Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe... X

Ce să faci dacă bănuiești că al tău copil este hărțuit de învățătoare

de Alina Nedelcu

Să alegi cea mai potrivită învățătoare pentru copilul tău nu este lucru ușor. Și chiar dacă se întâmplă ca inițial să crezi că ai făcut alegerea corectă, poate apărea oricând și următoarea situație: învățătoarea nu se comportă așa cum trebuie cu copilul tău și crezi că îl hărțuiește. Pentru a te convinge dacă al tău copil se află într-o astfel de situație, urmărește semnele care îți pot indica acest fapt. În plus, niște discuții cu consilierul psihopedagog și cu conducerea școlii te pot aduce mai aproape de aflarea adevărului. Cel mai important este să știi ce pași să faci în cazul în care bănuielile tale se confirmă, în condițiile în care un copil hărțuit de un cadru didactic poate suferi pe termen lung.

De ce un cadru didactic ajunge să hărțuiască un copil?

Desigur, când ne încredințăm copilul unei învățătoare, ne așteptăm ca aceasta să-l trateze mereu bine, să aibă grijă de el, cu alte cuvinte, ne dorim ca ea să ne poată înlocui, într-un fel, în intervalul în care nu suntem lângă el.
Din păcate, nu de puține ori se poate întâmpla, ca aceasta să aibă un comportament total inadecvat față de copilul nostru, iar acesta să ajungă să fie chiar hărțuit de către ea. Experții ne spun că asemenea atitudini pot avea cauze foarte diferite, printre care:
• Copilul nostru îi amintești de cineva pe care nu îl place
• Se simte nesigură în fața copiilor
• Se confruntă cu tot felul de probleme, ceea ce determină apariția frustrării, a furiei
• Îi face pur și simplu plăcere să-i facă pe copii să se simtă prost- În acest caz, ne avertizează psihologii, avem de-a face cu așa-numitul „cadru didactic sadic", care se simte bine să-i amenințe, să-i jignească și să-i facă pe elevi să se simtă inferiori.
Indiferent de motivele pentru care un cadru didactic ajunge să hărțuiască un copil, trebuie să știm că, de obicei, acesta face parte din rândul celor care nu au abilitățile necesare pentru a „stăpâni" clasa, care nu-și îndeplinesc în mod corect obligațiile profesionale și care adesea se plâng că au parte de copii „răi, care nu ascultă".

Care sunt semnele care îți spun că este posibil ca al tău copil să fie hărțuit de învățătoare

Nu este ușor să-ți dai seama că al tău copil este hărțuit de învățătoare, în special dacă este în primul an de școală. Cu toate acestea, dacă vei sesiza multe dintre semnele indicate mai jos, este timpul să te întrebi dacă nu cumva copilul tău se confruntă cu această situație.
În cazul copiilor aflați în primii doi ani de școală, psihologii ne spun că, în situația în care ei sunt hărțuiți la școală de către cadrul didactic, cel mai adesea au tot felul se manifestări fizice (dovezi ale experiențelor emoționale neplăcute, care se materializează în tot felul de simptome neplăcute). Pe măsură ce mai cresc, în condițiile în care dobândesc abilitățile de limbaj ce le permit să spună ce li s-a întâmplat, pot fi identificate și alte semne, menite să ne pună în gardă că este foarte posibil ca ai noștri copii să fie victime ale unui cadru didactic.
Să vedem cum se poate simți un copil care a fost/ este hărțuit de către învățătoare:
• Se plânge adesea de dureri de stomac și de cap
• Are frecvente stări de greață, mai ales înainte să plece la școală
• Nu mai are poftă de mâncare și chiar slăbește
• Poate să facă tot felul de „crize" emoționale înainte de plecarea spre școală sau când vine de-acolo

Baietel ce face o criza de nervi
• Are frecvente fluctuații ale dispoziției, fiind preponderent trist
• Refuză să meargă la școală
• Își pierde interesul față de școală
• Face adesea remarci depreciative față de sine, nu mai are încredere în el însuși, are practic o stimă de sine scăzută
• Nu mai vrea să participe la activități ce se țin în afara școlii, dar care se fac în prezența învățătoarei și a celorlalți colegi
• Spune adesea că „doamna nu mă place"
• Îți spune adesea că învățătoarea a țipat la el și că l-a amenințat cu ceva
• Copilului îi e teamă să spună ce i se întâmplă la școală- În unele cazuri, mai ales dacă al tău copil este agresat constant de învățătoare, el poate ajunge să nu mai vrea să spună ce i se întâmplă, de teamă.

