Dezvoltarea copilului: diferenta dintre baieti si fete este doar un mit social?

Dezvoltarea copilului: diferenta dintre baieti si fete este doar un mit social?

Cosmina Ionita

Fetele sunt diferite de baieti! Baietii sunt mai mari, mai puternici si activi. Sunt pasionati de mingi si masini. Fetele sunt mai mici, mai delicate si pasive. Sunt fascinate de carti si papusi. Aceste stereotipuri distorsionate legate de baieti sau de fete, probabil, va sunt cunoscute. Dar este sexul este cel care ne defineste, in cele din urma, personalitatea? In timp ce unii cercetatori considera ca diferentele intre sexe sunt innascute, sunt si voci care le considera provocate si intarite inconstient de societate.

Un copil nu are cunostinte despre cum sa evalueze ceea ce aude sau ce vede. Si atunci nu face decat sa accepte valorile care ii sunt insuflate. Indiferent de sex, insa, copilul este puternic influentat de mama, cu care isi petrece primii ani din viata. Dar invata sa devina matur dupa identificarea cu parintele de acelasi sex pentru ca este tentat sa imite pe cineva perceput ca similar cu el.

"Copiii se identifica cu parintii. Ei inteleg inca de mici diferenta de gen si faptul ca sunt "ca mama" sau "ca tata". Astfel, vor ajunge sa copieze comportamente, valori si atitudini ale genului caruia simt ca apartin", considera psihoterapeutul Catalina Hetel.

"Creier roz, creier bleu"

Oamenii de stiinta considera ca, inca dinainte de a se naste, creierul fetelor si al baietilor se dezvolta diferit. Ramane insa un mister cum si in ce masura, aceste diferente le afecteaza comportamentul si personalitatea.
Potrivit specialistilor, copiii de sex masculin sunt o "mica masina de testosteron". Cantitatea de testosteron a unui baiat la nastere este comparabila cu a unui tanar de 25 de ani. Numai ca dupa nastere, testosteronul scade treptat pana cand baiatul ajunge la pubertate. Mai mult decat atat, se pare ca testosteronul modeleaza dezvoltarea creierului la mascul. Si fetele se nasc cu testosteron, dar nu in aceeasi cantitate cu baietii, iar hormonii feminini (precum estrogenul) nu au acelasi impact in dezvoltarea creierului.
Alti cercetatori sustin ca, din contra, creierele fetelor si ale baietilor se aseamana foarte mult si ca propriile experiente de viata sunt cele care determina diferentele intre cele doua sexe.
"Diferenta dintre fete si baieti este programata la nivel mental. Noi definim lucrurile, le vedem, invatam despre ele, apoi stabilim corespondente. Informatia legata de gen este transmisa de catre parinti copiilor lor. Suntem curiosi inca de cand copilul este in burtica daca acesta este fetita sau baietel. In functie de aceasta informatie pretioasa, il imaginam, il vedem, ii oferim constient sau inconstient o traiectorie in viata", este de parere psihoterapeutul Catalin Hetel.

Copilul - fiinta sexuala

Exista studii potrivit carora, indiferent de sex, identitatea autentica a copilului trebuie sa urmeze etapele: atasare de mama, indepartare de mama, atasare de tata, indepartare de tata. Pentru dezvoltarea identitatii masculine, despartirea de mama este esentiala. Baietii fara tata vor avea o identitate de sex confuza si capacitate de expresie redusa (optiunea homosexuala a baietilor ar deriva mai mult dintr-o atasare impiedicata fata de tata decat din dominatia materna). Fetele nu au nevoie sa se detaseze de mama, din acest motiv, posibil, se si maturizeaza mai repede. La baieti, copilaria are o durata mai mare, ei sunt mai vulnerabili si inteleg mai greu ordinea sociala a adultilor.

 "Copilul se naste cu o sexualitate. Din punct de vedere hormonal, el se naste ca o fiinta sexuala, apartinand unui gen. In plus, zi de zi, se naste si o imagine corporala. Copilul isi vede corpul, il identifica, il recunoaste. Sexul face parte din aceasta identificare. Este important ca un copil sa aiba modele si feminine si masculine, sa vada cele doua modele in viata si in actiune, sa se recunoasca ca facand parte sau sa recunoasca ca se diferentiaza. Imaginea corporala se dezvolta in primele zile de viata, intr-un proces accelerat pana la 6-7 ani, apoi in adolescenta", completeaza psihoterapeutul Catalina Hetel.

