Ghid de educatie sexuala pentru fiecare varsta a copilului

Ghid de educatie sexuala pentru fiecare varsta a copilului

Raluca Cristea

Sexul este un subiect sensibil pe care copilul, prin intrebarile lui complicate si neasteptate, te va obliga sa il abordezi. Spre binele micutului, va trebui sa ii satisfaci curiozitatea. Educatia sexuala si discutiile despre sex pe care trebuie sa le porti cu micutul la fiecare etapa de varsta, ii ofera acestuia un fel de imunitate impotriva pericolelor societatii suprasexualizate in care traim.

Daca parintii incep educatia sexuala la timp si vorbesc deschis despre sex, copilul va fi mult mai putin atras de lucrurile interzise la varsta lui, ce au legatura cu sexul. Cu adevarat importanta este legatura care se stabileste intre copil si parintele lui si usurinta cu care veti putea aborda mai tarziu, impreuna, fel si fel de subiecte care il vor ajuta pe copilul tau sa se dezvolte psihic, social si afectiv.

Dragi parinti, in tot acest demers, aveti nevoie de un "Ghid de educatie sexuala pentru fiecare varsta" oferit de QBebe!

Prejudecatile parintilor in educatia sexuala


Printre cele mai mari prejudecati ale parintilor este aceea ca educatia sexuala de la o varsta frageda creste pe viitor interesul copilului pentru sex. Gresit! Despre ceea ce stii, nu ai de ce sa mai fii curios sa afli si altceva.

O alta prejudecata este aceea ca micutul trebuie sa afle lucrurile intr-un mod distorsionat, putin infricosator chiar, pentru a nu isi mai dori sa mai afle detalii despre acest subiect. Fals! Poate ca micutul isi va potoli curiozitatea pentru o buna bucata de timp, insa pe masura ce tu ii hranesti curiozitatile legate de sex cu raspunsuri false, vei descoperi in jurul varstei de 15-18 ani un adolescent plin de incertitudini si frustrari sexuale.

Cine se ocupa de educatia sexuala a copilului?


Chiar tu. Chiar sotul tau. Nu asteptati sa o faca invatatorii, profesorii sau psihologii in locul vostru. In anumite circumstante, ei trebuie sa ofere doar o informatie suplimentara sau sa certifice ceea ce micutul a aflat de la parintii lui.

Daca prichindelul prinde incredere si vede ca poate comunica deschis cu voi, va fi mult mai atasat de voi si va veti consolida relatia parinti-copil. Daca intrebarea lui vizeaza un aspect prea intim, ofera-i un raspuns cat mai aproape de adevar, in limita a ceea ce este bine sa stie si poate sa inteleaga la varsta lui. Cel mai mare avantaj? Iti va cere sfatul si ajutorul in orice nelamurire ar avea.

La ce varsta incep discutiile despre sex?


Psihologii nu au stabilit o varsta optima sau fixa la care parintii trebuie sa vorbeasca cu micutul despre sex. Este evident ca prima discutie despre sex va avea loc odata cu prima intrebare a prichindelului. Copiii se dezvolta diferit si cresc in medii culturale si sociale diferite, asa ca sunt mai mult sau mai putin curiosi.

In mod sigur iti vei da seama cand a sosit "momentul cel mare" in functie de intrebarile pe care ti le pune micutul, cu o vie curiozitate. Totusi, specialistii sunt de parere ca acest moment are loc intotdeauna intre varsta de 3-5 ani.
educatia sexuala

Educatia sexuala la varsta de 3 ani


Incepand cu varsta de 3 ani, micutul isi va da seama ca fetele nu seamana chiar in totalitate cu baietii si va vrea sa stie tot mai multe despre aceste diferente. Cel mai mare interes il va manifesta fata de diferentele fiziologice dintre reprezentantii celor doua sexe atunci cand merg la toaleta. Vei auzi cu siguranta intrebarea "De ce inchizi usa cand faci pipi dar intri cu mine cand fac eu?" sau "Daca eu fac asa, tu cum faci mami?".

Raspunsul? Ii poti explica ca intr-adevar, baietii nu sunt chiar la fel precum fetele, dar ca despre aceste diferente vor afla mai multe copiii care au rabdare.

