5 trucuri pentru un copil sociabil

5 trucuri pentru un copil sociabil

Raluca Cristea

Iata 5 strategii pe care sa le folosesti inca din primii ani de viata ai micutului pentru a-l forma ca un copil sociabil, altruist si saritor. Asta pentru ca, desi copiii din zilele noastre ne uimesc cu dezvoltarea rapida, cu abilitatile uimitoare si curiozitatile lor inteligente, ei au nevoie sa invete de la parinti mai mult decat lucruri practice. Invata-ti copilul sa fie sociabil. Este un beneficiu pe viata!


Asadar, nu este nevoie doar sa il inveti cum sa se spele singur, cum sa tina corect tacamurile sau cum sa se imbrace corect. Copilul tau are mare nevoie si de inteligenta sociala si emotionala, ceea ce inseamna, in linii mari, capacitatea de a lega relatii cu cei din jur si mai ales cu cei de varsta lui, placerea de a raspunde sentimentelor celor care il indragesc, inteligenta in aplanarea unor eventuale conflicte.

Iata cele 5 trucuri pentru un copil sociabil!

Trebuie sa stie sa piarda

Bineinteles, asta nu inseamna ca iti doresti ca micutul tau sa faca parte din categoria "invinsilor": sa fie dat la o parte, sa se afle printre ultimii pe liste, sa piarda la jocuri... Uneori insa, si sunt sigura ca si tie ti s-a intamplat, te afli si in asemenea situatii.

Asadar, este important sa-l inveti sa piarda si sa-i explici ca este imposibil sa castige mereu sau sa fie primul in orice situatie. De mare ajutor ii va fi sa stie cum sa depaseasca o astfel de situatie fara sa-si piarda increderea in sine.


Cum il inveti?
Fiindu-i exemplu. Cand te joci cu el si pierzi, spune-i: "Mi-a placut, hai sa ne mai jucam". Daca pierde el, spune-i: "Am castigat eu de data asta, dar te-ai descurcat foarte bine, cat pe ce sa ma prinzi". Daca se supara, spune-i ca nimanui nu-i place sa piarda, dar ca asta face parte din frumusetea jocului si ar trebui sa se gandesca ca, de fiecare data cand el castiga, altcineva pierde si invers.

 joc de carti


Sa-i placa sa-si faca prieteni

In loc sa stea pe margine si sa priveasca cum se joaca/vorbesc colegii, invata-l cum sa se alature unui grup de copii care ii plac. Oricand in viata va putea avea nevoie sa lucreze in echipa, sa coordoneze un grup de oameni si sa ii asculte sau sa-si expuna ideile in public.

Cum il inveti? Cand vrea sa se alature unui grup dar nu stie cum sa faca, sfatuieste-l sa aleaga din grup copilul care ii place cel mai mult si sa il intrebe "Pot sa ma joc si e. Daca se adreseaza intregului grup, sunt sanse mari sa nu fie auzit si evident, sa fie dezamagit. Daca se va intampla sa-ti spuna ca nimeni nu-l place, aminteste-i de copiii care il plac si cu care obisnuieste sa se joace. Ajuta-l si tu sa-si faca prieteni: organizeaza-i mici petreceri, iesi in parc cu prietene care au copii de varsta lui, mergi cu el la spectacole pentru copii, inscrie-l la un curs.

curs canto


Sa invete cum sa fie diplomat

Sa fii diplomat inseamna in acelasi timp sa fii politicos si uneori, inseamna chiar sa joci putin teatru. Asta nu inseamna ca trebuie sa-ti inveti copilul sa fie un om dual, ci doar cum sa evite elegant anumite situatii care nu i-ar placea nici lui, nici celor din jur. Ce inseamna asta? Sa nu-si exprime direct opiniile sau emotiile atunci cand acestea ar putea face pe cineva sa se simta stanjenit.

Cum il inveti? Explica-i ca regulile de politete se aplica nu doar cu copiii, ci si cu oamenii mari. De exemplu, sa nu le spuna bunicilor: "Credeam ca imi luati bicicleta de ziua mea, nu pijama", mai degraba sa multumeasca pentru fiecare cadou primit, indiferent daca este pe placul lui sau nu, altfel persoana respectiva nu ii va mai face cadouri niciodata, pentru ca a fost jignita. Mai mult, invata-l sa nu tachineze, sa nu jigneasca, sa nu rada de sentimentele altor copii sau de defectele fizice ale unora si sa aprecieze gesturile frumoase facute pentru el.

 grup de copii


Invata-l sa-si apere punctul de vedere

Asta nu inseamna sa fie impertinent, impulsiv sau nedisciplinat. Doar ca, sa ai un copil care face mereu ce i se spune este de fapt nu o binecuvantare ci o grija pentru anii cand va trebui sa se descurce singur. Un copil care indrazneste respectuos sa nu fie mereu de acord cu ce i se spune, mai ales daca are dreptate, este un copil care se va descurca in viata.

