chiar de a invatatoarei!

2. Raspunsurile gresite pot sa ne ajute

Nu ne-a dat corect. Hai sa vedem de ce. Analizand raspunsurile gresite impreuna, sub calauzirea ta, scolarul tau va intelege mai usor structura sau miza problemei si cum sa ajunga la raspunsul optim. Cere-i sa iti explice cum a rezolvat el problema. Astfel, vei observa daca are dificultati cu operatiile si calculele, sau cu intelegerea problemei in sine sau a formularii ei.

3. Indrazneste!

Ajuta-l sa vada ca are rost sa se straduiasca sa rezolve o problema, desi este dificil si obositor. Ofera-i timp sa incerce abordari diferite si ai rabdare cu el. Incurajeaza-l cu blandete sa exprime ceea ce gandeste, pe masura ce rezolva, pas cu pas. In felul acesta, tu vei sti daca si unde este cazul sa il redirectionezi, iar el va deprinde stima de sine si curajul de a actiona, chiar daca nu are garantia ca ceea ce face este perfect.

4. Fa singur la tine in cap!

Matematica nu te constrange sa ai in fata o hartie si un creion.

Poti sa calculezi singur la tine in cap! Sunt situatii in care chiar vei avea nevoie sa faci asta: cand te voi trimite la cumparaturi dimineata sau cand vei merge in pauza la chiosc. In plus, operatiile pe care le faci tu in capul tau sunt exercitii, care iti imbunatatesc abilitatile matematice, tot asa cum iti intaresc exercitiile fizice capacitatea de a alerga fara sa obosesti.   

5. Poti sa folosesti dn cand in cand si calculatorul

Uneori poti. Nu mereu, nu se poate sa gandeasca el pentru tine. Dar uneori poti: nu este nevoie sa il folosesti pe ascuns. Asa ca haide sa invatam sa il folosim corect si eficient.

Articolul urmator
Cum ajuți copilul să-și dezvolte spiritul de echipă
Cum ajuți copilul să-și dezvolte spiritul de echipă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Abilitățile matematice sunt moștenite genetic? Ce spun studiile
    Abilitățile matematice sunt moștenite genetic? Ce spun studiile

    Abilitățile matematice au o bază genetică! Cercetări recente au descoperit mai multe variații genetice legate de abilitățile matematice la copii, trei gene specifice fiind asociate...

    Fiica mea de 5 ani își ignoră tatăl cu desăvârșire. Cum pot să-i ajut?
    Fiica mea de 5 ani își ignoră tatăl cu desăvârșire. Cum pot să-i ajut?

    „Soțul meu e un bărbat și un tată cât de poate de iubitor. Cu toate acestea, fiica noastră de 5 ani nu se joacă, nu vorbește cu el și nici măcar nu se uită în...

    Ajută-l pe cel mic să își dezvolte noi abilități în 5 pași simpli
    Ajută-l pe cel mic să își dezvolte noi abilități în 5 pași simpli

    Ne dorim ca micuții noștri să devină niște adulți autosuficienți, independenți și inteligenți din punct de vedere emoțional. Pentru asta, însă, este important să ne...

    O mamă își lasă bebelușul de 8 luni să mănânce pământ ca să îi dezvolte imunitatea
    O mamă își lasă bebelușul de 8 luni să mănânce pământ ca să îi dezvolte imunitatea

    Până la o anumită vârstă cei mici sunt tentați să guste, practic, cam tot ce le pică în mânuțe. Curiozitatea și dorința de a descoperi mediul...

    Soțul meu nu își împarte banii cu mine. Așa că am refuzat să îl ajut cu plata tratamentului medical
    Soțul meu nu își împarte banii cu mine. Așa că am refuzat să îl ajut cu plata tratamentului medical

    Fiecare cuplu stabilește încă de la început reguli cu privire la viața în doi. Printre aceste reguli se află și cele care țin de gestionarea banilor. Dacă în...

    Momentul adevărului: cum ne ajută, cu adevărat în viață, matematica studiată la școală
    Momentul adevărului: cum ne ajută, cu adevărat în viață, matematica studiată la școală

    Știți că uneori, ne punem întrebarea „dar cu ce m-a ajutat matematica în viață?”. Ei bine, vestea bună e că nu a fost degeaba, așa cum mulți dintre noi avem...

    Îmi pun gemenii de doi ani să-și facă singuri micul dejun. Da, sunt o mamă leneșă, dar îi ajut să fie independenți
    Îmi pun gemenii de doi ani să-și facă singuri micul dejun. Da, sunt o mamă leneșă, dar îi ajut să fie independenți

    O mamă care se autointitulează a fi „leneșă” își pune băieții gemeni de numai doi ani să își pregătească micul dejun și să strângă masa. Femeia,...

    © 2024 Qbebe