Bebele meu inca nu vorbeste: e tarziu?

Bebele meu inca nu vorbeste: e tarziu?

Eva Pirosca

"Micutul meu abia articuleaza cateva silabe in timp ce copilul vecinei zice deja singur poezii". O asemenea situatie este cel putin frustranta pentru o mamica si aduce dupa sine un sir lung de intrebari: Inseamna asta ca bebele meu are o problema? Oare m-am ocupat suficient de copilul meu? Am un copil timid? Aude el suficient? O sa vorbeasca mai mult in curand? Cand trebuie sa merg la doctor?
Ei bine....

Bebele meu la 1 an: cum "vorbeste"?

Intre 2 si 3 luni, distinge intre un ton furios si unul bucuros, recunoaste vocile, incepe sa rada si vocalizeaza din plin. La 4 luni, zambeste si isi recunoaste numele. Urmatoarele doua luni, deja localizeaza sunetele si iti arata asta intorcand capul in directia zgomotului. Incepe sa gangureasca in consoane usoare (p, d, m) si sa lege o vocala de alta. De la 8 luni deja e capabil sa isi aminteasca unele cuvinte dintr-o poveste sau dintr-o piesa muzicala pe care a auzit-o.

Cand implineste un an, intelege deja sute de cuvinte. In plus, vorbeste...asa cum stie el: gangureste silabe clare, pe care le repeta (ma-ma-ma). Partial, face asta tocmai pentru a raspunde la auzul propriei voci. Pe masura ce se aude pe sine insusi articuland sunete, se distreaza si continua sa isi raspunda.


Unii copii nu par a urma acest tipar. Unii se opresc brusc la un moment dat: nu mai vocalizeaza, desi faceau asta de la o vreme. O astfel de regresie temporara in procesul de dezvoltare a limbajului nu este iesita din comun. Cauza poate fi un eveniment suparator in viata voastra de familie, sau un element stresor pentru bebe. Dar daca regresia se mentine, mergi cu el la pediatru.E posibil ca micutul sa dezvolte probleme cu auzul. Din moment ce nu se mai aude gangurind, nu isi mai "raspunde".

La un an jumatate, vocabularul si intelegerea cuvintelor se extind brusc. O posibila explicatie pe care o ofera oamenii de stiinta suna asa: incepem sa depozitam sunetele si intelesul cuvintelor inca din primele luni de viata, dar abia acum suntem capabili sa asociem sensul cuvintelor. Asa cum se intampla cand "vedem" deodata cum trebuie imbinate piesele unui puzzle.

Bebele meu la 3 ani: cum vorbeste?

Pe la 2-3 ani, deja micutul intelege ce inseamna sa faca lucrurile pe rand si sa urmeze instructiuni din mai multi pasi ("vino aici si pune cana pe masa"). Acum este perioada in care o sa il auzi adesea repetand acelasi cuvant sau sunet, de parca s-ar balbai. Fenomenul este firesc: are atatea de spus, in vreme ce gurita lui nu tine pasul, din punct de vedere fiziologic, cu creierul! Specialisii numesc aceasta etapa "non-fluenta asociata varstei".

Cand are 2-3 anisori, cel mai bine este sa i te adresezi in propozitii scurte, de 5-7 cuvinte. Da-i una sau doua instructiuni in aceeasi propozitie... Cu alte cuvinte, roaga-l doar cate doua lucruri o data, nu mai multe. Altfel, o sa faca doar unul - pe dos - si o sa fie si dezorientat, si dezamagit. Inca ceva: evita formularile negative si mai ales cuvantul brut: "nu". Il foloseste el destul... Reformuleaza pozitiv fiecare indemn. E mai eficient pentru tine si mai sanatos pentru copil sa auda "Te rog sa mergi incetisor, mama", decat "Nu mai alerga, Vladut!".



Pe la 3-4 ani, copilul intelege verbele si adjectivele obisnuite. Intelege si intrebarile care includ "unde", "cand". Si cu siguranta si pe cele prin care incerci sa afli de la el daca "da" sau "nu". In general, iti va raspunde in propozitii nu mai lungi de 4-5 cuvinte.

Bebele meu nu vorbeste inca: e tarziu?