Educatia sexuala la varsta de 4 ani


La varsta de 4 ani, micutul este interesat de ce se intampla in baie (cum face baie o fata/mami, cum face baie un baiat/tati, din ce pozitie isi face fiecare nevoile fiziologice). Isi poate arata organele genitale in joaca cu alti baieti sau fete de varsta lui si va incepe sa puna binecunoscutele intrebari despre cum se fac copiii si cum a venit el in familia voastra. Nu este ceva alarmant, pentru ca la aceasta varsta copilul abia incepe sa invete ce inseamna rusinea.

Care este raspunsul? In primul rand, ii vei spune ca nu este frumos sa pui mana sau sa te scarpini "acolo", cu atat mai mult sa arate in public, pentru ca acel loc este doar al lui.

In al doilea rand, ii vei explica ca, atunci cand mami si tati se iubesc, in burtica mamei creste un bebe mic mic de tot care atunci cand creste suficient este scos de doctori din burtica mamei, pentru ca mami si tati sa poata sa il ingrijeasca mai bine.

Nu uita sa ii explici ca nimeni nu are voie sa il atinga in zonele intime, iar daca asta se intampla, trebuie sa iti spuna imediat!
copilul si sexul

Educatia sexuala la varsta de 5-6 ani


In jurul varstei de 5-6 ani, chiar daca stie deja care sunt diferentele anatomice intre baieti si fete, nu le va mai acorda aceeasi importanta. Totusi, poate fi interesat de denumirile anatomice ale organelor genitale, situatie in care parintii trebuie sa dea dovada de seriozitate si receptivitate.

Chiar daca denumirile anatomic corecte pot suna putin clinic, nu exista niciun motiv pentru care copilul nu ar trebui sa stie despre penis sau vagin. Cunoscand intelesurile si sensurile corecte, copilul isi va potoli pentru mult timp curiozitatea si va folosi corect aceste cuvinte atunci cand va avea nevoie.

O carte de educatie sexuala pentru copiii cu varsta pana in 10 ani se poate dovedi foarte folositoare in demersul tau.

Educatia sexuala la varsta de 9-10 ani


Cand copilul are 9-10 ani, fie ca este baiat sau fata, dar mai ales in cazul unei fete, trebuie sa ii vorbesti despre menstruatie. In zilele noastre, prima menstruatie se instaleaza mai devreme decat acum zece ani, de exemplu, astfel ca poate aparea in jurul varstei de 10-13 ani.

Asadar, este esential ca fata sa stie ce urmeaza sa se intample cu corpul ei, sa nu se sperie si sa cunoasca metodele de ingrijire, in timp ce baietii trebuie sa cunoasca si ei cateva detalii pentru a intelege comportamentul fetelor, eventualele restrictii impuse de ele si respectul pe care trebuie sa il poarte acestora, mai ales in perioadele dificile din fiecare luna (sa nu glumeasca pe seama lor, sa nu le urmareasca la baie, etc.).
discutii despre sex

Educatia sexuala la varsta de 11-14 ani


Copilul, mai ales daca este baiat, devine tot mai constient de propria sexualitate si incepe sa se simta stanjenit fata de parinti. Tocmai din acest motiv, discutiile intre voi trebuie sa fie simple si la obiect, dar sa contina multe informatii folositoare, deoarece momentul primului contact sexual, la baieti, poate aparea oricand incepand cu varsta de 14 ani. De exemplu, vorbeste-i despre BTS (Bolile cu transmitere sexuala).

Educatia sexuala la varsta de 15-18 ani


La aceasta varsta a copilului devenit adolescent, sunt probabil ultimele momente in care pui bazele, ca parinte, a unei educatii sexuale sanatoase. Dupa aceasta varsta, il poti lamuri doar cu detalii de moment, pentru ca va incepe sa exploreze singur. Schimbarile hormonale il pot speria, starnindu-i sentimente contradictorii legate mai ales de aspectul fizic.

