Timp pentru copilul tau: 5 solutii pentru parinti super-ocupati

Timp pentru copilul tau: 5 solutii pentru parinti super-ocupati

Psiholog Eva Pirosca

Cand spui ca nu ai timp pentru copilul tau, s-ar putea sa nu fi descoperit solutiile de a gestiona bine putinul timp de care, totusi, dispui. Exista retete pentru parintii super-ocupati? Nu, dar exista "pastile" de timp, de o calitate superioara, care sa va faca sa simtiti ca petreceti un timp valoros alaturi de copilul vostru.

Copilul nostru merge la gradinita particulara si la after-school, iar in week-end la balet, inot, canto si teatru, si de acolo il iau bunicii, unde sta in fata televizorului. Asta pentru ca noi plecam dimineata la serviciu, ne intoacem seara, iar in week-end ne ocupam de proiectele personale (doar trebuie sa fac ceva si pentru mine!).

Ce inseamna toate astea pentru micutul pe care l-am adus pe lume?...

Atunci cand parintii lipsesc de langa copil in mod constant, acesta este privat de cateva lucruri necesare dezvoltarii. De anumite "elemente nutritive", sa le spunem.

poza mama, tata si copiii 

Unii copii devin timizi si inchisi in ei. Altii devin agresivi si iritabili. Unii cresc rebeli si nu recunosc autoritatea adultilor, sau nu au respect pentru copiii de aceiasi varsta. Altii dezvolta trasaturi isterice si necesita intreaga atentie a celor din jurul lor... Ei sunt adesea copiii numiti "dificili". Si toti au la baza tendinta de a se invinovati mai des decat ar fi nevoie: "daca eu as fi mai bun, mama si tata ar sta mai mult timp cu mine."

Este important pentru parinti sa devina constienti de aceste aspecte, ca sa incerce sa compenseze. La fel ca intr-un regim alimentar alternativ: daca nu alegem cu intelepciune alimentele, vom avea carente. Cum facem sa prevenim pe cat ne sta in putinta carentele afective ale copiilor, atunci cand nu putem petrece suficient de mult timp alaturi de ei?

1. Timp pentru copilul tau: Ziua mea, la picioarele patutului tau

Intampina-l seara pe copil cu cate ceva facut de tine in timpul zilei, pentru el. Iar el sa faca la fel. Stabiliti impreuna: Ce facem astazi? Cum "captam" ziua fiecaruia, asa incat seara sa o putem impartasi cu celalalt?
De exemplu, poti fotografia trei momente deosebite din zi. Micutul la fel, daca are acces la camera foto (unele clase din scolile private au, si poti vorbi cu invatatoarea / educatoarea). Sau el poate decupa trei imagini care i-au placut mult in acea zi, la gradinita. Si tu poti decupa! Iar seara va intalniti si impartasiti in familie ce v-a impresionat astazi.

poza mama si fiica 

Sau puteti gasi cate o tema saptamanala, pentru variatie. Saptamana aceasta ce facem? Iertam. Iertam cate trei persoane care ne supara, in fiecare zi. Pe cine ai iertat tu astazi, dragul mamei? Uite, mami a avut o nemultumire cu colega de birou. Pe ea a iertat-o. Apoi, la magazin, vanzatoarea a repezit-o, fara motiv. Pe ea a mai iertat-o. Tu? Cine te-a intristat astazi, pe cine ai iertat astazi?

Saptamana viitoare, apoi, decupam si lipim pe o foaie, in fiecare zi, 3 imagini / bucati de material / desene etc, ce ne-au impresionat ori ne-au placut.

Urmatoarea saptamana scriem 10 bucurii pe care le avem in fiecare zi, si seara le impartasim in familie. Urmatoarea saptamana colectionam cate o surpriza pe zi (o frunza, o pana, o piatra, o jucarie, un cadou etc), pentru mami si una pentru tati. Si mami si tati la fel, pentru puiul lor. Si seara ne impartim surprizele. Si tot asa...