Diferente sau profetii?

Parintii sunt principalii responsabili de formarea copiilor ca indivizi. Societatea ii incurajeaza parca sa accepte stereotipurile culturale si sa atribuie capacitate ori deficit diferentelor dintre baieti si fete. Spre exemplu, daca baiatul nu stie inca sa vorbeasca, nu trebuie sa te ingrijorezi, "baietii incep sa vorbeasca mai tarziu". Iar daca fata nu se pricepe la fizica este pentru ca, pur si simplu, ele au o inclinatie spre stiintele sociale.
De asemenea, tatii sunt mai duri cu baietii si mai blanzi cu fetele. Fetele sunt considerate mai sincere si parintii sunt mai indulgenti cand vine vorba sa primeasca o pedeapsa. Baietii sunt invatati sa-si controleze emotiile, sunt incurajati in incercarile lor de afirmare si au parte de mai multa independenta. Fetele sunt mult mai atent ascultate cand au nevoie, li se acorda o prea mare protectie si sunt descurajate sa devina agresive.
"Comportamentul este structurat hormonal: baietii sunt mai impulsivi, mai activi, mai orientati spre actiune, in timp ce fetele sunt mai linistite, mai orientate spre empatie. In plus, parintii ajung sa incurajeze sau sa stopeze anumite comportamente. Daca un parinte de baiat este mai tolerant fata de comportamentele agresive, un parinte de fata este mai tolerant fata de inclinatia fetitei spre moda si machiaj", declara Catalina Hetel, psihoterapeut.

Cum se perpetueaza diferentele intre baieti si fete

 O parte importanta a identitatii si individualitatii fiecarei persoane se formeaza prin intermediul socializarii. Desi, aparent, societatea promoveaza egalitatea de gen, stereotipurile bazate pe sex o divizeaza mai mult ca oricand: parintii incearca sa afle sexul copilului cat mai curand inainte de nastere, exista reviste, programe TV, si chiar posturi de televiziune dedicate in intregime femeilor sau barbatilor. Dar mai grav este ca aceasta divizare ii afecteaza cel mai mult pe copii. Ei intra in lumea "fetitelor dragute" si a "baietilor curajosi" chiar de la varsta prescolara.
"Socializarea este, in general, diferentiata intre fete si baieti. La varste mici, copiii de acelasi sex se joaca sau socializeaza doar intre ei. Tarziu, la adolescenta incepe o socializare intre sexe. De aceea, apar fara sa vrem, jocuri de fete si jocuri de baieti. Exista, bineinteles, si o conditionare culturala. Desenele animate, moda, jucariile sunt destinate special fetelor sau baietilor, facand o puternica diferenta intre sexe, incurajand anumite laturi. De exemplu, jocurile pentru baieti sunt mai agresive, in timp ce jocurile pentru fete sunt centrate pe culori, casute, moda.", afirma Catalina Hetel.

Mai mult decat atat, exagerarile de gen se reflecta in asteptarile pe care parintii le au de la copiii lor.
"Este important sa respectam genul copilului, sa ii respectam alegerile fara a-l conditiona. Este eronat sa spui "nu plange pentru ca esti baiat" sau "nu alerga pentru ca esti fata". Pe de alta parte, o fata care se joaca fotbal sau un baiat care picteaza sau este indragostit de moda nu sunt neaparat anomalii si nu e cazul sa fim ingrijorati. Copiilor le oferim modele pe care ei le pot imbratisa, roluri sociale in care ei se simt in siguranta. Este firesc ca o fata sa vrea sa fie feminina si eleganta sau buna gospodina ca mama, la fel cum e firesc ca un baiat sa vrea sa fie "mester" ca tata", atrage atentia psihoterapeutul.

Prevenirea stereotipiilor dintre fete si baieti

Stereotipurile de gen nu fac decat sa limiteze dezvoltarea abilitatilor copilului fie ele cognitive, motorii, emotionale sau comportamentale. Tocmai de aceea parintii, in primul rand, si apoi dascalii trebuie sa dezvolte aceste abilitati atat la baieti, cat si la fete, in egala masura. Nu se poarta nicio competitie, din care un sex sau altul trebuie sa iasa castigator. Societatea, in ansamblu, trebuie sa ofere un echilibru, prin care sa compensam, inca din frageda copilarie, diferentele dintre sexe. Un punct de pornire ar putea fi incurajarea copiilor sa joace atat jocuri "specifice" genului, cat si jocuri "nespecifice". Si ca sa ma fac mai explicita, reiau informatia de la inceput. O fetita poate fi incurajata sa se joace atat cu papusi, cat si cu masinute, spre exemplu, asa cum in baiat poate fi indemnat sa picteze sau sa foloseasca setul de cescute in miniatura.

