5 din cele mai nocive efecte ale televizorului asupra copilului tau

5 din cele mai nocive efecte ale televizorului asupra copilului tau

Ioana-Catalina Pavel

Cele mai nocive efecte ale televizorului asupra organismului copilului sunt constatate de catre neuropsihologi, care au obsvervat ca pe parcursul vizionarii TV si a utilizarii computerului, activitatea emisferei stangi a creierului se reduce alarmant de mult, comunicarea intre emisferele cerebrale aproape ca se intrerupe, iar atentia, motivatia si celelalte procese mentale superioare sunt inhibate cu putere. Cercetatorii de la Universitatea din Stanford au demonstrat ca efectele tehnice de pe micul ecran (intre 12 si 30/minut) supun creierul la o serie continua de agresiuni ce violenteaza ordinea interioara a copilului.

"Privitul la calculator si la televizor (pe termen lung) este ca si cum a-i bate cuie in creierul copilului" (biofizician si cercetator Virgiliu Gheorghe)

Printre cele mai periculoase efecte ale activitatii privitului la televizor se numara:
-slabirea nervilor, stare de discomfort psihic si de epuizare, insotita uneori si de dureri de cap;
-scaderea atentiei si hiperactivitate;
-slabirea memoriei, vointei si motivatiei;
-cresterea gradului de irascibilitate, impulsivitate si chiar agresivitate;
-izolare sociala si emotionala prin fuga in realitatea virtuala;
-tulburari de somn, amplificarea anxietatii si pasivitate mentala;
-sunt alterate flexibilitatea mentala, judecata, discernamantul si prevederea;
-scade initiativa, slabeste creativitatea si capacitatea decizionala;
-apatie si dezinteres pentru lectura si alte activitati care necesita concentrare;


In continuare, vom analiza 5 din cele mai nocive efecte, conform unor studii de specialitate realizate de medici, sociologi si psihologi.

Efectele nocive ale televizorului: atrofierea creierului

parintii isi uita copiii in fata televizorului  Multi parinti isi "abandoneaza" pur si simplu copilul in fata televiziorului, pe care il vad ca pe un mijloc de divertisment foarte potrivit pentru copil, atunci cand "mami are treaba in bucatarie, si tati in sufragerie". Daca vizionarea se desfasoara intensiv inca din primii ani de viata, cand, practic, se dezvolta creierul, atunci aceasta activitate poate cauza o anumita atrofiere a unor importante arii neuronale.

Este bine sa stii faptul ca creierul uman nu este facut sa proceseze informatia cu o viteza atat de mare, viteza cu care sunt expuse imaginile pe micul ecran (24 cadre pe secunda sau efectele tehnice care sunt, 12 pana la 30 pe minut pe parcursul videoclipurilor) si va fi, practic, bulversat de multimea informatiilor. In consecinta, acesta isi va bloca anumite procese cognitive, in special cele ce tin de emisfera stanga.

Specialistii au remarcat ca televizorul inhiba activitatea creierului, in special partea stanga si cortexul prefrontal (partea din fata creierului pe care animalele nu le au!), lucru care impiedica sa se dezvolte aceste parti din creier. Acestea sunt doar cateva dintre efectele acestei inhibitii: slabirea gandirii logicio- matematice , a gramaticii, a vorbirii, ceea ce va duce, in viitor, la o exprimare deficitara, o neputinta sau chiar imposibilitate de a-si comunica ideile.

 

Efectele nocive ale televizorului: pierderea constiintei si personalitatii umane

Cercetatorii au descoperit ca, in spatele unei imagini oarecare dintr-un film dramatic, comedii sau de dragoste, se transmit, la nivel subconstient, idei despre cum ar trebui sa faci fata unor situatii de viata. Acestea sunt mesajele subliminale. Partea negativa este ca, practic, copilul va creste cu niste conceptii de viata si comportamente invatate de la televizor, fara sa le fi trecut prin propriul filtru de gandire. In momentul in care copilul se uita la televizor, creierul intra intr-o stare "de asteptare", adica intr-o stare pasiva, in care gandirea personala este ignorata. La fel se intampla si cu emotiile si cu dorintele lui. Omul, care este o fiinta sociala, va avea tendinta sa se adapteze la opinia publica, adica sa isi adapteze punctele de vedere la cele vehiculate de mass-media. Practic, mass-media il invita pe copil sa se piarda pe sine.