Fetita ce nu ar vrea sa intre in clasa
• Își dorește atât de mult să nu ajungă la școală, încât încearcă să te convingă să mergeți pe o rută ocolitoare
• Se îndepărtează de prietenii cu care își petrecea mult timp înainte
• Observi că are pe corp niște vânătăi sau niște tăieturi inexplicabile
• Vine de la școală cu rechizite deteriorate, își pierde mereu din lucruri și este mai dezordonat ca de obicei
• Rezultatele de la școală nu mai sunt la fel de bune
• Are tulburări de somn (nu doarme suficient, are coșmaruri)
Desigur, nu este neapărat nevoie ca aceste semne să fie prezente la un copil ce este hărțuit de învățătoare, dar în orice caz ele ne indică faptul că la școală se întâmplă ceva nefiresc.

Ce să faci dacă bănuiești că al tău copil este hărțuit de către învățătoare

După ce ai identificat posibilele semne de hărțuire, este necesar să începi să faci cercetări mai amănunțite. Iată cum ar trebui să procedezi:

Încearcă să stai mai mult de vorbă cu copilul

Spune-i direct copilului că ești îngrijorată pentru el și că vrei să-l ajuți, să se simtă din nou bine.
Astfel, poți alege să-i pui întrebări directe, precum:
• „Îmi fac griji pentru tine. Te supără ceva la școală?"
• „Îți place la școală?"
• „De ce ești atât de supărat?"
• „Ți-a spus ceva doamna învățătoare?"
• „Ce ați mai făcut pe la școală?"
• „Îți place de doamna învățătoare?"
• „Ce a spus doamna de tema la...?"
• „Ai mai ridicat și tu mâna să răspunzi?"
etc.
Oricare dintre răspunsurile la aceste întrebări ți-ar putea fi de folos pentru a identifica posibila hărțuire a copilului tău.

Ia legătura cu conducerea școlii pentru a afla mai multe date despre învățătoare

Este foarte important să știi, de pildă, dacă învățătoarea a mai avut plângeri legate de hărțuirea vreunui copil sau dacă aceasta are probleme mai serioase (de exemplu, dacă nu cumva are antecedente legate de afecțiuni mentale).
Cu atât mai mult cu cât bănuiești că al tău copil a fost abuzat fizic de către aceasta, nu lăsa lucrurile așa, chiar dacă îți este teamă că învățătoarea s-ar putea răzbuna mai rău pe copilul tău. Gândește-te la faptul că este o problemă ce poate avea consecințe grave nu numai asupra copilului tău, ci și a altora (obiceiul de hărțuire se poate perpetua).
Dacă nu ești mulțumită de atitudinea conducerii școlii, poți lua legătura și cu consilierul psihopedagog. Acesta ar putea să aibă o întrevedere cu copilul tău și, în urma acesteia, să-ți confirme că este foarte posibil ca acesta să fie hărțuit de învățătoare.
Nu în ultimul rând, ia în calcul și probabilitatea de a-ți muta copilul la o altă școală sau de a-i face o reclamație învățătoarei. În urma acesteia va trebui să primești un răspuns și vei vedea dacă nu cumva ești îndreptățită să faci o plângere la instituții precum inspectorat sau minister.
Din păcate, trebuie să fii pregătită și pentru o reacție nu tocmai potrivită a conducerii școlii. Practic, se poate întâmpla ca aceasta să nu cerceteze așa cum se cuvine cazul sau, de teamă să nu fie afectat prestigiul școlii, să acorde o importanță mult prea mică unei asemenea situații.

Citește și: Întrebări pe care să i le pui învățătoarei la o lună de la începerea școlii

Asigură-ți copilul că se poate baza pe tine

Când se confruntă cu o asemenea situație, copilul își pierde nu numai stima și încrederea în sine și în ceilalți, dar se simte și singur. Iată de ce, mai mult ca oricând, un copil hărțuit are nevoie să știe că nu are nicio vină pentru ce i se întâmplă, că în viață se poate întâmpla să întâlnim și oameni care nu ne respectă și care au tot felul de probleme,ce-i determină să se comporte într-un anume fel.
Susține-ți permanent copil, arată-i că-i ești alături și demonstrează-i că vei face tot ce poți pentru a nu mai fi victima hărțuirii. Nu înceta să-l asiguri că-l iubești și că aceste probleme se vor încheia curând.
Dacă va apărea posibilitatea, nu ezita să-ți muți copilul la o altă clasă, până când vei reuși să-l muți la o altă școală. În orice caz, nu amâna în niciun fel luarea unor măsuri concrete, întrucât orice prelungire a stării în care se află copilul îl poate afecta profund, pe termen foarte lung.

