Reportaj: cum și de ce încurajează mamele pasiunea copilului lor

Reportaj: cum și de ce încurajează mamele pasiunea copilului lor

Irina Olteanu - Redactor Senior

Mamele sunt și vor rămâne mereu mame. Vor pune întotdeauna mulțumirea și bucuria copiilor mai presus a lor. Iar dacă este vorba despre încurajarea unei pasiuni, mamele sunt cele mai aprige susținătoare. Qbebe a întrebat mai multe mămici ce pasiuni au copiii lor și în ce mod le încurajează și vă invită să citiți aici răspunsurile lor. Copiii voștri ce pasiuni au?

Anca: pasiunea lui Ami este baschetul. Ami nu are nevoie de încurajări să-și urmeze pasiunea, cel puțin până acum...Pentru faptul că este totuși mică are nevoie de ajutorul unui părinte sau chiar al ambilor părinți pentru a fi însoțită la antrenamente, meciuri și alte activități legate de viața ei sportivă. Are nevoie de cineva care să o ajute să-și organizeze timpul pentru a cuprinde și restul activităților - gen școala care ne mănâncă o grămadă de timp. Cam asta ar fi de spus! Așteptăm să mai crească puțin ca să ne putem trăi și noi ceea ce ne-a mai rămas din viață.

Bianca: Diana e un copil extrem de curios (bine, cred ca așa sunt cei mai mulți) și dornic să încerce multe lucruri. Am observat încă de când era foarte mică 2 înclinații la ea, spre partea tehnică și spre artă. Așa că avem o casă plină cu Lego, toți pereții casei desenați și câteva mii (fără nicio exagerare) de fișe, cum le spune ea, adică foi desenate, colorate, pictate. Îi place să danseze, dar a ales baletul în defavoarea dansului contemporan. La dansuri a renunțat în timpul celui de-al doilea curs (în mare parte din cauza profesoarei), în schimb la balet ar merge zi de zi și se pregătește pentru primul spectacol. Înotul este și el in top. Am observat că îi place apa și mai întâi am mers eu cu ea la bazin, apoi a mers la cursuri de înot. Acum mi-a cerut să îi schimb bazinul pentru că antrenorii de aici nu se mai ocupau cu aceeași dăruire. Și avea dreptate, pentru că observasem și eu stagnarea. Am ținut mereu cont de părerea și plăcerea ei. Nu consider că astfel de lucruri trebuie făcute din obligație, dar cred că e de datoria mea să îi arăt cât mai multe și să o las să aleagă. Știu că pare ciudat pentru unii să vorbești așa de un copil de 4 ani, dar Diana nu doar că știe să aleagă foarte bine ce îi place și ce i se potrivește, dar știe și să explice de ce nu mai dorește să facă ceva. Și de cele mai multe ori mă văd nevoită să îi dau dreptate.

Raluca: Copiii mei, băiatul de 11 ani si fetița de 6 ani, au pasiuni specifice vârstei lor...De exemplu, băiatul este înnebunit dupa Lego-uri pe care le face și le desface pentru a le reface în alt fel, îi place să cânte la pian și ar încerca și chitara, jocurile video deja sunt un fel de program zilnic...Fetița în schimb are înclinații spre dans și cântat, îi place să cocheteze cu moda... Din păcate nu prea am cum să susțin aceste dorințe/pasiuni întrucât timpul nu îmi permite și nici nu am la cine să apelez pentru a mă ajuta...Și banii sunt uneori o problemă.

incurajeaza mamele pasiunea copilului lor

Simona: Theo e pasionat de desen. I-am cumparat caiet special pentru schițele lui și creioanele necesare. De obicei nu-l las pe telefon/tabletp, dar fac excepție când vine vorba de "studiat" cum să deseneze. Edy este pasionat de dans și bineînțeles că merge la cursuri de dans. Iar când dansează acasă, chiar dacă nu este ceva definit, îl laud gen bravo, super, ce drăguț, ia să mai vedem și alte dansuri.

Roxana: Junior cel mare este pasionat de muzică. A vrut să învețe un instrument și de doi ani învață să cânte la pian. Motivația lui este să poată reproduce cântece noi ca Despacito. Singur învață după Youtube. Și atunci îl incurajăm să practice zilnic, numai așa își poate dezvolta abilitatea. La fel și cu pregătirea pentru examene. Au fiecare un chart cu tot ce au de facut în fiecare zi pentru care primesc câte un sticker. Când au adunat un anumit număr primesc o recompensă. Ori ceva ce vor, ori ceva ce am decis noi. Dacă practica pian pentru lecții în fiecare săptămână primește iar o recompensă. Fie că poate ieși cu prietenii undeva sau că îi luăm ceva ce își dorește. Dar nu ceva mare, ci micuț. Shayne vrea să încerce să intre la grammar și atunci îl incurajăm prin a-l pregăti academic. Iar dacă își atinge scopul își dorește un cățeluș și bani să îi cumpere ce îi trebuie cățelușului. Am fost de acord cu cerința lui pentru a-l încuraja. De obicei băieții noștri își exprimă dorințele și ce i-ar încuraja, ceea ce ne ajută pe noi să încercăm să căutăm diferite modalități de a-i încuraja. Fie un chart cu recompense, fie a chore with rewards.