Cum il inveti? Ca sa invete sa negocieze politicos, tu esti principalul exemplu. Daca tu vrei sa mergeti la bunici, iar el vrea in parc, expune-ti parerea incepand cu "Ce-ar fi daca..." sau "Parerea mea este...". Asa il incurajezi si pe el sa faca la fel. Este important "sa fure" de la tine limbajul potrivit ca sa-si expuna parerea fara sa foloseasca un ton impunator sau ofensiv. Daca il obisnuiesti cu expresii de genul "Facem ca mine si gata" atunci in acelasi spirit o sa creasca si o sa se impuna si el cand va fi cazul.

copii jucandu-se

Petreceti timpul liber in cel putin 3 persoane

Asta inseamna ca trebuie sa il implici si pe tati in activitatile voastre, ori de cate ori e posibil pentru ca tatal inseamna pentru un copil evadarea, in sensul bun al cuvantului, din universul maternal si incercarea unor activitati noi, testarea unui alt orizont. Mai mult, coopteaza alaturi de voi in timpul liber si alti prieteni cu copii sau alti prieteni ai copilului tau pentru ca micutul sa se obisnuiasca cu stiluri diferite de conversatie si joaca.


Copilul tau este sociabil si intelegator "de la mama natura" sau apelezi la trucuri?

Articolul urmator
Cum îmbunătățești comunicarea părinte-copil
Cum îmbunătățești comunicarea părinte-copil

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    12 trucuri care te vor ajuta să fii o mamă singură de succes
    12 trucuri care te vor ajuta să fii o mamă singură de succes

    Viața de mamă te pune în fața unor provocări la care nici nu te-ai fi gândit vreodată. Când ești mamă singură, nu este exclus să consideri că anumite provocări...

    8 trucuri ingenioase care te ajută să amenajezi un spațiu perfect pentru ca cei mici să se joace singuri
    8 trucuri ingenioase care te ajută să amenajezi un spațiu perfect pentru ca cei mici să se joace singuri

    Pe măsură ce un copil devine tot mai independent și dornic să descopere lumea din jur, trebuie încurajat să se joace și singur. Nu numai că așa poate să dobândească...

    8 trucuri utile în alăptare pentru mamele care revin la serviciu după concediul de creștere a copilului
    8 trucuri utile în alăptare pentru mamele care revin la serviciu după concediul de creștere a copilului

    Revenirea la serviciu după concediul de creștere a copilului reprezintă o provocare pentru cele mai multe mămici, care și-ar dori să stea cât mai mult timp în preajma...

    Cum învățăm copilul să fie empatic? 6 trucuri de la specialiști
    Cum învățăm copilul să fie empatic? 6 trucuri de la specialiști

    Empatia este o resursă pe care o putem avea cu toții, dar ea trebuie să fie învățată și dezvoltată. Ce spun specialiștii despre importanța empatiei și despre cum să ne...

    Trucuri utile pentru mămici: cum să reutilizezi inteligent body-urile bebelușului
    Trucuri utile pentru mămici: cum să reutilizezi inteligent body-urile bebelușului

    Reciclarea hainelor este o metodă prin care poți să economisești, prin care protejezi mediul și nu în ultimul rând, prin care poți să fii creativă. Uite cum poți...

    8 trucuri de comunicare pe care toate cuplurile fericite trebuie să le știe
    8 trucuri de comunicare pe care toate cuplurile fericite trebuie să le știe

    În orice relație interumană, comunicarea este cheia și soluția tuturor problemelor. Ba mai mult, aduce liniște în cuplu, asigură stabilitatea și încrederea...

    Am văzut un copil necunoscut la miezul nopții în casă. După câțiva ani am realizat că era viitorul nostru copil
    Am văzut un copil necunoscut la miezul nopții în casă. După câțiva ani am realizat că era viitorul nostru copil

    O mămică povestește, într-o postare pe Reddit, că a trăit o întâmplare cel puțin bizară în urmă cu câțiva ani, când încă nu îl...

    Mi-am pierdut libertatea înainte să o am. Am trecut de la a fi copil la a crește un copil
    Mi-am pierdut libertatea înainte să o am. Am trecut de la a fi copil la a crește un copil

    Am devenit mamă la 16 ani, am absolvit liceul la 16 ani și m-am căsătorit la 17 ani, iar acesta este doar începutul. Pentru a-mi înțelege povestea, trebuie să vă vorbesc...

    © 2024 Qbebe