Tu vei fi acolo sa ii explici ca fiecare om trece prin aceasta perioada si iata ca totul este in regula, incepand de la voi, parintii lui. Apoi, ii mai poti explica ca fiecare copil se dezvolta diferit in functie de codul genetic, de mediul in care traieste si chiar in functie de educatia primita.
despre bolile cu transmitere sexuala


Tot in aceasta perioada, adolescentul trebuie sa invete toate responsabilitatile fata de sexul opus. In acest sens, exista 3 lucruri pe care trebuie sa le explici mai intai copilului tau:

1. Primul contact sexual trebuie sa aiba loc de comun acord si nu din cauza presiunilor partenerului sau grupului de prieteni;
2. Primul contact sexual trebuie sa aiba loc cu persoana care te iubeste, cu care impartasesti aceleasi sentimente;
3. Prezervativul este obligatoriu!

Doctorul Adrian Streinu Cercel, specialist in boli infectioase, sfatuieste parintii sa le vorbeasca copiilor despre folosirea prezervativului, incepand cu varsta de 11 ani. Dupa varsta de 15 ani, adolescentul trebuie sa aiba mereu la el un prezervativ!


Tu ce parere ai? Ai fost si tu educata la fel? Ai mai adauga ceva sfaturilor noastre?

Articolul urmator
Memoria si amintirile copilului: Ghid pe varste
Memoria si amintirile copilului: Ghid pe varste

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    După ora de educație sexuală de la școală fiica mea de 9 ani nu se mai oprește din a folosi un cuvânt
    După ora de educație sexuală de la școală fiica mea de 9 ani nu se mai oprește din a folosi un cuvânt

    O mămică de peste granițe povestește, pe TikTok, că nu știe ce să mai facă în legătură cu fiica ei de 9 ani, care repetă obsesiv un cuvânt pe care l-a auzit la ora de...

    Mi-am părăsit țara, soțul și copilul cu dizabilități. Asta mi-au facut sărăcia și lipsa de educație sexuală
    Mi-am părăsit țara, soțul și copilul cu dizabilități. Asta mi-au facut sărăcia și lipsa de educație sexuală

    Nu sunt țigancă, pentru că toată lumea va spune că asta sunt după ce va citi povestea mea. Am avut nevoie de mult curaj să o scriu, pentru că mi-e greu să admit ce am fost și ce am...

    Educația sexuală în școli a fost aprobată. Iată care vor fi condițiile
    Educația sexuală în școli a fost aprobată. Iată care vor fi condițiile

    Proiectul privind orele de educație sexuală în școlile din România a trecut de Camera Deputaților, urmând să fie promulgat de președinte.

    8 din 10 părinți din România sunt de acord cu educația sexuală în școli!
    8 din 10 părinți din România sunt de acord cu educația sexuală în școli!

    Educația sexuală începe să fie acceptată de părinții care știu că este spre binele copiilor să afle riscurile și pericolele la care se expun atunci când își...

    Cum să descoperi stilul copilului de a învăța: ghid complet pentru părinți
    Cum să descoperi stilul copilului de a învăța: ghid complet pentru părinți

    Încă de când suntem foarte mici, ne formăm propriul stil de învățare. Unii dintre noi reținem informația cu ajutorul suportului vizual, alții ascultând sau...

    8 complimente pe care să i le spui copilului tău, la orice vârstă
    8 complimente pe care să i le spui copilului tău, la orice vârstă

    Complimentele ne pot face ziua mai bună și ne pot da o doză de încredere, mai ales atunci când aceasta ne lipsește. Mai mult, complimentele spuse din suflet apropie oamenii...

    Problemele în cuplu după nașterea copilului - "ghid" complet de supraviețuire
    Problemele în cuplu după nașterea copilului - "ghid" complet de supraviețuire

    Venirea unui copil pe lume aduce după sine o mulțime de schimbări, atât în dinamica familiei, cât și în viața personală a fiecărui părinte. Este de așteptat...

    Tranziția copilului către creșă: ghid complet pentru mămici și tătici
    Tranziția copilului către creșă: ghid complet pentru mămici și tătici

    A venit momentul în care te întorci la muncă! Cel mai probabil că te gândești să-l duci pe cel mic la creșă. Însă cum se va adapta acolo? E o idee bună? Dacă...

    © 2024 Qbebe