Iuliana: Cea mai mare pasiune a lui Andrei sunt mijloacele de transport, mai ales metrourile și tot ce ține de dezvoltarea lui în timp. A făcut o mare pasiune pentru metroul din Londra chiar înainte să ajungem acolo anul trecut. Reîntorși în România după vizita de 5 zile la Londra s-a pus pe studiat serios hărțile luate de acolo și să caute în special pe Youtube filmulețe privind istoria metroului din Londra, trasee, modificări de linii, secrete. Eu tot ce am facut a fost să-i cumpăr jucarii legate de transport, să petrecem ore în șir în trafic cu cât mai multe autobuze și metrouri în București și alte orașe vizitate. Pasiunea pentru transport o are de la 3-4 ani. Abia începuse să vorbească mai clar și deja știa stații și numere de autobuz ale liniilor pe care nu le foloseam frecvent. Când a învățat să folosească calculatorul și internetul a descoperit Google Maps și distanta.ro pe care le-a folosit învățând cartiere în care nu ajunsesem niciodată și linii de mașini de care eu una nici nu auzisem. Întâmplarea mea preferată este când am mers în zona Iancului pentru prima oară cu el, avea aproape 5 ani, iar el știa toate străzile din zonă, Pache Protopopescu, Bdul Ferdinand, Șos. Mihai Bravu, și mijloacele de transport.

Tatiana: Pasiunile Melissei sunt dansul (streetdance) și, mai nou, handbalul. Observ cu bucurie că merge cu drag la antrenamente, cu toate că fiecare antrenament durează 2 ore și este destul de solicitant, cu multă alergare și diverse exerciții de îndemânare. Nu zice NU când e vorba de mers la antrenament sau la dans. Când o văd epuizată după antrenament o încurajez și-i spun că fiecare activitate pe care o avem (chiar și mersul la serviciu) necesită un minim de efort (atât fizic cât și mental) din partea noastră și că prin tot ce trece ea acum, am trecut și eu, timp de 14 ani. De asemenea, sunt conștientă că poate veni în orice moment clipa când nu-i va mai plăcea ce face, dar n-o voi lăsa să renunțe așa ușor. Sper să și reușesc!

Ana Maria: Am doi copii minunati, pereche: fata 8 ani și baiat 4 ani. Fata este pasionată de mică nu de păpuși, ci de cai (aceeași pasiune am avut-o și eu în copilărie), cai adevărați în mod special sau varianta de pluș - poneii. Cum încurajez această pasiune? Ducând-o la centre de călărie, la țară: unde se roagă de toți vecinii din jur să o lase să aibă grijă de ei, să îi mângâie, să îi spele, să le dea de mâncare și uneori să îi călărească. Deja a citit câteva cărți despre viața cailor, cum ar trebui să avem grijă de ei. Deci o mai încurajez cumpărându-i cărți legate de viața cailor. Băiatul este pasionat de mașini, ca orice băiat de altfel. Mașini de tot felul: de la cele clasice, la cele de curse, la camioane etc... Cum îl încurajez în această pasiune? Cumpărându-i mașini de tot felul, diversificate, ajutându-l să învețe fiecare marcă în parte și ce rol ar avea în viața de zi cu zi (ex: mașini de poliție, de pompieri, ambulanță etc.), îi cumpăr cărți animate cu povești despre mașini pe care le citim împreună și mai nou construim împreună mașini din piese LEGO. Le construim și apoi le dezmembrăm și le reconstruim altfel, dezvoltându-ne astfel imaginația. Mai îi cumpăr board game-uri cu acțiunea centrală legată de mașini cu care ne dezvoltăm spiritul competitiv și fair-play-ul.

incurajeaza mamele pasiunea copilului lor

Natalia: Pasiunea comună a copiilor mei, Alex (18 ani) și Nicholas (10 ani) este tenisul. Amândoi își doresc performanță și sunt foarte motivați pe teren. Merg împreună cu ei la antrenamente, turnee și tot ceea ce implică tenisul. Împreună cu antrenorul formăm o echipă care are un țel comun: depășirea limitelor și atingerea potențialului maxim. Ei au parte de susținerea mea necondiționată și întotdeauna le-am insuflat valori și principii sănătoase, printre acestea aflându-se și practicarea unui sport și toate benefiiciile pe care le aduce acesta. Personal, consider că pasiunile unui copil îl ajută să își dezvolte capacități și aptitudini esențiale pentru viață.