2. Timp pentru copilul tau: Momentele-cheie

Fii prezent in momentele cheie din existenta copilului. Ia-ti liber pentru sedintele cu parintii, pentru aniversari, mergi cu el la meciul de baschet, mergi la premiere, insoteste-l atunci cand merge prima oara la pian, cand trebuie dus la dentist sau cand are nevoie sa isi aleaga o chitara. Daca poti fi rareori cu el, fii cu el in momentele importante. Sau ia-i lui liber in momentele cheie!

poza tata si fiul 

"Dupa ce ca ne vedem cu totii doar seara, am fost plecata in Barcelona o saptamana, cu munca, de fapt 5 zile, iar Mihai (6 ani) si Petru (4 ani) au stat cu tatal lor. Am vorbit la telefon in fiecare zi, iar cand m-am intors, vineri la pranz, i-am invoit pe amandoi de la gradinita si de la scoala (au program pana la 16:00) si i-am luat eu. Am venit direct de la avion, cu taxi-ul, si asa au inteles cat de dor mi-a fost de ei." (Mirela, 40 de ani)

3. Timp pentru copilul tau: Scrie in jurnal

Tine un jurnal in care sa scrii pe parcursul zilei si citeste-i in fiecare seara copilului din el. Nu ai nevoie sa scrii mult, ci sa faci insemnari simple de fiecare data cand ai cum si ti-e dor de cel mic. Scrie in jurnal cum anume te gandesti la el: "Luni 20 octombrie. Ora 13.42. Dragul mamei, la ora asta tu esti la gradinita si ai avut deja masa de pranz. Sper ca ti-a placut mancarea si ca acum te odihnesti. Abia astept sa te vad deseara."

Sau "Aici, langa mine, colega mea are pe birou o poza cu baietelul ei. Ma uit la el si ma gandesc la tine. Tare ma bucur ca esti la gradinita, langa prietenii tai si abia astept sa te iau deseara si sa imi povestesti ce v-ati mai jucat." Copilul va intelege si va primi "dovada" ca in fiecare zi te gandesti la el, chiar daca nu poti fi in mod fizic in compania lui.

4. Timp pentru copilul tau: Biletele de dragoste

Mai tii minte, mami, cand erai indragostita de tati? Si invers? Nu v-ati trimit niciodata biletele de dragoste? Ei, daca nu ati facut-o, a venit si momentul vostru. Eu voi fi cel mai emotionat sa gasesc in buzunarul de la jacheta, in drum spre scoala, un biletel frumos impaturit de la mama mea, pe care scrie: Te iubesc, dragul mamei! Iti doresc sa ai cea mai frumoasa zi!

poza tata si copilul, tata si fiica 

O sa imi placa si daca il gasesc in pachetelul pe care il mananc in pauza, in penar sau in buzunarul din spate de la pantaloni, unde imi pun eu mereu desenele pe care le fac la scoala pentru tine. O sa fiu placut suprins. Iar caldura si recunostinta care imi inunda inimioara, imi vor tine de cald toata ziua. Si imi vor alina dorul de mami si de tati. Va fi ca si cand voi doi sunteti chiar langa mine!

Orice mesaj poate fi scris pe biletel. Iubirea si sinceritatea parintilor sunt singurele conditii. Il poti semna singura sau il poate semna tati, sau puteti semna impreuna. Poate fi si un biletel in care sa imi ceri iertare daca m-ai repezit de dimineata, dar tine cont ca niciodata o scrisoare nu inlocuieste contactul fata-in-fata. Un asemenea mesaj poate veni doar in plus, ca o re-confirmare, dupa ca ai vorbit efectiv cu mine si dupa ce ne-am impacat.

5. Timp pentru copilul tau: Cere-i iertare

Indiferent cat de justificata este absenta ta, sufletul copilului ramane gol de tine. Intotdeauna, golul lasat de lipsa ta se va umple cu ceva. Fie cu resentimentele si interpretarile copilului ("Mami si tati nu ma iubesc, de aceea nu stau cu mine. Sunt un copil rau.") Fie cu explicatiile tale si cu iertarea (si auto-iertarea) copilului. Aici conteaza foarte mult daca stai de vorba cu el sau nu.

Un timp scurt, dar concentrat, in care onestitatea si grija sunt transmise fara echivoc, inseamna mai mult pentru copil decat o zi intreaga alaturi de niste parinti apasati. 15 minute in care sa iti calci pe inima, sa iti recunosti neputinta si sa il imbratisezi, pot face minuni in viata copilului tau. Si pentru sanatatea lui emotionala, si pentru relatia dintre voi.

poza parintii si copiii, timp in familie 

"Nu il intreb de ce este suparat pe mine, seara, pentru ca stiu deja. Din cauza ca nu avem mai mult timp impreuna, caci se face tarziu si merge la culcare. Nu cred ca ii face bine sa deschid subiectul. Ce sa ii spun? Ca mami si tati ar vrea sa stea mai mult cu el, dar nu au cum?", ma intreba o mamica, incruntata si trista.

