Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe... X

Abuzul sexual la copil

de Irina Olteanu

Abuzul sexual reprezintă o problemă complexă care necesită o abordare specializată, mai ales când apare în copilărie. Care sunt cauzele și factorii ce influențează declanșarea abuzului sexual, care sunt fazele acestuia, manifestările clinice, consecințele, cum poate fi recunoscut și ce abordare terapeutică presupune veți afla în acest articol cu ajutorul specialistului.

Următorul articol a fost realizat prin amabilitatea doamnei doctor Mihaela Nae, medic specialist psihiatrie pediatrică pe care o puteți găsi la CMI DR. Nae Mihaela, din București sau la numărul de telefon 0722.423.007  

Informații despre abuzul sexual la copil

Abuzul sexual se referă la existența unui comportament sexual abuziv între un copil și un adult sau între doi copii când unul dintre ei este mai în vârstă sau utilizează constrângerea. Agresorul și victima pot avea același sex sau pot fi de sexe diferite.
Comportamentele sexuale includ: atingerea diferitelor părți ale corpului (sâni, fese, organe genitale) chiar dacă victima este îmbrăcată sau dezbracată; includ exihibiționismul, fellatio, cunnilingus, penetrarea vaginului sau a anusului cu organul sexual sau alte obiecte. Abuzul sexual include și exploatarea copiilor cu includerea în traficul cu minori, utilizarea lor de către proxeneți pentru filme pornografice sau includerea în rețeaua de prostituție.

Abuzul sexual poate fi singular sau poate persista în timp.
Agresorul poate fi unul din părinți sau persoana care îngrijește copilul; există cazuri în care abuzul sexual a fost provocat de un educator sau de alte persoane de îngrijire.

abuzul sexual la copil

Cauzele și factorii ce influențează declanșarea abuzului sexual

Factorii sociali, culturali, fiziologici și psihologici contribuie la declanșarea incestului. Comportamentul incestuos a fost asociat cu abuzul de alcool, supraaglomerarea, proximitatea fizică crescută și izolarea rurală care împiedică contactele extrafamiliale adecvate.
•La unii agresori sexuali au fost descrise tulburări psihice majore și deficiențe intelectuale.

Fazele abuzului sexual

1. Implicarea - agresorul include copilul într-o relație specială
2. Interacțiunea sexuală - comportamentele sexuale progresează de la forme mai puțin intrusive la forme mai intruzive, copilul devenind înspăimântat, confuz (exemplu: deoarece tatăl acordă o atenție specială uneia dintre fiice, frații sau surorile se pot distanța de ea).
3. Faza secretului - agresorul amenință victima să nu spună ce s-a întâmplat; tatăl, fiindu-i teamă că fiica poate dezvălui relația lor și fiind gelos și posesiv, interfera cu dezvoltarea normală a fetei și relațiile normale ale acesteia cu cei de vârsta sa.
4. Faza de descoperire - abuzul este descoperit accidental sau prin raportarea de către copil unui adult, ori când copilul este adus la un consult și este întrebat de către medic.
5. Faza de supresie - copilul adesea  își retrage declarațiile datorită presiunii familiei sau datorită propriei alegeri; copilul poate percepe atenția intruzivă sau violența ca sinonimă cu interesul sau afecțiunea.

Abuzul sexual poate fi intrafamilial (incestul=relația sexuală între rude apropiate de sânge; de exemplu copil-tată, unchi sau alt copil) sau extrafamilial (agresorul poate fi un adult din afara familiei: profesor, prieten de familie etc.; acesta dobândește prietenia copilului prin activități plăcute și cadouri, introducerea activităților sexuale care pot părea inocente și chiar plăcute la început, apoi progresează către activități intruzive și încurajează copilul să pastreze secretul).