Andreea: Să încep cu Bianca, cea mare, la 10 ani, pasionată de tehnologie și de jocuri și de tot ce apare nou. A început cu magia, la început făcea trucuri de magician. Apoi colecție de kendame, colecție de spinnere, fan Minecraft și pasionată de vlogging. Nu i-am interzis niciuna din ele, deși desigur toate sunt în detrimentul unor ocupații mai utile cum ar fi cititul sau vizionarea unor documentare sau practicarea unui sport. Și i-am cumparat, cât mi-am putut permite, cam tot ce o pasiona. Mai putin hoverboard. Clara, cea mijlocie, de 9 ani, pasionată de pisicuțe și de tot ce ține de pisicuțe: jucării, cărți, accesorii, haine, filme. Am avut pe rând vreo 3 pisicuțe, am stabilit să renunțăm pentru că ori distrugeau casa, ori fugeau. Pasionată de păpuși, în special Monster High. Am reușit să îi fac rost doar de două pentru că nu sunt ieftine. Pasionată și de citit, slavă cerului, drept urmare îi cumpăr cărți. Edy, 4 ani, pasionat de mașinuțe, în special Cars, e fan. Am investit enorm în colecția lui de mașinuțe și de rampe de lansare și circuite. De asemenea, pasionat de Lego. Nici acelea nu sunt ieftine deloc...Ce noroc pe capul meu! Cam astea sunt pasiunile celor trei copii ai mei. Pasiunea mea, desigur, este să le încurajez pasiunile. 

Mulțumim mămicilor pentru ajutorul acordat în realizarea articolului. 

Articolul urmator
Mamele care nu știu să gătească cresc copiii mai inteligenți
Mamele care nu știu să gătească cresc copiii mai inteligenți

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ce mari au crescut băieții lui Dan Bittman. Sunt bărbați în bună regulă și au moștenit pasiunea pentru muzică de la tatăl lor
    Ce mari au crescut băieții lui Dan Bittman. Sunt bărbați în bună regulă și au moștenit pasiunea pentru muzică de la tatăl lor

    Fiii lui Dan Bittman au crescut și sunt bărbați cu interese diferite, cariere de succes și talent în muzică. Puștii de odinioară s-au transformat în adulți care îl...

    „Ia cu pâine, mami!” De ce mamele din România încurajează copiii să mănânce mereu cu pâine
    „Ia cu pâine, mami!” De ce mamele din România încurajează copiii să mănânce mereu cu pâine

    Pâinea este cel mai popular aliment din țara noastră, fiind consumată la toate mesele zilei. Fie că este vorba despre cea proaspătă, fie că este vorba despre cea prăjită,...

    Câte 2000 de lei de la stat pentru mamele din România. Cum intri în posesia lor
    Câte 2000 de lei de la stat pentru mamele din România. Cum intri în posesia lor

    În baza unui proiect de ordonanță de urgență al Ministerului Investițiilor și Fondurilor Europene (MIPE), anumite categorii de mame vor beneficia de un sprijin financiar de la...

    Tichete sociale de 2000 de lei pentru mamele românce. Cum se poate intra în posesia lor
    Tichete sociale de 2000 de lei pentru mamele românce. Cum se poate intra în posesia lor

    Vești excelente pentru mamele din România, cu posibilități finaciare reduse! Acestea ar putea beneficia de tichete sociale de 2.000 lei pentru fiecare nou-născut, care se vor...

    Un studiu recent dezvăluie câte ore petrec mamele având grijă de copiii lor
    Un studiu recent dezvăluie câte ore petrec mamele având grijă de copiii lor

    Să crești un copil, să fii responsabil pentru viața lui și să îi asiguri toate condițiile în așa fel încât să aibă un viitor strălucit, nu este tocmai cea...

    Mamele care au un job stabil au un impact pozitiv asupra viitorului copiilor lor, spun specialiștii Harvard
    Mamele care au un job stabil au un impact pozitiv asupra viitorului copiilor lor, spun specialiștii Harvard

    Munca înnobilează omul și acest proverb este valabil și pentru mamele care au în grijă unul sau mai mulți copii. Studiile efectuate în domeniu arată că mamele care...

    Indemnizația de creștere a copilului, majorată cu 50% pentru mamele de gemeni, tripleți sau multipleți
    Indemnizația de creștere a copilului, majorată cu 50% pentru mamele de gemeni, tripleți sau multipleți

    Indemnizația de creștere a copilului va fi majorată cu 50% pentru mamele de gemeni, tripleți sau multipleți, a anunțat ministrul Familiei, Gabriela Firea. Aceeași măsură se va...

    De la unitate la individualitate: Cum își încurajează o mămică gemenii să fie ei înșiși și complet independenți
    De la unitate la individualitate: Cum își încurajează o mămică gemenii să fie ei înșiși și complet independenți

    O mamă de peste hotare povestește cum și-a crescut gemenii astfel încât să-și dezvolte individualitatea și cum a evitat să-i crească ca și când ar fi una și...

    © 2024 Qbebe