Citeste si:
Fata sau baiat. Car este mai greu de educat?
Sindromul printesei la fete si al eroului la baieti
Cum isi manifesta copilul afectiunea: diferente intre fetita si baiat
7 diferente intre cresterea unei fetite si cresterea unui baietel
Dezvoltarea cognitiva la fetita si baiat: diferente si trucuri pentru parinti

Surse: Ioana Mitrofan "Cursa cu obstacole a dezvoltarii umane"
http://www.babycenter.com/0_brain-development-is-the-difference-between-boys-and-girls-a_10310673.bc
Ghid privind prevenirea stereotipurilor de gen despre femei si barbati la varsta copilariei

Articolul urmator
Dezvoltarea socială a copiilor: de ce sunt importante relațiile de joacă și discuțiile dintre prichindei
Dezvoltarea socială a copiilor: de ce sunt importante relațiile de joacă și discuțiile dintre prichindei

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Mama vs. tata. Aceste ilustrații, despre diferența dintre un tată și o mamă în creșterea copilului, spun totul
    Mama vs. tata. Aceste ilustrații, despre diferența dintre un tată și o mamă în creșterea copilului, spun totul

    Mary Catherine Starr (instructor de yoga, artist grafician și mama a doi copii) a ținut să atragă atenția, printr-o postare pe contul de Instagram @momlife_comics, asupra diferențelor...

    Care este diferența dintre deodorant și antiperspirant?
    Care este diferența dintre deodorant și antiperspirant?

    Multe femei se întreabă care este diferența dintre deodorant și antiperspirant, atunci când iși achiziționează produsele de igienă personală. Dacă te întrebi și...

    Am 10 copii. Diferența de vârstă dintre primul și ultimul este de 29 de ani. Cum arată familia mea
    Am 10 copii. Diferența de vârstă dintre primul și ultimul este de 29 de ani. Cum arată familia mea

    Când auzi despre părinți care au mai mult de 3 copii, te întrebi adesea cum fac față provocărilor de zi cu zi. Ce se întâmplă însă într-o familie...

    Nume de baieti cu litera L. Top 20 nume de baieti care incep cu litera L si semnificatia lor
    Nume de baieti cu litera L. Top 20 nume de baieti care incep cu litera L si semnificatia lor

    Daca urmeaza sa ai baiat si esti in cautare de nume baieti cu litera L, ai ajuns unde trebuie. Iata top 20 nume de baieti care incep cu litera L si semnificatia lor.Nume de baieti cu litera...

    Diferența dintre zahăr vanilat și vanilinat și cum se folosește fiecare
    Diferența dintre zahăr vanilat și vanilinat și cum se folosește fiecare

    Vanilia face și ea parte din categoria celor mai scumpe condimente, alături de șofran sau cardamon. Aroma sa este foarte îndrăgită și se folosește pentru a onferi un gust...

    O mamă a adus pe lume prima fetiță din familia soțului ei, după mai bine de 130 de ani în care s-au născut doar băieți
    O mamă a adus pe lume prima fetiță din familia soțului ei, după mai bine de 130 de ani în care s-au născut doar băieți

    Anumite cupluri își doresc mai mult să aibă o fată, în timp ce altele ar prefera mai degrabă un băiat. Ce se întâmplă însă când în familia...

    Diferența dintre apa de toaletă și apa de parfum
    Diferența dintre apa de toaletă și apa de parfum

    Parfumul pe care îl folosim poate trezi multe emoții și amintiri, creând o legătură unică între tine și cei din jur, iar alegerea acestuia nu înseamnă doar...

    Părinții au decis: vârsta de 8 ani este cea mai dificilă perioadă din dezvoltarea copilului
    Părinții au decis: vârsta de 8 ani este cea mai dificilă perioadă din dezvoltarea copilului

    Fiecare perioadă din dezvoltarea copilului vine cu multe provocări, însă un sondaj de opinie recent arată că vârsta de 8 ani este cea mai dificilă.

    © 2024 Qbebe