Manifestări clinice

•Copiii abuzați pot manifesta o varietate de reacții emoționale, comportamentale și somatice.
•Aceste simptome psihologice nu sunt specifice sau patognomonice, pot apărea și fără istoric de abuz.
Simptome ce pot apărea la copiii abuzați sexual:
- anxietate (teamă, fobii, insomnie, coșmaruri ce au legătură cu abuzul, simptome somatice, tulburare de stres posttraumatic)
- reacții disociative și simptome conversive (perioade de amnezie, stări de "visare cu ochii deschiși", stări de transă, simptome conversive și simptome ale tulburării disociative de identitate)
- depresie (stimă de sine scăzută și comportamente suicidare sau autoagresive)
- tulburări ale comprtamentului sexual (masturbare cu un obiect, imitarea actului sexual; copiii abuzați sexual pot dezvolta comportamente sexuale agresive asupra altora; copiii pot evita stimulii sexuali datorită fobiilor și inhibițiilor
- simptome somatice (enuresis, encoprezis, prurit vaginal și anal, anorexie, bulimie, obezitate, cefalee și dureri abdominale.

abuzul sexual la copil

Consecințele abuzului sexual la copil

comportament sexualizat - la copiii de vârstă preșcolară masturbarea face parte din dezvoltarea normală; comportamentul sexual inadecvat vârstei (introducerea degetelor, obiectelor ori a penisului în vagin sau anus sau contactul sexual oral-genital; include de asemenea comportamente orientate genital) când acesta este repetat, devine o preocupare a copilului sau este însoțit de constrângerea altui copil în activitate.
sarcină neplanificată - la adolescent
sentimente de vinovăție și autoculpabilizare
tulburare de stres posttraumatică
probleme emoționale - depresia, anxietatea
tulburări de comportament (fuga de acasă, consum de substanțe, vulnerabilitate la infecția HIV)
dificultăți de interacțiune socială și dificultăți școlare - datorate comportamentului sexualizat, stimei de sine scăzute, sentimentului de rușine și lipsei de încredere, preocupării față de abuz, fricii de abuzator și fenomenelor posttraumatice.

Consecințele abuzului sexual în copilărie la vârsta adultă

pattern de dificultăți interpersonale și intrapsihice
•cel mai frecvent simptom este depresia - autoagresivitatea deliberată este mai frecventă la femeile abuzate în copilărie față de femeile neabuzate
anxietatea
abuzul de alcool și droguri (mai frecvent la bărbați)
dificultăți în funcționarea sexuală și în relațiile intime interpersonale, neîncredere în barbăți la femeile abuzate în copilărie
tulburări de alimentație

Suspiciunea, recunoașterea și decoperirea abuzului

Suspiciunea se bazează pe unul sau mai multe semne indicatoare specifice și nespecifice.
- Semnele specifice includ:
•comportament sexualizat inadecvat
•boli cu transmitere sexuală și sarcină la o fată tânără sau când identitatea tatălui copilului nu este cunoscută
•fuga de acasă sau autoagresivitatea deliberată la adolescență
•abuzul sexual al altor copii din familie
•contact cunoscut cu un abuzator sexual
- Semnele nespecifice includ:
•dificultăți comportamentale, emoționale și educaționale

Abuzul sexual trebuie să fie luat în considerare atunci când există un debut brusc al unor dificultăți la un copil fără probleme anterior și când nu există o altă explicație evidentă. Aceste dificultăți includ incapacitatea de a menține atenția, deteriorarea progresului educațional, izolarea socială sau agresivitatea, indicatori ai stimei de sine scăzute, nefericire marcată sau depresie, tulburări de somn sau coșmaruri, frică și anxietate de separare și tulburări de alimentație.

Citește și: Cum recunosti un copil abuzat 

Abordarea terapeutică

Trebuie avute în vedere nevoile copilului, individual și in contextul familiei. Intervenția terapeutică este multidisciplinară și trebuie individualizată. Împlinirea nevoilor copilului și membrilor familiei necesită adesea suport din partea serviciilor de asistență socială, psihoterapie și tratament psihiatric.