Citește și: Cum alegi invatatoarea copilului tau

Voi ați auzit până acum de semnele ce ne pot indica faptul că al nostru copil este hărțuit chiar de învățătoare?

Surse:
www.glsen.org; www.healingwalls.org; www.noodle.com;www.webmd.com

Noutati de la Qbebe

INSCRIE-TE la newsletter-ul Qbebe si primesti ultimele noutati.

Email
Data nasterii bebelusului    
 

Articole asemanatoare

E importanta muzica pentru copilul meu? E importanta muzica pentru copilul meu?
Pot sa prezic temperamentul lui bebe? Pot sa prezic temperamentul lui bebe?
Bebele meu inca nu vorbeste: e tarziu? Bebele meu inca nu vorbeste: e tarziu?
Sindromul Asperger - tot ce trebuie sa stii Sindromul Asperger - tot ce trebuie sa stii

Articole Lifestyle

Oja simplă nu mai este la modă! Uite cu ce să o înlocuiești! Oja simplă nu mai este la modă! Uite cu ce să o înlocuiești!
3 femei deștepte, dar fără școala vieții 3 femei deștepte, dar fără școala vieții
Piesa vestimentară pe care să nu o combini niciodată cu geacă Piesa vestimentară pe care să nu o combini niciodată cu geacă
3 cupluri care se formează până la Crăciun și rămân împreună toată viața 3 cupluri care se formează până la Crăciun și rămân împreună toată viața

Alte articole care te-ar putea interesa

Adauga comentariul tau
 
Nume   Cod
Refresh

 
 
 
Mesaj (1500 caractere)  

 
Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii prima care isi spune parerea!
Editorial Qbebe
scris de Diana Vijulie
Sunt mamă, deci mă simt vinovată. Mereu!Prima vinovăție de mamă m-a măcinat la 3 minute după ce am văzut a doua liniuță de pe testul de sarcină și am zis "eu nu cred așa ceva". Vinovăția asta a tot crescut, pe măsură ce acceptam ideea că...

Lista gradinite

Cauta o gradinita in orasul tau

Retete culinare
Editorial Qbebe
scris de Irina Olteanu
Yucca Center – un loc unde mamele se vor simți ca acasăAm avut plăcerea de a vizita săptămâna aceasta un loc extrem de plăcut, gândit de o mamă pentru alte mame. Încorporează într-un singur concept o parte destinată delectării cu minunății culinare, una destinată...
Qbebe Horoscop saptamanal
Qbebe Funny

Naste natural

Imagini care arata cat de diferite sunt sarcinile

Imagini care arata cat de diferite sunt sarcinile

Sarcinile sunt extrem de diferite atat de la o femeie la alta, cat si de la un
MAI MULT

Stii ca esti insarcinata atunci cand…

Stii ca esti insarcinata atunci cand…

Simptomele sarcinii iti pot da batai de cap, mai ales cand esti gravida pentru
MAI MULT

Incep inscrierile la Scoala Parintilor Responsabili: seminarii gratuite pentru viitorii parinti din Bucuresti si Galati

Incep inscrierile la Scoala Parintilor Responsabili: seminarii gratuite pentru viitorii parinti din Bucuresti si Galati

Naste Natural (www.nastenatural.ro), un
MAI MULT

Bebee

Copilul meu a fost părăsit de prima iubită – cum trebuie să îi fim alături?

Iată că am ajuns în momentul în care
MAI MULT

10-sfaturi-importante-înainte-de-a-angaja-o-bonă

10 sfaturi importante înainte de a angaja o bonă

Din păcate pentru multe mămici, atunci când se apropie finalul celor doi ani
MAI MULT

Intoleranţa la lactoză la sugari

Intoleranţa la lactoză la sugari – manifestări, analize şi tratament

În cazul în care copilul tău a plâns mult mai mult în ultimul timp şi
MAI MULT

copii la gradinita

La ce vârstă e recomandat să ne dăm copilul la grădiniţă

În mintea preşcolarilor, saltul către grădiniţă reprezintă o piatră de
MAI MULT

sigur.info-fii sigur pe net