Intarzierea in dezvoltarea limbajului se refera la situatia in care copilul nu vorbeste indeajuns pentru varsta lui. Asociatia Americana pentru Discurs, Auz si Limbaj a pus cap la cap cateva repere clasice pentru a estima daca bebele tau are sau nu o intarziere de limbaj.

Intre 7 luni si 1 an, bebele de regula:
- se intoarce si se uita in directia din care se aud sunetele
- asculta atunci cand ii vorbesti
- recunoaste cuvinte care descriu obiecte comune (de ex. cana, apa)
- gangureste grupuri mai scurte si mai lungi de sunete
- imita diferite sunete
- spune unul-doua cuvinte, chiar daca nu clar

Intre 1 si 2 ani:
- daca il intrebi, iti poate indica anumite parti ale corpului
- intelege intrebari usoare si raspunde la comenzi simple
- arata cu degetul la imaginile dintr-o carte
- spune mai multe cuvinte de pe o luna pe alta
- pune intrebari lungi de un cuvant, sau de cate doua legate
- leaga doua cuvinte la un loc
- foloseste multe consoane diferite si multe din sunetele de la inceputul cuvintelor

Intre 2 si 3 ani:
- intelege diferentele in sens (de ex. "mergi/opreste-te" sau "inainte/inapoi")
- intelege si indeplineste o cerere dubla ("ia cana si pune-o pe masa")
- foloseste cate un cuvant pentru cam orice ii trece prin cap
- leaga propozitii de 2-3 cuvinte ca sa ceara lucruri sau ca sa exprime ceva despre ele
- numeste obiecte in mod frecvent

Pana in 4 ani:
- te aude atunci cand il strigi din alta camera
- aude televizorul la fel de tare ca si ceilalti membri ai familiei
- intelege intrebari simple (cine, ce, unde, cum)
- descrie activitatile de la gradinita sau de la joaca
- se exprima asfel incat il inteleg si oamenii din afara familiei
- vorbeste fara sa repete in mod frecvent silabe sau cuvinte

Ce sa stii, pe langa reperele standard

Este ideal sa identifici posibilele tulburari de limbaj sau intarzieri in vorbire la copilul tau, inainte de varsta de 3 ani. Atunci plasticiatea creierului este cea mai ridicata: el poate fi corectat si ajutat cu usurinta. Bazeaza-te pe instinctele tale: tu esti cea care il asculti si il urmaresti cu cea mai mare atentie. Daca ti se pare ca micutul tau nu se dezvolta corespunzator, mergi cu el la un pediatru sau la un logoped. Un copil care are probleme reale, si nu doar un ritm personalizat de dezvoltare, va suferi si emotional. Pe langa faptul ca ii erodeaza increderea in sine, specialistii spun ca tulburarile reale de vorbire duc la prescolari la comportamente antisociale si agresive. Ei musca si lovesc: este felul in care au descoperit ca pot controla si influenta mediul dupa propria lor dorinta.


Tine minte si latura opusa: reperelede mai sus nu sunt batute in cuie. Chiar si aceste praguri, unii copii le ating mai devreme, altii mai tarziu. Studiile arata ca in primele 9-15 luni de viata, ritmul in care se dezvolta limbajul variaza foarte mult. Asa ca este la fel de firesc ca bebele tau sa inceapa sa vorbeasca la 10 luni, sau la 16 luni! Nu trage concluzii pripite si ai rabdare cu el. La un an, este ok ca vocabularul unui copil sa includa intre 1 si 40 de cuvinte.

Mai tine cont de un lucru: diversi factori pot influenta acest proces. De exemplu: micutul are un frate mai mare? Atunci, fratiorul ii anticipeaza nevoile si le exprima in locul lui. Prazlea nu va mai avea nevoia sa vorbeasca la fel de curand ca alti copii.

In plus, intre 50 si 60 % dintre copiii care vorbesc cu intarziere isi revin de la sine, fara interventie specializata. Deseori, micutii care incep sa vorbeasca pe indelete mai tarziu decat media, au dovedit ca au o inteligenta cel putin cat media. Doar ca o exprima intr-un mod sau intr-un ritm diferit. Einstein a inceput sa vorbeasca la 4 ani...