După cum se știe deja de mult timp, este mai bine să previi decât să tratezi. Părinții trebuie să învețe să-și asculte copiii în mod suportiv, fără a-i critica, pentru a facilita povestirea diferitelor experiențe trăite de aceștia. În cazul copiilor abuzați sexual este necesară, de asemenea, educația adecvată vârstei despre sexualitate, precum și natura și riscurile abuzului sexual.

 

Mulțumim doamnei doctor Mihaela Nae pentru ajutorul acordat în realizarea articolului.

Noutati de la Qbebe

INSCRIE-TE la newsletter-ul Qbebe si primesti ultimele noutati.

Email
Data nasterii bebelusului    
 

Articole asemanatoare

E importanta muzica pentru copilul meu? E importanta muzica pentru copilul meu?
Pot sa prezic temperamentul lui bebe? Pot sa prezic temperamentul lui bebe?
Bebele meu inca nu vorbeste: e tarziu? Bebele meu inca nu vorbeste: e tarziu?
Sindromul Asperger - tot ce trebuie sa stii Sindromul Asperger - tot ce trebuie sa stii

Articole Lifestyle

3 cupluri din zodiac care stau împreună din interes 3 cupluri din zodiac care stau împreună din interes
Femeile stilate nu mai poarta parul drept! Ce coafura să alegi în 2018 Femeile stilate nu mai poarta parul drept! Ce coafura să alegi în 2018
Culoarea în care NU trebuie să îți vopsești părul în această iarnă Culoarea în care NU trebuie să îți vopsești părul în această iarnă
3 cupluri din zodiac care stau împreună din interes 3 cupluri din zodiac care stau împreună din interes

Alte articole care te-ar putea interesa

Editorial Qbebe
scris de Mariana Stan
Tati, lasă laptopul și joacă-te cu mine!Cum este să crești fără tată? Mă refer la tatăl prezent în casă dar absent în relația cu copiii lui. Sunt convinsă că ați trecut fiecare dintre voi peste sentimentul că nu sunteți pregătite pentru...

Lista gradinite

Cauta o gradinita in orasul tau

Retete culinare
Editorial Qbebe
scris de Gabriela Paladi
Cum a fost la Ferdinand, animația care a făcut o sală plină de copii să aplaudeAm plâns, am râs, am aplaudat și am râs iar! Povestea lui Ferdinand este, poate, povestea oricărui copil echilibrat, cu suflet cald și empatic, care se lovește în viață de alți copii, chiar...
Qbebe Horoscop saptamanal
Qbebe Funny

Naste natural

Este normal sa slabesti in sarcina?

Este normal sa slabesti in sarcina?

Fiecare sarcina decurge in ritmul propriu pentru ca fiecare organism este
MAI MULT

Ce mananci in sarcina: 4 alimente periculoase pentru fat

Ce mananci in sarcina: 4 alimente periculoase pentru fat

Sarcina reprezinta inceputul calatoriei in viata de parinte. Prin urmare este de
MAI MULT

Cum sa dormi bine in ultimul trimestru de sarcina

Cum sa dormi bine in ultimul trimestru de sarcina

Dormitul in ultimul trimestru de sarcina se poate dovedi nu doar inconfortabil,
MAI MULT

Bebee

Săptămâna 29

În săptămâna douăzeci și nouă de sarcină, când începe cel de-al
MAI MULT

Rolul-tatălui-în-formarea-bebeluşului

Rolul tatălui în formarea bebeluşului

Deşi multe femei se amăgesc atunci când vine vorba de acest subiect, fiind de
MAI MULT

10 lucruri pe care trebuie să le faci când vrei să rămâi însărcinată

Urmărește-ți ciclurile, pentru a ști când ești la ovulație Dacă
MAI MULT

Valeria

Semnificația numelui Valeria

Făcând legătura dintre numele latin Valeria și forma masculină a acestuia,
MAI MULT

sigur.info-fii sigur pe net