Ceea ce vrea mass-media este sa "educe" constiinta umana dupa propriile norme, cultivand de fapt niste dorinte si nevoi straine de adevarata fiinta umana, care apartin doar publicitatii, a marketing-ului: cele ce tin de a cumpara sau a arata ca si personajele vehiculate in reclame sau filme. Nici adultii nu sunt pusi la adapost de aceste "atacuri" ale mass-media. Si ei niste victime ale asa-numitului efect de spirala. Ce presupune acest efect? Mass media ii transmite omului ca ea il informeaza, ca ea are grija de el sa fie cel mai informat, sa fie la curent cu tot ce se intampla in lume, cu toate cutremurele si atentatele din lume si astfel sa fie un om "destept". In realitate, lucrurile stau altfel, si s-a dovedit ca oamenii care se uita cel mai mult la Tv de fapt sunt cei mai dezinformati oameni.

copil pierdut in fata televizorului 

 

Efectele nocive ale televizorului: trairea in imaginatie

Televizorul a fost supranumit de catre specialisti "micul gigant". El intra in casa noastra, ne cucereste pur si simplu. Televizorul creeaza un mediu si un mijloc de divertisment foarte atragator, ce reprezinta un adevarat miraj, atat prin imaginile pe care le vehiculeaza cat si prin undele electromagnetice. De aceea, televizorul nu poate reprezenta o autentica sursa de informare. Toata structura mediatica (de la femeile frumoase care prezinta stirile, pana la emisiunile informative cu studiouri luxoase) invita mai degraba la o stare de visare, de basm, si in niciun caz de informare asupra realitatii cotidiene.

Copilul, mai ales, este o victima perfecta, pentru ca televizorul ofera copilului tendinta de a ramane in evaziv, in imaginar, incurajand tot ceea ce presuoune negandire si traire intensa, placere. "Astfel, lipsa televizorului sau a calculatorului poate duce copilul spre o stare de sevraj, anxietate si chiar plictiseala. Prin urmare, televizorul produce dependenta. Dependenta de trairea intr-o lume ideala, plina de fast. Pericolul consta in faptul ca atunci cand copilul intra in lumea reala, intra cu niste asteptari prea mari, si nu mai stie sa se comporte adecvat" spune biofizicianul Virgiliu Gheorghe. Acesta este si motivul pentru care dependentii de droguri consuma droguri: pentru ca le da impresia ca ii ajuta sa traiasca intr-o realitate pe care nu sunt pregatiti si nu stiu cum sa o infrunte.

televizorul un adevarat miraj 

Efectele nocive al televizorului: obezitatea si deteriorarea limbajului

Neuropsihologii spun ca se creeaza pe scoarta cerebrala, anumite rutine, pe care creierul are tendinta sa le repete. Astfel ca, daca repetem un act de-a lungul unor zile, cum ar fi privitul la TV, el se intipareste in creier, insa alte procese si actiuni vor fi defavorizate, si in principal, va scadea mult motivatia si puterea de a controla anumite activitati.

In momentul in care se uita la televizor, creierul intra intr-o stare pasiva si deci pierde controlul asupra instinctelor (alimentar, pulsiunile sexuale), si asa vine pofta necontrolata de mancare. De aceea, consumatorii cei mai mari de televizor si desene animate sau de jocuri pe televizor sunt si obezi.

copilul obez in fata televizorului 

Limbajul se formeaza la varste foarte mici... prin auzul limbajului mamei si al adultilor din jurul lui. Limba este mijlocitorul prin care noi luam contact cu lumea si are condensate toate aceste strategii ale creierului de a comunica. Pentru dezvoltarea limbajului, ajuta foarte mult lectura si matematica. Daca acestea lipsesc sau sunt deficitare, si daca in loc, copilul se va uita la desene animate, unde "limbajul lasa mult de dorit" (o mamica), atunci copilul va avea mari probleme in a comunica, in a folosi cuvinte pentru a-si comunica gandurile, ideile, dorintele, nevoile, sentimentele.

Efectele nocive ale televizorului: lipsa afectivitatii si epuizarea emotionala

Un alt pericol pe care il prezinta televizorul atat pentru copil cat si pentru parinte este instrainarea, racirea emotionala. Televizorul incurajeaza individualismul, egoismul, descurajand, in acelasi timp, comunicarea, legatura afectiva intre oameni. "Copilul are nevoie sa se miste, sa isi miste mainile, picioarele, de aceea incurajez parintii sa isi duca copiii mai mult in parc, in mijlocul naturii, dar nu sa ii uite acolo, ci sa se joace, sa se plimbe cu ei" spune Gheorghe.