Da. Asemenea vorbe sunt pansament pentru rana copilului. El are nevoie de cuvintele tale, ca sa isi construiasca realitatea din ele. In lipsa ta, raman cuvintele tale. Daca acestea sunt sincere, curajoase si pline de iubire, nu mai conteaza asa de mult ca sunt limitate. Cuvintele tale pot repara sufletul copilului tau, iar lipsa lor poate lasa un gol chiar si mai mare decat lipsa ta!

Cu iubire si putina incredere, trebuie sa gasim modalitati de a petrece alaturi de copil, in tihna sau in joaca, putinul timp care poate fi impartit in familie. Voi ce alte sugestii aveti pentru mamicile si parintii super-ocupati?

Articolul urmator
Educație ingenioasă! Cum ne ținem copiii ocupați fără să folosim dispozitive electronice?
Educație ingenioasă! Cum ne ținem copiii ocupați fără să folosim dispozitive electronice?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Iată ce se întâmplă atunci când copilul tău nu închide telefonul sau televizorul în timp ce mănâncă. Este grav!
    Iată ce se întâmplă atunci când copilul tău nu închide telefonul sau televizorul în timp ce mănâncă. Este grav!

    Obișnuiți să luați masa în familie în fața televizorului? Copilul tău nu lasă telefonul din mână nici măcar atunci când mănâncă? Potrivit unui studiu...

    Nu reușesc să-mi fac timp să stau mai mult cu copilul. Ce să fac?
    Nu reușesc să-mi fac timp să stau mai mult cu copilul. Ce să fac?

    Printre marile provocări cu care se confruntă mamele se regăsește și aceasta: să poată petrece în mod constant timp de calitate cu copiii. În condițiile în care,...

    O femeie a rămas însărcinată în același timp cu mama surogat pe care o alesese să-i poarte copilul
    O femeie a rămas însărcinată în același timp cu mama surogat pe care o alesese să-i poarte copilul

    O femeie din SUA a împărțit cu internauții de pe TikTok situația bizară în care se află: a rămas însărcinată în același timp cu mama surogat pe care a...

    Cum te pregătești ca adult pentru viitorul copilului tău? Asigurarea pentru copii și părinți
    Cum te pregătești ca adult pentru viitorul copilului tău? Asigurarea pentru copii și părinți

    Dacă am învățat ceva în ultimii doi ani este că timpul nu așteaptă pe nimeni. El trece și nu ține cont că e pandemie sau război. Așa că stă în puterea...

    Părinți români amendați în Germania pentru că erau în vacanță cu copilul, deși acesta ar fi trebuit să fie la școală
    Părinți români amendați în Germania pentru că erau în vacanță cu copilul, deși acesta ar fi trebuit să fie la școală

    Doi părinți români au fost amendați de autoritățile germane pentru că și-au luat copilul cu ei în vacanță, deși acesta ar fi trebuit să fie la scoală. Aceștia au...

    O femeie a aflat printr-un test ADN că a crescut copilul altcuiva timp de 12 ani
    O femeie a aflat printr-un test ADN că a crescut copilul altcuiva timp de 12 ani

    O femeie din SUA, a făcut un test ADN pentru ea și familia sa, pentru a afla mai multe despre origini, însă a descoperit ceva ce nu se aștepta niciodată. Copilul ei în...

    Cum găsești un terapeut potrivit pentru copilul tău?
    Cum găsești un terapeut potrivit pentru copilul tău?

    Tocmai ai aflat sau bănuiești că al tău copil are nevoie de terapie. Următorul pas este să-i găsești un terapeut, dar cum știi de unde începi? Ei bine, îți spunem noi.

    Replici intre parinti pe care copilul NU trebuie sa le auda
    Replici intre parinti pe care copilul NU trebuie sa le auda

    Ce replici ati auzit intre parinti, care v-au marcat copilaria? Ce replici va ard inca urechile si inimile, pentru ca va apartin si v-au ranit propriul copil? Cum sa ne ferim copilul de...

    © 2024 Qbebe