O buna idee pentru a preveni retardul in limbaj este sa-i vorbesti copilului din prima zi cu fraze complete si sa-i citesti in fiecare seara inainte de culcare o poveste. Chiar daca ti se pare ca la inceput e in zadar... el se obisnuieste cu locul cuvintelor in fraza si invata structura limbii materne. Spre 1 an, o sa foloseasca, precum adultii, fraze complete.

 

Articolul urmator
Un străin m-a criticat pentru faptul că băiețelul meu de doi ani încă își suge degetul
Un străin m-a criticat pentru faptul că băiețelul meu de doi ani încă își suge degetul

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    „Fiicei mele de 3 ani nu i-am zis nimic, încă. Îi spun că tata o să vină, dar mai târziu”. Mărturia cutremurătoare a une mame refugiate din Ucraina
    „Fiicei mele de 3 ani nu i-am zis nimic, încă. Îi spun că tata o să vină, dar mai târziu”. Mărturia cutremurătoare a une mame refugiate din Ucraina

    În urmă cu un an, sute de mii de familii de ucrainieni au fost despărțite la granița cu România. Mamele au fost nevoite să treacă frontiera împreună cu copiii lor,...

    Copilul meu de 18 luni nu vorbește. Să mă îngrijorez?
    Copilul meu de 18 luni nu vorbește. Să mă îngrijorez?

    Achizițiile de limbaj se regăsesc și ele printre cele mai importante progrese pe care vrei să le sesizezi odată ce micuțul tău depășește vârsta de 1 an. Ține minte că...

    L-am rugat pe tatăl meu să îmi aducă niște pastile pentru durere. Câteva minute mai târziu, mă ajuta să nasc
    L-am rugat pe tatăl meu să îmi aducă niște pastile pentru durere. Câteva minute mai târziu, mă ajuta să nasc

    O femeie de peste Ocean povestește, pe TikTok, că a născut în baie cu ajutorul tatălui ei, la scurt timp după ce îl rugase pe acesta să îi aducă o pastilă pentru...

    Am refuzat să îi împrumut rochia mea de mireasă viitoarei mele cumnate, iar acum fratele meu nu mai vorbește cu mine
    Am refuzat să îi împrumut rochia mea de mireasă viitoarei mele cumnate, iar acum fratele meu nu mai vorbește cu mine

    Ți-ai imaginat ziua nunții tale de un milion de ori, încă de când erai mică. Ai plănuit-o deja până în cele mai mici detalii. Știi inclusiv care va fi...

    Vecinii mei de coșmar: își lasă copiii să țipe și să bată mingea de gardul meu până seara târziu
    Vecinii mei de coșmar: își lasă copiii să țipe și să bată mingea de gardul meu până seara târziu

    Un bărbat este furios pe vecinii săi de alături, care dau muzica la maxim, parchează pe aleea sa și își lasă copiii să lovească cu mingea de fotbal în gardul său....

    Încă o graviduță în showbiz! Nicole Cherry este însărcinată! „Din inimile noastre s-a mai născut încă una. Am învățat ce e iubirea absolută”
    Încă o graviduță în showbiz! Nicole Cherry este însărcinată! „Din inimile noastre s-a mai născut încă una. Am învățat ce e iubirea absolută”

    În ultimele zile s-a tot zvonit că Nicole Cherry ar fi însărcinată. Ei bine, iată că speculațiile s-au adeverit, artista anunțând în urmă cu puțin timp că,...

    După o aventură de o noapte am rămas gravidă și 6 ani mai târziu m-am îndrăgostit de tatăl copilului meu fără să știu
    După o aventură de o noapte am rămas gravidă și 6 ani mai târziu m-am îndrăgostit de tatăl copilului meu fără să știu

    De 16 ani de când sunt redactor-șef la Qbebe am acceptat un truism: viața chiar bate filmul. Am citit atât de multe povești, am văzut atât de multe...

    Soțul meu m-a părăsit pentru sora mea. O lună mai târziu ea se plânge la mine că e un monstru
    Soțul meu m-a părăsit pentru sora mea. O lună mai târziu ea se plânge la mine că e un monstru

    Eram căsătorită cu soțul meu de trei ani când am descoperit că voia să mă părăsească pentru sora mea. Am avertizat-o în legătură cu el, dar ea a refuzat să asculte....

    © 2024 Qbebe