Multi parinti au falsa impresie ca se relaxeaza atunci cand se uita la televizor dupa o zi intreaga de munca. Nimic mai fals! Specialistii au observat ca, dimpotriva, televizorul epuizeaza emotional, pentru ca toate imaginile pe care le stocheaza creierul raman acolo, consumand energie. Este practic imposibil sa fii prezent si sa participi emotional la tot ce se vehiculeaza pe micul ecran, de aceea, televizorul nu face altceva decat sa iti absoarba si putina energie care ti-a mai ramas.

Tu cat il lasi pe copilul tau sa se uite la televizor? 

 

Surse:

Conferinta Virgiliu Gheorghe, biofizician si teolog

Materiale informative realizat de medici, psihologi, sociologi, membri ai Asociatiei pentru Apararea familiei si copiliului 

Articolul urmator
Cum să descifrezi limbajul dragostei copilului tău și să devii un părinte mai bun
Cum să descifrezi limbajul dragostei copilului tău și să devii un părinte mai bun

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    „Mergi în camera ta, ești pedepsit!” - Efecte pe termen lung asupra copilului
    „Mergi în camera ta, ești pedepsit!” - Efecte pe termen lung asupra copilului

    Dacă micuțul tău este agitat, plânge, sau are o criză de furie care pare că nu se mai termină, probabil crezi că o soluție ar fi să-l închizi în camera lui,...

    Este oficial! Abuzurile asupra minorilor din România pot fi semnalate la „telefonul copilului 119”
    Este oficial! Abuzurile asupra minorilor din România pot fi semnalate la „telefonul copilului 119”

    Miercuri, 5 ianuarie, s-a anunțat oficial că a fost lansat telefonul copilului - 119. La acest număr pot suna atât copiii aflați într-o situație delicată (cei ce sunt...

    Cele mai amuzante fotografii din natură ale anului 2021. Avem nevoie și de zâmbete!
    Cele mai amuzante fotografii din natură ale anului 2021. Avem nevoie și de zâmbete!

    Chiar și în vremuri tulburi, natura își urmează nestingherită cursul ei. O dovadă clară în acest sens este oferită și de fotografii realizate pe parcursul acestui...

    ÎI cer voie copilului meu să îi schimb scutecul. Cele trei reguli de parenting ale mele care sunt șocante pentru alți părinți
    ÎI cer voie copilului meu să îi schimb scutecul. Cele trei reguli de parenting ale mele care sunt șocante pentru alți părinți

    O mamă a devenit populară pe TikTok după ce a postat un videoclip în care dezvăluie regulile de parenting după care se ghidează când vine vorba de copilul său. Ea spune...

    Am aflat cele mai intime gânduri ale soțului meu și mă simt distrusă: „Te iubesc, draga mea, dar asta nu mai e de ajuns”
    Am aflat cele mai intime gânduri ale soțului meu și mă simt distrusă: „Te iubesc, draga mea, dar asta nu mai e de ajuns”

    Sunt într-un mare impas, stare de șoc și de teamă. În week-end, pe când făceam curățenie prin șifonierul soțului meu, am dat de o coală împăturită în...

    Cele mai mari 5 frici ale proaspeților părinți. Ce poți face să le depășești
    Cele mai mari 5 frici ale proaspeților părinți. Ce poți face să le depășești

    Atunci când urmează să devii părinte, treci prin tot felul de stări și emoții. Printre extaz, uimire și bucurie, apare și teama de a nu fi un părinte suficient de bun....

    Cele mai norocoase zodii ale noului an
    Cele mai norocoase zodii ale noului an

    La începutul unui nou an, fiecare dintre noi își dorește cel mai mult să se bucure de sănătate și de reușite în toate aspectele vieții. Dacă anumite zodii trebuie...

    Obezitatea va deveni istorie? Medicii au descoperit cum să ardă grăsimea din celule, fără efecte secundare
    Obezitatea va deveni istorie? Medicii au descoperit cum să ardă grăsimea din celule, fără efecte secundare

    Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), prevalența obezității la nivel mondial s-a triplat din 1975. În 2016, OMS estima că 39% dintre adulții din întreaga...

    © 2024 Qbebe